Tip of the Day

Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης - Όλα τα «SOS»

18-05-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκλογές 2023: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης - Όλα τα «SOS»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, έχει ξεκινήσει ενώ ανεβαίνει και το «πολιτικό θερμόμετρο».

Απλή αναλογική: Πώς μοιράζονται οι έδρες

Κατά συνέπεια και βάση του άρθρου 54 παρ.1 του Συντάγματος οι ερχόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με τον νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016, δηλαδή με απλή αναλογική, ενώ οι επόμενες θα λάβουν χώρα με τον νέο νόμο τον οποίο και ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που παραπέμπει στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα. Η τελευταία φορά που ψηφίσαμε με απλή αναλογική ήταν στις εκλογές του μακρινού 1989.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα εφαρμοστεί στις ερχόμενες πρώτες εκλογές, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 της τότε Κυβέρνησης ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, προβλέποντας κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση, ως εξής: το σύνολο των ψήφων που κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα συγκεντρώνει στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο αυτό διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εκάστοτε κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όσα κόμματα δηλαδή έχουν ποσοστό κάτω από τον «στόχο» του 3%, μένουν εκτός. Με τον προαναφερθέντα πολλαπλασιασμό επί 300, καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα» σημειώνεται στον νόμο.

«Κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45% αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής» είχε υπογραμμίσει με ανάλυσή του ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης.

Διερευνητικές εντολές

Μετά την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική

Στις επόμενες εθνικές εκλογές, που με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα διεξαχθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή.

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες τους εξωτερικού για πρώτη φορά

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας Ελλήνων του εξωτερικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ελληνικές πρεσβείες, ελληνικά προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων (χώρους ελληνικών συλλόγων ή εκκλησιών) ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι σαράντα εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ανά την επικράτεια.

Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, σύμφωνα με το ertnews.gr έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια, έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο (2) έτη μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:25

J&J: Διακανονισμός 5,5 δισ. δολαρίων για το ταλκ βάζει τέλος σε 17ετή δικαστική μάχη

10:22

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες, δεσμεύθηκε να στηρίξει συνολική λύση

10:18

Δίκη για τα Τέμπη: Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα αιτήματα αναβολής

10:11

Η πρόταση Πιερρακάκη για ενιαία διαχείριση του ραδιοφάσματος στην ΕΕ

10:08

Νέα και επικαιροποιημένα προγράμματα κατάρτισης στη ΔΥΠΑ - Ποιους και τι αφορούν

10:04

Δημοσκόπηση Ipsos/Reuters: Μόλις 1 στους 3 Αμερικανούς υπέρ του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

10:00

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

09:49

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 67,79 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

09:44

Ισπανία- πυρκαγιές: Κρίσιμες ώρες για την περιφέρεια της Μαδρίτης, αναμένεται αλλαγή των ανέμων

09:36

Ικανοποίησαν οι πωλήσεις της Unilever στο β' τρίμηνο

09:21

Νέες επιλογές συμπληρωματικής σύνταξης φέρνει το νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση

09:06

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις νέες συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ιταλία

09:00

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κρίστοφερ Νόλαν

08:43

Πού ποντάρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετά το comeback του Αλέξανδρου Δανιηλίδη

08:40

UBS: Απομακρύνεται το σενάριο αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

08:38

Vodafone Ελλάδος: Αύξηση συνδρομητών και ώθηση από έργα του Δημοσίου

08:37

Τραμπ: Καλές οι πιθανότητες για συμφωνία με το Ιράν μετά την αναστολή των εχθροπραξιών

08:34

Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης: Προχωρά σε νέες συνεργασίες για να καλύψει τη «χασούρα» από Ιράκ και Γερμανία

08:18

Στον Εισαγγελέα σήμερα οι συλληφθέντες για την έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

08:08

ESG: Τα πρώτα πρακτικά βήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

08:04

Τα money moves που έκαναν πρωταθλητή NBA τον Τζέιλεν Μπράνσον

07:55

Μεγαλοοφειλέτες: Ποιοι μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» - Πώς γλιτώνουν τα «μανταλάκια»

07:52

Νέα επιδότηση στο ντίζελ: Γιατί αφορά όλους τους καταναλωτές - Παραδείγματα και τι αλλάζει

07:41

Η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλάζει πίστα - Η αφρόκρεμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκδήλωση Τσίπρα - Η σέλφι που σήκωσε σκόνη

07:31

Υποδομές Αποβλήτων/Ανακύκλωσης: Οι «μνηστήρες» για 3 mega ΣΔΙΤ μισού δισ. στο Αιγαίο

07:26

Πλεόνασμα με... «τρύπες»: Η ακρίβεια «φουσκώνει» τα έσοδα αλλά αδειάζει την τσέπη

07:22

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για data center μόνο σε σοβαρούς επενδυτές - Ποια κριτήρια εξετάζονται

07:15

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (Καστέλι - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Πράσινο» στα συστήματα αεροναυτιλίας (Indra) - «Απογειώνεται» τέλη 2028

07:06

Οι τράπεζες διατηρούν τη δυναμική τους - Στο τραπέζι νέα αύξηση επιτοκίων - 10 στα 10 για τον ΟΤΕ

23:55

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ