Tip of the Day

Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς

06-06-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς
Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Με τις πιθανότητες πυρκαγιών να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πολίτες φέτος έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στο «πριν» και όχι στο «μετά». Εκτός από όσα μέτρα εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής, ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ήδη η Πυροσβεστική έχει προβεί σε συστάσεις προς τους πολίτες με πρώτη σύσταση να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν δημοσιευθεί και τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Φυσικά, όσοι παρευρίσκονται σε τοποθεσία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από την περιοχή, να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:33

Ινδονησία: Οι αρχές εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

10:17

Χατζηδάκης: Να περάσουμε από τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις στην αγροτική ανάπτυξη

10:11

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θέτει σε ετοιμότητα περίπου 1.500 στρατιώτες για πιθανή ανάπτυξη στη Μινεσότα

10:02

Αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η παραχώρηση του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο

09:54

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Καζάνια στο Πέραμα

09:46

Ανοικτά τα εμπορικά πρώτη Κυριακή της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου

09:41

Ανήλικη παραβατικότητα: ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο πίσω από τη δημόσια ανησυχία

09:33

ΕKT: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρώπη

09:18

Τουρισμός: Με ούριο άνεμο μπαίνει το 2026 παρά το «μπλόκο» των εορτών

09:10

7 ιδέες για ρομαντικές χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα

08:56

Στεγαστικό: 29 παρεμβάσεις διετίας 2025-2026 συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ

08:46

Γροιλανδία: Ικανοποίηση απ' την ευρωπαϊκή αντίδραση στις απειλές Τραμπ

08:32

Γυναίκες: Τι ποσό δικαιούνται για να ανοίξουν επιχείρηση ή να αναλάβουν μισθωτή εργασία - Τα προγράμματα που «τρέχουν»

08:23

UBS: Οι 35 κυκλικές μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία που ξεχωρίζουν λόγω CFROI

08:16

Ενέργεια: Στην εκκίνηση νέες «πράσινες» επενδύσεις – Ρεύμα για βιομηχανίες

08:06

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σταθερές οι τιμές στην Ελλάδα αλλά οι διαφορές ανά περιοχή φθάνουν και τα 200 ευρώ

08:00

Η Γροιλανδία επαναφέρει στο προσκήνιο τον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο στην απόλυτη μορφή του

23:58

Συνελήφθησαν δύο άντρες στην Παιανία για απόπειρα εκβίασης και κλοπή

23:37

Δένδιας: Η Λατινική Αμερική είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι πιστεύουμε

23:15

Κακλαμάνης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη «νέα Αφρική»

23:10

Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

22:48

Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις για ναρκωτικά

22:29

VDA: Το κόστος των νέων δασμών Τραμπ θα ήταν τεράστιο για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία

22:16

Χαρακόπουλος: Να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια

21:54

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕE θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

21:47

Κίνα: Ετήσια αύξηση 5% κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

21:18

Συλλήψεις φυγόποινων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

20:59

ΗΠΑ: Καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει κάθε επιθετική δράση μεταξύ Χαλεπίου και Ράκα

20:24

Ισραήλ: Αμφισβητεί τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διοίκηση της Γάζας

20:16

Γεραπετρίτης για το Γ. Βασιλείου: Ένας πραγματιστής πατριώτης, όχι των εύκολων συνθημάτων