Tip of the Day

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά κάποια τρόφιμα

16-01-2024 | 09:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά κάποια τρόφιμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης και επανάχρησης δεν εφαρμόζονται μόνο στις συσκευασίες, τα πλαστικά, τα ρούχα, το χαρτί και τα έπιπλα αλλά και σε λιγότερο γνωστούς τομείς όπως είναι τα τρόφιμα. Το 17% των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ. Η σπατάλη τροφίμων μάλιστα, έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο για την κλιματική δράση, το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζεται με την σπατάλη τροφίμων.

Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων και η σωστή διαχείρισή τους από την στιγμή της απόφασης αγοράς μέχρι την κατανάλωσή τους είναι καίριας σημασίας. Ειδικά, η επαναχρησιμοποίηση, η οποία απαιτεί πολλές φορές και λίγη φαντασία, μπορεί να οδηγήσει στην μεγιστοποίηση του οφέλους για τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα ψωμιού μπορούν να μετατραπούν σε παξιμάδια ή σε κρουτόν για την σαλάτα αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια. Ακόμη, προτού να πετάξετε τα φακελάκια τσαγιού ή το κατακάθι καφέ που χρησιμοποιήσατε δείτε αν μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε για δεύτερη ή τρίτη φορά. Στην περίπτωση του καφέ, μπορείτε να προσθέσετε μερικούς επιπλέον κόκκους για να κάνετε την γεύση πιο έντονη. Και μόλις τελειώσετε οριστικά με το παλιό σας κατακάθι καφέ ή φακελάκι τσαγιού — ή τα φύλλα — μετατρέψτε τα σε λίπασμα για τον κήπο.

Ομοίως, δεν χρειάζεται να πετάτε τις φλούδες των φρούτων. Αντίθετα, ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό και χαμηλώστε τη φωτιά. Μέσα σε λίγες ώρες, το σπίτι σας θα μυρίζει ευχάριστα έχοντας αξιοποιήσει ένα φυσικό αποσμητικό χώρου. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από την ανάγκη να αγοράσετε ακριβά αποσμητικά χώρου και κεριά. Εναλλακτικά, μπορείτε να αρωματίσετε το νερό. Απλώς βάλτε τις φλούδες σε ένα γυάλινο δοχείο και φυλάξτε το στο ψυγείο για περίπου 12 έως 24 ώρες. Απολαύστε τη γεύση και ενυδατωθείτε.

Ορισμένα απόβλητα τροφίμων, όπως το κέλυφος των αυγών και οι χαρτοπετσέτες λειτουργούν ως εξαιρετικός παράγοντας κομποστοποίησης και συμβάλουν στην μείωση των αποβλήτων ενώ αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα φυτά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:05

Δήμος Αθηναίων: Ένας στους τρεις άστεγους βρίσκεται στον δρόμο για περισσότερα από πέντε χρόνια

15:03

Παπαστράτος: Ο Αλ. Χατζόπουλος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος - Νέος στρατηγικός ρόλος για τον Ι. Καργαρώτο

14:54

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

14:51

Παπαστεργίου: Φάρος και Δαίδαλος το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη

14:49

IBM: Κατασκεύασε το μικρότερο τσιπ στον κόσμο

14:47

Κικίλιας: 4 εκατ. ευρώ για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών με το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων

14:47

Ιατρικό Αθηνών: Αναληθή και χωρίς βάση τα δημοσιεύματα για εξαγορά

14:37

ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός για σεισμικές έρευνες σε Δυτική και Νότια Ελλάδα

14:34

DBRS: Ανθεκτική αλλά πιο αργή η παγκόσμια ανάπτυξη – Η Ελλάδα στις οικονομίες που υπεραποδίδουν

14:23

Παπαθανάσης: 62,7 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Νέα Μάκρη Αττικής

14:22

Η Real Consulting ενισχύει τον ρόλο της στην Ψηφιακή Υγεία

14:21

Σιάμισιης: Στόχος EBITDA 1,5 δισ. ευρώ - Η HELLENiQ Energy επενδύει σε ΑΠΕ χωρίς να εγκαταλείπει τους υδρογονάνθρακες

14:15

Παπασταύρου προς Τουρκία για την COP31: «Ή και οι 27, ή κανείς»

14:11

6 καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα για όσους δεν αντέχουν τη ζέστη

14:02

Ρούμπιο: Η επιβολή διοδίων στο Ορμούζ θα μπορούσε να «εξαπλωθεί» και σε άλλα θαλάσσια περάσματα

14:01

Διάσκεψη στο Γκντανσκ: Ο Τουσκ ζήτησε από Ουκρανούς και Πολωνούς να χτίσουν κοινό μέλλον

13:48

Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη Λίμνη Aώου - Σώο το πλήρωμα

13:44

Ισραήλ και Λίβανος διαψεύδουν πληροφορία για αποχώρηση από τμήμα του νοτίου Λιβάνου

13:26

Μαρινάκης: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που ήρε την προστασία της α' κατοικίας»

13:22

Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Γκντανσκ χωρίς παρουσία Ζελένσκι

13:16

ΠΟΥ: Η υψηλή θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις αυξάνουν την μετάδοση του κίτρινου πυρετού

13:15

Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη - Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία από την Κυριακή

13:08

tbi bank: Λανσάρει το Shopping Mall - Απλοποιούνται online αγορές και πληρωμές

13:06

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,3% στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κτηρίων τον Μάιο

13:05

Μπρατάκος για νέο Χωροταξικό ΑΠΕ: «Σαφές πλαίσιο, χωρίς αναδρομικότητα και ακινητοποίηση της αγοράς»

13:01

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις - Η Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα

12:52

Randstad: Έρευνα HR Trends Technology - Οι τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

12:51

ΕΤΕ: Υπεραποδίδει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων - «Κλειδί» ο τουρισμός

12:47

Βγήκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές 2026

12:46

Bank of America: Έρχεται μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed