Tip of the Day

Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης - Όλα τα «SOS»

18-05-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης - Όλα τα «SOS»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, έχει ξεκινήσει ενώ ανεβαίνει και το «πολιτικό θερμόμετρο».

Απλή αναλογική: Πώς μοιράζονται οι έδρες

Κατά συνέπεια και βάση του άρθρου 54 παρ.1 του Συντάγματος οι ερχόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με τον νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016, δηλαδή με απλή αναλογική, ενώ οι επόμενες θα λάβουν χώρα με τον νέο νόμο τον οποίο και ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που παραπέμπει στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα. Η τελευταία φορά που ψηφίσαμε με απλή αναλογική ήταν στις εκλογές του μακρινού 1989.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα εφαρμοστεί στις ερχόμενες πρώτες εκλογές, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 της τότε Κυβέρνησης ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, προβλέποντας κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση, ως εξής: το σύνολο των ψήφων που κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα συγκεντρώνει στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο αυτό διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εκάστοτε κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όσα κόμματα δηλαδή έχουν ποσοστό κάτω από τον «στόχο» του 3%, μένουν εκτός. Με τον προαναφερθέντα πολλαπλασιασμό επί 300, καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα» σημειώνεται στον νόμο.

«Κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45% αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής» είχε υπογραμμίσει με ανάλυσή του ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης.

Διερευνητικές εντολές

Μετά την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική

Στις επόμενες εθνικές εκλογές, που με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα διεξαχθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή.

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες τους εξωτερικού για πρώτη φορά

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας Ελλήνων του εξωτερικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ελληνικές πρεσβείες, ελληνικά προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων (χώρους ελληνικών συλλόγων ή εκκλησιών) ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ανά την επικράτεια.

Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, σύμφωνα με το ertnews.gr έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια, έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο (2) έτη μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:38

Νότιο Σουδάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μειώνει το πλαφόν των κυανοκράνων

10:30

Δένδιας: Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει τους αγώνες που θεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα

10:17

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 8 Μαίου

10:10

Στενά του Ορμούζ: 913 πλοία παγιδευμένα στον Κόλπο - Πτώση 18% στην κίνηση

09:55

SMS blaster και smishing: Πώς να προστατευτείτε από τις νέες online απάτες

09:39

Κεραμέως κατά πρότασης Ανδρουλάκη για τετραήμερη εργασία: «Ελλιπής σχεδιασμός με σοβαρούς κινδύνους»

09:34

Εκσυγχρονίζονται οι αστικές συγκοινωνίες - Στόχος έως το 2035 ο στόλος να φτάσει τα 2.000 νέα λεωφορεία

09:29

«Θρίλερ για τους ναυτικούς σε bulk carrier στον Κόλπο του Άντεν: Drone με πυρομαχικό 50 κιλών εξουδετερώθηκε εν πλω

09:16

Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, νέα Coco Mat και σχέδια για το Σπόρτιγκ

09:12

Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος - Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας

09:08

Ρωσία: Δυο έφηβοι νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας με drone

09:01

Απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

08:46

Λήγει σήμερα η διορία Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τον πόλεμο - Παράταση ή νέα πλήγματα στο Ιράν;

08:35

Στο «γήπεδο» των traders: Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας κλείνει το LNG deal της Bulgartransgaz

08:22

Χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ - Πόσοι λαμβάνουν κάτω από 920 ευρώ μεικτά

08:13

Καύσιμα: Πρωτομαγιά με «φωτιά» στην αντλία - Πόσο θα πληρώσουν οι οδηγοί

08:07

Πειραιώς: «Ατμομηχανή» προμηθειών asset management και Εθνική Ασφαλιστική

08:04

Φορολογικές διαφορές: «Κούρεμα» προστίμων για 4 στους 10 φορολογούμενους

08:02

AKTOR - 2030: Guidance για τζίρο 5,5 δισ. ευρώ, EBITDA 600 εκατ. - «Βλέπει» LNG και Παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Βαλκάνια

08:00

Το καλό και το κακό σενάριο για την οικονομία: Πώς το χρέος φρενάρει τα μέτρα στήριξης

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»

23:47

Γκουτέρες: «Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ για να αποφευχθεί παγκόσμιο οικονομικό σοκ»

23:38

Αύξηση 17% στα έσοδα της Apple - Απογοήτευσε το iPhone

23:30

Τραμπ: «Πιθανή η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία»

23:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027»

23:15

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο

22:58

Βουλή: Προς ψήφιση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταστολή της τρομοκρατίας

22:48

Τέταρτος μήνας κερδών για το πετρέλαιο

22:42

Quality & Reliability: Αύξηση 38% στον κύκλο εργασιών το 2025