Οι επιχειρήσεις «κολλάνε» στο κόστος και τη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας απανθρακοποίησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιχειρήσεις «κολλάνε» στο κόστος και τη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας απανθρακοποίησης
Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το κλίμα αλλά οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρακτικά εμπόδια.

Κατά την τελευταία διετία οι επιχειρήσεις έχουν εντατικοποιήσει τη δράση τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη συντριπτική πλειοψηφία να δηλώνουν ότι έχουν τροποποιήσει τη στρατηγική τους προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Τα βασικά εμπόδια για την απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδίων απανθρακοποίησης, είναι, σύμφωνα με σχετική έρευνα το κόστος κόστος της μετάβασης και η διαθεσιμότητα της πράσινης τεχνολογίας.

Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το κλίμα αλλά οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρακτικά εμπόδια

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το 2021 (COP26) υπήρξαν πολλές δεσμεύσεις για το κλίμα από ηγεσίες κρατών και συνασπισμούς επιχειρήσεων για την από κοινού εφαρμογή φιλόδοξων πολιτικών με στόχο τις καθαρές μηδενικές πολιτικές έως το 2050 και ενδιάμεσες σημαντικές μειώσεις μέχρι το 2020. Εν συνεχεία, στην COP27, πάνω από 200 ηγέτες επιχειρήσεων επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5° Κελσίου. Και όντως οι επιχειρήσεις έχουν κινητοποιηθεί.

Έρευνα που διεξήχθη από την Conservation International και το We Mean Business Coalition, σε 500 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη, διαπίστωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις εργάζονται με για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (92%) είπαν ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα αποτελεί προτεραιότητα ενώ η συντριπτική πλειονότητα (89%) των εταιρειών θεωρεί τις πιστώσεις άνθρακα ως πολύτιμο εργαλείο για τον μετριασμό των εκπομπών CO2. Ως προς αυτό, μάλιστα, αν και εν γένει υποστηρίζουν τη χρήση πιστώσεων άνθρακα που διαπραγματεύονται σε εθελοντικές αγορές άνθρακα (VCM) για την αντιστάθμιση των εκπομπών που δεν μπορούν να μειωθούν βραχυπρόθεσμα, αναφέρθηκαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο greenwashing, λόγω των κενών στις μεθόδους αξιολόγησης.

Περαιτέρω προκλήσεις εντοπίστηκαν όταν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ρωτήθηκαν για τους λόγους που οι οργανισμοί ενδέχεται να αποτύχουν να προσαρμοστούν στους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων υπέδειξε έλλειψη γνώσης και κατανόηση της βέλτιστης προσέγγισης της απανθρακοποίησης και το 37% θεωρεί ότι η αγορά στερείται οικονομικών αποδοτικών επιλογών.

Ωστόσο, η αναγνώριση των υφιστάμενων εμποδίων για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν σημαίνει ότι επιχειρήσεις στερούνται φιλοδοξιών. Η πλειοψηφία συμφωνεί ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να επιταχύνουν στις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα (82%) ενώ τα τέσσερα πέμπτα αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα απαιτήσει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους και στις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν (79%).

Ως προς τις μέχρι τώρα επιδόσεις στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, το 17% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη ικανοποιημένες με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ το 56% δήλωσε ικανοποιημένο επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να φτάσει στόχους μείωσης του άνθρακα.

Βασικά εμπόδια στην επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων απανθρακοποίησης αποτελούν, σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος και η διαθεσιμότητα τεχνολογίας απανθρακοποίησης Ακόμα και εάν οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να πληρώσουν ένα πριμ, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις σχετικές τεχνολογίες στο βαθμό και την ταχύτητα που απαιτείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς μπορούμε να απανθρακοποιήσουμε την οικονομία

Πιστώσεις άνθρακα: Κίνδυνος να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές

Η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις το 2023, σύμφωνα με έκθεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider