Σκρέκας: Οι στόχοι για την ενεργειακή αναβάθμιση και τα νέα κριτήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Οι στόχοι για την ενεργειακή αναβάθμιση και τα νέα κριτήρια
Στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή για τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

«Προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων μέχρι το 2030. Το 12 - 15% των σπιτιών θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά», σημείωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι οι συνολικές επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων θα ανέλθουν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Αλλαγές στα κριτήρια

Όπως έχει προαναγγελθεί, προωθούνται αλλαγές στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. «Μέχρι τώρα θέλαμε πολύ γρήγορα να διαθέσουμε στην αγορά χρήματα για να αναθερμανθεί η οικονομία, αλλά και να αναβαθμίσουν ενεργειακά οι πολίτες τα σπίτια τους. Τώρα προχωρούμε σε μια επιλογή κριτηρίων κατάταξης, προτεραιοποίησης, με τρόπο αξιοποίησης αυτών των πόρων που θα είναι πολύ πιο δίκαιος. Θα λάβει υπόψη την ηλικία του κτιρίου, τους βαθμούς ενεργειακής απόδοσης, πόσα μέλη της οικογένειας μένουν κάτω από αυτήν τη στέγη, αν υπάρχει ακόμα και μέλος το οποίο είναι με αναπηρία. Όλα αυτά τα αντικειμενικά, τεχνικά και κοινωνικά κριτήρια θα ληφθούν υπόψη για την προτεραιοποίηση αυτών των δικαιούχων στα επόμενα προγράμματα Εξοικονομώ», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Σημειώνεται ότι προς επίτευξη των παραπάνω στόχων, η πλατφόρμα θα παραμένει πλέον ανοικτή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να συγκεντρώνεται το σύνολο των αιτήσεων.

Ακόμη, από το σύνολο των αιτήσεων, και με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που θα τεθούν, θα δημιουργηθεί ο κατάλογος των επιλέξιμων, ενώ παράλληλα θα καταρτισθεί και μία λίστα επιλαχόντων. Στόχος είναι από νέα κονδύλια που θα εξευρεθούν στην πορεία, όπως για παράδειγμα από δημόσιους πόρους, να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις και νοικοκυριών από τη «δεξαμενή» των επιλαχόντων

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να προδημοσιευτεί η προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χρόνος προετοιμασίας των ενδιαφερόμενων και των μηχανικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τον Σεπτέμβριο «Εξοικονομώ» για κατοικίες και επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider