Lloyd's: Το κλίμα είναι η «μεγαλύτερη ευκαιρία» που έχει δει ποτέ ο ασφαλιστικός κλάδος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lloyd's: Το κλίμα είναι η «μεγαλύτερη ευκαιρία» που έχει δει ποτέ ο ασφαλιστικός κλάδος
Το κλίμα είναι ο «απόλυτος συστημικός κίνδυνος», σημειώνει ο John Neal.

Το κλίμα είναι ο «απόλυτος συστημικός κίνδυνος» και αντιπροσωπεύει «τη μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει δει ποτέ ο ασφαλιστικός κλάδος», σύμφωνα με τον John Neal, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lloyd's.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας, έκανε κάποιες εκτιμήσεις για το πώς θα λειτουργήσει ο κλάδος στο μέλλον. Ο Neal σημείωσε ότι οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές και επεσήμανε ότι «ο ασφαλιστικός κλάδος έχει 35 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, επομένως είμαστε μέρος της λύσης, αν θέλετε, για να υποστηρίξουμε τη μετάβαση», είπε.

Ωστόσο, μετά από την πανδημία, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση.«Σκεφτόμαστε τον Covid-19 ως συστημικό κίνδνο - το κλίμα είναι ο απόλυτος συστημικός κίνδυνος, επομένως αυτή είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε στις επιχειρήσεις, στις κοινότητες και ακόμη και στις κυβερνήσεις τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε», επεσήμανε ο Neal μιλώντας στο συνέδριο COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη την περασμένη εβδομάδα.

Από τις πλημμύρες και την άνοδο της θερμοκρασίας έως τον παγετό, οι επιπτώσεις από γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα επηρεάζουν ήδη τον ασφαλιστικό κλάδο με διάφορους τρόπους.

Η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών (ABI) επεσήμανε ότι ένα ακραίο ψύχος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 οδήγησε σε αποζημιώσεις για σπασμένους σωλήνες συνολικού ύψους 194 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 263,16 εκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα τριών μηνών. Την ίδια χρονιά, ένας ακραίος καύσωνας οδήγησε πάνω από 10.000 σπίτια να διεκδικούν αποζημιώσεις άνω των 64 εκατ. λιρών για ζημιές που προκλήθηκαν από καθίζηση.

Εκτός από τις πληρωμές, η ABI επισημαίνει μια ακόμη πιθανή απειλή. «Υπάρχει ο κίνδυνος, σε περίπτωση μιας άτακτης μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η αξία πολλών από τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία επενδύουν οι ασφαλιστές να πέσει και για αυτό θα έχει υπάρξει μια ελάχιστη προειδοποίηση», σημειώνει.

Η ABI υποστηρίζει ότι τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν επίσης μια ευκαιρία για εταιρείες που κάνουν μια πρόωρη στροφή σε «πιο βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία».

Ωστόσο, παρά τις ευκαιρίες, υπάρχουν και προκλήσεις, όπως τονίζεται σε σχετική έκθεση της Deloitte, η οποία εστιάζει στην ετοιμότητα και επισημαίνει ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ότι έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν για να καταλάβουν πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider