Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:26

Etihad Airways: Ακύρωσε τις πτήσεις της μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Τελ Αβίβ μέχρι τις 22 Ιουνίου

17:01

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας - Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

16:59

Φάμελλος: Διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν συνέδριο διχόνοιας και μαχών - Ήταν συνέδριο δημοκρατίας και σύνθεσης

16:55

Επικοινωνία Φιντάν - Λαβρόφ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

16:28

WSJ: Οι επιθέσεις του Ισραήλ αφήνουν τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν εκτεθειμένο και χωρίς καλές επιλογές

15:59

Γαλλία: Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι απειλή για το Ισραήλ και την Ευρώπη

15:41

Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα», στις 18:00, με εντολή της ΕΛΑΣ

15:32

Παπασταύρου: Η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία είναι κρίσιμες για κάθε χώρα και ειδικότερα για την Ελλάδα

15:25

Γεραπετρίτης: Συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

15:22

Ισραήλ: Η El Al Airlines ακύρωσε πτήσεις προς και από αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι την 23η Ιουνίου

15:15

Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη κερδοσκοπία

15:08

Χριστοδουλίδης: Το Ιράν μας ζήτησε να μεταφέρουμε μήνυμα προς το Ισραήλ - Διαψεύδει η Τεχεράνη

15:00

Ηλεκτρισμός: Ποιες απειλές θα «γονάτιζαν» το σύστημα – Οι «ασπίδες» για επάρκεια τροφοδοσίας

14:47

Ιράν: Ισραηλινό χτύπημα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της χώρας - Προσωρινή διακοπή της παραγωγής

14:36

Θεσσαλονίκη: Δύο άτομα συνελήφθησαν για πώληση αλκοολούχων ποτών σε δύο 14χρονες

14:06

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο στρατιώτη στη Λωρίδα της Γάζας

13:57

Ελικόπτερο κατέπεσε στη μαρίνα Βουλιαγμένης - Καλά στην υγεία τους οι πέντε επιβαίνοντες

13:40

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) τη Δευτέρα

13:33

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η κατ΄οίκον διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

13:17

Στους δρόμους της Καλαμάτας το πρώτο λεωφορείο που «μιλάει» για την κλιματική αλλαγή

13:00

Φουντώνει η μάχη στις τηλεπικοινωνίες μετά την είσοδο της ΔΕΗ

12:48

Έφυγε απ' τη ζωή ο «μάγος» του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς

12:41

Ναυτιλία: Νέο κεφάλαιο για τον κλάδο των Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών στην Ελλάδα

12:27

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας

12:24

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι στοχοθέτησαν το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους σε συντονισμό με το Ιράν

12:17

Ίος: Το νησί της αυθεντικότητας και της ισορροπίας

11:53

JP: Παρασκηνιακές κινήσεις του Ιράν για αμερικανική μεσολάβηση ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις

11:36

ΗΠΑ: «Μάχη» για να περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο από τη Γερουσία

11:24

Boeing: Η αεροπορική βιομηχανία θα χρειαστεί 43.600 νέα αεροσκάφη τα επόμενα 20 χρόνια

11:08

Μητσοτάκης: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανησυχία