Ντομπρόβσκις: «Γέφυρα» για την ενεργειακή μετάβαση οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: «Γέφυρα» για την ενεργειακή μετάβαση οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια
«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε "πράσινη" ούτε βιώσιμη. Δεν μπορώ να καταλάβω την απόφαση της ΕΕ» σχολίασε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

Τελευταία ενημέρωση: 14:25

Πρόταση ώστε κάποιες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες για την ενεργειακή μετάβαση κατέθεσε η Κομισιόν προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter πως «υπό αυστηρούς όρους, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα για ένα πιο πράσινο ενεργειακό σύστημα, ως μεταβατικές μορφές».

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, τα εργοστάσια παραγωγής αερίου θα χαρακτηρίζονται «πράσινα» εάν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία τηρήσουν τα όρια εκπομπών ρύπων σε ένα όριο των 270 γρ. διοξειδίου (CO2) ανά kWH ή εάν έχουν ετήσιες εκπομπές ρύπων κάτω από τα 550 γρ CO2 ανά kW για μια περίοδο 20 ετών.

Αυτό θα μπορούσε να αφορά και εργοστάσια που έχουν υψηλότερο ρυθμό εκπομπής ρύπων CO2 σήμερα, εφόσον αλλάξουν την παραγωγή τους σε αέριο που είναι χαμηλό σε εκπομπές άνθρακα ή μειώσουν τις ώρες παραγωγής τους τα επόμενα χρόνια.

Τα νέα πυρηνικά εργοστάσια θα πρέπει να έχουν άδειες κατασκευής πριν από το 2045 ώστε να λάβουν το «πράσινο» πιστοποιητικό επένδυσης κα θα πρέπει να λειτουργούν σε χώρες με σχέδιο και πόρους για την ασφαλή απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων έως το 2050.

Σημειώνεται πως τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν περιθώριο 4 μηνών ένα θέλουν να μπλοκάρουν το σχέδιο της Κομισιόν, κάτι που θα μπορέσει να γίνει με πλειοψηφία 20 εκ των 27 κρατών της Ένωσης ή με πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απειλές για νομικά μέτρα από την Αυστρία

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αυστρίας στην πρόταση της Κομισιόν, με τον καγκελάριο της χώρας, Καρλ Νεχάμερ, να τονίζει πως η Βιέννη θα λάβει νομικά μέτρα εάν η πυρηνική ενέργεια χαρακτηριστεί ως βιώσιμη.

«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε "πράσινη" ούτε βιώσιμη. Δεν μπορώ να καταλάβω την απόφαση της ΕΕ. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Λεονόρε Γκέβεσλερ, έχει την πλήρη υποστήριξη μου για αναζήτηση νομικών ενεργειών» έγραψε ο Νεχάμερ στο Twitter.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταξινομία: Η ΕΕ αποφασίζει για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider