Tip of the Day

Δώρο Πάσχα: Εκπνέει η προθεσμία καταβολής – Πώς υπολογίζεται

30-04-2024 | 11:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δώρο Πάσχα: Εκπνέει η προθεσμία καταβολής – Πώς υπολογίζεται
Δώρο Πάσχα / Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Λήξη χρόνου αύριο Μεγάλη Τετάρτη για την καταβολή του δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με την καταληκτική ημερομηνία να είναι έως και την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα το οποίο είναι το μισό μηνιαίο μισθό αν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό και δεκαπέντε ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

- Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

- Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.

- Ενδεικτικά, εάν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Έως την 1η Μαΐου

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη (1η Μαΐου), αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν. Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας).

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζεται το δώρο μέσα από την εφαρμογής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online, μέσω του https://www.hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ergazomenoi-asfaleia-kai-ygei…

Εντωμεταξύ, ξεκίνησε η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας. Οι πιστώσεις του Δώρου Πάσχα θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν καταγγελία επώνυμα ή και ανώνυμα, στο 1555 ή στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:39

Χατζηδάκης από Κύπρο: «Η επανένωση του νησιού είναι η μόνη λύση»

12:35

ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης ξεπερνούν τα 4 δολάρια λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

12:34

Ανεργία: Ετήσια μείωση 10% στους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ τον Ιούνιο

12:26

Επίθεση σε τάνκερς των Αλαφούζου και Προκοπίου με drones στη Μαύρη Θάλασσα

12:25

Κυρ. Μητσοτάκης για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε!»

12:17

Οι «απελπισμένοι, κακοί άνθρωποι» μόλις κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντόναλντ Τραμπ

12:16

Υπουργείο Εξωτερικών: Η επίλυση του κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα

12:11

Προτάσεις ΕΣΕΕ για ΔΕΘ: Φορολογικές - ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

12:09

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών

12:06

Δέκα τραυματίες από ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Μόσχα

12:03

Δεύτερη ευκαιρία για αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής

11:48

Δεν σπάει η «κατάρα του Drake» - Πόσα ήταν η νέα χασούρα

11:40

Ιράν: Οι διπλωματικές προσπάθειες με τις ΗΠΑ συνεχίζονται μέσω μεσολαβητών

11:39

Μάνος Μανουσάκης: Ο εξηλεκτρισμός είναι το «κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα, την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη στρατηγική αυτονομία

11:37

Δίκη για Τέμπη: Νέες ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος

11:32

Τσιόδρας: Η Κομισιόν να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τις αδικαιολόγητα διαφορετικές τιμές σε παρόμοια προϊόντα στην ΕΕ

11:26

Κικίλιας από Αμοργό: Νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης - Σχεδιάζουμε το μέλλον με επίκεντρο τις ανάγκες των νησιωτών

11:20

H Πειραιώς συμμετέχει στο πιλοτικό ψηφιακό ευρώ

11:18

Συμφωνία CrediaBank - ΕΤΕπ για στήριξη επενδύσεων σε ασφάλεια και άμυνα στην Ελλάδα

11:06

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές υπό τη «σκιά» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

11:02

Διπλή διεθνής διάκριση για Optima bank στα Euromoney Awards 2026

10:55

Χρηματιστήριο: Απόπειρα αντίδρασης μέσω τραπεζών

10:53

Alpha Bank: 4 κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις στα Euromoney Awards for Excellence 2026

10:50

Οι τρεις «σχολές» τραπεζικών διανομών

10:41

«Χτύπημα» 34% στα κέρδη α' τριμήνου της Ryanair - Πιέσεις για τη μετοχή

10:17

Η Uni Systems εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ

10:14

Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

10:10

Δένδιας: Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα παράνομης κατοχής - Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Κύπρος κείται πλησίον

10:09

Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της ΕΕ

10:03

Αυτοκατανάλωση: Οι αλλαγές που ζητά ο ΣΕΦ στη νέα υπουργική απόφαση