Tip of the Day

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

19-01-2024 | 11:48
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έως την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45-480 ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί το insider.gr.

Oι αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση δεν ξεπερνούν τις 390.000, τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι είναι περίπου 1,2 εκατ. καθώς πληρούν, σωρευτικά, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι από την οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  1. Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ
  2. Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  • Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024). Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

    Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, (https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

    1. Επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και
    2. του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

    Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

    Για αυτόν τον σκοπό αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μίας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

    Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    α. Εισοδηματικά:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

    • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
    • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
    • Έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

    Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

    β. Ακίνητης περιουσίας:

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Όλες οι ειδήσεις

    16:15

    Κίνα και Ιορδανία καλούν για αποκατάσταση κυκλοφορίας στο Ορμούζ και διατήρηση εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

    16:13

    Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ 2026

    16:11

    Συμφωνία για μειώσεις τιμών: Συμμετέχουν ως τώρα 62 εταιρείες και 10 σούπερ μάρκετ - Πάνω από 1.000 κωδικοί στη λίστα

    16:00

    AfD: Θα επιδιώξει αποχώρηση της Γερμανίας από ευρώ και Σένγκεν

    15:55

    Αιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

    15:53

    Volvo Irizar i8: Αυτό είναι το νέο, υπερσύγχρονο λεωφορείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

    15:52

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στηρίζει την Ουκρανία από το Κίεβο

    15:46

    Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

    15:35

    Η DBRS προειδοποιεί για το κλίμα - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

    15:28

    «Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια» - Το Ιράν απειλεί τη Βουλγαρία γιατί βοηθά τις ΗΠΑ

    15:22

    Ινδονησία: Στους 100 οι νεκροί από τον πρόσφατο σεισμό

    15:15

    Υπ. Παιδείας: Έως τις 28 Αυγούστου η ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

    15:03

    Οριοθετήθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας

    15:02

    Η Morgan Stanley προειδοποιεί: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ένα νέο ράλι του πετρελαίου»

    14:57

    ΕΣΑ: Το 71,3% των επιχειρήσεων δηλώνει χειρότερο τζίρο φέτος παρά τα ψηλά ποσοστά εκπτώσεων

    14:51

    Το ελληνικό brand yiayia and friends επίσημος συνεργάτης του Gaudí Foundation στη διεθνή έκθεση «GAUDÍ: Back to the Origins»

    14:43

    ΗΠΑ: Το «μαξιλάρι» του 1 τρισ. δολαρίων που μπορεί να επιστρατεύσει ο Μπέσεντ για τα ομόλογα

    14:39

    Νέο ιστορικό χαμηλό για το ιρανικό ριάλ

    14:29

    Κρεμλίνο: Η βρετανική πυραυλική βοήθεια στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

    14:21

    5 πράγματα για την Shein ενόψει IPO

    14:16

    Μαρινάκης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη τετραετία

    14:16

    Όμιλος CSG: Νέες συμβάσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και ΝA Ασία

    14:00

    Πτώση για το πετρέλαιο ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

    13:58

    Νότια Κορέα: Κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ ακυρώθηκε λόγω του πολέμου της Ουάσινγκτον με το Ιράν

    13:44

    Καιρός: Το διήμερο που υποχωρεί ο υδράργυρος - Πότε παίρνει ξανά την ανηφόρα

    13:39

    Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» Goldman Sachs για τιμές πάνω από 100 ευρώ τον χειμώνα στην ΕΕ

    13:28

    Τράπεζες: Κόστος υπό έλεγχο, επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

    13:26

    Νόβακ Τζόκοβιτς: Η άγνωστη πλευρά του «λύκου» του τένις

    13:10

    Οροθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πεντέλη

    13:05

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον «ΑΘΕ» από 24/8 έως 12/9 στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα