Tip of the Day

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

22-06-2024 | 00:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο υιοθετεί γρήγορα νέες τεχνολογίες. Μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις είναι η άνοδος των deepfakes - παραποιημένες εικόνες, ήχος ή βίντεο που δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται απολύτως πραγματικά - τουλάχιστον με γυμνό μάτι. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό τελευταία, καθώς τα εργαλεία για την παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει αυξανόμενη ανάγκη για τεχνολογίες για την προστασία των προσωπικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από συνεχώς εξελισσόμενες απειλές που τα θέτουν στο στόχαστρο. Θα εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την καθημερινή ζωή. Αυτή η εξάρτηση θα εισαγάγει έναν νέο φορέα επίθεσης, προσελκύοντας εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευπάθεια. Αυτό πιθανότατα θα αναγκάσει τους χρήστες να επενδύσουν στην προστασία της προσωπικής τους τεχνητής νοημοσύνης από επιθέσεις.

Ειδικοί από την Kaspersky και την ευρύτερη κοινότητα κυβερνοασφάλειας συγκεντρώθηκαν στην ετήσια εκδήλωση Kaspersky NEXT στην Αθήνα και προέβλεψαν μια διττή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών από τα deepfakes. Τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμβαδίζουν με διεξοδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους χρήστες, ώστε να κατευθύνουν τους ανθρώπους στον τρόπο εντοπισμού των κινδύνων που ενέχουν τα deepfakes και οι κακόβουλοι παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Marco Preuss, Deputy Director Global Research & Analysis Team (GReAT) της Kaspersky, προβλέπει: «Το μέλλον, όπως το παρατηρούμε, όχι μόνο θα απαιτήσει από εμάς να βρούμε τεχνολογικές λύσεις σε συνεχώς εξελισσόμενες νέες απειλές, αλλά θα απαιτήσει και αλλαγή νοοτροπίας. Σε αυτήν τη χρυσή εποχή της δημοσιογραφίας, όπου η ποιότητα των ειδήσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ, πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκπαίδευση των χρηστών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας από την παραπληροφόρηση και παρόμοιες απειλές».

«Έχουμε τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία για να προστατεύσουμε το ψηφιακό μας μέλλον, αλλά αυτό που θα είναι εξίσου σημαντικό είναι μια αλλαγή νοοτροπίας», σχολίασε ο Dan Demeter, Senior Security Researcher, GReAT, στην Kaspersky. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, καθώς τα όρια μεταξύ online και offline γίνονται όλο και πιο θολά. Το να παραμένουμε ασφαλείς από τις απειλές της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, όσο και με το πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση θα είναι κρίσιμοι ακρογωνιαίοι λίθοι σε συνδυασμό με μια ισχυρή λύση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Πώς να προστατεύσετε τις εταιρείες από εξελισσόμενες απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

- Κατανοήστε τις εγκληματικές δραστηριότητες του κυβερνοχώρου στο darkweb, προβλέψτε πιθανούς κινδύνους και διαρροές κατά την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το Kaspersky Digital Footprint Intelligence προσφέρει ολιστική παρακολούθηση του dark web για τον γρήγορο εντοπισμό παραβιασμένων διαπιστευτηρίων και τον μετριασμό πιθανών επιθέσεων.
- Εφαρμόστε ένα εξελιγμένο σύστημα κυβερνοασφάλειας, το οποίο όχι μόνο προστατεύει αλλά και αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ασφάλειας και του εντοπισμού.
- Επενδύστε σε εκπαιδευτικά μαθήματα κατάρτισης και πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας και ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων. Εφαρμόστε εκπαιδεύσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών ασφάλειας AI και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εσωτερικών περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
- Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες πληροφόρησης απειλών για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις, προκειμένου να προστατεύσετε τα συστήματα υπολογιστών από αναδυόμενες απειλές,
- Συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς. Εκτός από τις τεχνολογικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για τον μετριασμό των κινδύνων, απαιτείται επίσης ρύθμιση. Σε πολλές ρυθμιστικές προσπάθειες, επισημαίνεται ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε κυβερνοεπιθέσεις και οι ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν για καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης και υδατογράφησης μέσων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:40

Σκλαβενίτης: Νέα μονάδα logistics 88 εκατ. στον Ασπρόπυργο

08:26

ETS: Το «φρένο» της ΕΕ στο κόστος ενέργειας - Τι σημαίνει για επιχειρήσεις και καταναλωτές

08:22

Νέα διάταξη «ξεκλειδώνει» η ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων - Σε εκκρεμότητα 41.000 αιτήσεις

08:13

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός στη Νέα Μάκρη - Δύσκολη νύχτα στη βορειοανατολική Αττική και τον Πόρο

07:55

Από Metlen η καλύτερη προσφορά, έναντι AKTOR, για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες Δυτ. Μακεδονίας

07:52

Εξελίξεις με τη δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ - Το κόμμα Καρυστιανού ξεκινά

07:47

Μοιράζει 35,3 εκατ. ευρώ στο προσωπικό η Eurobank, ενεργοποιεί buyback 288 εκατ. ευρώ

07:43

Εγνατία Οδός - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Τρέχουν» οι πρώτες εργασίες αναβάθμισης του οδικού άξονα

07:33

Fuel Pass: Μ. Δευτέρα οι αιτήσεις, Μ. Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές

07:30

Επιτάχυνση ανακτήσεων και ώθηση στον «Ηρακλή» με το νέο μοντέλο για την πρώτη κατοικία

07:19

Τραμπ για Ιράν: «Εξαιρετικά σκληρά» χτυπήματα τις επόμενες δύο εβδομάδες - Κοντά στην επίτευξη των στόχων μας

07:11

Τα ηχηρά ονόματα της Credia - Οι αψιμαχίες στην ΕΧΑΕ - Το φρένο στις κρατήσεις

23:54

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες

23:48

ΕΕ: Δύο εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα

23:32

Τι θα πει ο Τραμπ στο διάγγελμά του, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου

23:22

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ μετά τον έλεγχο του υπογειοποιημένου και διαβρωμένου σωλήνα

23:16

Wall Street: «Μπήκε» με κέρδη στον Απρίλιο ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση στο Ιράν

22:57

Πάνω από 1.300 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο

22:44

Κέρδη 2% για τον χρυσό - Τέταρτη ημέρα ανόδου

22:25

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% για το Brent υπό την ελπίδα αποκλιμάκωσης στο Ιράν

22:14

Ιράκ: Συνελήφθη ύποπτος μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης για την απαγωγή Αμερικανίδας δημοσιογράφου

21:59

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματος Τραμπ για το δίκαιο του εδάφους

21:45

Κακοκαιρία Erminio: 133 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική - Στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:28

Αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων: Χρυσός, πετρέλαιο και μέταλλα σε κρίσιμη καμπή

21:25

FT: Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

21:20

«Βρισκόμαστε σε θέση άμυνας, δεν είμαστε απειλή»: Ανοιχτή επιστολή Πεζεσκιάν στον αμερικανικό λαό

21:16

Συνάντηση Ν. Δένδια με υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας

21:06

Ήρων: Τα τιμολόγια Απριλίου

21:06

Στουμπ σε Τραμπ: «Διαμορφώνεται ένα πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ»

21:00

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη ΙΧ με τον μήνα