Tip of the Day

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

22-06-2024 | 00:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο υιοθετεί γρήγορα νέες τεχνολογίες. Μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις είναι η άνοδος των deepfakes - παραποιημένες εικόνες, ήχος ή βίντεο που δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται απολύτως πραγματικά - τουλάχιστον με γυμνό μάτι. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό τελευταία, καθώς τα εργαλεία για την παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει αυξανόμενη ανάγκη για τεχνολογίες για την προστασία των προσωπικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από συνεχώς εξελισσόμενες απειλές που τα θέτουν στο στόχαστρο. Θα εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την καθημερινή ζωή. Αυτή η εξάρτηση θα εισαγάγει έναν νέο φορέα επίθεσης, προσελκύοντας εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευπάθεια. Αυτό πιθανότατα θα αναγκάσει τους χρήστες να επενδύσουν στην προστασία της προσωπικής τους τεχνητής νοημοσύνης από επιθέσεις.

Ειδικοί από την Kaspersky και την ευρύτερη κοινότητα κυβερνοασφάλειας συγκεντρώθηκαν στην ετήσια εκδήλωση Kaspersky NEXT στην Αθήνα και προέβλεψαν μια διττή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών από τα deepfakes. Τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμβαδίζουν με διεξοδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους χρήστες, ώστε να κατευθύνουν τους ανθρώπους στον τρόπο εντοπισμού των κινδύνων που ενέχουν τα deepfakes και οι κακόβουλοι παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Marco Preuss, Deputy Director Global Research & Analysis Team (GReAT) της Kaspersky, προβλέπει: «Το μέλλον, όπως το παρατηρούμε, όχι μόνο θα απαιτήσει από εμάς να βρούμε τεχνολογικές λύσεις σε συνεχώς εξελισσόμενες νέες απειλές, αλλά θα απαιτήσει και αλλαγή νοοτροπίας. Σε αυτήν τη χρυσή εποχή της δημοσιογραφίας, όπου η ποιότητα των ειδήσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ, πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκπαίδευση των χρηστών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας από την παραπληροφόρηση και παρόμοιες απειλές».

«Έχουμε τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία για να προστατεύσουμε το ψηφιακό μας μέλλον, αλλά αυτό που θα είναι εξίσου σημαντικό είναι μια αλλαγή νοοτροπίας», σχολίασε ο Dan Demeter, Senior Security Researcher, GReAT, στην Kaspersky. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, καθώς τα όρια μεταξύ online και offline γίνονται όλο και πιο θολά. Το να παραμένουμε ασφαλείς από τις απειλές της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, όσο και με το πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση θα είναι κρίσιμοι ακρογωνιαίοι λίθοι σε συνδυασμό με μια ισχυρή λύση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Πώς να προστατεύσετε τις εταιρείες από εξελισσόμενες απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

- Κατανοήστε τις εγκληματικές δραστηριότητες του κυβερνοχώρου στο darkweb, προβλέψτε πιθανούς κινδύνους και διαρροές κατά την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το Kaspersky Digital Footprint Intelligence προσφέρει ολιστική παρακολούθηση του dark web για τον γρήγορο εντοπισμό παραβιασμένων διαπιστευτηρίων και τον μετριασμό πιθανών επιθέσεων.
- Εφαρμόστε ένα εξελιγμένο σύστημα κυβερνοασφάλειας, το οποίο όχι μόνο προστατεύει αλλά και αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ασφάλειας και του εντοπισμού.
- Επενδύστε σε εκπαιδευτικά μαθήματα κατάρτισης και πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας και ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων. Εφαρμόστε εκπαιδεύσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών ασφάλειας AI και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εσωτερικών περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
- Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες πληροφόρησης απειλών για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις, προκειμένου να προστατεύσετε τα συστήματα υπολογιστών από αναδυόμενες απειλές,
- Συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς. Εκτός από τις τεχνολογικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για τον μετριασμό των κινδύνων, απαιτείται επίσης ρύθμιση. Σε πολλές ρυθμιστικές προσπάθειες, επισημαίνεται ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε κυβερνοεπιθέσεις και οι ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν για καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης και υδατογράφησης μέσων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:30

Η SingularLogic υλοποίησε λύση διαχείρισης εξοδολογίων για τη ΔΕΛΤΑ

10:15

ΧΑ: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα εύθραυστο διεθνές σκηνικό

10:10

Μπελέρης: Μεταβαίνει στο Στρασβούργο για να ορκιστεί στην Ευρωβουλή

10:09

Ελλείψεις φαρμάκων: «Καμπανάκι» φαρμακοποιών για επιδείνωση των Αύγουστο

09:48

Alphabet: Κοντά σε mega deal 23 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της startup Wiz

09:42

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio

09:30

Τραμπ: «Θα έπρεπε να είμαι νεκρός»

09:25

Attica Bank: Παράταση ως τις 18 Ιουλίου για την τελική συμφωνία των μετόχων

09:18

Πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit

09:12

Κίνα: Μικρότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

09:04

ΗΠΑ: Τα πάνω κάτω φέρνει η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ - Η επόμενη μέρα και η αντίδραση των αγορών

08:55

ΑΑΔΕ: Νέες ενωματώσεις ΔΟΥ στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής - Έναρξη Λειτουργίας ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης

08:45

ΟΗΕ: Στάσιμα παραμένουν τα επίπεδα του εμβολιασμού των παιδιών παγκοσμίως

08:36

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Κάρπαθος κορυφαίος και αυθεντικός ελληνικός προορισμός

08:23

Κομισιόν για νίκη Ισπανίας στο Euro: Με αποφασιστικότητα και ενότητα όλα είναι δυνατά

08:21

Στο Μιλγουόκι ο Τραμπ, «δεν θα αφήσει έναν δολοφόνο να του αλλάξει το πρόγραμμα»

08:15

Φαρμακοβιομηχανία: 40 επενδυτικά σχέδια προς συμψηφισμό με το clawback

08:15

Ενέργεια: Κανόνες στις περικοπές ΑΠΕ – Ανάκτηση εσόδων από έργα που... ξέφυγαν από το «ψαλίδι»

08:14

Ελένη Παπαθανασοπούλου: Θεμελιώδες συστατικό της κουλτούρας της Coca-Cola Τρία Έψιλον ο ψηφιακός μετασχηματισμός – Οι επενδύσεις

08:11

Συνταξιούχοι e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

08:02

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τελευταία ευκαιρία για την δήλωση - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

07:53

Ρεύμα: Επιστροφές 120 εκατ. ευρώ εκκρεμούν για τη βιομηχανία

07:40

Κατασκευαστικές: «Θεμέλια» ενίσχυσης παρουσίας σε Ρουμανία, Βουλγαρία – «Κοιτάζουν» δουλειές δισεκατομμυρίων ευρώ 

07:28

Πώς θα αξιοποιήσετε την ανακύκλωση στο γραφείο

07:25

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Δοκιμασία» για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

07:23

Ακίνητα: Η εφορία ανοίγει χιλιάδες φακέλους μεταβιβάσεων

07:20

Λονδίνο και Λευκωσία για τον Κυριάκο - ΥΠΕΞ και Μέγαρο για τον Στέφανο - ΠΑΣΟΚ χωρίς Coca Cola για την Άννα

07:12

Η βίλα που έμενε η Σερένα Γουίλιαμς στο Μπέβερλι Χιλς ψάχνει νέο αγοραστή 

07:06

Oι ανακοινώσεις για τον 5ο πυλώνα - Oι αποφάσεις για τον Ηρακλή ΙΙΙ - Καυτός Ιούλιος

00:18

Η Ισπανία ήταν... όλα τα λεφτά!