Tip of the Day

Έξυπνοι τρόποι για να μειώσετε το κόστος μετακίνησης

23-10-2023 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξυπνοι τρόποι για να μειώσετε το κόστος μετακίνησης

Το κόστος μετακίνησης αποτελεί άλλη μια πηγή άγχους για τους πολίτες σε μια περίοδο όπου ήδη παλεύουν με την αύξηση του κόστους των τιμών ενέργειας σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους.

Ωστόσο, όταν κάποιος πρέπει να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις σε συχνή βάση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνει μια περιουσία. Με τον σωστό σχεδιασμό της διαδρομής, μπορεί εύκολα να διατηρήσει χαμηλό το κόστος μετακίνησης.

Το κόστος μετακίνησης περιλαμβάνει την χρήση του καυσίμου, τα διόδια, τα κόστη συντήρησης και τα κόστη στάθμευσης. Όλα αυτά τα κόστη μπορούν να συμπιεστούν με τον κατάλληλο σχεδιασμό.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσει κάποιος χαμηλό το κόστος μετακίνησης (όταν αυτή αφορά σε ταξίδια) είναι να την έχει προγραμματίσει αρκετά νωρίτερα, καθώς αν περιμένει την τελευταία στιγμή μπορεί να έχει πολύ λιγότερες επιλογές.

Ο χρόνος που δαπανά κάποιος μέσα στο αυτοκίνητο επηρεάζει επίσης το κόστος μετακίνησης. Για αυτό θα πρέπει να υπολογίζει τις ώρες αιχμής και τις βέλτιστες διαδρομές ανάλογα με τον προορισμό και την ώρα της ημέρας κατά την οποία πρέπει να μετακινηθεί. Πλέον, η τεχνολογία προσφέρει εφαρμογές πλοήγησης για τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές, χωρίς διόδια ή με λιγότερη κίνηση.

Όταν κάποιος μεταβαίνει στον χώρο εργασίας, συχνά καλύπτονται κάποια κόστη. Τα διόδια ή η βενζίνη συχνά εντάσσονται στα εταιρικά έξοδα. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ελέγξει αν όντως η εταιρεία αναλαμβάνει αυτές τις δαπάνες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς για να εντοπίζει τα πρατήρια με τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων και τις διαδρομές που δεν απαιτούν διόδια (εφόσον αυτές οι δεύτερες δεν αυξάνουν βέβαια σημαντικά τις χιλιομετρικές αποστάσεις που πρέπει να διανύσει ο οδηγός).

Βέβαια, ο πιο οικονομικός (και οικολογικός) τρόπος μετακίνησης είναι η πεζή μετακίνηση ή η χρήση ηλεκτρικού ποδηλάτου, πατινιού ή των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει και πάλι να ελέγχονται κάποιοι παράγοντες όπως είναι η ασφάλεια που προσφέρει η εκάστοτε διαδρομή για την χρήση ποδηλάτου ή πατινιού (καθώς πολλοί δρόμοι, ειδικά στην Ελλάδα, δεν διαθέτουν τέτοιες προδιαγραφές).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:06

Κόκκινα δάνεια: Απόφαση σταθμός από Άρειο Πάγο - Τόκος στη μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο

13:03

Νοσοκομείο Μεταξά: Σε λειτουργία η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

13:03

Σχεδόν το 70% των Ελλήνων μένει σε δικό του σπίτι - Σε ποια χώρα το ποσοστό είναι 94%

12:55

Metron: Θετικό το αποτύπωμα του 2025 - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

12:40

«Διαφάνεια»: Η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα για τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος

12:37

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

12:33

Bank of America για Metlen: Το επενδυτικό story εξελίσσεται - Διατηρεί «buy» και τιμή στόχο 64 ευρώ

12:29

Profile Software: Θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα Treasury στην Co-operative Bank of Kenya

12:29

Η CIA βάζει τέλος στο «World Factbook»

12:25

Ιαπωνία: Επιζώντες της ατομικής βόμβας ανησυχούν για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

12:24

Έξοδο στις αγορές από την ΕΤΕ μέσω AT1, στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ

12:21

Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Γ. Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ

12:09

Νέο ΔΕΗ Mini Park στον Σταθμό Λαρίσης

12:08

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε συνεργασία δεκαετιών με τη Ρωσία - Από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία

12:06

Η ΔΥΠΑ φέρνει την αγορά εργασίας στον Βόλο - 51η «Ημέρα Καριέρας» το Σάββατο 7/2

12:03

Συνθήκη New Start: Η Κίνα δεν θα μετάσχει σε συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό «σε αυτό το στάδιο»

12:00

Vodafone: Χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στη Γερμανία

11:58

UBS: Όλο και περισσότερα κεφάλαια από ΗΠΑ αναζητούν ευκαιρίες στην Ευρώπη - Ευνοημένες οι τράπεζες

11:51

Eπιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους

11:44

Η EY Ελλάδος αξιοποιεί την Crowdcruit για προσλήψεις ταλέντου cybersecurity

11:37

Eurobank Equities: Στα 3,66 η τιμή στόχος για ΑΔΜΗΕ - Τι λέει για την ΑΜΚ

11:31

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η πιο value επένδυση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα

11:29

«Winter is coming» λέει ο Μεντβέντεφ μετά την λήξη της συμφωνίας για τα πυρηνικά

11:26

Volvo Cars: «Βουτάει» 20% η μετοχή - Προς τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών στην ιστορία της

11:25

Τέμπη: Οριστικά στη Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης

11:22

Επίσκεψη Τουσκ στην Ουκρανία - Ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Σούμι

11:14

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό - Απώλειες 1% για τον Γενικό Δείκτη

11:14

Ο Τραμπ συνεχίζει τις επιθέσεις στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

11:12

Βουλή: Νέα αντιπαράθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Χίο

11:07

Η Maersk αναμένει πτώση στα κέρδη λόγω του «ανοίγματος» της Ερυθράς Θάλασσας