Tip of the Day

Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς

06-06-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς
Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Με τις πιθανότητες πυρκαγιών να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πολίτες φέτος έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στο «πριν» και όχι στο «μετά». Εκτός από όσα μέτρα εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής, ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ήδη η Πυροσβεστική έχει προβεί σε συστάσεις προς τους πολίτες με πρώτη σύσταση να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν δημοσιευθεί και τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Φυσικά, όσοι παρευρίσκονται σε τοποθεσία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από την περιοχή, να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:34

ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά

11:19

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Απώλειες 1% για τον Γενικό Δείκτη

11:18

Θετικό τέμπο στις ευρωαγορές μετά την παράταση της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

11:10

Βασιλάκης (Aegean): Συνταρακτικό το κόστος καυσίμων - Στα 90 -110 εκατ. η ετήσια επιβάρυνση

11:04

Βρετανία: Ξεκινούν οι συνομιλίες για αποστολής προστασίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

10:58

Γεωργιάδης: «Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής»

10:56

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις Νταντάδες της Γειτονιάς

10:56

Ανοίγει η αυλαία για το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Κορυφαία ονόματα από τη διεθνή σκηνή

10:47

Η Ρωσία επιτέθηκε με 215 drones στην Ουκρανία, ζημιές σε υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού

10:45

Μαρινάκης: Σήμερα θα ανακοινωθούν αρκετά και ενδιαφέροντα μέτρα, μόνιμα και έκτακτα

10:42

ΕΕ: Ο αριθμός των μεταναστών έφθασε σε αριθμό ρεκόρ μέσα στο 2025

10:26

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Κοβέσι

10:16

Συμφωνία συνεργασίας των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Μασσαλίας και Πειραιά

10:14

Πιερρακάκης: «Οι άνθρωποι της γενιάς μου θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ακόμη γρηγορότερα και ακόμη καλύτερα»

10:04

Τραμπ: «Το Ιράν καταρρέει οικονομικά από το κλείσιμο του Ορμούζ»

09:59

Περσικός: Οι Φρουροί της Επανάστασης χτύπησαν containership ελληνικών συμφερόντων, σώο το πλήρωμα

09:55

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros για τα αθλητικά σωματεία

09:47

Άκης Σκέρτσος: Η αλήθεια για τους μετακλητούς υπαλλήλους

09:28

Στο 3,3% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

09:05

Η κρίση στη Μέση Ανατολή «στενεύει» το πορτοφόλι των τουριστών

08:41

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς γίνονται «mini power plants» και γιατί η Ελλάδα μένει πίσω

08:38

To Πακιστάν χαιρετίζει την παράταση της κατάπαυσης του πυρός ΗΠΑ-Ιράν

08:27

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ολομέλεια η συζήτηση για άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ

08:24

Το κρασί του αύριο: Όλες οι αλλαγές και οι νέες τάσεις

08:11

Το ενεργειακό κόστος «σβήνει» εργοστάσια: 101 λουκέτα στην Ευρώπη σε 2 χρόνια

07:56

ΜΜΜ: Χρειάζεται… «μισός ΟΑΣΑ» επιπλέον σε βάθος 20ετίας - Το στρατηγικό σχέδιο μεταφορών και τα άμεσα μέτρα

07:54

Τα νέα μέτρα, η σέλφι του Ανδρουλάκη και ο αμετανόητος Τσίπρας

07:43

Οι μεγάλες μπίζνες του Elikonos Capital στη βιομηχανία τροφίμων

07:34

Δημογραφική «βόμβα»: Η Ελλάδα θα χάσει το 1/3 του πληθυσμού έως το 2100 - Βαριές απώλειες και για την Ευρώπη

07:28

Πλεόνασμα 2025: Πώς το «δώρο» της Eurostat αλλάζει τον σχεδιασμό στο Μαξίμου - Στις 12:30 τα μέτρα στήριξης