Tip of the Day

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

31-01-2024 | 18:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες και δεν είναι απλώς ένα «κλισέ». Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν κρύο» περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα άτομα του ιδίου σωματικού βάρους και αυτό γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες για να παράγουν θερμότητα.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σημειώνει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, επομένως το δέρμα αισθάνεται περισσότερο το κρύο επειδή είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, γεγονός που κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μάλιστα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στην κεντρική θερμοκρασία του σώματος και του δέρματος. Αναλυτικότερα, τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει τη σύσφιξη των αγγείων στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο το κρύο. Αυτή η ορμονική ισορροπία αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα, μαζί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον οι ίδιες ορμόνες κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά. Όμως η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, αν και χέρια και πόδια είναι πιο κρύα, οι γυναίκες έχουν μια πιο ζεστή μέση θερμοκρασία από τους άνδρες. Μάλλον από αυτό πηγάζει το ρητό «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε πιο δροσερές περιοχές, όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί παραμένουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις ψηλές, δροσερές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν σε θερμότερες κοιλάδες, γράφει το Science Alert.
Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να τα ενθαρρύνουν να ξεκουράζονται με τα μικρά τους σε στάδια που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σημειώνει η Charlotte Phelps, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Bond και ο Christian Moro, καθηγήτρια ιατρικών επιστημών και ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:41

Τα ατού της Metlen για το 2026 – Πού συγκλίνουν οι αναλυτές

13:41

Μακρόν και Στάρμερ θα συμπροεδρεύσουν βιντεοδιάσκεψης για τα Στενά του Ορμούζ

13:36

MIG: Πώληση ακινήτου στη Σερβία έναντι 575 χιλιάδων ευρώ από θυγατρική της

13:34

Ρωσικά drones χτύπησαν το λιμάνι του Ισμαΐλ στην Ουκρανία

13:29

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αγόρασε 50.000 μετοχές της Metlen

13:29

Γιατί η άνοιξη κάνει την υγιεινή διατροφή πιο απλή και απολαυστική

13:14

«Μπάσιμο» 2,4 δισ. δολαρίων από Yancoal στην Kestrel Coal

13:14

Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Νωρίτερα οι αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι

13:07

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Μέτρα για καλύτερη προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές εκπτώσεις

13:00

Αργυρού: Τα τρία σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μ. Ανατολή

12:51

Έρευνα Samsung: Πάνω από 1 στους 2 Ευρωπαίους κοιτάζουν την οθόνη αγνώστων σε δημόσιους χώρους

12:46

BMW: Πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων α' τριμήνου με «βαρίδι» την Κίνα

12:45

Kaspersky: Πάνω από 1 εκατ. online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

12:30

Πετρέλαιο: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις του για προσφορά και ζήτηση ο ΔΟΕ

12:25

Σάντσεθ: «Το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή»

12:24

Σικελία: 9 λόγοι για να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου

12:13

Διαβουλεύσεις Γερμανίας - Ουκρανίας στο Βερολίνο για πρώτη φορά από το 2004

12:07

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πάνω από 1.070 παραβάσεις

11:59

Έρευνα IWG: Το 44% σκέφτεται επιστροφή στην εργασία λόγω υβριδικού μοντέλου

11:56

Ποντάρει στους δορυφόρους η Amazon - «Κλειδώνει» το deal εξαγοράς της Globalstar

11:44

ΔΥΠΑ: Από 20 Απριλίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για δράση απασχόλησης σε περιοχές απολιγνιτοποίησης

11:41

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν χάνει «τον Δούρειο Ίππο του στην ΕΕ» με την ήττα Όρμπαν

11:34

Ρεν (ΕΚΤ): Επιτάχυνση του πληθωρισμού λόγω πολέμου - Καμία προδέσμευση για τα επιτόκια

11:27

Πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ με μισθό 1.477 ευρώ - Πώς θα κάνετε αίτηση

11:15

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023 οι τιμές χονδρικής

11:09

Κέρδη άνω του 2% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με το «βλέμμα» στη Μέση Ανατολή

10:54

Greenpeace: Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας αν καταρρεύσει η προστατευτική δομή του Τσερνόμπιλ

10:53

Συμμαχία Novo Nordisk - OpenAI για ανάπτυξη νέων φαρμάκων

10:50

Οι γεννήσεις με καισαρικές αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα - Το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ

10:41

Πάσχα με «πράσινο πλεόνασμα»: Πώς το σύστημα άντεξε τα 4 GW περίσσειας και πέρασε σε νέα εποχή ελέγχου