Tip of the Day

Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς

06-06-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες κατά της πυρκαγιάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Με τις πιθανότητες πυρκαγιών να αυξάνονται καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι οι πολίτες φέτος έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στο «πριν» και όχι στο «μετά». Εκτός από όσα μέτρα εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής, ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ήδη η Πυροσβεστική έχει προβεί σε συστάσεις προς τους πολίτες με πρώτη σύσταση να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν δημοσιευθεί και τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Χρήσιμες πληροφορίες θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να τηλεφωνήσουν αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που καίγεται. Φυσικά, όσοι παρευρίσκονται σε τοποθεσία όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από την περιοχή, να λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Η Νορβηγία βίωσε την πιο θερμή της άνοιξη από το 1901

23:48

Δέκα νεκροί και 619 τραυματίες σε 526 τροχαία τον Μάιο στην Αττική

23:36

Τριήμερη κηδεία δημοσία δαπάνη με απόδοση τιμών για τον Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν

23:25

Στο τραπέζι η μελλοντική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία

23:23

Ο Καναδάς θέλει να ανανεωθεί η USMCA για 16 χρόνια

23:15

Πέμπτο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street - «Έκρηξη» για HPE, Marvell και Victoria’s Secret

23:04

Σε ισχύ από 12 Ιουνίου το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για Μετανάστευση και Άσυλο

22:52

Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα: «Διάλογος και συνεργασία παρά τις διαφορές Αθήνας - Άγκυρας»

22:41

Ρούμπιο: Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου «ακόμη και αύριο» αν δεν υπήρχε η Χεζμπολάχ

22:32

Προειδοποίηση Ζελένσκι για νέα μαζική πυραυλική επίθεση από Ρωσία

22:20

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο και υψηλό επτά ημερών

22:10

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

22:00

Εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ για Τεχνητή Νοημοσύνη - Τι ζητά

21:49

Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 18 εκατ. ευρώ

21:25

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα κατά του παράνομου online τζόγου από την ΕΕΕΠ

21:13

Συνταγματική Αναθεώρηση: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ - Οι βασικοί άξονες

21:00

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με άνοδο η ΝΔ και 2ος ο Τσίπρας - Ντέρμπι ΠΑΣΟΚ με Καρυστιανού

20:48

Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - «Ήρθε η ώρα να κάνετε συμφωνία»

20:41

Στην κηδεία του Νίκου Ταγαρά την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

20:30

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί ο πληθωρισμός να υπονομεύσει την άνοδο;

20:25

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέοι οι 3 φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος στη Βόρεια Ελλάδα

20:19

Παράνομος online τζόγος: Η «σκιώδης οικονομία» των 5,9 τρισ. δολαρίων που ανησυχεί κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές

20:09

Ισραήλ: Νέο ρεκόρ εξαγωγών όπλων με τα περισσότερα να οδεύουν προς Ευρώπη

19:58

Ρώσοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν συνομιλίες για διμερή θέματα

19:48

Παραγγελία-μαμούθ 5,7 δισ. ευρώ για Rheinmetall - Μπαράζ επενδύσεων στη Ρουμανία

19:37

Ρούμπιο: Η Ουάσιγκτον δεν πρόσφερε χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν για το άνοιγμα του Ορμούζ

19:27

Β. Μαρινάκης: «Καλύτερα να πληρώνουμε διόδια στα Στενά του Ορμούζ από το να κλείσουν»

19:17

Ψηφιακό μπλόκο στον παράνομο τζόγο: Νέες εξουσίες στην ΕΕΕΠ - Έλεγχος ακόμη και στα domains και πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ

19:07

Rebound στις ευρωαγορές - Καταβαράθρωση 43,56% για Abivax