Tip of the Day

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά κάποια τρόφιμα

16-01-2024 | 09:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά κάποια τρόφιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης και επανάχρησης δεν εφαρμόζονται μόνο στις συσκευασίες, τα πλαστικά, τα ρούχα, το χαρτί και τα έπιπλα αλλά και σε λιγότερο γνωστούς τομείς όπως είναι τα τρόφιμα. Το 17% των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ. Η σπατάλη τροφίμων μάλιστα, έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο για την κλιματική δράση, το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζεται με την σπατάλη τροφίμων.

Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων και η σωστή διαχείρισή τους από την στιγμή της απόφασης αγοράς μέχρι την κατανάλωσή τους είναι καίριας σημασίας. Ειδικά, η επαναχρησιμοποίηση, η οποία απαιτεί πολλές φορές και λίγη φαντασία, μπορεί να οδηγήσει στην μεγιστοποίηση του οφέλους για τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα ψωμιού μπορούν να μετατραπούν σε παξιμάδια ή σε κρουτόν για την σαλάτα αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια. Ακόμη, προτού να πετάξετε τα φακελάκια τσαγιού ή το κατακάθι καφέ που χρησιμοποιήσατε δείτε αν μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε για δεύτερη ή τρίτη φορά. Στην περίπτωση του καφέ, μπορείτε να προσθέσετε μερικούς επιπλέον κόκκους για να κάνετε την γεύση πιο έντονη. Και μόλις τελειώσετε οριστικά με το παλιό σας κατακάθι καφέ ή φακελάκι τσαγιού — ή τα φύλλα — μετατρέψτε τα σε λίπασμα για τον κήπο.

Ομοίως, δεν χρειάζεται να πετάτε τις φλούδες των φρούτων. Αντίθετα, ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό και χαμηλώστε τη φωτιά. Μέσα σε λίγες ώρες, το σπίτι σας θα μυρίζει ευχάριστα έχοντας αξιοποιήσει ένα φυσικό αποσμητικό χώρου. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από την ανάγκη να αγοράσετε ακριβά αποσμητικά χώρου και κεριά. Εναλλακτικά, μπορείτε να αρωματίσετε το νερό. Απλώς βάλτε τις φλούδες σε ένα γυάλινο δοχείο και φυλάξτε το στο ψυγείο για περίπου 12 έως 24 ώρες. Απολαύστε τη γεύση και ενυδατωθείτε.

Ορισμένα απόβλητα τροφίμων, όπως το κέλυφος των αυγών και οι χαρτοπετσέτες λειτουργούν ως εξαιρετικός παράγοντας κομποστοποίησης και συμβάλουν στην μείωση των αποβλήτων ενώ αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα φυτά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:05

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΒΒΒ» για την Ελλάδα

23:58

Έρευνα του Κολούμπια εντόπισε σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ψευδείς παραπομπές

23:47

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:41

Ζελένσκι: Διατάσσει τον στρατό να μην επιτεθεί στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την «Ημέρα της Νίκης»

23:27

Μέχρι το 2060 ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 35% - Τα παράδειγμα Ιθάκης και Γιαννιτσών

23:19

Wall Street: Το deal Intel-Apple ώθησε σε νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

22:59

Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της στρατιωτικής θητείας

22:41

Πετρέλαιο: Άνοδος την Παρασκευή μετά τα νέα πλήγματα, πτώση όμως 6% στην εβδομάδα

22:26

Τραμπ: Το αεροσκάφος που του δώρισε το Κατάρ θα είναι έτοιμο την 4η Ιουλίου

22:05

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% για τον χρυσό

21:57

Κυρανάκης: «Αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες που πωλούν πατίνια εκτός προδιαγραφών»

21:40

«Ευκαιρία εξίσου πολύτιμη με την ατομική βόμβα τα Στενά» λέει σύμβουλος του Χαμενεΐ

21:30

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας - Επιβεβαιώνουν Μόσχα και Κίεβο

21:27

Circana: Άνοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το α’ τρίμηνο

21:08

Βρετανία: Εκλογική συντριβή για τους Εργατικούς στην Ουαλία

21:04

Intel: «Εκτοξεύεται» 15% η μετοχή μετά την προκαταρκτική συμφωνία με την Apple

20:58

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις αρχές του 2026

20:25

Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του

20:06

BBC: Αυτές είναι οι εταιρείες που θησαυρίζουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:02

ΗΠΑ: Δικαστικό «όχι» στον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη της Βιρτζίνια - Τραμπ: «Τεράστια νίκη»

19:53

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για Ουκρανία: Θετική συνομιλία Ρούμπιο - Μελόνι

19:44

Γεωργιάδης: Θα παραδώσουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ από αυτό που παραλάβαμε

19:35

«Θηλιά» η ακρίβεια λέει το 72% των Ελλήνων - Αρνητική πρωτιά στην ΕΕ

19:26

Τι απαντά η Fraport στη Ryanair: «Αβάσιμες και καθ’ ολοκληρία προσχηματικές αιτιάσεις»

19:20

Δεύτερη εβδομάδα κερδών στις ευρωαγορές

19:19

Χεζμπολάχ: Στοχοθετήσαμε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

19:10

Δανία: «Ναυάγιο» στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Πλήγμα για την πρωθυπουργό Φρεντέρικσεν

19:03

Σαουδική Αραβία: Απαγόρευσε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βάσεις και εναέριο χώρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις

18:57

Κυρανάκης - Ταχιάος: Νωρίτερα το πρώτο δρομολόγιο του Μετρό Θεσσαλονίκης

18:56

ElvalHalkor: Ένατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου