Tip of the Day

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

22-06-2024 | 00:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο υιοθετεί γρήγορα νέες τεχνολογίες. Μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις είναι η άνοδος των deepfakes - παραποιημένες εικόνες, ήχος ή βίντεο που δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται απολύτως πραγματικά - τουλάχιστον με γυμνό μάτι. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό τελευταία, καθώς τα εργαλεία για την παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει αυξανόμενη ανάγκη για τεχνολογίες για την προστασία των προσωπικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από συνεχώς εξελισσόμενες απειλές που τα θέτουν στο στόχαστρο. Θα εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την καθημερινή ζωή. Αυτή η εξάρτηση θα εισαγάγει έναν νέο φορέα επίθεσης, προσελκύοντας εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευπάθεια. Αυτό πιθανότατα θα αναγκάσει τους χρήστες να επενδύσουν στην προστασία της προσωπικής τους τεχνητής νοημοσύνης από επιθέσεις.

Ειδικοί από την Kaspersky και την ευρύτερη κοινότητα κυβερνοασφάλειας συγκεντρώθηκαν στην ετήσια εκδήλωση Kaspersky NEXT στην Αθήνα και προέβλεψαν μια διττή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών από τα deepfakes. Τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμβαδίζουν με διεξοδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους χρήστες, ώστε να κατευθύνουν τους ανθρώπους στον τρόπο εντοπισμού των κινδύνων που ενέχουν τα deepfakes και οι κακόβουλοι παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Marco Preuss, Deputy Director Global Research & Analysis Team (GReAT) της Kaspersky, προβλέπει: «Το μέλλον, όπως το παρατηρούμε, όχι μόνο θα απαιτήσει από εμάς να βρούμε τεχνολογικές λύσεις σε συνεχώς εξελισσόμενες νέες απειλές, αλλά θα απαιτήσει και αλλαγή νοοτροπίας. Σε αυτήν τη χρυσή εποχή της δημοσιογραφίας, όπου η ποιότητα των ειδήσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ, πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκπαίδευση των χρηστών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας από την παραπληροφόρηση και παρόμοιες απειλές».

«Έχουμε τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία για να προστατεύσουμε το ψηφιακό μας μέλλον, αλλά αυτό που θα είναι εξίσου σημαντικό είναι μια αλλαγή νοοτροπίας», σχολίασε ο Dan Demeter, Senior Security Researcher, GReAT, στην Kaspersky. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, καθώς τα όρια μεταξύ online και offline γίνονται όλο και πιο θολά. Το να παραμένουμε ασφαλείς από τις απειλές της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, όσο και με το πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση θα είναι κρίσιμοι ακρογωνιαίοι λίθοι σε συνδυασμό με μια ισχυρή λύση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Πώς να προστατεύσετε τις εταιρείες από εξελισσόμενες απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

- Κατανοήστε τις εγκληματικές δραστηριότητες του κυβερνοχώρου στο darkweb, προβλέψτε πιθανούς κινδύνους και διαρροές κατά την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το Kaspersky Digital Footprint Intelligence προσφέρει ολιστική παρακολούθηση του dark web για τον γρήγορο εντοπισμό παραβιασμένων διαπιστευτηρίων και τον μετριασμό πιθανών επιθέσεων.
- Εφαρμόστε ένα εξελιγμένο σύστημα κυβερνοασφάλειας, το οποίο όχι μόνο προστατεύει αλλά και αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ασφάλειας και του εντοπισμού.
- Επενδύστε σε εκπαιδευτικά μαθήματα κατάρτισης και πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας και ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων. Εφαρμόστε εκπαιδεύσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών ασφάλειας AI και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εσωτερικών περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
- Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες πληροφόρησης απειλών για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις, προκειμένου να προστατεύσετε τα συστήματα υπολογιστών από αναδυόμενες απειλές,
- Συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς. Εκτός από τις τεχνολογικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για τον μετριασμό των κινδύνων, απαιτείται επίσης ρύθμιση. Σε πολλές ρυθμιστικές προσπάθειες, επισημαίνεται ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε κυβερνοεπιθέσεις και οι ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν για καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης και υδατογράφησης μέσων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Συνάντηση Στάρμερ - Τραμπ στα τέλη Ιουλίου στη Σκωτία

23:35

Ισραήλ: Δεν θα επιτρέψουμε καμία στρατιωτική απειλή στη νότια Συρία

23:30

Ζελένσκι: «Ευγνώμων» προς τον Τραμπ για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

23:28

Κινέζος ΥΠΕΞ: Πεκίνο και Νέο Δελχί πρέπει να εργαστούν υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας

23:21

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προτείνει για πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο

23:10

Ήπια κέρδη στη Wall Street - Οι δασμοί Τραμπ δεν «τρόμαξαν» τους επενδυτές

23:00

Καματερό: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους

22:50

Ρουμανία: Η κυβέρνηση Μπολογιάν «επιβίωσε» από την πρόταση μομφής και προωθεί αυξήσεις φόρων

22:35

Ιράν: «Όχι» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εάν τεθεί ως όρος η διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου

22:15

Πτώση για το πετρέλαιο στη σκιά των δασμών Τραμπ στη Ρωσία

22:00

Ζελένσκι : Προτείνει για τη θέση του υπουργού Άμυνας τον νυν πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ

21:48

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: Τα πλήγματα στη Συρία είναι «σαφής προειδοποίηση προς το καθεστώς»

21:34

Ιταλία: 12 δισ. ευρώ και 150.000 θέσεις εργασίας θα στοιχίσουν οι δασμοί Τραμπ

21:17

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου - Ήχησε το 112

21:10

Τσιάρας: Οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ζητούν δίκαιους όρους

20:57

Λίβανος: Ο στρατός κατέστρεψε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής χαπιών Captagon

20:55

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

20:40

Κάλας: Η ΕΕ θεωρεί «μεγάλη» τη διορία των 50 ημερών που έδωσε ο Τραμπ στη Ρωσία

20:26

Υποχώρησε ο χρυσός μετά το υψηλό τριών εβδομάδων

20:16

Bitcoin: Η εβδομάδα των cryptos, τα κρίσιμα νομοσχέδια και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ

20:05

Κομισιόν: Στην Ελλάδα και σε 4 ακόμα χώρες θα δοκιμαστεί η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για το διαδίκτυο

19:58

Τραμπ: Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες με την ΕΕ για τους δασμούς

19:51

Σε εξέλιξη φωτιά στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης - Μήνυμα από το 112

19:37

Πτωτικά οι ευρωαγορές στον απόηχο των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Απώλειες σχεδόν 5% για Volvo

19:36

Μ. Ανατολή: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι «οδηγεί σε αποτυχία» τις διαπραγματεύσεις

19:22

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί εμπορική και στρατιωτική αφαίμαξη και από φίλους και από εχθρούς

19:08

Θεοχάρης: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα με ενότητα και αποφασιστικότητα

19:01

Τραμπ: Δασμοί 100% στη Ρωσία αν δεν υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία σε 50 ημέρες - Στέλνει πυραύλους Patriot στο NATO

18:55

Βυθίστηκε σκάφος της Frontex ανοιχτά της Λέσβου - Διασώθηκε το πλήρωμα

18:52

ΕΕ για δασμούς: Θέλουν συμφωνία, μελετούν αντίμετρα, λοξοκοιτούν πλέον και τις υπηρεσίες