Τον Σεπτέμβριο «Εξοικονομώ» για κατοικίες και επιχειρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Σεπτέμβριο «Εξοικονομώ» για κατοικίες και επιχειρήσεις
Αναμένεται να «τρέξουν» δύο νέα Εξοικονομώ, ένα για επιχειρήσεις αξίας 250 εκατ. ευρώ και ένα για νοικοκυριά αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην εμπροσθοφυλακή των «πράσινων» επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα σταλεί αργά απόψε στην Κομισιόν, είναι τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, με δεδομένο ότι εκτός από το όφελος στο ενεργειακό κόστος που επιφέρουν στους δικαιούχους, παράλληλα συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας, με την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου και τη στήριξη χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο insider.gr ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να «τρέξουν» δύο νέα Εξοικονομώ, ένα για επιχειρήσεις αξίας 250 εκατ. ευρώ και ένα για νοικοκυριά αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Όσον αφορά το νέο «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, η σημαντικότερη διαφορά αποτελεί ότι το κριτήριο υπαγωγής θα πάψει να είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων, όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα προγράμματα. Αντίθετα, θα υπάρξει ένα σύστημα μοριοδότησης των αιτήσεων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται κριτήρια όπως το εισοδηματικό-κοινωνικό προφίλ του αιτούντα, αλλά και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκεται η προς ανακαίνιση κατοικία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, θα δίνεται προτεραιότητα στα κτίρια με τη μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των κριτηρίων της παλαιότητας του κτιρίου, του βαθμού της ενεργειακής απόδοσης και των βαθμοημερών – δηλαδή των ημερών ψύχους και υπερβολικής ζέστης. Επίσης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, στον νέο κύκλο του προγράμματος θα στηριχθούν σημαντικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολυμελείς οικογένειες και εκείνες που έχουν μέλος με αναπηρία.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να προδημοσιευτεί η προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χρόνος προετοιμασίας των ενδιαφερόμενων και των μηχανικών. Παράλληλα, η εισαγωγή κριτηρίων θα αλλάξει και τη διαδικασία υπαγωγής, καθώς η πλατφόρμα θα παραμένει πλέον ανοικτή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. μερικών εβδομάδων), ώστε να συγκεντρώνεται το σύνολο των αιτήσεων.

Από το σύνολο των αιτήσεων, και με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που θα τεθούν, θα δημιουργηθεί ο κατάλογος των επιλέξιμων, ενώ παράλληλα θα καταρτισθεί και μία λίστα επιλαχόντων. Στόχος είναι από νέα κονδύλια που θα εξευρεθούν στην πορεία, όπως για παράδειγμα από δημόσιους πόρους, να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις και νοικοκυριών από τη «δεξαμενή» των επιλαχόντων.

Η παραπάνω διαδικασία είναι διαφορετική από ό,τι εφαρμόσθηκε στα δύο προηγούμενα προγράμματα, στα οποία μοναδικό κριτήριο υπαγωγής ήταν ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων. Κάτι που είχε σαν συνέπεια η πλατφόρμα να «κλείνει» ανά Περιφέρεια, δηλαδή να μην δέχεται νέες αιτήσεις, αμέσως μόλις εξαντλούνταν τα προς διάθεση ποσά.

Όσον αφορά στο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Έτσι, με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, θα περιορισθεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Όπως είναι γνωστό, στις δράσεις που δίνουν το παρών στο πρώτο «κύμα» χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το πρόγραμμα «Ψηφιακό Μέρισμα» για δωρεάν tablet και laptop στους μαθητές, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Επίσης, με βάση την παρουσίαση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό, στο πρώτο «κύμα» περιλαμβάνεται και η δανειοδότηση επιχειρήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Έγκριση σε 12.579 αιτήσεις, προϋπολογισμού 308,8 εκατ. ευρώ

ΥΠΕΝ: Αποκαλυπτήρια για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider