Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:37

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του 12ημερου πολέμου με το Ισραήλ

12:31

Βρετανία: Νέες συλλήψεις υποστηρικτών της -εκτός νόμου πλέον- οργάνωσης Palestine Action

12:28

Γαλλία: Κατάφερε να αποδράσει μέσα στον σάκο συγκρατουμένου του

12:21

Κουμουτσάκος: Ιστορική η απόφαση UNESCO για την ένταξη της Κνωσού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

12:15

Δασμοί Τραμπ: Στα $2,3 δισ. το κόστος για τους Αμερικάνους καταναλωτές και τους Ιταλούς αγρότες

12:01

Καύσωνες πιο συχνοί και πιο έντονοι: Προ των πυλών το νέο κύμα ζέστης

11:52

DW: Η τοξική Βάιντελ και πώς θα μπορούσε να εκπλήξει ο Μερτς

11:29

Το στοίχημα του Ζούκερμπεργκ με τα γυαλιά ΑΙ

11:10

Αττική Οδός: Μελετάται νέα έξοδος στην Μεταμόρφωση για αποσυμφόρηση του κόμβου

10:53

Σε ισχύ τα πρώτα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος

10:42

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι

10:38

Πανελλαδικές: Στις 17 Ιουλίου κλείνει η πλατφόρμα για την υποβολή Μηχανογραφικού

10:33

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

10:29

Πάτρα: Στην ανακρίτρια σήμερα η Ειρήνη Μουρτζούκου

10:19

Ευλογιά στη Θεσσαλία: Η καραντίνα «πνίγει» κτηνοτρόφους και παραγωγούς ζωοτροφών

09:54

Οι ισχυροί ξένοι επενδυτές τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών

09:40

Η SpaceX θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην xAI

09:27

Ποιες δυνάμεις διαμορφώνουν διεθνώς την αγορά ακινήτων σήμερα

09:17

Η χαλαρή αντίδραση των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να πατάει «γκάζι» στους δασμούς

08:59

Ecofin: «Παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας» για την Ελλάδα η έγκριση της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες

08:49

ΗΠΑ: Σύλληψη Ιρανού για παράνομη εξαγωγή εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο Ιράν

08:42

Ισπανία: Δυο αγνοούμενοι μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην Καταλονία

08:34

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση βάζει τέλος στη δίωξη γιατρού κατηγορούμενου πως κατέστρεφε εμβόλια κατά της COVID

08:22

Pictet: Εύθραυστη η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

08:16

Αέριο: Ιστορικό υψηλό κατανάλωσης – Πρωτοκαθεδρία του LNG στις εισαγωγές

08:09

Δημογραφικό: Οι μετανάστες «ανέστησαν» την Γηραιά Ήπειρο - Αυξήθηκε στα 450 εκατομμύρια ο πληθυσμός της ΕΕ το 2025

08:05

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων – Οι προσδοκίες και οι «παγίδες»

08:02

Κολωνάκι: Αυτοκίνητο έπεσε σε κατάστημα εστίασης - 11 τραυματίες

08:00

Οι καλεσμένοι της JP Morgan στην Αθήνα και το τραπεζικό «μενού»

23:58

Χαλκιδική: Για κλοπές οχημάτων συνελήφθη ένας άνδρας και ταυτοποιήθηκε ο συνεργός του