Tip of the Day

Τουρκικές εκλογές 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε 

12-05-2023 | 12:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρκικές εκλογές 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε 
Τουρκία σημαία

Την Κυριακή, 14 Μαΐου, θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Τουρκία, σε μια διαδικασία που θεωρείται η πιο δύσκολη για τον τωρινό πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της Τουρκίας.

Ο 69χρονος Ερντογάν, που έχει τα ηνία της Τουρκίας από το 2003, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών κριτικών, τόσο από το εξωτερικό (λόγω της στάσης του απέναντι στη Δύση και για τη συνεργασία με τη Ρωσία), όσο και στο εσωτερικό (εν μέσω των μεγάλων πιέσεων στην οικονομία της Τουρκίας και με τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα ύψη και καθώς δεν έχουν στερέψει οι επιθέσεις εις βάρος της κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση των φονικών σεισμών του Φεβρουαρίου που άφησαν πίσω τους πάνω από 50.000 νεκρούς και ζημιές που υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. δολάρια).

Βασικός αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία της χώρας είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που φαίνεται να βρίσκεται μπροστά από τον Ερντογάν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ακόμα, υποψήφιος για την προεδρία είναι ο Σινάν Ογκάν, που φαίνεται πως δεν έχει πιθανότητες για να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό.

Σημειώνεται πως ο -μέχρι προ ημερών- υποψήφιος για την προεδρία, Μουχαρέν Ιντσέ, αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα. Παράλληλα, πολλά στελέχη του κόμματος του Ιντσέ, Memleket (Πατρίδα), έχουν παραιτηθεί τις τελευταίες ημέρες ανησυχώντας ότι η υποψηφιότητα του ενδεχομένως θα εμποδίσει τον Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει του Ερντογάν.

Δημοσκόπηση του Politico προ ημερών -πριν από την αποχώρηση του Ιντσέ- έδινε στον Κιλιτσντάρογλου το προβάδισμα με 50% έναντι 46% για τον Ερντογάν.

Πως λειτουργεί το εκλογικό σύστημα της Τουρκίας

  • Η Τουρκία διεξάγει εκλογές κάθε 5 χρόνια. Προεδρικοί υποψήφιοι μπορούν να προτείνονται από τα κόμματα που έχουν ξεπεράσει το όριο εισόδου στη Βουλή κατά τις προηγούμενε εκλογές ή όσοι καταφέρουν να μαζέψουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές για την υποψηφιότητα τους.
  • Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει άνω του 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών εκλέγεται πρόεδρος, αλλά εάν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, η διαδικασία οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στον πρώτο γύρο.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 28 Μαΐου.
  • Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, την Κυριακή 14 Μαΐου διεξάγονται και βουλευτικές εκλογές. Η Τουρκία έχει ένα σύστημα ενισχυμένης αντιπροσώπευσης στο κοινοβούλιο των 600 εδρών και κάθε κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 7% για είσοδο στη Βουλή -είτε κατά μόνας είτε σε συνασπισμό με άλλα κόμματα.
  • Οι κάλπες για τις 2 εκλογικές διαδικασίες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας και Τουρκίας) της Κυριακής και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 9 το βράδυ.
  • Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ τα συγκεντρωτικά επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθούν στις 19 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:27

Κυρανάκης: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για νέους συρμούς στο Μετρό της Αθήνας μέσω του ΚΚΤ

11:20

ΗΠΑ: Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε πλήθος συμμετεχόντων σε φεστιβάλ στη Λουζιάνα

11:15

Διεθνής διάκριση για τρία ελληνικά προγράμματα που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη

11:12

Πραντελιέ: Στο στόχαστρο η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως

11:03

Foxconn: Αύξηση εσόδων 29,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους

10:52

Ράπτη: Μετά το Πάσχα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

10:42

Μητσοτάκης: Αφετηρία για δυναμικότερη αντιπαράθεση της Πολιτείας με το «Βαθύ Κράτος» η αρνητική εμπειρία ΟΠΕΚΕΠΕ

10:34

Ανδρουλάκης: Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι αίθουσα αναμονής δικαστηρίου

10:23

Euronext Athens: Η ιστορική επιστροφή και το νέο στοίχημα

10:15

Oμόλογα: Παράπλευρη απώλεια του πολέμου η αύξηση των αποδόσεων

09:45

ΕΚΤ: Μήνας «κλειδί» ο Απρίλιος για τα επιτόκια

09:27

Χατζηδάκης: Πολύ αμφιβάλλω ότι οι περιπτώσεις Βαρτζόπουλου, Τσιάρα θα κριθούν αρνητικά απ' τη Δικαιοσύνη

09:14

Ενεργειακή κρίση: «Ασπίδα» τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, επιδοτήσεις και πλαφόν στα καύσιμα

08:57

Τι φέρνει το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο που διαδέχεται το Ταμείο Ανάκαμψης

08:45

Τεγέα Αρκαδίας: Ένας τόπος γεμάτος Ιστορία

08:34

Στην ανανεωμένη Στοά Αρσακείου το Lidl House Athens

08:28

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου - Έως την Μ.Τετάρτη το δώρο Πάσχα

08:22

Δόμηση σε Natura: Τι αλλάζει σε χρήσεις γης, εκτός σχεδίου, ακίνητα και τουρισμό

08:12

ΕΡΓΑΝΗ: Ποδαρικό με 217.959 αποχωρήσεις τον Ιανουάριο - Επτάμηνο σερί αρνητικών ισοζυγίων προσλήψεων - απολύσεων

08:08

Έφυγε απ' τη ζωή ο γνωστός κοσμηματοπώλης Σέρκος Τζανικιάν

08:00

Τριπλό σοκ σε τιμές, επιχειρήσεις και αγορές από τον πόλεμο στο Ιράν – Άπιαστοι οι στόχοι για το 2026

07:51

Τραμπ: Σώος και ασφαλής ο δεύτερος πιλότος

23:58

Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ΙΧ που έκαναν «κόντρες» στην περιοχή της Βούλας

23:36

Ιράν: Επίθεση κατά πλοίου που σχετίζεται με το Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ

23:16

Ιράν: Απομάκρυνση επιπλέον 198 μελών του προσωπικού της Rosatom από τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

22:47

Ιράκ: Δύο drones έπληξαν το πεδίο πετρελαϊκών γεωτρήσεων Βόρεια Ρουμάιλα

22:16

Κίνα: Πρωταγωνιστικός ρόλος των εταιριών τεχνολογίας στην κερδοφορία των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιριών για το 2025

21:47

Ρέθυμνο: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

21:18

Τασούλας: Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Εξόδου θα παραβρεθεί ο ΠτΔ

20:59

ΔΣΕ: Μόνο μια συνήγορος ευτέλισε τις δικηγορικές αρχές στη δίκη για τα Τέμπη