Tip of the Day

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

31-01-2024 | 18:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες και δεν είναι απλώς ένα «κλισέ». Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν κρύο» περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα άτομα του ιδίου σωματικού βάρους και αυτό γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες για να παράγουν θερμότητα.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σημειώνει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, επομένως το δέρμα αισθάνεται περισσότερο το κρύο επειδή είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, γεγονός που κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μάλιστα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στην κεντρική θερμοκρασία του σώματος και του δέρματος. Αναλυτικότερα, τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει τη σύσφιξη των αγγείων στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο το κρύο. Αυτή η ορμονική ισορροπία αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα, μαζί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον οι ίδιες ορμόνες κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά. Όμως η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, αν και χέρια και πόδια είναι πιο κρύα, οι γυναίκες έχουν μια πιο ζεστή μέση θερμοκρασία από τους άνδρες. Μάλλον από αυτό πηγάζει το ρητό «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε πιο δροσερές περιοχές, όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί παραμένουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις ψηλές, δροσερές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν σε θερμότερες κοιλάδες, γράφει το Science Alert.
Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να τα ενθαρρύνουν να ξεκουράζονται με τα μικρά τους σε στάδια που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σημειώνει η Charlotte Phelps, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Bond και ο Christian Moro, καθηγήτρια ιατρικών επιστημών και ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:14

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κινητοποιεί ελληνικούς και ξένους ομίλους

09:43

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

09:38

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

09:31

Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

09:24

Ρωσία: Εννέα τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε πολυκατοικία στο Μπέλγκορον

09:14

Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου

09:09

Λίβανος: Τουλάχιστον έξι νεκροι από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαρούφ

08:53

Τραμπ: Σκοτώθηκε ο νο2 του Ισλαμικού Κράτους παγκοσμίως

08:41

Σε δημογραφικό «κατήφορο» η Ελλάδα: Μόλις ένα στα 4 νοικοκυριά έχουν παιδιά - Ποιες χώρες απολαμβάνουν baby boom

08:40

Αυτές είναι οι 624 ελληνικές παραλίες με Γαλάζια Σημαία για το 2026

08:32

Ο Δείκτης της «Χωριάτικης»

08:23

Καύσιμα και μεταφορές υπό νέα πίεση: Τι βλέπει η Alpha Bank για πετρέλαιο και πληθωρισμό

08:15

Τι θα χρειαζόταν ένας αγρότης να αυξήσει γρήγορα, εύκολα και με σιγουριά την παραγωγικότητα της φάρμας του;

08:06

Ποιος είναι ο αμερικανικός όμιλος που «βάζει πόδι» στην ελληνική αγορά πολυετούς κατοικίας

08:00

Ιδιωτικό χρέος: Πρεμιέρα στις 20 Μαΐου για το Μητρώο Παρακολούθησης οφειλών

23:52

Γάζα: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο διοικητή της Χαμάς

23:37

Νιγηρία: Μπαράζ επιθέσεων σε σχολεία και απαγωγές δεκάδων μαθητών

23:23

Trastor: Επιτυχής άντληση 150 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ - Στο 1 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης

23:15

Η άνοδος των ομολόγων πλήγωσε» την Wall Street

22:54

Εβδομαδιαίο ράλι άνω του 10% για το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

22:40

Σε χαμηλά μίας εβδομάδας ο χρυσός με απώλειες 2,5%, στο -8% το ασήμι

22:26

Σερβία: Συνελήφθη ο διοικητής της αστυνομίας Βελιγραδίου για συμμετοχή σε εγκληματική πράξη

22:11

Παρατείνεται για 45 ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ και Λιβάνου

21:46

Ισραήλ: Ο στρατός στοχοποίησε κορυφαίο διοικητή της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

21:35

Βουλή: O Φ. Οζγκιούρ ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά

21:18

Κίνα: «Τραμπ και Σι συμφώνησαν να εφαρμόζουν όλες τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες»

21:10

Αγωγή κατά της Euroclear από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - Διεκδικεί αποζημίωση 249 δισ.

21:02

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030»

20:41

Βενεζουέλα: Πυρκαγιά σε πλατφόρμα επεξεργασίας αερίου στο Μαρακαΐμπο, έξι τραυματίες

20:25

Τσίπρας: Μετά το κόλπο της ΔΕΗ και τα υπερκέρδη των τραπεζών, ας δούμε τι γίνεται και με τα κόκκινα δάνεια