Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:19

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό - Σε υψηλά 14 ετών το ασήμι

22:08

Η Volkswagen παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης στις πωλήσεις αυτοκινήτων

21:49

ΥΠΑΝ σε ΠΑΣΟΚ: «Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι ουραγός στις επενδύσεις, αλλά πρωταγωνιστεί»

21:42

Γερμανία: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενόψει των στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας - Λευκορωσίας

21:24

Μπακογιάννης: Η Βασιλίσσης Όλγας μας δείχνει πως όταν υπάρχει σχέδιο και επιμονή, τα έργα γίνονται

21:15

Κίνα: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν - Πεζεσκιάν στη Σαγκάη

21:03

Τσάφος: Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει επενδύσεις 812 εκατ. ευρώ στο δίκτυο

20:54

ΥΠΕΘΟ: 5 αλήθειες για το Ταμείο Ανάκαμψης

20:53

Μαδούρο: «Η μεγαλύτερη απειλή εδώ και έναν αιώνα» η ανάπτυξη πλοίων των ΗΠΑ στην Καραϊβική

20:46

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:42

Σλοβακία: Ο Φίτσο θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με Πούτιν και Ζελένσκι

20:32

Μιχαηλίδου: «Την Τρίτη, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Αντιπαροχή»

20:21

Κίνα: Η νέα τάξη πραγμάτων και η επανεκκίνηση των σχέσεών της με την Ινδία

20:18

Πιερρακάκης: «Κάθε ευρώ που επενδύεται στα σχολεία, επιστρέφει πολλαπλάσια στο μέλλον μας»

20:10

Γερμανία: Άρση μονιμότητας και μείωση δημοσίων υπαλλήλων;

20:03

ΥΠΑΑΤ: Απάντηση δέκα σημείων στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική

19:50

Ουκρανία: Ανακοινώθηκαν οι εκπρόσωποι στο δσ του κοινού επενδυτικού ταμείου με τις ΗΠΑ

19:37

ΝΔ: «Η Μαύρη Βίβλος των ψεμάτων του ΠΑΣΟΚ»

19:29

Θεοδωρικάκος: Παρατείνεται το μέτρο απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών σε ανατιμήσεις

19:16

Τραμπ: Η Ινδία προσφέρθηκε να μηδενίσει τους δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα

19:09

Τράπεζες: Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στην τριετία για ανακαίνιση σχολείων στο πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

19:01

Βρετανία: Το φετινό ήταν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί από το 1884

18:53

Καραγκούνης: Το υπουργείο Εργασίας θα ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς της ΔΥΠΑ

18:45

Ευρωαγορές: Θετικό ξεκίνημα στον Σεπτέμβριο - Κέρδη σχεδόν 2% για Novo Nordisk

18:35

Γερμανός ΥΠΑΜ κατά Λάιεν: «Δεν έχει εντολή να συζητά την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία»

18:21

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Η αμφίδρομη φόρτιση δεν επηρεάζει τη γήρανση της μπαταρίας

18:05

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση αλλά... δεν «έπεισε»

17:58

ΗΠΑ: Εννέα πρώην επικεφαλής των CDC κατηγορούν τον Κένεντι ότι «θέτει σε κίνδυνο» την υγεία των Αμερικανών

17:57

Κοντογεώργης: Απόλυτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση των έργων σε Μακεδονία και Θράκη

17:40

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΕΤ: Επιπλέον 300 εκατ. στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» σε βάθος τριετίας