Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:30

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο χρόνος πιέζει, ώρα για… ειλικρίνεια

13:30

Σύλλογος Κορώνης Πολιτισμός και Κληρονομιά: Για ακόμη μία φορά δίπλα στα παιδιά

13:29

Κορκίδης: «Εμπορική άμυνα» οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι, οι δασμοί και το αντιντάμπινκ

13:24

Η ΕΛΣΤΑΤ απαντά στον Γιαννίτση για «Greek Statistics εν έτει 2025»

13:19

Τουρκία: Διαψεύδει τα περί επαναπώλησης των S-400 στη Ρωσία - «Βρίσκονται στα αποθέματά μας»

13:17

Ο Τραμπ στη Βρετανία: Οι μεγάλες επιχειρηματικές ανακοινώσεις - Τα ακανθώδη εμπορικά και πολιτικά ζητήματα

12:58

Δούκας: Θα συνεχίσουμε να βάζουμε λουκέτο στα μαγαζιά που καταπατούν δημόσιο χώρο

12:37

Μελέτη: Μικρά τα ανταλλάγματα της Ρωσίας στη Β. Κορέα για την στρατιωτική υποστήριξη

12:35

Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία με τη μείωση του ΦΠΑ

12:23

Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Ιούλιο

12:13

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου

12:11

Samsung AI Forum 2025: Ολοκληρώθηκε για 9η χρονιά η φετινή διοργάνωση

12:06

Γαλλία: Απεργίες και διαδηλώσεις από συνδικάτα κατά της λιτότητας

12:02

ΠΟΥ: Τα νοσοκομεία στη Γάζα είναι στο «χείλος της κατάρρευσης»

11:57

Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Σύρος ΥΠΕΞ

11:55

Deutsche Bank: Προβλέπει υψηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα για το τρίτο τρίμηνο

11:55

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη διάσωση της Avramar - Η επόμενη μέρα

11:54

Παπασταύρου για Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο: Οι στόχοι πρέπει να είναι φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί

11:37

ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στα αιολικά

11:21

Ζαχαράκη: Δεν καταργούνται οι πανελλαδικές - Νέο σύστημα υπολογισμού βαθμών από το 2029

11:18

Ανοδικές «ανάσες» στο ΧΑ - Στις 2.030 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:16

Η Εθνική Ασφαλιστική αποκτά πλειοψηφικό μερίδιο στις εταιρείες Elysee

11:10

Toyota: Ανακαλεί πάνω από 591.000 οχήματα στις ΗΠΑ

10:54

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο της Fed

10:52

Ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικές υποδομές στην κεντρική Ουκρανία

10:38

Huawei: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη με τα «πιο ισχυρά chip στον κόσμο»

10:34

Νέα «έξυπνα» γυαλιά με οθόνη από την Meta αξίας 799 δολαρίων

10:33

Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών των Πανεπιστημίων

10:33

Κίνα: Ο κόσμος βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο

10:28

ΟΗΕ: Ο κύκλος του νερού διαταράσσεται ολοένα και περισσότερο