Ταξινομία: Η ΕΕ αποφασίζει για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταξινομία: Η ΕΕ αποφασίζει για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια
Τους κανόνες απόδοσης πράσινης ετικέτας στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τους κανόνες και τις προϋποθέσεις απόδοσης πράσινης ετικέτας στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο αναμένεται να αποκαλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με τον κίνδυνο του greenwashing και ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις έχουν επικρίνει το προσχέδιο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία των νέων κανόνων της ΕΕ και να εκτρέψει χρήματα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε μια ύστατη προσπάθεια, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία έστειλαν επιστολή ζητώντας να μην συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο στην τρέχουσα ταξινομία της ΕΕ ενώ ένας άλλος συνασπισμός ο οποίος συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, τάσσεται υπέρ της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο υποστηρίζεται από έναν μεγάλο αριθμό κρατών με τη Γερμανία να ηγείται των αντίστοιχων διεκδικήσεων.

Η πρόταση που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις Βρυξέλλες, θα εξεταστεί εν συνεχεία από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, όσοι αντιτίθενται σε αυτό μπορεί να δυσκολευτούν να το μπλοκάρουν, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τουλάχιστον 20 κράτη μέλη να απορρίψουν το σχέδιο για να συμβεί αυτό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής, οι επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα χαρακτηρίζονται ως πράσινες εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πριν από το 2045.

Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου για να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες θα πρέπει παράγουν εκπομπές λιγότερο από 270 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh) και μόνο εφόσον αντικαθιστούν παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Πρόκειται για «μεταβατικές επενδύσεις» οι οποίες θα πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Σε θεσμικό πλαίσιο, για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, η Επιτροπή θα τροποποιήσει τον κατ' εξουσιοδότηση νόμο περί γνωστοποίησης ταξινόμησης, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να προσδιορίσουν εάν οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες αερίου ή πυρηνικής ενέργειας και σε ποιο βαθμό, ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Όσον αφορά τις άλλες δραστηριότητες βάσει του Κανονισμού Ταξινόμησης, τα κριτήρια για τις δραστηριότητες αερίου και πυρηνικής ενέργειας θα επικαιροποιούνται καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία.

Το σύστημα της πράσινης ετικέτας παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να αξιολογήσουν ποια έργα θα θεωρούνται πράσινα και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση για να βοηθήσει τη στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η απόφαση για τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο θα λάβει αρκετή πολιτική υποστήριξη, τη στιγμή που ορισμένα λόμπι λένε ότι αυτές οι μορφές ενέργειας δεν πρέπει να συμπεριληφθούν καθόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταξινομία: Στα μέσα Ιανουαρίου η «δεύτερη πράξη» για φυσικό αέριο και πυρηνικά

Πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες η Ταξινομία - Τι φοβάται η αγορά

Έκκληση προς την ΕΕ να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στην Πράσινη Ταξινομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider