Tip of the Day

Τουρκικές εκλογές 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε 

12-05-2023 | 12:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρκικές εκλογές 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε 
Τουρκία σημαία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την Κυριακή, 14 Μαΐου, θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Τουρκία, σε μια διαδικασία που θεωρείται η πιο δύσκολη για τον τωρινό πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της Τουρκίας.

Ο 69χρονος Ερντογάν, που έχει τα ηνία της Τουρκίας από το 2003, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών κριτικών, τόσο από το εξωτερικό (λόγω της στάσης του απέναντι στη Δύση και για τη συνεργασία με τη Ρωσία), όσο και στο εσωτερικό (εν μέσω των μεγάλων πιέσεων στην οικονομία της Τουρκίας και με τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα ύψη και καθώς δεν έχουν στερέψει οι επιθέσεις εις βάρος της κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση των φονικών σεισμών του Φεβρουαρίου που άφησαν πίσω τους πάνω από 50.000 νεκρούς και ζημιές που υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. δολάρια).

Βασικός αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία της χώρας είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που φαίνεται να βρίσκεται μπροστά από τον Ερντογάν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ακόμα, υποψήφιος για την προεδρία είναι ο Σινάν Ογκάν, που φαίνεται πως δεν έχει πιθανότητες για να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό.

Σημειώνεται πως ο -μέχρι προ ημερών- υποψήφιος για την προεδρία, Μουχαρέν Ιντσέ, αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα. Παράλληλα, πολλά στελέχη του κόμματος του Ιντσέ, Memleket (Πατρίδα), έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες ημέρες ανησυχώντας ότι η υποψηφιότητα του ενδεχομένως θα εμποδίσει τον Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει του Ερντογάν.

Δημοσκόπηση του Politico προ ημερών -πριν από την αποχώρηση του Ιντσέ- έδινε στον Κιλιτσντάρογλου το προβάδισμα με 50% έναντι 46% για τον Ερντογάν.

Πως λειτουργεί το εκλογικό σύστημα της Τουρκίας

  • Η Τουρκία διεξάγει εκλογές κάθε 5 χρόνια. Προεδρικοί υποψήφιοι μπορούν να προτείνονται από τα κόμματα που έχουν ξεπεράσει το όριο εισόδου στη Βουλή κατά τις προηγούμενε εκλογές ή όσοι καταφέρουν να μαζέψουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές για την υποψηφιότητα τους.
  • Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει άνω του 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών εκλέγεται πρόεδρος, αλλά εάν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, η διαδικασία οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στον πρώτο γύρο.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 28 Μαΐου.
  • Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, την Κυριακή 14 Μαΐου διεξάγονται και βουλευτικές εκλογές. Η Τουρκία έχει ένα σύστημα ενισχυμένης αντιπροσώπευσης στο κοινοβούλιο των 600 εδρών και κάθε κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 7% για είσοδο στη Βουλή -είτε κατά μόνας είτε σε συνασπισμό με άλλα κόμματα.
  • Οι κάλπες για τις 2 εκλογικές διαδικασίες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας και Τουρκίας) της Κυριακής και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 9 το βράδυ.
  • Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ τα συγκεντρωτικά επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθούν στις 19 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:36

Σαουδική Αραβία: 14 νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου της Aramco

23:15

Συνελήφθη 32χρονη στο «Ελ. Βενιζέλος» με περισσότερα από 18,5 κιλά κάνναβης στις αποσκευές της

22:46

Ιωάννινα: Σύλληψη καταζητούμενου Βρετανού με ευρωπαϊκό ένταλμα

22:18

Ιράκ: Συλλήψεις πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της διαφθοράς

21:47

Χανιά: Συλλήψεις δύο αλλοδαπών για ναρκωτικά και όπλα

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 51χρονης για ληστεία σε βάρος 93χρονου στην Τούμπα

21:00

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:34

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για διακίνηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου

20:31

Καλαφάτης: Σε εφαρμογή η στρατηγική μας για τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Hubs Καινοτομίας με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες

20:09

Στην Κάσο και την Κάρπαθο ο Ν. Ανδρουλάκης τη Δευτέρα και την Τρίτη

20:00

Πώς προχωρά το ψηφιακό ευρώ

19:52

ΥΠΑΑΤ - ΑΑΔΕ: Εντολή καταβολής 617,4 εκατ. ευρώ σε 1.142.948 δικαιούχους για αγροτικές ενισχύσεις Ιουνίου 2026

19:47

Πούτιν: Υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στα πλήγματα της Ουκρανίας

19:43

Από ηλεκτρικό πατίνι προκλήθηκε η πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας

19:37

Νεκρός 75χρονος λουόμενος στη Χαλκιδική

19:25

ΗΠΑ: Προπαρασκευαστικές κινήσεις στο Κογκρέσο για μπλόκο στην επιστροφή της Τουρκίας στα F-35

19:17

Αποχώρησε η Θ. Τζάκρη από τους Δημοκράτες του Στ. Κασσελάκη

19:08

Πυρκαγιά σε διώροφο στην Καλλιθέα - Δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

18:57

Πολωνία: Νέο ρεκόρ ζέστης με 40,5°C

18:35

Αυστραλία: Συμφωνία της Firmus Technologies με την Nvidia για την επέκταση πρόσβασης στην ΤΝ

18:20

Τσουκαλάς: 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος

18:13

Σουηδία: Κεραυνός χτύπησε ένα δέντρο σε ένα πάρκο αναψυχής, αρκετοί τραυματίες

17:50

ΠΟΥ: Περισσότεροι από 1300 θάνατοι αποδίδονται στον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη

17:34

Πυρκαγιά σε διώροφο κτίριο στην Καλλιθέα

17:24

Συνελήφθη 76χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια στο Αμόνι Κορινθίας

17:17

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την απαγόρευση εισαγωγών κινεζικού τεχνολογικού εξοπλισμού

17:00

Τα τρία σενάρια της UBS για τις αγορές

16:43

Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Σταμάτα Αττικής

16:22

Αυστρία: Να φέρουμε την Anthropic στην Ευρωπαϊκή Ένωση

16:11

Πάπας Λέων: Προσευχήθηκε για τα θύματα των σεισμών της Βενεζουέλας- Η ΕΕ στέλνει επείγουσα βοήθεια