Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:35

Ιαπωνία: Σεισμός 7,2 Ρίχτερ ανοικτά της Ιαπωνίας - Προειδοποίηση για τσουνάμι

16:35

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Το deal Ελλάδας-ΗΠΑ αναδιαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

16:31

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση του Mediterranean Partnership of Securities Regulators

16:28

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην Ιερουσαλήμ

16:22

Κεφαλογιάννης για δωρεά του Kaizen Foundation: Επενδύουμε στην πρόληψη, την τεχνολογία και την πρώιμη ανίχνευση

16:17

Δεν εγκαταλείπει η Paramount: Εχθρική πρόταση εξαγοράς για Warner Bros παρά το deal με Netflix

16:16

Η CrediaBank “Shipping Financier of the Year” στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards

16:12

Wall Street: O κλάδος που εκτοξεύεται λόγω του «AI boom»

16:10

Πακέτα για το 2,26% της Optima Bank

16:05

Πώς να διαχειριστείς το σάκχαρό σου αν έφαγες πολλή ζάχαρη την προηγούμενη μέρα

16:03

Scope Ratings: Αρνητικό το μεσοπρόθεσμο παγκόσμιο outlook - Θετικές εκτιμήσεις για Ελλάδα

15:55

Όταν το οικονομικό όφελος συναντά την περιβαλλοντική ευθύνη

15:54

Βρυξέλλες: Συγκρατημένη υποδοχή στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ

15:53

Μουσείο του Λούβρου: Συνδικάτα καλούν σε «επαναλαμβανόμενη απεργία» τους εργαζομένους

15:43

Πτήση MH370 της Malaysia Airlines: Δικαστήριο του Πεκίνο δίνει εντολή για αποζημιώσεις

15:29

Λιβάνιος: Σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2026 ο νέος Κώδικας της αυτοδιοίκησης

15:25

Εγκαίνια του νέου καταστήματος My market στην Καλλιθέα

15:24

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: Πώς η τεχνολογία γίνεται εργαλείο καθημερινής αυτονομίας

15:19

Θεοδωρικάκος: Νέες θετικές προοπτικές για την Ελλάδα από την ενδυνάμωση της σχέσης με ΗΠΑ

15:15

ΡΑΑΕΥ: Συμμετοχή στο 17ο Στρογγυλό Τραπέζι Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ

15:11

Το νέο δώρο των γιορτών; Bitcoin κάτω από το δέντρο

15:09

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης υγείας που η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο

14:54

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Roland Lescure

14:53

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Αρχιεπισκόπου Αμερικής

14:49

Χριστούγεννα στα Τρίκαλα: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

14:48

YΠΕΘΟ για Κασσελάκη: Ακόμη ένας «μαθητευόμενος μάγος» με υπεραπλουστεύσεις σε σύνθετα ζητήματα

14:39

Ουκρανία: Οι ρωσικές απαιτήσεις για το εδαφικό το «πιο προβληματικό» σημείο των διαπραγματεύσεων

14:37

Έρευνα: Το gov.gr προτιμώτερο κανάλι επικοινωνίας με τη δημόσια διοίκηση

14:30

Η ΕΚΤΕΡ στηρίζει το Κέντρο Φροντίδας ΑμεΑ στο Ελληνικό με ετήσια δωρεά συντήρησης

14:18

Economist: Οι οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2025 - Η θέση της Ελλάδας