Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

19-01-2024 | 11:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έως την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45-480 ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί το insider.gr.

Oι αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση δεν ξεπερνούν τις 390.000, τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι είναι περίπου 1,2 εκατ. καθώς πληρούν, σωρευτικά, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι από την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  1. Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ
  2. Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024). Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

    Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, (https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

    1. Επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και
    2. του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

    Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

    Για αυτόν τον σκοπό αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μίας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

    Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    α. Εισοδηματικά:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

    • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
    • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
    • Έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

    Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

    β. Ακίνητης περιουσίας:

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    23:58

    Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού διωκόμενου διεθνώς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

    23:36

    Ινδία: Πέντε νεκροί από τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους An-32

    23:15

    Λιθουανία: Μπαλόνι καιρού προκάλεσε την άμεση απογείωση μαχητικών του ΝΑΤΟ

    22:46

    Ρέθυμνο: Τρεις συλλήψεις για οπλοκατοχή και ζωοκλοπή, δικογαφία για άλλους δύο

    22:18

    Χαρακόπουλος προς Παπασταύρου: Να παραταθεί το «Εξοικονομώ 2025»

    21:47

    Συνήγορος του Πολίτη: Αυξητική η τάση στις αναφορές

    21:19

    Το πορθμείο του Ρίου – Αντιρρίου παραμένει ζωντανό

    21:00

    Όπλα, τέιζερ και φυσίγγια εντοπίστηκαν σε οικία στη Νίκαια - Συνελήφθη 66χρονος

    20:50

    Ολοήμερες εκδηλώσεις του Athens Pride στο Σύνταγμα με παρέλαση και παράλληλες καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές δράσεις

    20:44

    Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν φράχτες εργοταξίων, εν μέσω οργής για το τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

    20:37

    Πυροσβεστική: Πέντε πυρκαγιές λόγω κεραυνικής δραστηριότητας

    20:21

    Πρωταθλητής στην GBL ο Ολυμπιακός - Νίκη 89-85 στον πέμπτο τελικό επί του ΠΑΟ

    20:09

    Τραμπ: Την Κυριακή υπογράφουμε με το Ιράν

    19:59

    Ουγγαρία: Ο Όρμπαν επανεξελέξη πρόεδρος του Fidesz

    19:52

    Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του δεύτερου τμήματος της γέφυρας Πανοράματος

    19:43

    Η Ευρώπη αναζητά το ψηφιακό της άλμα

    19:33

    Συνελήφθη 72χρονος στην Ανάβυσσο για παράνομη κατάληψη παραλίας

    19:09

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργου στην Περβόλα, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

    19:00

    Πώς σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να συρρικνώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο ΝΑΤΟ - Αναταράξεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια  

    18:59

    Φαρμακοβιομηχανίες: Αγώνας δρόμου για το επόμενο μεγάλο βήμα στα φάρμακα απώλειας βάρους

    18:31

    Τραμπ: Θα έχει επαφές με ηγέτες της Μέσης Ανατολής στο περιθώριο της G7

    18:17

    Διάσωση 32 αλλοδαπών νότια της Γαύδου

    17:51

    Ισόβια στον ιδιοκτήτη λούνα παρκ στη Χαλκιδική για τον θάνατο 19χρονου το 2024

    17:30

    Συνελήφθη 57χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στην Αθήνα

    17:00

    Η παράλυση στο Παρίσι αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη

    16:48

    Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποχώρηση της Γαλλίας από το κοινό πρόγραμμα αρμάτων με τη Γερμανία

    16:36

    Η Ελλάδα υπέγραψε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα SAFE

    16:21

    Δεξαμενόπλοιο επλήγη από άγνωστο βλήμα σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων ανατολικά του Ομάν

    16:16

    Ιράν: Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

    16:08

    Ισημερινός: Μείωση της τιμής μπύρας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ