Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:48

«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Έκκληση για έγκαιρη υποβολή δικαιολογητικών

12:41

Τσεχία: Ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής Μπάμπις ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός

12:31

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο, περιμένουμε την εκπροσώπηση των αγροτών

12:28

EasyJet: Πάνω από 2.500 πτήσεις για τη χειμερινή περίοδο 2026 - 2027

12:22

Μακέδος (TMEΔE): Οι υποδομές είναι μηχανισμός προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση

12:14

ΕΚΠΑ: Το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο στα κορυφαία 200 του κόσμου για το 2025

12:13

Η EY Ελλάδος δημιουργεί γραφείο στο Ηράκλειο Κρήτης

12:13

«Μεγαλύτερο σημαίνει καλύτερο»: Το στοίχημα της FIFA για το εντελώς ανανεωμένο Μουντιάλ 2026

12:03

Γερμανία: Μικρή αύξηση των εξαγωγών παρά την «βουτιά» των αποστολών προς ΗΠΑ

12:02

Πληθωρισμός: Ταχύτερη άνοδος 2,4% τον Νοέμβριο - Αύξηση 13% στο κρέας και 8,6% στα ενοίκια

11:52

Κέλλας για αγρότες: Πληρωμές πάνω από 1,2 δισ. έως τέλη Δεκεμβρίου

11:41

ΕΣΕΕ: Διπλή η μάχη της Ευρώπης κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού

11:39

Google: Αντιμέτωπη με αντιμονοπωλιακή έρευνα της ΕΕ

11:33

ManpowerGroup: Το 14% των εργοδοτών αναμένουν μείωση του προσωπικού το α' τρίμηνο του 2026

11:28

Δήμας: Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών στην πρόσφατη ιστορία της χώρας

11:27

Τσιάρας: Nα δώσουμε όλοι μαζί λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

11:08

ΧΑ: Ήπια διόρθωση σε υποτονικό κλίμα

11:08

Υγεία: Τα «παντοτινά χημικά» συνδέονται με οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων

11:08

Κεραμέως: Οι πέντε βασικοί άξονες που οικοδομούν τη σύγχρονη αγορά εργασίας της Ελλάδας

10:56

20 χρόνια τα Χριστούγεννα ξεκινούν στα Public με μεγάλη ποικιλία σε δώρα!

10:45

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα που συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης

10:43

Εγκαίνια του νέου καταστήματος My market στην Καλλιθέα!

10:41

ΕΤΕπ: Το 14% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένει αύξηση επενδύσεων, ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

10:39

Ευρωαγορές: Αισιοδοξία στην εβδομάδα της Fed

10:37

Λιθουανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μπαλονιών από τη Λευκορωσία

10:31

Έρευνα IWG: Το 95% των CEOs δηλώνουν αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά

10:15

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

10:14

Κεπαπτσόγλου (Alpha Bank): Στόχος η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για μετόχους, πελάτες και χρηματοοικονομικό σύστημα

10:03

ΕΒΕΠ: Στο επίκεντρο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την οικονομία του Πειραιά το 2026

09:55

Βrice van de Walle (Mastercard): Το μέλλον των πληρωμών διαμορφώνεται από τις συνεργασίες