Tip of the Day

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

31-01-2024 | 18:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες και δεν είναι απλώς ένα «κλισέ». Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν κρύο» περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα άτομα του ιδίου σωματικού βάρους και αυτό γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες για να παράγουν θερμότητα.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σημειώνει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, επομένως το δέρμα αισθάνεται περισσότερο το κρύο επειδή είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, γεγονός που κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μάλιστα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στην κεντρική θερμοκρασία του σώματος και του δέρματος. Αναλυτικότερα, τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει τη σύσφιξη των αγγείων στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο το κρύο. Αυτή η ορμονική ισορροπία αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα, μαζί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον οι ίδιες ορμόνες κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά. Όμως η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, αν και χέρια και πόδια είναι πιο κρύα, οι γυναίκες έχουν μια πιο ζεστή μέση θερμοκρασία από τους άνδρες. Μάλλον από αυτό πηγάζει το ρητό «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε πιο δροσερές περιοχές, όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί παραμένουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις ψηλές, δροσερές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν σε θερμότερες κοιλάδες, γράφει το Science Alert.
Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να τα ενθαρρύνουν να ξεκουράζονται με τα μικρά τους σε στάδια που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σημειώνει η Charlotte Phelps, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Bond και ο Christian Moro, καθηγήτρια ιατρικών επιστημών και ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:51

«Παγωμένα» ρωσικά assets στις ΗΠΑ για Συμβούλιο Ειρήνης και Ουκρανία προσφέρει ο Πούτιν στον Τραμπ

11:50

Στουρνάρας: Το στοίχημα της οικονομίας τα επόμενα έτη

11:50

Μελέτη του ΙΕΝΕ στο Athens Energy Summit: Ενεργειακές επενδύσεις 800 δισ. στη ΝΑ Ευρώπη

11:46

ΔΥΠΑ: Αύριο η 50ή «Ημέρα Καριέρας» στο Περιστέρι - Πάνω από 300 επιχειρήσεις και 8.000 ευκαιρίες απασχόλησης

11:45

Ποιοι έλαμψαν δια της απουσίας τους από τα αγροτικά μπλόκα;

11:30

Αλληλεπίδραση Δημοσιονομικής και Νομισματικής: Η ΕΕ σε νέο τοπίο;

11:27

Στις αγορές με Tier II για 400 εκατ. ευρώ η Eurobank

11:21

Κασιουαζάκι-Καρίουα: Ανεστάλη η επανεκκίνηση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο

11:18

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Δεν θα υπογράψουμε σήμερα τη συνθήκη για το «Συμβούλιο Ειρήνης»

11:13

Πρώτη φορά ευρωπαϊκά

11:08

Ανοδικό «ξέσπασμα» στο ΧΑ – Νέα υψηλά με το «καλημέρα» για τον Γενικό Δείκτη

11:07

Στα 5.400 δολάρια ανεβάζει τον πήχη για χρυσό η Goldman Sachs

10:53

Κεραμέως: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, Φεβρουάριο οι Συλλογικές Συμβάσεις

10:50

Γουίτκοφ: «Μόνο ένα σημείο μένει να διευθετηθεί για ειρήνη στην Ουκρανία»

10:43

Αυτόματη επικαιροποίηση των ΚΑΔ για 1,9 εκατ. ΑΦΜ

10:41

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκες έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

10:40

Alpha Bank: Γενική Συνέλευση στις 26 Ιουνίου και οι ημερομηνίες–κλειδί για τα μερίσματα του 2026

10:38

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας

10:30

Δήμαρχος Γλυφάδας: «Αυτό που έγινε δεν το έχουμε ξαναζήσει»

10:29

Relief rally στις ευρωαγορές μετά την αναδίπλωση Τραμπ

10:23

Δανία: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο για την ασφάλεια στην Αρκτική με σεβασμό στην εδαφική μας ακεραιότητα

10:09

Blooomberg: Πιθανότερος διάδοχος της Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ ο Κνοτ

10:04

Ο Τραμπ παρουσιάζει σήμερα το «Συμβούλιο Ειρήνης» στο Νταβός - Στις 2 η συνάντηση με Ζελένσκι

09:51

Blupeak Estate Analytics: Η αόρατη περιουσία των Δήμων τροφοδοτεί τη στεγαστική κρίση

09:27

ΕΒΕΠ: Ο «έρπων πληθωρισμός» στην Ελλάδα και η ανάλυση της ακρίβειας

09:19

«Χρυσός Θόλος, βάσεις και ορυκτά»: Το deal Τραμπ για Γροιλανδία

09:11

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία κοινού στρατού

08:56

ΔΕΔΔΗΕ: Επανέλεγχος των υποθέσεων ρευματοκλοπής και αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης

08:52

Τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία και πού θα χτυπήσει σήμερα – Δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα

08:38

Τα βήματα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου