Tip of the Day

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

31-01-2024 | 18:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες και δεν είναι απλώς ένα «κλισέ». Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν κρύο» περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα άτομα του ιδίου σωματικού βάρους και αυτό γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες για να παράγουν θερμότητα.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σημειώνει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, επομένως το δέρμα αισθάνεται περισσότερο το κρύο επειδή είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, γεγονός που κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μάλιστα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στην κεντρική θερμοκρασία του σώματος και του δέρματος. Αναλυτικότερα, τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει τη σύσφιξη των αγγείων στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο το κρύο. Αυτή η ορμονική ισορροπία αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα, μαζί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον οι ίδιες ορμόνες κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά. Όμως η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, αν και χέρια και πόδια είναι πιο κρύα, οι γυναίκες έχουν μια πιο ζεστή μέση θερμοκρασία από τους άνδρες. Μάλλον από αυτό πηγάζει το ρητό «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε πιο δροσερές περιοχές, όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί παραμένουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις ψηλές, δροσερές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν σε θερμότερες κοιλάδες, γράφει το Science Alert.
Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να τα ενθαρρύνουν να ξεκουράζονται με τα μικρά τους σε στάδια που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σημειώνει η Charlotte Phelps, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Bond και ο Christian Moro, καθηγήτρια ιατρικών επιστημών και ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Δίκη για τα Τέμπη: Συμπληρωματική διάταξη από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

23:36

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν - Σώο το πλήρωμα

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/05/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

20:35

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

20:26

Viohalco: Εγκρίθηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,27 ευρώ/μετοχή

20:17

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Αργολίδα και Αττική - 57 συλλήψεις μέσα στο 2026

20:00

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Μάιο - Πνίγηκαν 4 έφηβοι

19:54

H Τσεχία εξασφάλισε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία

19:45

Cenergy Holdings: Διανομή μεικτού μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή - Από 24/6 η καταβολή

19:36

Από τα passwords στα synthetic faces: Πώς η AI αλλάζει τους κανόνες της κυβερνοασφάλειας

19:34

Ρωσία και Καζακστάν θα υπογράψουν συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

19:21

Σπανάκης: Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό, ενόψει ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

19:17

Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύμβαση λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας