Tip of the Day

Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον

04-12-2023 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον

Η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, η αποψίλωση των δασών και η παραγωγή τεράστιων όγκων αποβλήτων είναι όλα παραδείγματα ανεύθυνης συμπεριφοράς που επιβαρύνουν το οικοσύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη ζωή.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα με τρόπο που δεν κοστίζει. Αρκεί να αλλάξει συνήθειες και να αφιερώσει λίγο χρόνο και προσοχή.

Για παράδειγμα, τα δέντρα είναι η πιο σημαντική πηγή οξυγόνου, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και μας παρέχουν καθαρό, φρέσκο ​​αέρα για να αναπνέουμε. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του όζοντος στην ατμόσφαιρα, στην ελαχιστοποίηση της ηχορύπανσης και στην παραγωγή ποικιλίας φρούτων και λουλουδιών με ποικίλα πλεονεκτήματα για την υγεία. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως το βενζόλιο και το διοξείδιο του αζώτου, ενώ παράλληλα μειώνουν τη θερμοκρασία στο σπίτι μας. Επομένως, μπορούμε απλώς να φυτεύουμε δέντρα και φυτά σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό.

Δεύτερον, η εξοικονόμηση ενέργειας (και ρεύματος) οδηγεί αυτόματα σε ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.

Όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο ή δεν χρησιμοποιείτε κάτι, σβήστε το φως, τον ανεμιστήρα, την σόμπα ή το κλιματιστικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να κάνετε καλύτερη χρήση της ηλιοφάνειας και αποφύγετε τη χρήση τεχνητών φώτων. Όταν δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονική συσκευή, αποσυνδέστε την από την πρίζα. Δεν βοηθά μόνο το περιβάλλον, αλλά σας εξοικονομεί και χρήματα στον λογαριασμό.

Ομοίως, επειδή το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος, είναι ζωτικής σημασίας η διατήρησή του για την προστασία του οικοσυστήματος μας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, κάντε ντους για λίγα λεπτά. Όταν πλένετε πιάτα, μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή. Όταν ξεπλένετε, μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό. Το φρέσκο ​​και καθαρό νερό απαιτεί πολλούς πόρους για να φτάσει στο σπίτι σας, επομένως μην το σπαταλάτε και χρησιμοποιήστε το προσεκτικά.

Αλλά και στο γραφείο ή αλλού, όταν τυπώνουμε έγγραφα, εισιτήρια και φυλλάδια, προκαλούμε απορρίμματα και κάνουμε και πάλι αλόγιστη χρήση των πόρων. Τα μισοχρησιμοποιημένα σημειωματάρια συχνά απορρίπτονται. Κάθε χρόνο κόβονται πολλά δέντρα για να παραχθεί το χαρτί. Έτσι, με την λελογισμένη χρήση του χαρτιού, μπορείτε να βοηθήσετε πολύ το περιβάλλον. Εκτυπώστε μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Για άμεση χρήση, κρατήστε σημειώσεις στο τηλέφωνό σας και όχι σε χαρτί.

Ακόμη, όταν περπατάτε ή οδηγείτε το ποδήλατό σας στη δουλειά, στο σχολείο ή σε άλλες τοποθεσίες, θα εξοικονομήσετε χρήματα από την βενζίνη ή άλλα καύσιμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τέλος, όταν πηγαίνετε για ψώνια, αποφύγετε τη χρήση πλαστικών ή χάρτινων σακουλών, γιατί το πλαστικό μολύνει το περιβάλλον και χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να υποβαθμιστεί. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενες σακούλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:11

Μπλόκα αγροτών: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής

20:01

Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο

19:55

ΕΕ: Νέα μέτρα κατά του ρωσικού σκιώδους στόλου και της Λευκορωσίας

19:52

Σε ισχύ η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά

19:43

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις δεν προμηνύει τίποτα καλό

19:36

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή - Η χώρα οδηγείται σε νέα αδιέξοδα

19:23

H ΕΤΕπ διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για προσιτή στέγαση - 6 δισ. ευρώ έως το 2026

19:13

Κληρώθηκαν τα νέα μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Εκλογοδικείου για το 2026-2027

19:04

Μητσοτάκης: Τα έξι νέα μέτρα για τη στέγαση - Περιορισμοί στο Airbnb, ρύθμιση για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

19:03

Πιερρακάκης: Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρή ανάπτυξη

18:53

Μαρινάκης: Είμαστε η γενιά που πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το δημογραφικό

18:40

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με «βαρίδι» τον αμυντικό κλάδο

18:37

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης

18:32

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ενισχυμένα μέτρα προστασίας για τους αγρότες

18:29

Χατζηδάκης: Το πλαίσιο πρόσθετης στήριξης των αγροτών - Τι είπε για αγροτικό ρεύμα, ΕΦΚ πετρελαίου, ΕΛΓΑ

18:27

Κομισιόν: Αναθεωρείται ο στόχος για πλήρη απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων - πετρελαιοκίνητων οχημάτων το 2035

18:20

Γερμανία: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της Deutsche Welle από τη Ρωσία

18:10

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τασούλα την Τετάρτη στις 11:00

18:03

Πλήγμα στην παγκόσμια αγορά smartphone λόγω ελλείψεων σε τσιπ

17:59

Χάθηκαν ξανά οι 2.100 μονάδες στο ΧΑ - Τζίρος-μαμούθ στη Eurobank

17:55

Ουγγαρία: Συμβόλαιο με ΗΠΑ για παράδοση 400 εκατ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως

17:48

Συνάντηση Πιτσιλή με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Τελωνείων των ΗΠΑ

17:47

Γεραπετρίτης: Απαραίτητο να δοθεί μία νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

17:42

Η Ισπανία ανεπιφύλακτα την ταχεία υπογραφή της Mercosur

17:36

Επανεξετάζονται οι ξένες οικονομικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Βρετανίας

17:33

ΠΟΥ: Παγκόσμια διακήρυξη για αντιμετώπιση χρόνιων και ψυχικών ασθενειών - Για πρώτη φορά θεσπίζονται στόχοι

17:30

Πακέτο 169,5 εκατ. ευρώ για το 1,34% της Eurobank

17:25

Παπαθανάσης: Νέες φοιτητικές εστίες 750 κλινών σε πανεπιστημιουπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ

17:23

ΚΕΦίΜ: Σε τροχιά υλοποίησης το 83% των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη

17:09

«Κύρια απειλή για την ειρήνη η Ρωσία»: Τι δηλώνουν 8 κράτη - μέλη της ΕΕ