Δύσκολοι καιροί για τις επενδύσεις ESG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολοι καιροί για τις επενδύσεις ESG
Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά και το 2023 μπορεί να αποδειχθεί επίσης δύσκολο για τις επενδύσεις ESG.

Οι επενδυτές άντλησαν περισσότερα χρήματα από όσα διοχέτευσαν στα βιώσιμα funds για πρώτη φορά φέτος μετά από περισσότερο από μια δεκαετία καθώς ο κλάδος χτυπήθηκε από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών, την ενεργειακή κρίση και την πολιτική αντίδραση κατά του συγκεκριμένου τύπου επενδύσεων.

Τα ταμεία, τα οποία αντικατοπτρίζουν μια σειρά περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης ζητήματα (ESG), αναμένεται επίσης να καθυστερήσουν την απόδοση των κεφαλαίων εκτός ESG για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία, αφού τα μερίδια ορυκτών καυσίμων που συνήθως απέφευγαν αυξήθηκαν σημαντικά.

Σε συνδυασμό με την πτώση της εταιρικής συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω βιώσιμων ομολόγων, το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά και το 2023 μπορεί να αποδειχθεί επίσης δύσκολο, δεδομένης της αστάθειας της αγοράς και της ανάγκης των επενδυτών να διατηρήσουν κεφάλαια.

«Υπήρξαν πολλές αμφισβητήσεις για το ESG τον περασμένο χρόνο», δήλωσε στο Reuters η Marie Niemczyk, επικεφαλής του ESG Client Portfolio Management της Candia, επικαλούμενη αναταραχή στην αγορά, κάποια πολιτική εχθρότητα προς τον κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πληθωρισμό που έχει πλήξει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι επενδυτές έχουν αποσύρει 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές ESG, ομόλογα και μικτά κεφάλαια φέτος έως τα τέλη Νοεμβρίου, με βάση τα στοιχεία της Refining Lipper. Πρόκειται για την πρώτη καθαρή εκροή από το 2011 μετά από χρόνια αυξανόμενων καθαρών εισροών.

Ωστόσο, τα κεφάλαια εκτός ESG έχασαν επίσης 420 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του 2022, δείχνουν τα στοιχεία.

Τα συνολικά καθαρά περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται τα κεφάλαια ESG έχουν μειωθεί κατά 29% μέχρι στιγμής το 2022, έναντι πτώσης 21% των περιουσιακών στοιχείων εκτός ESG, λόγω της άντλησης μετρητών από τους επενδυτές και της πτώσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων καθώς οι αγορές κατέρρευσαν.

Μετά από αρκετά χρόνια υπεραπόδοσης - χάρη εν μέρει στις μεγάλες συμμετοχές σε μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ - τα μετοχικά κεφάλαια ESG, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου, έχουν υποχωρήσει και πάλι.

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ESG είχαν χάσει 18% έως το τέλος Νοεμβρίου με βάση τα στοιχεία της Refining Lipper.

Το ποσό των μετρητών που έχουν συγκεντρώσει οι εταιρείες μέσω βιώσιμων ομολόγων όπως τα πράσινα ομόλογα, καθώς και ο όγκος των κεφαλαιουχικών εταιρειών σε βιώσιμες βιομηχανίες που έχουν αυξηθεί στις αγορές χρέους ή μετοχικών κεφαλαίων μειώθηκε το 2022 με τις οικονομικές προοπτικές να επιδεινώνονται.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Επενδύσεις με κριτήρια ESG - Το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις

Alpha Trust: Εισέρχεται στον δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Πώς να παρακολουθήσετε τους στόχους ESG μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider