Tip of the Day

Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον

04-12-2023 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί καθημερινοί τρόποι για να σώσουμε το περιβάλλον
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, η αποψίλωση των δασών και η παραγωγή τεράστιων όγκων αποβλήτων είναι όλα παραδείγματα ανεύθυνης συμπεριφοράς που επιβαρύνουν το οικοσύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη ζωή.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα με τρόπο που δεν κοστίζει. Αρκεί να αλλάξει συνήθειες και να αφιερώσει λίγο χρόνο και προσοχή.

Για παράδειγμα, τα δέντρα είναι η πιο σημαντική πηγή οξυγόνου, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και μας παρέχουν καθαρό, φρέσκο ​​αέρα για να αναπνέουμε. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του όζοντος στην ατμόσφαιρα, στην ελαχιστοποίηση της ηχορύπανσης και στην παραγωγή ποικιλίας φρούτων και λουλουδιών με ποικίλα πλεονεκτήματα για την υγεία. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως το βενζόλιο και το διοξείδιο του αζώτου, ενώ παράλληλα μειώνουν τη θερμοκρασία στο σπίτι μας. Επομένως, μπορούμε απλώς να φυτεύουμε δέντρα και φυτά σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό.

Δεύτερον, η εξοικονόμηση ενέργειας (και ρεύματος) οδηγεί αυτόματα σε ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.

Όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο ή δεν χρησιμοποιείτε κάτι, σβήστε το φως, τον ανεμιστήρα, την σόμπα ή το κλιματιστικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να κάνετε καλύτερη χρήση της ηλιοφάνειας και αποφύγετε τη χρήση τεχνητών φώτων. Όταν δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονική συσκευή, αποσυνδέστε την από την πρίζα. Δεν βοηθά μόνο το περιβάλλον, αλλά σας εξοικονομεί και χρήματα στον λογαριασμό.

Ομοίως, επειδή το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος, είναι ζωτικής σημασίας η διατήρησή του για την προστασία του οικοσυστήματος μας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, κάντε ντους για λίγα λεπτά. Όταν πλένετε πιάτα, μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή. Όταν ξεπλένετε, μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό. Το φρέσκο ​​και καθαρό νερό απαιτεί πολλούς πόρους για να φτάσει στο σπίτι σας, επομένως μην το σπαταλάτε και χρησιμοποιήστε το προσεκτικά.

Αλλά και στο γραφείο ή αλλού, όταν τυπώνουμε έγγραφα, εισιτήρια και φυλλάδια, προκαλούμε απορρίμματα και κάνουμε και πάλι αλόγιστη χρήση των πόρων. Τα μισοχρησιμοποιημένα σημειωματάρια συχνά απορρίπτονται. Κάθε χρόνο κόβονται πολλά δέντρα για να παραχθεί το χαρτί. Έτσι, με την λελογισμένη χρήση του χαρτιού, μπορείτε να βοηθήσετε πολύ το περιβάλλον. Εκτυπώστε μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Για άμεση χρήση, κρατήστε σημειώσεις στο τηλέφωνό σας και όχι σε χαρτί.

Ακόμη, όταν περπατάτε ή οδηγείτε το ποδήλατό σας στη δουλειά, στο σχολείο ή σε άλλες τοποθεσίες, θα εξοικονομήσετε χρήματα από την βενζίνη ή άλλα καύσιμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τέλος, όταν πηγαίνετε για ψώνια, αποφύγετε τη χρήση πλαστικών ή χάρτινων σακουλών, γιατί το πλαστικό μολύνει το περιβάλλον και χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να υποβαθμιστεί. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενες σακούλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:14

Πρόστιμο έως 3000 ευρώ στην Ισπανία για τοποθέτηση ομπρέλας σε παραλία αποβραδίς!

16:06

Κρεμλίνο: Δεν αναμένονται σύντομα στη Μόσχα οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Γουίτκοφ και Κούσνερ

16:02

Eurobank: Κεντρικές τράπεζες σε σταυροδρόμι - Πώς το ενεργειακό σοκ της Μέσης Ανατολής επηρεάζει τις αποφάσεις τους

15:59

ΗΠΑ: Πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο - Στο 4,3% η ανεργία

15:55

Ράμα για επενδύσεις Κούσνερ - Τραμπ: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι δεν υπάρχει σχέδιο»

15:39

12 γραφικές Χώρες του Αιγαίου που θα σας μείνουν αξέχαστες

15:26

Ρωσία και Ουκρανία προχωρούν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - 185 από κάθε πλευρά

15:21

ΕΤΑΔ: Υπογραφή μακροχρόνιας μίσθωσης του «Ξενία Καρτερού», στο Ηράκλειο

15:20

Ζαπορίζια: Ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στο μέτωπο κοντά στον πυρηνικό σταθμό

15:10

Ουκρανικά drones έπληξαν πέντε πλοία σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ύδατα - Νεκροί πέντε Αζέροι

15:05

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 415.000 λαθραίων τσιγάρων στο «Ελ. Βενιζέλος»

15:02

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως γλυκό κάθε μέρα

15:00

Ισότητα των φύλων: Η Γαλλία δεν τηρεί την προθεσμία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μισθολογική διαφάνεια

14:59

Ξενοκώστας: Πρόταση για διατλαντική συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης με στόχο την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας

14:50

Το Ιράν θεωρεί «μη ρεαλιστική» μια συνάντηση Μοτζταμπά Χαμενεΐ και Ντόναλντ Τραμπ

14:34

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε πακέτο χρηματοδότησης των υπηρεσιών μετανάστευσης ύψους 70 δισ.

14:33

Φον ντερ Λάιεν: Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας μετατρέπεται σε απειλή για όλες τις χώρες

14:27

Alpha Bank: Στα 4,9 δισ. δολάρια το δανειακό χαρτοφυλάκιο του shipping το 2026

14:24

Παπαθανάσης: Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο της ΕΕ

14:11

Πάτρα: Παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών για θανάτους κρατουμένων στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου

14:00

Ώρα για κουίζ!

13:55

Η ΕΕ «χαιρετίζει» την επιστολή Ζελένσκι για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

13:49

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων τον Απρίλιο, αυξήθηκε στο 4,76% στα νέα δάνεια

13:44

Τραυλού: Παραμένει πρωτοπόρος η ελληνική ναυτιλία με 931 πλοία στο order book

13:25

ΚΕΦΙΜ: Σημαντική η έξοδος της Ελλάδας από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, αλλά χωρίς εφησυχασμό

13:21

Στα 53 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Mediobanca

13:20

Στουρνάρας: «Προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου»

13:13

«Η Αλβανία δεν είναι για πούλημα»: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στα Τίρανα κατά του τουριστικού σχεδίου του Κούσνερ

13:10

Κρεμλίνο: «Ενήμερος» ο Πούτιν για την επιστολή Ζελένσκι

13:06

Σύσταση "buy" για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών από Alpha Finance - AXIA Research