Στην τελική ευθεία για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα ύψους 65 δισ. ευρώ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα ύψους 65 δισ. ευρώ
Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα χρηματοδοτείται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων του ETS II.

Στην τελική ευθεία μπαίνει, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, η σύσταση του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα το 2026 με μέγιστο πόσο 65 δισ. ευρώ καθώς εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων του ETS II (εμπορία ρύπων για τα κτίρια και τις μεταφορές) και στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η κλιματική μετάβαση θα υλοποιηθεί με τρόπο δίκαιο και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

«Το ETS είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα, ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ενέργειας θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να αγοράζουν άδειες εκπομπών για καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές και στη θέρμανση. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για καθαρές μεταφορές και θα κάνει τα κτίρια πιο ενεργειακά αποδοτικά. Όσοι μπορούν να πληρώσουν για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες θα έχουν ισχυρό κίνητρο να το κάνουν. Για όσους δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, το Ταμείο θα συμβάλει με πόρους για τη μόνωση των σπιτιών, την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή τη λήψη άλλων μέτρων που εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

Συνολικά, από το 2026, περισσότερα από 86 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για ευάλωτους πολίτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα εγκεκριμένα κείμενα θα πρέπει να εγκριθούν και επίσημα από το Συμβούλιο ενώ στη συνέχεια θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποδαρικό για την ολοκληρωτική απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στα κτίρια – Τρεις χώρες κάνουν την αρχή

ΕΚ: Από το 2028 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider