Tip of the Day

Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον

04-12-2023 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον

Η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, η αποψίλωση των δασών και η παραγωγή τεράστιων όγκων αποβλήτων είναι όλα παραδείγματα ανεύθυνης συμπεριφοράς που επιβαρύνουν το οικοσύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη ζωή.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα με τρόπο που δεν κοστίζει. Αρκεί να αλλάξει συνήθειες και να αφιερώσει λίγο χρόνο και προσοχή.

Για παράδειγμα, τα δέντρα είναι η πιο σημαντική πηγή οξυγόνου, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και μας παρέχουν καθαρό, φρέσκο ​​αέρα για να αναπνέουμε. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του όζοντος στην ατμόσφαιρα, στην ελαχιστοποίηση της ηχορύπανσης και στην παραγωγή ποικιλίας φρούτων και λουλουδιών με ποικίλα πλεονεκτήματα για την υγεία. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως το βενζόλιο και το διοξείδιο του αζώτου, ενώ παράλληλα μειώνουν τη θερμοκρασία στο σπίτι μας. Επομένως, μπορούμε απλώς να φυτεύουμε δέντρα και φυτά σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό.

Δεύτερον, η εξοικονόμηση ενέργειας (και ρεύματος) οδηγεί αυτόματα σε ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.

Όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο ή δεν χρησιμοποιείτε κάτι, σβήστε το φως, τον ανεμιστήρα, την σόμπα ή το κλιματιστικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να κάνετε καλύτερη χρήση της ηλιοφάνειας και αποφύγετε τη χρήση τεχνητών φώτων. Όταν δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονική συσκευή, αποσυνδέστε την από την πρίζα. Δεν βοηθά μόνο το περιβάλλον, αλλά σας εξοικονομεί και χρήματα στον λογαριασμό.

Ομοίως, επειδή το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος, είναι ζωτικής σημασίας η διατήρησή του για την προστασία του οικοσυστήματος μας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, κάντε ντους για λίγα λεπτά. Όταν πλένετε πιάτα, μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή. Όταν ξεπλένετε, μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό. Το φρέσκο ​​και καθαρό νερό απαιτεί πολλούς πόρους για να φτάσει στο σπίτι σας, επομένως μην το σπαταλάτε και χρησιμοποιήστε το προσεκτικά.

Αλλά και στο γραφείο ή αλλού, όταν τυπώνουμε έγγραφα, εισιτήρια και φυλλάδια, προκαλούμε απορρίμματα και κάνουμε και πάλι αλόγιστη χρήση των πόρων. Τα μισοχρησιμοποιημένα σημειωματάρια συχνά απορρίπτονται. Κάθε χρόνο κόβονται πολλά δέντρα για να παραχθεί το χαρτί. Έτσι, με την λελογισμένη χρήση του χαρτιού, μπορείτε να βοηθήσετε πολύ το περιβάλλον. Εκτυπώστε μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Για άμεση χρήση, κρατήστε σημειώσεις στο τηλέφωνό σας και όχι σε χαρτί.

Ακόμη, όταν περπατάτε ή οδηγείτε το ποδήλατό σας στη δουλειά, στο σχολείο ή σε άλλες τοποθεσίες, θα εξοικονομήσετε χρήματα από την βενζίνη ή άλλα καύσιμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τέλος, όταν πηγαίνετε για ψώνια, αποφύγετε τη χρήση πλαστικών ή χάρτινων σακουλών, γιατί το πλαστικό μολύνει το περιβάλλον και χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να υποβαθμιστεί. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενες σακούλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:42

Ιράκ: Απελευθερώνεται η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από την Καταέμπ Χεζμπολάχ

21:26

Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν

21:15

Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν

21:00

Η Πορτογαλία ανοίγει τη βάση Λάζες σε αμερικανικά αεροσκάφη υπό έναν όρο

20:49

ΟΗΕ: Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου

20:37

Τραμπ Τζούνιορ: «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»

20:22

Ο ρόλος της Κίνας στο Ιράν - Η γεωπολιτική «σκακιέρα» του πετρελαίου

20:08

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας - Η νέα στρατηγική φέρνει αποτελέσματα»

19:58

Ουγγαρία: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πλέκει το εγκώμιο» του Όρμπαν πριν τις εκλογές

19:52

Foodlink: Στα 97,38 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 με αύξηση 2,04%

19:49

AS Company: Αύξηση 56% για τα EBITDA το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,19 ευρώ/μετοχή

19:45

ΝΔ: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου

19:25

Νέες απειλές Τραμπ στην Τεχεράνη: Προειδοποιεί για επίθεση που δεν έχουν ξαναδεί - «Στις 8 θα συμβεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων

19:01

Σειρήνες συναγερμού στο Ισραήλ για ιρανική πυραυλική επίθεση

18:56

Volvo EXclusive Retreats: η σειρά μοναδικών ταξιδιωτικών εκδηλώσεων της Volvo Car Hellas που προβάλλει τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής και τις αξίες της μάρκας

18:53

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών στο Ιράν

18:50

CrediaBank: Σε διεθνείς επενδυτές το 80% των μετοχών της ΑΜΚ - Από 8/4 η διαπραγμάτευση στο ΧΑ

18:47

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ουστ - Λουγκά της Ρωσίας

18:34

Λίβανος: Ξεπερνά τους 1.500 νεκρούς ο απολογισμός από τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα

18:29

Αλλαγή σελίδας για τα Starbucks σε Ελλάδα, Κύπρο - Ο Όμιλος Alshaya απέκτησε τα δικαιώματα λειτουργίας 48 καταστημάτων

18:20

NASA: Η πρώτη φωτογραφία δύσης της Γης από το Artemis II

18:20

Ανοδικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν αναμονή εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

18:13

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 48,1% στα προσαρμοσμένα κέρδη - Μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή

18:11

bwin: Σημαντική διάκριση ως Sports Brand of the Year με 11 βραβεία!

18:02

WSJ: Το Ιράν διέκοψε τις απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ

17:42

Πακιστάν: Συνεχίζονται οι προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου Τραμπ