Tip of the Day

Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς

06-06-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς
Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Με τις πιθανότητες πυρκαγιών να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πολίτες φέτος έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στο «πριν» και όχι στο «μετά». Εκτός από όσα μέτρα εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής, ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ήδη η Πυροσβεστική έχει προβεί σε συστάσεις προς τους πολίτες με πρώτη σύσταση να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν δημοσιευθεί και τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Φυσικά, όσοι παρευρίσκονται σε τοποθεσία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από την περιοχή, να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:10

Μικτά πρόσημα στην Wall Street μετά τα στοιχεία για την ανεργία

23:06

Τσίπρας: «Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή»

22:55

Το Ισραήλ «απαιτεί» από δυτικές κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό

22:41

Δημοσκόπηση Alco: Σύννεφα απαισιοδοξίας για το 2026 – Οι πολίτες βλέπουν χειρότερο μέλλον

22:34

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη

22:22

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 16/12/2025: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:19

Δέσμη μέτρων της Κομισιόν για την ενίσχυση του τομέα υγείας στην Ευρώπη

22:14

ΥΠΑΑΤ: Οι πίνακες δικαιούχων της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2025 - Άμεσα ξεκινούν οι πληρωμές

22:07

Μικρά κέρδη για τον χρυσό με επίκεντρο τα στοιχεία για την ανεργία

22:06

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αμετάβλητη η θέση των ΗΠΑ για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

21:55

ΕΒΕΠ: Ο προϋπολογισμός του 2026 επιχειρεί βήματα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας

21:39

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Πώς θα αποζημιωθούν οι επιβάτες

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 16/12/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:27

Η Honda κάνει σημαντικά βήματα για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050

21:19

Ταϊλάνδη - Καμπότζη: Τουλάχιστον 34 νεκροί και 800.000 εκτοπισμένοι λόγω των μαχών στα σύνορα

21:14

Μιχαηλίδου: Ενισχύουμε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, επενδύουμε στις επιλογές τους

21:01

Όλη η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό - «Κούρεμα» έως 50% και σταθερό επιτόκιο

20:55

Allwyn - ΟΠΑΠ: Τροποποίηση των όρων συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

20:50

Εγκρίθηκε με 159 «Ναι» ο προϋπολογισμός για το 2026

20:36

Συμβούλιο Περιβάλλοντος: Η Ευρώπη δεν προλαβαίνει τους στόχους για το 2030 - Η κυκλική οικονομία ο μεγάλος «ασθενής»

20:35

Ιταλικά ΜΜΕ: Από τον Ιανουάριο οι τουρίστες θα πληρώνουν 2 ευρώ για να δουν τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι»

20:25

Νέα δημοσκόπηση: Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ζελένσκι δείχνει το 61% των Ουκρανών

20:11

Μπλόκα αγροτών: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής

20:01

Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο

19:55

ΕΕ: Νέα μέτρα κατά του ρωσικού σκιώδους στόλου και της Λευκορωσίας

19:52

Σε ισχύ η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά

19:43

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις δεν προμηνύει τίποτα καλό

19:36

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή - Η χώρα οδηγείται σε νέα αδιέξοδα

19:23

H ΕΤΕπ διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για προσιτή στέγαση - 6 δισ. ευρώ έως το 2026

19:13

Κληρώθηκαν τα νέα μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Εκλογοδικείου για το 2026-2027