Tip of the Day

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

31-01-2024 | 18:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες και δεν είναι απλώς ένα «κλισέ». Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν κρύο» περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα άτομα του ιδίου σωματικού βάρους και αυτό γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες για να παράγουν θερμότητα.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σημειώνει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, επομένως το δέρμα αισθάνεται περισσότερο το κρύο επειδή είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, γεγονός που κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μάλιστα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στην κεντρική θερμοκρασία του σώματος και του δέρματος. Αναλυτικότερα, τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει τη σύσφιξη των αγγείων στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο το κρύο. Αυτή η ορμονική ισορροπία αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα, μαζί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον οι ίδιες ορμόνες κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά. Όμως η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, αν και χέρια και πόδια είναι πιο κρύα, οι γυναίκες έχουν μια πιο ζεστή μέση θερμοκρασία από τους άνδρες. Μάλλον από αυτό πηγάζει το ρητό «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε πιο δροσερές περιοχές, όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί παραμένουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις ψηλές, δροσερές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν σε θερμότερες κοιλάδες, γράφει το Science Alert.
Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να τα ενθαρρύνουν να ξεκουράζονται με τα μικρά τους σε στάδια που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σημειώνει η Charlotte Phelps, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Bond και ο Christian Moro, καθηγήτρια ιατρικών επιστημών και ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

06:26

Τραμπ: Μπορεί να πλήξουμε το νησί Χαργκ μερικές φορές ακόμη για πλάκα

23:58

Χαρακόπουλος: Να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις παθογένειες που πλήγωσαν τον αγροτικό κόσμο

23:36

Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική

23:15

Ρόδος: Οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών στο επίκεντρο συναντήσεων του υφυπ. Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδη

22:46

Ισραήλ: Καταγγέλλει ένα κύμα αντισημιτισμού στην Ολλανδία

22:18

Μενδώνη: Τώρα, ο Πολιτισμός και οι εκφάνσεις του εντάσσονται στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή της ψυχικής υγείας

21:47

Ρέθυμνο: Σύλληψη 42χρονου που εμπορευόταν βιομηχανική κάννναβη

21:18

Βουλή Προς κύρωση το ελληνοσερβικό Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας

21:04

Ιταλία: Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση αφορικά με τη δυνατότητα χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

20:50

Ιράν: Καλεί τις γειτονικές του χώρες να «εκδιώξουν» τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Μέση Ανατολή

20:32

Αραγτσί: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ

20:27

Μαρινάκης: Η τοξικότητα και το μίσος τους δεν έχουν όρια

20:20

Οδηγία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράκ προς Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα

20:06

Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

19:58

Ιράν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από βομβαρδισμό εργοστασίου στο Ισφαχάν

19:53

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας Χανίων

19:26

Γερμανία: Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

19:00

Ινδία: Πώς ο πόλεμος βάζει τρικλοποδιά στο Σχέδιο Β της ΕΕ έναντι της Κίνας

18:46

Μασκ: Σε επτά ημέρες ξεκινά το γιγαντιαίο εργοστάσιο τσιπ AI της Tesla

18:39

Πιερρακάκης: Η Κρήτη συνδυάζει ισχυρή παραγωγική βάση, έντονη εξωστρέφεια και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης

18:24

Λίβανος: Τουλάχιστον 826 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από τη 2α Μαρτίου

18:14

Μνημόνιο συνεργασίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στη διαχείριση υδάτων

17:55

Θεοδωρικάκος: Αδελφικές οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας- Το διμερές εμπόριο είναι στα 5,4 δισ. ευρώ

17:00

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί η ενεργειακή κρίση δεν φέρνει πίσω τον «φθηνό» λιγνίτη

16:56

Έκκληση Τραμπ προς πάσα κατεύθυνση: Στείλτε πολεμικά πλοία να ανοίξουμε το Στενό του Ορμούζ

16:43

Ισραήλ: Ο πόλεμος κατά του Ιράν εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση

16:26

Fed: Η επόμενη κίνηση της θα μπορούσε να είναι μια αδιανόητη αύξηση επιτοκίων;

16:03

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου

15:46

Μακρόν: Καλεί το Ισραήλ σε απευθείας συνομιλίες με τον Λίβανο

15:31

Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου