Tip of the Day

Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς

06-06-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς
Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Με τις πιθανότητες πυρκαγιών να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πολίτες φέτος έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στο «πριν» και όχι στο «μετά». Εκτός από όσα μέτρα εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής, ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ήδη η Πυροσβεστική έχει προβεί σε συστάσεις προς τους πολίτες με πρώτη σύσταση να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν δημοσιευθεί και τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Φυσικά, όσοι παρευρίσκονται σε τοποθεσία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από την περιοχή, να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:11

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για πρόγραμμα κατάρτισης 114.000 εργαζομένων

10:08

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Ίσως η αύξηση των επιτοκίων να είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε

10:06

Στρατηγική συμμαχία Ομίλου AKTOR – Ομίλου ONEX για τη διεκδίκηση του Λιμένος Ελευσίνας

10:03

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ισχυρή δυναμική για τον τουρισμό αλλά και σημαντικές προκλήσεις

09:59

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 4 τραυματίες από πλήγμα με ρωσικό drone στο Χάρκοβο

09:54

Υπολογίστε τα καθαρά σας

09:44

Δύο πλοία χτυπήθηκαν από «άγνωστα βλήματα» κοντά στο στενό του Ορμούζ

09:33

Η Qatar Airways προγραμματίζει 29 πτήσεις αύριο Πέμπτη

09:31

Βουλγαρία: Μεγάλο προβάδισμα του Ράντεφ ενόψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου

09:22

ΔΕΣΦΑ: Κανένα ζήτημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ευκαιρία για τη χώρα ο κάθετος διάδρομος

09:13

Ιράν: «Ο νέος ανώτατος ηγέτης, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, έχει τραυματιστεί αλλά είναι καλά»

09:06

Aυτοπυρπολήθηκε επιβάτης σε λεωφορείο στην Ελβετία - Τουλάχιστον έξι νεκροί

09:03

Ιράκ: Drone έπληξε διπλωματική εγκατάσταση των ΗΠΑ δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

08:45

Το Μπαχρέιν καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν κατά χωρών του Κόλπου στο ΣΑ του ΟΗΕ

08:32

Τι σηματοδοτεί το deal Βενέτη - Coffee Lab

08:27

Κίνα: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

08:24

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση των πιλότων της Lufthansa Πέμπτη και Παρασκευή

08:10

Επιχειρηματικό δαιμόνιο ο Τζέιμς Χάρντεν - Τα 200 εκατ. δολάρια σε μία νύχτα

08:07

Agrotica 2026: Τρακτέρ από το μέλλον… αγρότες εγκλωβισμένοι στο χθες

08:00

ILO: Οι θέσεις εργασίας των γυναικών πιο εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη

07:48

Υποδομές: Οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή - «Καλπάζουν» οι τιμές ασφάλτου και καυσίμων

07:45

Φλέγεται η Μέση Ανατολή με μπαράζ εκατέρωθεν επιθέσεων - Η πιο βίαιη επίθεση από την αρχή του πολέμου, λέει το Ιράν

07:36

Φυσικό αέριο: Πώς θα απορροφήσουν αγορά και υποδομές πιθανή παραγωγή στην Ελλάδα

07:28

«Κούρεμα» οφειλών 5,48 δισ. ευρώ μέσω Εξωδικαστικού - Ρυθμίσεις 309 εκατ. από servicers

07:20

Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά: «Κλειδώνει» σε ΜΕΤΚΑ - Δομική Κρήτης το έργο «ανάσα» για Δυτ. Αττική

07:15

Έρχονται μέτρα για την αισχροκέρδεια - Σε ρυθμούς Τραμπ - Της ορθής επανάληψης

07:14

Ο ΔΟΕ εισηγείται άνευ προηγουμένου αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων - Τηλεδιάσκεψη της G7

07:06

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Νέοι κωδικοί στο Ε1 μειώνουν φόρους για επαγγελματίες και φορολογούμενους με παιδιά

07:03

Ηγετικό ρόλο για πυρηνοκίνητη ναυτιλία αναλαμβάνει η Ελλάδα - Το σκληρό στοίχημα της κυβέρνησης - Δημοφιλείς υπουργοί

23:26

Ελβετία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025