Αυξάνονται οι απαιτήσεις του διεθνούς επιχειρείν ως προς τις αναφορές ESG

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται οι απαιτήσεις του διεθνούς επιχειρείν ως προς τις αναφορές ESG
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το ποσοστό των επιχειρήσεων που λαμβάνει διασφαλίσεις ESG αυξήθηκε από 51% σε 58%.

Όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν διασφαλίσεις σχετικά με τις αναφορές ESG υποδηλώνοντας την ανάγκη σύνταξης άρτιων εκθέσεων και πιστοποιήσεων από ανεξάρτητους φορείς.

Το ποσοστό των διεθνών επιχειρήσεων που λαμβάνει διασφαλίσεις από ανεξάρτητους φορείς σχετικά με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) πληροφορίες αυξήθηκε από 51% το 2019 σε 58% το 2020, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών (AICPA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών και του Ινστιτούτου CIMA. Ωστόσο, όσον αφορά στη διασφάλιση ESG, το 82% των δεσμεύσεων διασφάλισης ESG είχε περιορισμένο πεδίο εφαρμογής το 2020, ουσιαστικά το ίδιο με το 2019 (83%).

Περίπου το 61% των δεσμεύσεων διασφάλισης πραγματοποιήθηκαν από ελεγκτικά γραφεία παγκόσμιου βεληνεκούς, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (63%). Οι εξειδικευμένες αυτές εργασίες εκτελούνται από επαγγελματίες λογιστές περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περισσότερες εργασίες διασφάλισης διενεργούνται από παρόχους υπηρεσιών εκτός του λογιστικού επαγγέλματος.

Παραμένει το πρόβλημα των αποσπασματικών πληροφοριών στις εκθέσεις ESG

Από την πλευρά των εκθέσεων, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 92% των παγκόσμιων εταιρειών παρείχαν ορισμένα δεδομένα ESG στους επενδυτές, είτε μέσω ολοκληρωμένων, ετήσιων ή μεμονωμένων εκθέσεων.

Η μελέτη δείχνει ότι το 89% των εταιρειών παρουσίασε τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου, άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης, ωστόσο μόνο το 43% παρείχε διασφάλιση και για τις τέσσερις κατηγορίες. Ο πιο δημοφιλής τομέας ήταν τα αέρια θερμοκηπίου (95%).

Το 70% των παγκόσμιων εταιρειών που προσέλαβαν μια εξειδικευμένη εταιρεία λογιστών επέλεξε την εταιρεία που ελέγχει τις οικονομικές τους καταστάσεις.

«Η υποβολή εκθέσεων υψηλής ποιότητας απαιτεί διασφάλιση υψηλής ποιότητας», δήλωσε η Susan S. Coffey, Διευθύνουσα Σύμβουλος Δημοσίων Λογιστικών της AICPA. «Οι ελεγκτές έχουν ήδη μια ολιστική άποψη για το προφίλ κινδύνου, τη δομή και τις διαδικασίες μιας εταιρείας, επομένως είναι λογικό για αυτήν την εταιρεία να συμμετέχει επίσης στη διασφάλιση ESG. Οι λογιστές με επαγγελματικά προσόντα και άδεια διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αντικειμενικότητα, ακεραιότητα και δέσμευση στα επαγγελματικά πρότυπα που είναι απαραίτητα για την ενστάλαξη της εμπιστοσύνης στις αναφορές ESG».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Βλέπει πιθανή «φούσκα» στις αγορές άνθρακα

Η πλειοψηφία των επενδυτών δεν γνωρίζει τι είναι το ESG

ESG: Ποιες θέσεις είναι περιζήτητες - Τι κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider