Tip of the Day

Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης - Όλα τα «SOS»

18-05-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης - Όλα τα «SOS»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, έχει ξεκινήσει ενώ ανεβαίνει και το «πολιτικό θερμόμετρο».

Απλή αναλογική: Πώς μοιράζονται οι έδρες

Κατά συνέπεια και βάση του άρθρου 54 παρ.1 του Συντάγματος οι ερχόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με τον νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016, δηλαδή με απλή αναλογική, ενώ οι επόμενες θα λάβουν χώρα με τον νέο νόμο τον οποίο και ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που παραπέμπει στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα. Η τελευταία φορά που ψηφίσαμε με απλή αναλογική ήταν στις εκλογές του μακρινού 1989.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα εφαρμοστεί στις ερχόμενες πρώτες εκλογές, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 της τότε Κυβέρνησης ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, προβλέποντας κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση, ως εξής: το σύνολο των ψήφων που κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα συγκεντρώνει στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο αυτό διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εκάστοτε κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όσα κόμματα δηλαδή έχουν ποσοστό κάτω από τον «στόχο» του 3%, μένουν εκτός. Με τον προαναφερθέντα πολλαπλασιασμό επί 300, καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα» σημειώνεται στον νόμο.

«Κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45% αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής» είχε υπογραμμίσει με ανάλυσή του ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης.

Διερευνητικές εντολές

Μετά την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική

Στις επόμενες εθνικές εκλογές, που με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα διεξαχθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή.

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες τους εξωτερικού για πρώτη φορά

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας Ελλήνων του εξωτερικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ελληνικές πρεσβείες, ελληνικά προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων (χώρους ελληνικών συλλόγων ή εκκλησιών) ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ανά την επικράτεια.

Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, σύμφωνα με το ertnews.gr έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια, έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο (2) έτη μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Πρέσινγκ από Γαλλία στην ΕΕ για Ελβετία - Τι ζητά

23:37

Έρευνα ξενοδόχων για Αθήνα: Αύξηση 10% της ημερήσιας δαπάνης από τουρίστες - «Αγκάθι» οι υποδομές

23:23

NBA: Πέθανε ξαφνικά στα 29 του ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό - Πιέσεις στους ημιαγωγούς

22:58

Επίσκεψη Γκίλφοϊλ στην αμερικανική βάση της Σούδας

22:49

Νέα έρευνα Fed για το ιδιωτικό χρέος στις ΗΠΑ: Στα 1,25 τρισ. δολάρια οι οφειλές των πιστωτικών καρτών

22:38

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10,3 εκατ. ευρώ

22:30

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο: Στα 107 δολάρια το Brent - Άλμα 4,2% για WTΙ

22:22

Ντάιμον (JP Morgan): Οι «ανόητες» εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης βλάπτουν την ανάπτυξη

22:10

ΥΠΕΘΟΟ: Το «Ελλάδα 2.0» προχωρά με ισχυρές επιδόσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα

22:01

«Φοβήθηκε» το 6x6 κερδών ο χρυσός

21:53

Η Λιθουανία θα μπορούσε να συνδράμει στην αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ

21:40

Τραμπ: «Το Ιράν είτε θα κάνει το σωστό, είτε θα τελειώσουμε τη δουλειά» - Τι είπε για Ουκρανία

21:29

FDA: Παραιτείται από Επίτροπος ο Μάρτι Μάκαρι - Ποιος αναλαμβάνει προσωρινά

21:16

Ζελένσκι: Το Κίεβο έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Όρενμπουργκ της Ρωσίας

21:08

Καταλύτης στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου το Ινστιτούτο Νευροαγγειακής Καινοτομίας

20:56

Κάλας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποστολή Aspides να επεκταθεί στο Ορμούζ

20:45

Qualco, Cenobe, Mysten Labs και xMoney ενώνουν δυνάμεις για ενιαίο ψηφιακό fintech οικοσύστημα

20:36

Τραμπ - Σι: Συνάντηση υψηλού ρίσκου στο Πεκίνο με φόντο Ιράν, Ταϊβάν και παγκόσμια ισχύ

20:29

Μία ανάσα από την προεδρία της Fed ο Γουόρς

20:20

Austriacard: Αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο

20:09

Σε ενεργειακό συνέδριο των FT ο Μητσοτάκης την Τετάρτη

19:59

Η Ρωσία υποβαθμίζει σε 0,4% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

19:46

Ανακατατάξεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών: Νέες άδειες, διεθνείς επενδύσεις και το στοίχημα του online gaming

19:40

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας για βεβαιώσεις διακοπής ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσων μελών

19:31

Τέταρτη παραίτηση υφυπουργού στη Βρετανία - Βαθαίνει η πολιτική κρίση

19:26

Η βρετανική πολιτική κρίση έριξε τη «σκιά» της στις ευρωαγορές

19:13

Άγγιξε ρεκόρ η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στις ΗΠΑ

19:00

Λάμψα: Δάνειο 19,4 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική «ΕΛΑΤΟΣ ΙΚΕ»

18:49

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Μαγιάρ στην Ουγγαρία