Tip of the Day

Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον

04-12-2023 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον

Η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, η αποψίλωση των δασών και η παραγωγή τεράστιων όγκων αποβλήτων είναι όλα παραδείγματα ανεύθυνης συμπεριφοράς που επιβαρύνουν το οικοσύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη ζωή.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα με τρόπο που δεν κοστίζει. Αρκεί να αλλάξει συνήθειες και να αφιερώσει λίγο χρόνο και προσοχή.

Για παράδειγμα, τα δέντρα είναι η πιο σημαντική πηγή οξυγόνου, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και μας παρέχουν καθαρό, φρέσκο ​​αέρα για να αναπνέουμε. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του όζοντος στην ατμόσφαιρα, στην ελαχιστοποίηση της ηχορύπανσης και στην παραγωγή ποικιλίας φρούτων και λουλουδιών με ποικίλα πλεονεκτήματα για την υγεία. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως το βενζόλιο και το διοξείδιο του αζώτου, ενώ παράλληλα μειώνουν τη θερμοκρασία στο σπίτι μας. Επομένως, μπορούμε απλώς να φυτεύουμε δέντρα και φυτά σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό.

Δεύτερον, η εξοικονόμηση ενέργειας (και ρεύματος) οδηγεί αυτόματα σε ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.

Όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο ή δεν χρησιμοποιείτε κάτι, σβήστε το φως, τον ανεμιστήρα, την σόμπα ή το κλιματιστικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να κάνετε καλύτερη χρήση της ηλιοφάνειας και αποφύγετε τη χρήση τεχνητών φώτων. Όταν δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονική συσκευή, αποσυνδέστε την από την πρίζα. Δεν βοηθά μόνο το περιβάλλον, αλλά σας εξοικονομεί και χρήματα στον λογαριασμό.

Ομοίως, επειδή το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος, είναι ζωτικής σημασίας η διατήρησή του για την προστασία του οικοσυστήματος μας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, κάντε ντους για λίγα λεπτά. Όταν πλένετε πιάτα, μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή. Όταν ξεπλένετε, μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό. Το φρέσκο ​​και καθαρό νερό απαιτεί πολλούς πόρους για να φτάσει στο σπίτι σας, επομένως μην το σπαταλάτε και χρησιμοποιήστε το προσεκτικά.

Αλλά και στο γραφείο ή αλλού, όταν τυπώνουμε έγγραφα, εισιτήρια και φυλλάδια, προκαλούμε απορρίμματα και κάνουμε και πάλι αλόγιστη χρήση των πόρων. Τα μισοχρησιμοποιημένα σημειωματάρια συχνά απορρίπτονται. Κάθε χρόνο κόβονται πολλά δέντρα για να παραχθεί το χαρτί. Έτσι, με την λελογισμένη χρήση του χαρτιού, μπορείτε να βοηθήσετε πολύ το περιβάλλον. Εκτυπώστε μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Για άμεση χρήση, κρατήστε σημειώσεις στο τηλέφωνό σας και όχι σε χαρτί.

Ακόμη, όταν περπατάτε ή οδηγείτε το ποδήλατό σας στη δουλειά, στο σχολείο ή σε άλλες τοποθεσίες, θα εξοικονομήσετε χρήματα από την βενζίνη ή άλλα καύσιμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τέλος, όταν πηγαίνετε για ψώνια, αποφύγετε τη χρήση πλαστικών ή χάρτινων σακουλών, γιατί το πλαστικό μολύνει το περιβάλλον και χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να υποβαθμιστεί. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενες σακούλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:42

Η Σκιάθος μετατρέπεται σε «κόμβο ανθεκτικότητας» με πρόγραμμα του ΕΜΠ

23:15

Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ): Θετικοί οιωνοί για την καλλιεργητική περίοδο

22:48

«Οι νοσηλευτές είναι η ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας»

22:21

Η HiPP ανακαλεί βρεφικά γεύματα σε όλη την Αυστρία για λόγους ασφαλείας

21:54

Έρχονται εισαγωγικές εξετάσεις και κληρώσεις για Πρότυπα και Ωνάσεια Σχολεία - Οι ημερομηνίες

21:27

Αναμόρφωση - τομή στο εταιρικό δίκαιο: Οδικός χάρτης σε 3 μήνες

21:00

Τουρισμός: Ακρίβεια και γεωπολιτική ανασφάλεια προβληματίζουν αλλά δεν ανακόπτουν τα ταξίδια

20:46

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης

20:30

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το retweet Λαζαρίδη

20:16

Θρίλερ με τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: «Όχι» από Τεχεράνη σε νέο γύρο στο Πακιστάν

20:02

Οκτώ παιδιά νεκρά σε μαζική ένοπλη επίθεση στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ

19:48

Κοινό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς στη Βαρκελώνη

19:34

ΓΣΕΕ: Ολοκληρώθηκε το 39ο Συνέδριο - Ενισχυμένες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΣ

19:20

Καλαφάτης: «Η τοξικότητα δεν είναι πολιτική πρόταση»

19:06

Συζητήσεις Google - Marvell Technology για ανάπτυξη ΑΙ τσιπ

18:52

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

18:38

Κικίλιας: Ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον εναέρια μέσα, Heron drones και νέα στελέχη

18:24

Επίσκεψη Κοντογεώργη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Περιοδεία και συναντήσεις εργασίας

18:10

Η κρίση στο Ιράν φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ

17:56

Φιντάν: Απειλή για Τουρκία και μουσουλμανικές χώρες η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

17:42

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα ζητήσει πλήρη αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ

17:28

Μαρκόπουλος: Ανυπόστατες οι φήμες περί μη ύπαρξης πανεπιστημιακού πτυχίου

17:14

DW: Σενάρια παραίτησης Στάρμερ λόγω Μάντελσον

17:00

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα...

16:45

Μυτιλήνη: 6η ημέρα κινητοποιήσεων από κτηνοτρόφους - Τι ζητούν οι τυροκόμοι

16:30

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις - «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιο ταχύτερα»

16:16

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καραγεωργίου, ιδρυτής της 3αλφα

16:02

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μη αποδεκτές οι δηλώσεις Τραμπ για Πάπα Λέοντα

15:48

Ρίσκα για στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία εγείρει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

15:34

Στο Πακιστάν διαπραγματευτές των ΗΠΑ - Νέες απειλές Τραμπ για καταστροφή του Ιράν