Tip of the Day

Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο την φήμη μιας εταιρείας

Newsroom
26-03-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Greenwashing θέτει σε κίνδυνο τη φήμη μιας εταιρείας

Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα χαρακτηριστικό ενός προϊόντος, αλλά έχει καταστεί απαίτηση ιδιαίτερα για τους νεότερους καταναλωτές. Σύμφωνα με την McKinsey & Co., «όταν οι καταναλωτές ερωτώνται αν ενδιαφέρονται να αγοράζουν περιβαλλοντικά και ηθικά βιώσιμα προϊόντα, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά ναι». Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πλήρωναν περισσότερα για ένα προϊόν με βιώσιμη συσκευασία.

Οι καταναλωτές έλκονται από «φιλικά προς το περιβάλλον» προϊόντα. Η ανάδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται για να γίνουν πιο βιώσιμες επιλογές και να πουληθούν προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση μιας εταιρείας από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, εάν μια επιχείρηση κάνει ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς βιωσιμότητας ή φιλικούς προς το περιβάλλον, οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές για την φήμη της εταιρείας.

Ο όρος «greenwashing» αναφέρεται στην τακτική κάποιων των εταιρειών που διαφημίζουν προϊόντα είτε ως βιώσιμα είτε ως καλά για το περιβάλλον όταν υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ότι το προϊόν έχει πραγματικά περιβαλλοντικό όφελος. Δεν αναφέρεται σε μία τάση βιωσιμότητας συγκεκριμένα, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλες τις τάσεις.

Οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι Gen Z και Millennials, φαίνεται ότι θέλουν να υποστηρίξουν επωνυμίες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.
Σύμφωνα με μια έκθεση βιωσιμότητας του 2022 από τους FMCG Gurus, το 52% των καταναλωτών στη Βόρεια Αμερική δήλωσαν ότι έκαναν αλλαγές στη διατροφή τους τα τελευταία δύο χρόνια για να ακολουθήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Αυτοί οι καταναλωτές θα είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μια επωνυμία εάν ευθυγραμμίζεται με τις βασικές τους αξίες και εξίσου γρήγορα θα την εγκαταλείψουν εάν κάνει οτιδήποτε βλάπτει την εμπιστοσύνη τους στην επωνυμία.

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοείται είναι ότι οι καταναλωτές (ιδιαίτερα οι νεότεροι) μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με το greenwashing, ενθαρρύνοντας άλλους να μποϊκοτάρουν την μάρκα. Είτε απαιτούν λογοδοσία για την πλαστική ρύπανση των εταιρειών ποτών είτε επικαλούνται επωνυμίες τροφίμων που συμβάλλουν στις εκπομπές γεωργικών προϊόντων και μεταφορών, οι καταναλωτές δεν διστάζουν να κατονομάσουν επωνυμίες που ακολουθούν παραπλανητικές τακτικές ή δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους.

Οι καταναλωτές αναζητούν τελικά επωνυμίες που εκπληρώνουν τις υποσχέσεις και τις αξιώσεις τους. Αυτή η ευθύνη ανήκει στους κατασκευαστές να τηρήσουν το τέλος την συμφωνίας Αυτό σημαίνει επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών με ιχνηλασιμότητα και ηθικές πρακτικές. Η προμήθεια από προμηθευτές που δεν έχουν πλήρη διαφάνεια στην εφοδιαστική τους αλυσίδα μπορεί τελικά, ακόμη και εάν δεν γίνεται αντιληπτό εξαρχής, να θέσουν σε κίνδυνο την φήμη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:29

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε δύο ξεχωριστούς τύπους πολλαπλής σκλήρυνσης

14:14

Άρειος Πάγος για αγρότες: Να εφαρμοστεί άμεσα η παραγγελία για τα μπλόκα

14:12

Εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φαραντούρης

14:08

Με νομοθετική πρωτοβουλία η ενίσχυση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Τι προβλέπει

13:57

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,70% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

13:48

Η Κομισιόν χορηγεί πάνω από 40.000 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους

13:39

Το 2025 η πιο ζεστή χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Νορβηγία

13:36

Φερεντσβάρος - Παναθηναϊκός: Πόσο κοστίζει το ταξίδι στη Βουδαπέστη

13:34

Θεμιστοκλέους: «Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο»

13:33

Γροιλανδία: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να απαντήσουν σε κάθε είδους εκφοβισμό των ΗΠΑ

13:28

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων το Νοέμβριο - Αυξήθηκε στο 4,65% για νέα δάνεια

13:27

ΕΥ: CFOs και επικεφαλής φορολογικών διευθύνσεων αξιοποιούν την AI για τις νέες προκλήσεις

13:13

Καταιγίδα Γκορέτι: Ακυρώσεις πτήσεων σε Γαλλία και Ολλανδία

13:05

Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της NRG και της HERON από τη MOH και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

13:01

Η SecGrid ξεκινά τη λειτουργία της - Στο επίκεντρο λύσεις σε θέματα ασφάλειας και προηγμένου λογισμικού

12:49

Χατζηδάκης για αγρότες: Στα 8,5 λεπτά η κιλοβατώρα - Μέσω εφαρμογής επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στην αντλία

12:46

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως αύριο - Πού θα εκδηλωθούν

12:40

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό ρεύμα: «Ώρα για πραγματική ενεργειακή δικαιοσύνη»

12:37

ΕΕ: Παρουσία Κόστα, φον ντερ Λάιεν και ξένων ηγετών η τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας

12:36

Στην Cretan Investment Group το ακίνητο του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue

12:15

Mε τον «χάρτη μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή» η επανάληψη των εργασιών της Βουλής

12:07

Πακέτα 345,6 εκατ. ευρώ για το 4,4% της Alpha Bank

12:04

Eurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - «Γκάζι» στις τιμές τροφίμων

12:01

Λάιεν: Προτείνει πρόωρη πρόσβαση σε αγροτικά κονδύλια για να προχωρήσει η Mercosur

11:54

Μείωση πωλήσεων αλλά επιστροφή στα κέρδη για την Κρητών Άρτος

11:51

Ιράν: «Απειλή» οι δηλώσεις των Τραμπ και Νετανιάχου - «Θα απαντήσουμε»

11:32

Μητσοτάκης: Στήριξη 45 δισ. ευρώ από Κομισιόν στους αγρότες - Προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας

11:21

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως 22 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη

11:15

Ήπια άνοδος με αυξημένο τζίρο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:10

Ο Τραμπ παγώνει κονδύλια άνω των 10 δισ. δολαρίων για τη φροντίδα παιδιών