Tip of the Day

Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο την φήμη μιας εταιρείας

Newsroom
26-03-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο τη φήμη μιας εταιρείας

Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα χαρακτηριστικό ενός προϊόντος, αλλά έχει καταστεί απαίτηση ιδιαίτερα για τους νεότερους καταναλωτές. Σύμφωνα με την McKinsey & Co., «όταν οι καταναλωτές ερωτώνται αν ενδιαφέρονται να αγοράζουν περιβαλλοντικά και ηθικά βιώσιμα προϊόντα, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά ναι». Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πλήρωναν περισσότερα για ένα προϊόν με βιώσιμη συσκευασία.

Οι καταναλωτές έλκονται από «φιλικά προς το περιβάλλον» προϊόντα. Η ανάδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για να γίνουν πιο βιώσιμες επιλογές και να πουληθούν προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση μιας εταιρείας από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, εάν μια επιχείρηση κάνει ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς βιωσιμότητας ή φιλικούς προς το περιβάλλον, οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές για την φήμη της εταιρείας.

Ο όρος «greenwashing» αναφέρεται στην τακτική κάποιων των εταιρειών που διαφημίζουν προϊόντα είτε ως βιώσιμα είτε ως καλά για το περιβάλλον όταν υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ότι το προϊόν έχει πραγματικά περιβαλλοντικό όφελος. Δεν αναφέρεται σε μία τάση βιωσιμότητας συγκεκριμένα, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλες τις τάσεις.

Οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι Gen Z και Millennials, φαίνεται ότι θέλουν να υποστηρίξουν επωνυμίες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.
Σύμφωνα με μια έκθεση βιωσιμότητας του 2022 από τους FMCG Gurus, το 52% των καταναλωτών στη Βόρεια Αμερική δήλωσαν ότι έκαναν αλλαγές στη διατροφή τους τα τελευταία δύο χρόνια για να ακολουθήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Αυτοί οι καταναλωτές θα είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μια επωνυμία εάν ευθυγραμμίζεται με τις βασικές τους αξίες και εξίσου γρήγορα θα την εγκαταλείψουν εάν κάνει οτιδήποτε βλάπτει την εμπιστοσύνη τους στην επωνυμία.

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοείται είναι ότι οι καταναλωτές (ιδιαίτερα οι νεότεροι) μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με το greenwashing, ενθαρρύνοντας άλλους να μποϊκοτάρουν την μάρκα. Είτε απαιτούν λογοδοσία για την πλαστική ρύπανση των εταιρειών ποτών είτε επικαλούνται επωνυμίες τροφίμων που συμβάλλουν στις εκπομπές γεωργικών προϊόντων και μεταφορών, οι καταναλωτές δεν διστάζουν να κατονομάσουν επωνυμίες που ακολουθούν παραπλανητικές τακτικές ή δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους.

Οι καταναλωτές αναζητούν τελικά επωνυμίες που εκπληρώνουν τις υποσχέσεις και τις αξιώσεις τους. Αυτή η ευθύνη ανήκει στους κατασκευαστές να τηρήσουν το τέλος την συμφωνίας Αυτό σημαίνει επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών με ιχνηλασιμότητα και ηθικές πρακτικές. Η προμήθεια από προμηθευτές που δεν έχουν πλήρη διαφάνεια στην εφοδιαστική τους αλυσίδα μπορεί τελικά, ακόμη και εάν δεν γίνεται αντιληπτό εξαρχής, να θέσουν σε κίνδυνο την φήμη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:29

Ταχιάος: Tέλη Μαΐου κλείνει το μετρό Θεσσαλονίκης για δοκιμές ενοποίησης με την Καλαμαριά

13:25

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας

13:22

ClimateHub: Η Πρωτομαγιά του 2026 η τέταρτη ψυχρότερη τα τελευταία 135 χρόνια

13:19

ΑΒΑΞ: Περιθώριο ανόδου για τη μετοχή έως 50% βλέπουν Eurobank (4,85€) και Πειραιώς (4,50€)

13:18

Στρατηγική συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΕΜΠ: Νέος κύκλος αιτήσεων για Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

13:13

ΑΑΔΕ: Διεύρυνση ωραρίου στον Τελωνειακό Σταθμό Μαυροματίου για τη θερινή περίοδο

13:02

Βουλή: Την άρση ασυλίας του Κυρ. Βελόπουλου εισηγείται, ομοφώνως, η επιτροπή Δεοντολογίας

13:01

Δήμος Αθηναίων: 182 προσλήψεις με μισθό έως και 1.600 - Όλες οι ειδικότητες

12:49

«Ταύρος» για Πειραιώς η Jefferies - Στα 10,35 ευρώ η τιμή στόχος

12:36

Αύξηση 14,3% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Φεβρουάριο

12:32

Μεγάλη αύξηση των τροχαίων με ηλεκτρικά πατίνια σε Ελλάδα και Ευρώπη

12:29

«Βουτιά» 9% για το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

12:20

Axios: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε «μονοσέλιδη συμφωνία 14 σημείων» για τερματισμό του πολέμου

12:15

Στον ρυθμό της ενεργειακής κρίσης: Εμφανίζονται οι πρώτοι τριγμοί στην ελληνική αγορά

12:14

Η Ουκρανία κατηγορεί την Μόσχα για παραβίαση της εκεχειρίας με 108 drones και 3 πυραύλους

12:09

ΔΔΤ - ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ: Η ακτινογραφία της μετάβασης του Δημοσίου σε ενιαία τηλεπικοινωνιακή υποδομή

12:06

Ξεκίνησαν οι δοκιμές για την επέκταση του ευρωπαϊκού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων της Euronext

11:58

Η Κατερίνα Αρβανίτη εντάσσεται στο ΔΣ της Elikonos Capital

11:55

Η Κίνα καλεί Ιράν και ΗΠΑ να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ - Αράγτσι: «Δεχόμαστε μόνο ολοκληρωμένη συμφωνία»

11:52

Trastor: Στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων έως 150 εκατ. ευρώ μέσω της ΑΜΚ

11:47

Έρευνα EY: Το GenAI αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή κινητικότητα εργαζόμενων

11:42

Δήμας: Η ανάπτυξη των υποδομών λειτουργεί καταλυτικά για την κτηματαγορά

11:40

Χρυσός: Κέρδη 2,5% καθώς ο Τραμπ μιλά για πρόοδο με το Ιράν

11:36

Ισχυρή ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία για τη Theon το α' τρίμηνο

11:35

Βόρεια Κορέα: Κατάργησε από το Σύνταγμα τις αναφορές στην επανένωση της χερσονήσου

11:24

Χανταϊός: Το στέλεχος των Άνδεων εντοπίστηκε στο MV Hondius - Το κρουαζιερόπλοιο θα δέσει στην Τενερίφη

11:16

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακό «άλμα» στην κοινωνική ασφάλιση

11:09

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτίναξη για τον Γενικό Δείκτη και επιστροφή σε προπολεμικά επίπεδα

11:09

Τσίπρας: Θέσπιση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας

11:08

Αυστραλία: Η χώρα θα δημιουργήσει απόθεμα ενός δισεκατομμυρίου λίτρων καυσίμων