Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:26

Eurovision: Κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμμετοχή του Ισραήλ

18:17

Νετανιάχου: Η Συρία θα δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με το Ισραήλ

18:13

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενέκρινε πτήση επαναπατρισμού μεταναστών από τις ΗΠΑ

18:02

ΧΑ: Με αυξημένο τζίρο η νέα υπέρβαση των 2.100 μονάδων

18:02

Κακοκαιρία: Πέμπτη και Παρασκευή οι δυσκολότερες ημέρες - Τι προβλέπεται για την Αττική

17:58

Αβεβαιότητα για τα Χριστούγεννα λόγω τραυματισμού του Αϊ-Βασίλη σε μπασκετικό ατύχημα

17:47

Πούτιν: «Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι και τώρα»

17:45

Ρούτε: Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την Ουκρανία «θα αποκαταστήσουν τελικά την ειρήνη στην Ευρώπη»

17:34

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Κ. Μητσοτάκη

17:33

Διαθήκες: Τα χρέη δεν βαραίνουν πλέον τους κληρονόμους - Όλες οι αλλαγές

17:33

Βρετανία: Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προβλέπει μείωση των δικαστηρίων με ενόρκους

17:18

Ζελένσκι: Πιο κοντά από ποτέ στον τερματισμό του πολέμου - Καταλήξαμε με τις ΗΠΑ σε σχέδιο 20 σημείων

17:16

Ισραήλ: Παρέλαβε λείψανα που φέρεται να ανήκουν σε έναν από τους δύο τελευταίους ομήρους

17:14

CERETHERM με πετροβάμβακα FIBRANgeo: Η φυσική ασπίδα του κτιρίου με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και βιωσιμότητα

16:59

Δεξαμενόπλοιο με σημαία της Ρωσίας ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση ανοικτά της Τουρκίας

16:52

Rebound στη Wall Street με ώθηση από το Bitcoin και τις τεχνολογικές μετοχές

16:50

Κλείνει την Τετάρτη 3/12 η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

16:49

Καφούνης σε Μητσοτάκη: Ώρα για «New Deal» στο Εμπόριο για αύξηση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας

16:47

Πιερρακάκης σε Nikkei: Η φάση ανάκαμψης έχει τελειώσει. Έχουμε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης

16:38

Η Κίνα κατακλύζει τον κόσμο με βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που δεν μπορεί να πουλήσει εγχώρια

16:37

Alpha Bank: Οι παράγοντες πίσω από την εκρηκτική άνοδο του χρυσού

16:24

Δέκα ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν το σχέδιο για την έκδοση stablecoin

16:23

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό Κορινθίας ολοκλήρωσε η Πειραιώς

16:15

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Τα θέματα με την Τουρκία τα χειριζόμαστε διμερώς

16:10

Ολοκληρώθηκε το 14ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ

16:10

Νίσυρος: Ο μύθος του Πολυβώτη και το μοναδικό επισκέψιμο ηφαίστειο

16:05

5 χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της παιδικής ηλικίας που δεν εγκαταλείπουμε μεγαλώνοντας

16:05

Χαρδαλιάς: Προχωράμε με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής

15:55

Μπρατάκος: Το Lean είναι κλειδί για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων

15:51

UniCredit: Το 2026 φέρνει τον «μετασεισμό» της εκλογής Τραμπ