Tip of the Day

Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο την φήμη μιας εταιρείας

Newsroom
26-03-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο τη φήμη μιας εταιρείας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα χαρακτηριστικό ενός προϊόντος, αλλά έχει καταστεί απαίτηση ιδιαίτερα για τους νεότερους καταναλωτές. Σύμφωνα με την McKinsey & Co., «όταν οι καταναλωτές ερωτώνται αν ενδιαφέρονται να αγοράζουν περιβαλλοντικά και ηθικά βιώσιμα προϊόντα, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά ναι». Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πλήρωναν περισσότερα για ένα προϊόν με βιώσιμη συσκευασία.

Οι καταναλωτές έλκονται από «φιλικά προς το περιβάλλον» προϊόντα. Η ανάδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για να γίνουν πιο βιώσιμες επιλογές και να πουληθούν προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση μιας εταιρείας από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, εάν μια επιχείρηση κάνει ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς βιωσιμότητας ή φιλικούς προς το περιβάλλον, οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές για την φήμη της εταιρείας.

Ο όρος «greenwashing» αναφέρεται στην τακτική κάποιων των εταιρειών που διαφημίζουν προϊόντα είτε ως βιώσιμα είτε ως καλά για το περιβάλλον όταν υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ότι το προϊόν έχει πραγματικά περιβαλλοντικό όφελος. Δεν αναφέρεται σε μία τάση βιωσιμότητας συγκεκριμένα, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλες τις τάσεις.

Οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι Gen Z και Millennials, φαίνεται ότι θέλουν να υποστηρίξουν επωνυμίες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.
Σύμφωνα με μια έκθεση βιωσιμότητας του 2022 από τους FMCG Gurus, το 52% των καταναλωτών στη Βόρεια Αμερική δήλωσαν ότι έκαναν αλλαγές στη διατροφή τους τα τελευταία δύο χρόνια για να ακολουθήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Αυτοί οι καταναλωτές θα είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μια επωνυμία εάν ευθυγραμμίζεται με τις βασικές τους αξίες και εξίσου γρήγορα θα την εγκαταλείψουν εάν κάνει οτιδήποτε βλάπτει την εμπιστοσύνη τους στην επωνυμία.

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοείται είναι ότι οι καταναλωτές (ιδιαίτερα οι νεότεροι) μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με το greenwashing, ενθαρρύνοντας άλλους να μποϊκοτάρουν την μάρκα. Είτε απαιτούν λογοδοσία για την πλαστική ρύπανση των εταιρειών ποτών είτε επικαλούνται επωνυμίες τροφίμων που συμβάλλουν στις εκπομπές γεωργικών προϊόντων και μεταφορών, οι καταναλωτές δεν διστάζουν να κατονομάσουν επωνυμίες που ακολουθούν παραπλανητικές τακτικές ή δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους.

Οι καταναλωτές αναζητούν τελικά επωνυμίες που εκπληρώνουν τις υποσχέσεις και τις αξιώσεις τους. Αυτή η ευθύνη ανήκει στους κατασκευαστές να τηρήσουν το τέλος την συμφωνίας Αυτό σημαίνει επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών με ιχνηλασιμότητα και ηθικές πρακτικές. Η προμήθεια από προμηθευτές που δεν έχουν πλήρη διαφάνεια στην εφοδιαστική τους αλυσίδα μπορεί τελικά, ακόμη και εάν δεν γίνεται αντιληπτό εξαρχής, να θέσουν σε κίνδυνο την φήμη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:41

Χατζηδάκης: Ο Παναθηναϊκός θα παίζει στον Βοτανικό τη σεζόν 2027-2028

15:34

Στα 1.349 ευρώ ο μέσος μισθός το 2025 - Το εμπόριο ο μεγαλύτερος εργοδότης, οι υπάλληλοι γραφείου η πιο δημοφιλής ειδικότητα

15:31

Θεοδωρικάκος για Νέστορα: «Άνανδροι τρομοκράτες δολοφόνησαν μια αθώα γυναίκα»

15:31

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υποψήφιο για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μακί Σαλ

15:30

Δεύτερη στην Ευρώπη η Ελλάδα σε κόστος στέγασης και υψηλά ενοίκια

15:25

Ιαπωνία: 800 κάμερες στα βουνά εξαιτίας της αύξησης των επιθέσεων αρκούδων

15:21

Γαλλία: Η νέα γονική άδεια αλλάζει τα δεδομένα για τις οικογένειες - Έως και δύο μήνες με αποδοχές για κάθε γονέα

15:19

ΕΛΑΣ: Δώδεκα νεκροί και 668 τραυματίες σε 579 τροχαία τον Ιούνιο στην Αττική

15:12

Στο portfolio της Σαράντης η Möller’s

14:58

Μπρατάκος: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση ως εθνική ευκαιρία για θεσμική και παραγωγική επανεκκίνηση»

14:54

Νιγηρία: Η αναζωπύρωση της βίας προκάλεσε ραγδαία άνοδο της πείνας σε επίπεδα ρεκόρ

14:48

10 εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας που μπορείτε να επισκεφτείτε οδικώς

14:45

Θετικοί οι αναλυτές για το μεταρρυθμιστικό πακέτο του Μερτς - Σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις

14:41

Κατανομή των 600 νέων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία - Σε ποιες περιοχές τοποθετούνται

14:40

Πώς σχεδιάζουν οι Αμερικανοί να γιορτάσουν την 250η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας

14:40

Υπ. Ανάπτυξης: Εγκρίθηκε η απόσχιση κλάδου της Prodea και η απορρόφηση από τη Θριασεύς

14:33

Η Visa διαμορφώνει το μέλλον του agentic commerce με συναλλαγές μέσω AI agents

14:33

Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ 2026-2027

14:29

Κοντογεώργης: «Καμία ανοχή στην πολιτική βία - Δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα»

14:22

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

14:20

Μαίνονται τρεις πυρκαγιές στη νότια Γαλλία - Στάχτη 12.100 στρέμματα

14:15

EE: 233,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για έργα καθαρής ενέργειας από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού

14:11

Πούτιν για Ουκρανία: Η Μόσχα θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση για να πετύχει τους στόχους της

14:00

Μερτς: Ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις για συνταξιοδοτικό και φορολογικό - «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη Γερμανία»

13:56

ΑΒ Βασιλόπουλος και Wolt: Online αγορές σούπερ μάρκετ σε πάνω από 200 σημεία σε όλη την Ελλάδα

13:54

Kaspersky: Ένα στα τρία θύματα ψηφιακής κακοποίησης αντιμετωπίζει συνέπειες στην καθημερινότητά του

13:54

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Επτά σχήματα στον διαγωνισμό για απόκτηση μεριδίου στην «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ»

13:52

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Υψηλή παραβατικότητα στους κλάδους οχημάτων και μεταφορών

13:48

Ιράν: Ο πρόεδρος της Βουλής καλεί σε «εκδίκηση» για τον θάνατο του Χαμενεΐ

13:46

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι