Οικολογικό ποτήρι καφέ που... τρώγεται δημιούργησε startup

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικολογικό ποτήρι καφέ που... τρώγεται δημιούργησε startup
GOOD EDI
Ένα οικολογικό ποτήρι για ζεστά και κρύα ροφήματα το οποίο είναι βιοδιασπώμενο, δεν περιέχει πλαστικό και... τρώγεται.

Ένα οικολογικό ποτήρι για ζεστά και κρύα ροφήματα το οποίο είναι βιοδιασπώμενο, δεν περιέχει πλαστικό και … τρώγεται αποτελεί την εναλλακτική λύση που προσφέρει η αυστραλιανή startup, Good-Edi, για τη μείωση των απορριμμάτων.

Τα τυπικά χάρτινα ποτήρια με επένδυση πολυαιθυλενίου που χρησιμοποιούνται για τον καφέ που καταλήγουν σε μεγάλο βαθμό σε χωματερές ή αποτεφρώνονται μπορούν να αντικατασταθούν από το νέο προϊόν της εταιρείας το οποίο λειτουργεί τόσο για ζεστά ροφήματα όπως καφές και τσάι όσο και για κρύα ροφήματα. Μετά από περίπου 250 προσαρμογές, οι ιδρυτές συμφώνησαν σε ένα μείγμα από αλεύρι σίκαλης, πίτουρο σίτου, πίτουρο βρώμης, ζάχαρη, αλάτι, λάδι καρύδας και νερό. Λένε ότι το δοχείο τους παραμένει τραγανό διατηρώντας τη δυνατότητα να μην διαρρεύσει ένα κρύο ρόφημα για περίπου οκτώ ώρες.

Η εταιρεία συγκέντρωσε περίπου 98.000 ευρώ μέσω ενός ιστότοπου χρηματοδότησης το 2021 και η ομάδα αρτοποιίας της παράγει επί του παρόντος περίπου 500 φλιτζάνια την ημέρα για πελάτες σε όλη την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων καφετεριών, ψητοπωλείων και χώρων συναυλιών, από μια εγκατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνη. Η Good-Edi στοχεύει να ενισχύσει την παραγωγή και να επεκτείνει τις πωλήσεις διεθνώς φέτος.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η πρότασή της είναι καλύτερη για το περιβάλλον από ένα χάρτινο ποτήρι με πλαστική επένδυση, ακόμα κι αν δεν τρώγεται. Το βρώσιμο δοχείο είναι κομποστοποιήσιμο στο σπίτι και εάν πεταχτεί στα σκουπίδια, μπορεί να αποσυντεθεί σε δύο έως έξι εβδομάδες.

Η Good-Edi λέει ότι ένα από τα φλιτζάνια του, τα οποία παρασκευάζονται από τοπικά συστατικά, παράγει 0,08 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό είναι περίπου 27% χαμηλότερο από τα 0,11 κιλά που παράγονται από ένα τυπικό χάρτινο ποτήρι που εισάγεται από το εξωτερικό, λέει η εταιρεία, με βάση τη δική της ανάλυση.

Ο κόσμος χρησιμοποιεί από περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια χάρτινα ποτήρια ποτών με πλαστική επένδυση κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Από αυτά, μόνο το 1% ανακυκλώνεται. Η Good-Edi σημειώνει επίσης ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια φλιτζάνια μιας χρήσης βρίσκουν το δρόμο τους σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε μέρα στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες που μπαίνουν στο... ψυγείο μας «κόβουν» τα πλαστικά

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα πλαστικά

Η βιώσιμη οικονομία με πλαστικά είναι εφικτή αρκεί να ανακυκλώνεται το 74%

gazzetta
gazzetta reader insider insider