Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:50

ΧΑ: Επιστροφή στις 2.100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

17:47

Ν/σ για νέο ΕΠΑ, μεταφορά ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

17:38

Optima bank: Έναρξη προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών έως 3 εκατ. ευρώ

17:26

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη Διεύρυνση της ΕΕ - Ξεκινά εκείνη για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

17:19

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μπρατάκος προστέθηκε στους υπουργούς της ΝΔ που δεν έχουν καμία εξήγηση για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

17:08

Ζελένσκι: Αναγκαία η απόφαση για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών υπέρ της Ουκρανίας πριν από το τέλος του έτους

16:54

Αγρότες: Αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - «Όχι» στον διάλογο με την κυβέρνηση

16:53

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έγκριση αποκλειστικού ελέγχου της Εγνατίας Οδού από την ΓΕΚ Τέρνα

16:46

Κέρδη στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Tech ράλι με «οδηγό» την Micron

16:40

ESET: Προειδοποιεί για νέες απάτες AI την εορταστική περίοδο

16:23

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Θα εξεταστεί η χρήση ρωσικών assets υπέρ της Ουκρανίας

16:14

Χατζηδάκης - ΕΛΚ: Παρεμβάσεις σε 9 τομείς για την ανταγωνιστικότητα

16:12

EBRD: Επενδύει 20 εκατ. στην πρώτη έκδοση ομολόγου του Ομίλου AKTOR αξίας 140 εκατ.

16:05

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειμμα σε ξένη βοήθεια έως 50 δισ. ευρώ για το 2026

16:02

343 γυναίκες μηνύουν την Μπριζίτ Μακρόν μετά τις δηλώσεις της για φεμινίστριες διαδηλώτριες

16:01

Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι επενδύσεις θα κρίνουν την ανάπτυξη το 2026 - Πάμε και φέτος για υπερπλεόνασμα

15:58

Λαγκάρντ: Η αβεβαιότητα είναι ακόμη εκεί - Επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουμε την Ευρωζώνη

15:57

Δένδιας: Δημιουργούμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό στην ιστορία του ελληνισμού

15:45

Premier Capital: Γιορτάζει το 200ό εστιατόριο McDonald’s του ευρωπαϊκού δικτύου της

15:38

ΗΠΑ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο

15:28

Γρ. Σαράντης: Έναρξη διαδικασίας συγχώνευσης δια απορροφήσεως της θυγατρικής Zetafin

15:27

Aegean: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες τις εορτές - Οι top προορισμοί

15:23

ΥπΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς

15:22

Αλβανία: Συγκρούσεις στο κοινοβούλιο εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης

15:19

Υψώθηκε η ελληνική σημαία στην πρώτη Belh@rra - Δένδιας: Το ΠΝ εισέρχεται σε νέα εποχή

15:15

ΕΚΤ: Αμετάβλητα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του έτους - Τέταρτη σερί «παύση»

15:13

Greenvolt: Συμφωνία για την πώληση αιολικού έργου ισχύος 253,1 MW στην ENGIE Ρουμανίας

15:03

ΑΑΔΕ: Απλούστευση των διαδικασιών Μητρώου για πολίτες και επιχειρήσεις

14:58

«Μαζί, για κάθε οικογένεια» - Το νέο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας των My market!

14:46

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Επαναλειτουργεί στις 12 Ιανουαρίου για την δεύτερη περίοδο 2015-2019