Tip of the Day

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

31-01-2024 | 18:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες και δεν είναι απλώς ένα «κλισέ». Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν κρύο» περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα άτομα του ιδίου σωματικού βάρους και αυτό γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες για να παράγουν θερμότητα.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σημειώνει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, επομένως το δέρμα αισθάνεται περισσότερο το κρύο επειδή είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, γεγονός που κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μάλιστα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στην κεντρική θερμοκρασία του σώματος και του δέρματος. Αναλυτικότερα, τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει τη σύσφιξη των αγγείων στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο το κρύο. Αυτή η ορμονική ισορροπία αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα, μαζί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον οι ίδιες ορμόνες κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά. Όμως η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, αν και χέρια και πόδια είναι πιο κρύα, οι γυναίκες έχουν μια πιο ζεστή μέση θερμοκρασία από τους άνδρες. Μάλλον από αυτό πηγάζει το ρητό «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε πιο δροσερές περιοχές, όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί παραμένουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις ψηλές, δροσερές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν σε θερμότερες κοιλάδες, γράφει το Science Alert.
Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να τα ενθαρρύνουν να ξεκουράζονται με τα μικρά τους σε στάδια που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σημειώνει η Charlotte Phelps, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Bond και ο Christian Moro, καθηγήτρια ιατρικών επιστημών και ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:21

Νέα διόρθωση στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες

11:11

Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές - Άνοδος 4% για Orsted

11:07

Austriacard: Επιτυχής ολοκλήρωση έργου υψηλής σπουδαιότητας στην Αφρική

11:05

Αλ. Εξάρχου: Η αναβάθμιση του Κάθετου Διαδρόμου εγγύηση για την ενεργειακή ασφάλεια

10:51

Aegean Airlines: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχο 17,5 ευρώ από Alpha Finance - AXIA Research

10:49

ΙΝΚΑ: Ζητά επαναπροσδιορισμό των δανείων του νόμου Κατσέλη μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου

10:44

Τα Public ξεκίνησαν τις Χειμερινές Εκπτώσεις με μοναδικές τιμές και έμφαση στην ευελιξία πληρωμών

10:43

Stellantis: Αναμένει ζημίες 26 δισ. ευρώ - «Βουτιά» 19% της μετοχής

10:32

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση επιδιώκει ευκολότερες απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων

10:28

Θεοδωρικάκος: 290 εκατ. ευρώ σε 112 επενδύσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

10:27

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ παρακολουθεί το ράλι του ευρώ αλλά δεν είναι κάτι «δραματικό»

10:13

Ο Τραμπ πρότεινε να δοθεί το όνομά του σε σιδηροδρομικό σταθμό

10:05

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των μεταφορών: Πρόστιμο έως €40.000 ή κοινωφελής εργασία για φθορές σε ΜΜΜ

10:02

Ιράν - ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες - Η Τεχεράνη «έτοιμη» να υπερασπιστεί τον εαυτό της

09:58

Γερμανία: Το αεροδρόμιο του Βερολίνου παραμένει κλειστό λόγω μαύρου πάγου

09:52

Υπόθεση ΓΣΕΕ: Δεσμεύτηκε η περιουσία γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ - Τι ψάχνουν οι αρχές

09:50

Στο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης Βελβεντού Κοζάνης

09:49

Νέος CEO στην Toyota ο Κέντα Κον

09:38

Το μοντέλο «από το χωράφι στην… πόρτα σου» αργεί στην Ελλάδα…

09:27

ΕΟΦ: Ανακαλείται βρεφικό γάλα της Nestle και στην Ελλάδα

09:23

Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόγραμμα συνεργασίας με τη Βολιβία δισεκατομμυρίων ευρώ

09:19

Box Now: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 και επέκταση σε νέες αγορές

09:02

Vodafone Ελλάδος: Πώς κινήθηκαν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου

08:45

Πού ποντάρει για το 2026 η Damavand

08:30

Νέος βομβαρδισμός των ΗΠΑ εναντίον πλεούμενου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά

08:25

Ο γύρος της Ευρώπης με τα πόδια - Ένα ελληνικό νησί στη «χρυσή» πεντάδα

08:18

Λούκα Κατσέλη για Άρειο Πάγο: Σημαντική και δίκαιη απόφαση, διασφαλίζει την οικονομική επιβίωση χιλιάδων δανειοληπτών

08:14

ΕΦΚΑ: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από 1η Μαρτίου

08:05

Μονοπάτια και βιώσιμος τουρισμός: Nέα «πράσινη» οικονομία στην ύπαιθρο

08:01

Στο Μιλάνο των Oλυμπιακών και της διπλωματίας ο Κυριάκος - Ο Ζούπης για το ΠΑΣΟΚ - Αξιολόγηση στους βουλευτές ζητάει γαλάζιος βουλευτής