Tip of the Day

Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς

06-06-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Με τις πιθανότητες πυρκαγιών να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πολίτες φέτος έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στο «πριν» και όχι στο «μετά». Εκτός από όσα μέτρα εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής, ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ήδη η Πυροσβεστική έχει προβεί σε συστάσεις προς τους πολίτες με πρώτη σύσταση να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν δημοσιευθεί και τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Φυσικά, όσοι παρευρίσκονται σε τοποθεσία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από την περιοχή, να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:17

Υψηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερος λογαριασμός για τους δανειολήπτες

07:11

Όλες οι μειώσεις φόρων που έρχονται - Ποιοι γλιτώνουν τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ

07:04

Το χαράτσι στα 1.400 στελέχη - Τρίτωσε με άρωμα ΙΟΝ - Σημαντική πρόοδος σημαντικές προκλήσεις

23:58

Νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα ο διπλωμάτης καριέρας Νικόλας Κασσιανίδης

23:45

«Αόρατη η εστίαση στα μέτρα της ΔΕΘ» - Τι ζητά η ΠΟΕΣΕ

23:32

Ο Μακρόν θέλει ευρωπαϊκό «block» στα social media για τους κάτω των 15 ετών

23:17

Ούτε βήμα πίσω ο Πούτιν: Θέλει όλο το Ντονέτσκ - «Μπορούμε να το πάρουμε σε έξι μήνες»

23:03

Theon: Διεύρυνση της συνολικής δυνητικής αγοράς σε σχεδόν 8 δισ. ευρώ

22:45

Πιερρακάκης: «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε ακούνε τις ανάγκες της κοινωνίας»

22:28

Γ. Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): Για τις ΜμΕ μπορούμε να μιλάμε πλέον για προοπτική, με αριθμούς, ορόσημα και ημερομηνίες

22:11

Διαδήλωση κατά της AfD στο Βερολίνο

21:54

Ο Τραμπ απειλεί να απαγορεύσει τις πωλήσεις αεροσκαφών της καναδικής Bombardier στις ΗΠΑ

21:40

Αναστασάτος: Πώς σχολιάζει τα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank

21:26

Η Αβάνα καταγγέλλει τον οικονομικό αντίκτυπο - «ρεκόρ» του αμερικανικού εμπάργκο

21:12

Πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωκοινοβουλίου» 2026-2027: Αιτήσεις έως 18 Σεπτεμβρίου

20:58

Νέα πτώση για τον χρυσό με φόντο τη Fed

20:44

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπέρναμ - Τραμπ για Ουκρανία

20:30

Λετονία: Σχέδιο για επιβολή δασμών 300% σε σιτηρά που προέρχονται από Ρωσία, Λευκορωσία

20:16

Σε νέο υψηλό 1,5 μήνα το πετρέλαιο

20:02

Μπορούν οι αγορές να υποχρεώσουν τις ΗΠΑ σε δημοσιονομική προσαρμογή;

19:56

Ουκρανία: «Ουσιαστική πρόοδος» για την επανέναρξη τριμερών συνομιλιών λέει ο Γουίτκοφ

19:43

Κρις Ρόκος: «Μεταφέρει τις βαλίτσες του» στην Ελλάδα ο γκουρού των hedge funds

19:37

Πετραλιάς για μέτρα ΔΕΘ: Οι νέες παρεμβάσεις καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών ομάδων

19:35

Ισπανία: Η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τη μαζική εισροή μεταναστών στη Θέουτα

19:24

Πιονγιάνγκ: Πρόκληση οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας

19:15

Συνολικά 33 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:06

Alpha Bank: Αποκλειστικός συντονιστής για κοινοπρακτική χρηματοδότηση ύψους €325 εκατ. στη THEON International

18:59

Φλατ οι ευρωαγορές στην εβδομάδα της ΕΚΤ

18:58

Η Ρωσία επικρίνει τη Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στη Νορβηγία

18:45

Γεραπετρίτης: «Η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή και περιφερειακή πρόκληση»