Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

19-01-2024 | 11:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έως την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45-480 ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί το insider.gr.

Oι αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση δεν ξεπερνούν τις 390.000, τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι είναι περίπου 1,2 εκατ. καθώς πληρούν, σωρευτικά, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι από την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  1. Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ
  2. Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024). Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

    Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, (https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

    1. Επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και
    2. του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

    Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

    Για αυτόν τον σκοπό αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μίας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

    Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    α. Εισοδηματικά:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

    • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
    • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
    • Έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

    Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

    β. Ακίνητης περιουσίας:

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    22:52

    Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για το σημαντικό έργο που συντελείται

    22:46

    Ισραήλ: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφτηκε παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη που έχει δεχθεί επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους

    22:23

    Μαρινάκης για μέτρα ΔΕΘ: «Ένα μέρισμα ανάπτυξης για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα»

    22:17

    Μιχαηλίδου: Επισκέφθηκε δύο διαμερίσματα όπου μένουν γυναίκες-ωφελούμενες προγράμματος κοινωνικής κατοικίας

    22:11

    Χατζηδάκης: Ελπίδα ή περιπέτειες - Αυτό πρέπει να κρατήσουμε απ' την ομιλία Μητσοτάκη

    22:09

    Καφούνης: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

    21:54

    ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η ακρίβεια έχει «καταπιεί» ήδη τις εξαγγελίες της ΝΔ

    21:47

    Κίνα: Kινεζικός ρομποτικός βραχίονας εκσυγχρόνισε την παραγωγή καουτσούκ της Seng Fong Holdings Berhad στη Μαλαισία

    21:44

    Με νέα κλιμάκωση απειλεί την Ουάσιγκτον η Τεχεράνη

    21:30

    Τανάγρα: Τα συλλυπητήρια της αντιπολίτευσης - «Μαύρη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία»

    21:18

    Νάξος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 67χρονο μετά από ανατροπή ηλεκτρικού ποδηλάτου

    21:07

    Ιράν: Δέκα νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου μετά από τροχαίο

    20:56

    Τσεντεμεΐδης (ΔΕΘ-Helexpo): Νέα εποχή ανάπτυξης με επίκεντρο το μητροπολιτικό πάρκο

    20:45

    Πούτιν σε Γουίτκοφ - Κούσνερ: Οι επαφές είναι επωφελείς

    20:34

    Ανδρουλάκης: Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα από την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του Phantom

    20:23

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση τεκμηρίων, προκαταβολής φόρου - Επίδομα και στο Δημόσιο, μηδέν φόρος για τρίτεκνους και αγρότες έως 20.000 ευρώ

    20:11

    Times: «Μαχαίρι» σε 4.000 θέσεις εργασίας από Jaguar Land Rover

    20:00

    Η ομιλία Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ - Βίντεο

    19:57

    Τασούλας: Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια των δυο αξιωματικών που επέβαιναν στο Phantom

    19:50

    Η ξεχωριστή ανάρτηση της Γιώτας Παναγιωτοπούλου για τον Νίκο Χαρδαλιά και το ΑΕΝΑΟΝ

    19:41

    Συλλυπητήρια Ν. Κακλαμάνη για την απώλεια των δύο πιλότων της ΠΑ

    19:31

    Κοντογεώργης: Ο συντονισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής «Περιφέρεια 2030»

    19:25

    Δένδιας: Τριήμερο πένθος στις ΕΔ για την απώλεια ζωής των δυο μελών του πληρώματος του μαχητικού αεροσκάφους F-4

    19:20

    Η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εγκαινίασε το περίπτερο του ΟΔΑΠ στην 90ή ΔΕΘ

    19:09

    Metlen: Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την ανακαίνιση του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης

    19:00

    Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

    18:52

    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει ισχυρότατη αμυντική διάταξη την οποία μπορεί να προβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο

    18:48

    Συλλυπητήριο μήνυμα Χατζηδάκη για τον θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα

    18:38

    Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά - Εντοπίστηκε σορός εντός ΙΧ κατά την κατάσβεση

    18:09

    Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε το Περίπτερο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 90ή ΔΕΘ