Tip of the Day

Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς

06-06-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς
Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Με τις πιθανότητες πυρκαγιών να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πολίτες φέτος έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στο «πριν» και όχι στο «μετά». Εκτός από όσα μέτρα εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής, ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ήδη η Πυροσβεστική έχει προβεί σε συστάσεις προς τους πολίτες με πρώτη σύσταση να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν δημοσιευθεί και τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Φυσικά, όσοι παρευρίσκονται σε τοποθεσία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από την περιοχή, να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:01

Ρεύμα: Γιατί θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές ρεύματος μέχρι το 2030

14:56

Επιστολή ΕΒΕΑ προς τις επιχειρήσεις για την ετήσια ανανέωση της εξαγωγικής επωνυμίας

14:43

Οι 17 καλύτερες σειρές που είδαμε το 2025

14:34

Πιερρακάκης: Το 2026 μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για κάθε πολίτη

14:32

«Έλαμψαν» το 2025 ευρώ και στερλίνα - Πτώση οκταετίας για το δολάριο

14:17

Η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

14:04

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδων βιολογικής ξανθής σταφίδας

13:50

Τσιάρας: Το 2025 καταβλήθηκαν συνολικά 3,8 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

13:46

Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη

13:37

Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ

13:21

ΣτΕ: Αυστηρά κριτήρια διαφάνειας για μονομερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας

13:11

Ανδρουλάκης για το 2026: Να είναι χρονιά ευημερίας για όλο τον ελληνικό λαό

13:06

Αντ. Σαμαράς: Η πατρίδα απαιτεί Αλήθεια και κοινωνική δικαιοσύνη

12:53

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο τον Ιανουάριο - Στα 13,9 λεπτά ανά kWh

12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,2% στα οδικά τροχαία ατυχήματα τον Οκτώβριο

12:41

Υπόθεση Έπστιν: Έρευνα σε 5,2 εκατ. σελίδες - Θα χρειαστούν 400 δικηγόροι

12:34

Λιανεμπόριο: Αύξηση 5,3% για τον τζίρο των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο

12:26

Ιράν: Η ισραηλινή Μοσάντ στηρίζει τους διαδηλωτές και τους καλεί να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις

12:10

ΑΑΔΕ: Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από 1/1/2026

12:06

Αναβάλλεται η κυκλοφορία του χρυσού smartphone του Τραμπ

11:55

Τα πρόσωπα που δεν γνωρίζαμε καν το 2024 και πρωταγωνίστησαν το 2025

11:44

Διόδια: Αυξήσεις στις τιμές από 1η Ιανουαρίου - Πού αλλάζουν οι χρεώσεις

11:33

Μαρινάκης: Το 2025 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις αλλά και ουσιαστικές τομές

11:28

ΧΑ: Φλερτάρει με νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης, αλλά χωρίς τζίρο

11:12

Παπασταύρου: Οι 10 +1 δράσεις του ΥΠΕΝ το 2025

11:08

Ευρωαγορές: Ήπια πτώση στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου

10:59

Βρετανία: Η Eurostar ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει σήμερα όλες τις υπηρεσίες της μέσω της Μάγχης

10:40

ΟΗΕ: Ο απερχόμενος Γκράντι ανησυχεί για την «αυξανόμενη εχθρότητα» έναντι των ξεριζωμένων

10:28

2025 - Η χρονιά που γκρέμισε τους μύθους και έδειξε τον δύσκολο δρόμο για το 2026

10:27

Μερτς: Η Ευρώπη να διεκδικεί τα συμφέροντά της με πιο ισχυρό τρόπο 2026