Tip of the Day

Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο την φήμη μιας εταιρείας

Newsroom
26-03-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο τη φήμη μιας εταιρείας

Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα χαρακτηριστικό ενός προϊόντος, αλλά έχει καταστεί απαίτηση ιδιαίτερα για τους νεότερους καταναλωτές. Σύμφωνα με την McKinsey & Co., «όταν οι καταναλωτές ερωτώνται αν ενδιαφέρονται να αγοράζουν περιβαλλοντικά και ηθικά βιώσιμα προϊόντα, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά ναι». Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πλήρωναν περισσότερα για ένα προϊόν με βιώσιμη συσκευασία.

Οι καταναλωτές έλκονται από «φιλικά προς το περιβάλλον» προϊόντα. Η ανάδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για να γίνουν πιο βιώσιμες επιλογές και να πουληθούν προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση μιας εταιρείας από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, εάν μια επιχείρηση κάνει ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς βιωσιμότητας ή φιλικούς προς το περιβάλλον, οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές για την φήμη της εταιρείας.

Ο όρος «greenwashing» αναφέρεται στην τακτική κάποιων των εταιρειών που διαφημίζουν προϊόντα είτε ως βιώσιμα είτε ως καλά για το περιβάλλον όταν υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ότι το προϊόν έχει πραγματικά περιβαλλοντικό όφελος. Δεν αναφέρεται σε μία τάση βιωσιμότητας συγκεκριμένα, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλες τις τάσεις.

Οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι Gen Z και Millennials, φαίνεται ότι θέλουν να υποστηρίξουν επωνυμίες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.
Σύμφωνα με μια έκθεση βιωσιμότητας του 2022 από τους FMCG Gurus, το 52% των καταναλωτών στη Βόρεια Αμερική δήλωσαν ότι έκαναν αλλαγές στη διατροφή τους τα τελευταία δύο χρόνια για να ακολουθήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Αυτοί οι καταναλωτές θα είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μια επωνυμία εάν ευθυγραμμίζεται με τις βασικές τους αξίες και εξίσου γρήγορα θα την εγκαταλείψουν εάν κάνει οτιδήποτε βλάπτει την εμπιστοσύνη τους στην επωνυμία.

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοείται είναι ότι οι καταναλωτές (ιδιαίτερα οι νεότεροι) μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με το greenwashing, ενθαρρύνοντας άλλους να μποϊκοτάρουν την μάρκα. Είτε απαιτούν λογοδοσία για την πλαστική ρύπανση των εταιρειών ποτών είτε επικαλούνται επωνυμίες τροφίμων που συμβάλλουν στις εκπομπές γεωργικών προϊόντων και μεταφορών, οι καταναλωτές δεν διστάζουν να κατονομάσουν επωνυμίες που ακολουθούν παραπλανητικές τακτικές ή δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους.

Οι καταναλωτές αναζητούν τελικά επωνυμίες που εκπληρώνουν τις υποσχέσεις και τις αξιώσεις τους. Αυτή η ευθύνη ανήκει στους κατασκευαστές να τηρήσουν το τέλος την συμφωνίας Αυτό σημαίνει επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών με ιχνηλασιμότητα και ηθικές πρακτικές. Η προμήθεια από προμηθευτές που δεν έχουν πλήρη διαφάνεια στην εφοδιαστική τους αλυσίδα μπορεί τελικά, ακόμη και εάν δεν γίνεται αντιληπτό εξαρχής, να θέσουν σε κίνδυνο την φήμη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:02

Πρόεδρος Κούβας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ»

20:54

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι καλή στιγμή να επαναφέρουμε τη συζήτηση για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους

20:45

Λάιεν για 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου: Αποτελεί ανακούφιση

20:32

Bloomberg: Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

20:28

Πρέμιερ Λιγκ: Ζημίες - ρεκόρ 900 εκατ. ευρώ το 2025

20:16

Μυτιλήνη: Αποζημιώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις λόγω αφθώδους πυρετού

20:05

Συρία: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες οι βάσεις αμερικανικών δυνάμεων

19:57

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:48

Πιερρακάκης από G7: Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στις προκλήσεις

19:39

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για τα Στενά του Ορμούζ

19:31

Έρχονται οι super champions επιχειρήσεις στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι κίνδυνοι

19:20

Συμφωνία για την κατασκευή drones πρότεινε ο Ζελέσνκι στην Ολλανδία

19:09

Reuters: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τη γερμανική ανάπτυξη το 2026 και 2027

18:57

CrediaBank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης με δωρεάν διάθεση μετοχών

18:44

Τραμπ: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε 10ήμερη κατάπαυση πυρός

18:34

Θεμιστοκλέους: «Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media»

18:19

ΝΔ: Νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

18:14

Επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: Νέα στοιχεία για τον δράστη

18:13

Εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Αλιγαρόρεμα παρουσία Δήμα

18:07

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και ΔΕΗ πίεσαν τον Γενικό Δείκτη

17:55

Κομισιόν: Διατάζει τη Meta να αποκαταστήσει τον αποκλεισμό βοηθών ΤΝ από το WhatsApp

17:43

Η Lufthansa βάζει λουκέτο στη θυγατρική της CityLine σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα

17:40

Axios: Πιθανή μια εκεχειρία στον Λίβανο απόψε - Επικοινωνία Τραμπ με Αούν

17:40

Fais Group: Επαναλειτουργεί το πλήρως ανανεωμένο κατάστημα Manmgo στο River West

17:38

Ολλανδία: Η KLM ακυρώνει 160 πτήσεις τον επόμενο μήνα λόγω αύξησης του κόστους των καυσίμων

17:34

SOS από τον μεγαλύτερο παραγωγό σοκολάτας στον κόσμο - Κατακρημνίζεται η τιμή του κακάο

17:33

Ιράν: Τουλάχιστον δύο υπερτάνκερ πέρασαν τα Στενά του Ορμούζ με προορισμό το Ιράκ

17:30

ΥΠΑΜ Ισραήλ: «Αν το Ιράν απορρίψει την αμερικανική πρόταση, θα οδηγηθεί στην άβυσσο»

17:29

Ο Όρμπαν δεν θα παραστεί στην τελευταία του Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

17:28

Lidl Ελλάς: Μειώσεις τιμών σε 300 προϊόντα καθημερινής ανάγκης