Tip of the Day

Θερινές εκπτώσεις 2023: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν - Χρήσιμες συμβουλές

08-07-2023 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν - Χρήσιμες συμβουλές

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

Επίσης, στις 16 Ιουλίου ημέρα Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα. «Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προσκαλεί το καταναλωτικό κοινό να επισκεφθεί την Πειραϊκή αγορά και να «ανακαλύψει» την πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών, το υψηλό ποιοτικό επίπεδο στα προϊόντα τους, τις ιδιαίτερα χαμηλές εκπτωτικές τιμές και, όπως πάντα, με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.

«Καλούμε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής και είμαστε σίγουροι, ότι όχι μόνο θα καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και θα στηρίξουν τα καταστήματα της πόλης μας. Έτσι, με την ενδυνάμωση των πολλών επιχειρήσεων, σε κάθε κλάδο, εξασφαλίζεται τελικά μέσω του ανταγωνισμού, η συγκράτηση των τιμών και η αύξηση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος) επισημαίνει στους καταναλωτές μερικά από τα δικαιώματα που έχουν κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, με σκοπό την ασφαλέστερη και συνετή διενέργεια των αγορών:

  1. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.
  2. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
  3. Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
  4. Τα καταστήματα STOCK ή OUTLET υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις: (α) την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και (β) τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών. Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».
  5. Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το δύο τοις εκατό (2%) του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ. Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο τέσσερα τοις εκατό (4%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:00

Υπερταμείο: Δύο νέα έργα 3,9 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

11:00

Η AVE εξαγοράζει το 40% των σούπερ μάρκετ Bazaar

10:34

Από το αυτοκίνητο στη μόδα: Παραίτηση έκπληξη του CEO της Renault, Λούκα Ντε Μέο - Θα ηγηθεί της Kering

10:15

Απολύθηκε και ήθελε κάπου να τα πει: Αυτή και άλλοι χιλιάδες...

10:08

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος - Μειωμένες οι δαπάνες

10:03

Συλλήψεις οπαδών σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Αθήνα - Εμπλέκονται και σε διακίνηση ναρκωτικών

09:56

Γερμανία: Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος

09:52

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ του επενδυτικού ταμείου SMERC στο Patmos Aktis Suites & Spa

09:46

Παπασταύρου: Οι διαχωριστικές γραμμές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι ξεκάθαρες και πρέπει να παύσουν να υπάρχουν

09:43

ΕΒΕΠ: Πολυεπίπεδες οι οικονομικές επιπτώσεις από την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

09:35

Πετρέλαιο: Συνεχίζει ανοδικά με την αγορά να παρακολουθεί την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

09:26

Καθησυχάζει για τον πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ ο Ντε Γκίντος

09:06

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ύποπτος για τον φόνο της Χόρτμαν και του συζύγου της στη Μινεσότα

09:01

Συντριβή Boeing 787 της Air India: Ανακτήθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί

09:01

Ξεκινά σήμερα η κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων - Γεωργιάδης: Τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών

08:57

Ο Τραμπ διατάσσει να ενταθούν οι επιχειρήσεις κατά των μεταναστών στο Λος Άντζελες, στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη

08:55

Περού: Ένας νεκρός, 36 τραυματίες στον σεισμό 6,1 βαθμών στη Λίμα

08:50

ΦΑΓΕ: Νέα «παράταση» για το εργοστάσιο στην Ολλανδία - Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

08:34

Λάιεν σε Νετανιάχου: «Μακροπρόθεσμα» πρέπει να βρεθεί λύση μέσω «διαπραγματεύσεων» με το Ιράν

08:21

Ja 3: Τα νέο, εκρηκτικό παπούτσι του Τζα Μοράντ δια χειρός Nike

08:16

Πανελλαδικές: Λήξη εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ - Τέλος εξετάσεων και στα γυμνάσια

08:15

Μήπως η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της αγροτικής μας παραγωγής περνάει από τον αραβικό Κόσμο;

08:14

Πώς να εξοικονομήσετε νερό το καλοκαίρι

08:07

Βγαίνει μπροστά η Κύπρος - Υπάρχουν Πασοκοι στην Πελοπόννησο; - Το ζεϊμπέκικο του Παύλου

07:53

Παραμένει το χάσμα με την ΕΕ στην καινοτομία - Το γράφημα της εβδομάδας

07:48

Κολλημένα σε καταθέσεις και μετρητά τα ελληνικά νοικοκυριά

07:43

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Η Ελλάδα ζητά θωράκιση για νέο ράλι στο ρεύμα - Task Force και Ομάδα Ταχείας Δράσης

07:31

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη - Αντίποινα σε Χάιφα και Τελ Αβίβ

07:28

Διπλό πρέσινγκ στους μεγαλο-οφειλέτες: «Γκάζι» των πλειστηριασμών, στα «μανταλάκια» όσοι έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ

07:22

Lamda Development - Ελληνικό: Τι άλλαξε στο Sports Park - Περισσότεροι ελεύθεροι χώροι