Tip of the Day

Μεγάλη προσοχή σε πυροτεχνήματα και βεγγαλικά – Τι πρέπει να ξέρουμε

13-04-2023 | 08:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μεγάλη προσοχή σε πυροτεχνήματα και βεγγαλικά – Τι πρέπει να ξέρουμε

Τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά μπορεί να έχουν την τιμητική τους το βράδυ της Ανάστασης, ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση μη ορθής χρήσης τους.

Όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αγοράζουν πάντοτε τα πυροτεχνουργήματα σύμφωνα με την ηλικία και τις γνώσεις τους, διαβάζοντας πάντοτε τις οδηγίες χρήσης και αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι κανένα πυροτέχνημα δεν είναι παιχνίδι.

Είδη πυροτεχνίας είναι τα προϊόντα, που περιέχουν εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικό μείγμα ουσιών και που προορίζονται να παράγουν θερμότητα, φως, ήχο, αέρια ή καπνό, ή ένα συνδυασμό των προαναφερόμενων εφέ. Τα πυροτεχνήματα είναι είδος πυροτεχνουργίας, τα οποία έχουν σκοπό τη διασκέδαση και μόνον.

Τα πυροτεχνουργήματα χωρίζονται, στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Πυροτεχνήματα:

κατηγορία F1: πυροτεχνήματα, που ενέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο και αμελητέο επίπεδο θορύβου και τα οποία προορίζονται, για χρήση, σε περιορισμένους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πυροτεχνημάτων, που προορίζονται, για χρήση εντός των κατοικιών.

κατηγορία F2: πυροτεχνήματα, που ενέχουν χαμηλό κίνδυνο και χαμηλό επίπεδο θορύβου και προορίζονται, για υπαίθρια χρήση, σε σαφώς οριοθετημένες περιοχές.

κατηγορία F3: πυροτεχνήματα, που ενέχουν μέτριο κίνδυνο, προορίζονται, για εξωτερική χρήση, σε μεγάλες υπαίθριες εκτάσεις και το επίπεδο θορύβου τους δεν είναι επιβλαβές, για την υγεία του ανθρώπου.

κατηγορία F4: πυροτεχνήματα, που ενέχουν υψηλό κίνδυνο, προορίζονται, για χρήση, μόνον από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις (κοινώς γνωστά ως «πυροτεχνήματα για επαγγελματική χρήση») και το επίπεδο θορύβου τους δεν είναι επιβλαβές, για την υγεία του ανθρώπου.

2.Είδη πυροτεχνίας για το θέατρο:

κατηγορία Τ1: είδη πυροτεχνίας, για χρήση επί σκηνής, που ενέχουν περιορισμένο κίνδυνο.

κατηγορία Τ2: είδη πυροτεχνίας, για χρήση επί σκηνής, που προορίζονται, για χρήση, μόνον από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις.

3. Άλλα είδη πυροτεχνίας:

κατηγορία P1: είδη πυροτεχνίας, εκτός των πυροτεχνημάτων και των ειδών πυροτεχνίας, για το θέατρο, που ενέχουν χαμηλό κίνδυνο.

κατηγορία P2: είδη πυροτεχνίας, εκτός των πυροτεχνημάτων και των ειδών πυροτεχνίας, για το θέατρο, που προορίζονται, για χειρισμό, ή χρήση μόνον από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις.

Οι ειδικοί (άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις) πρέπει να κατέχουν άδεια τεχνίτη καύσης πυροτεχνημάτων, προκειμένου να χειρίζονται, ή να χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα κατηγοριών F4, Τ2 και Ρ2.

Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι, τα είδη πυροτεχνίας, που διαθέτουν, στην αγορά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας της νομοθεσίας.

Οι κατασκευαστές καταρτίζουν τεχνικό φάκελο και μεριμνούν, για τη διενέργεια της σχετικής διαδικασίας αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Όταν η συμμόρφωση είδους πυροτεχνίας, με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις, αποδεικνύεται με την εν λόγω διαδικασία, οι κατασκευαστές καταρτίζουν δήλωση συμμόρφωσης Ε.Ε. και θέτουν τη σήμανση CE. Οι κατασκευαστές φυλάσσουν τον τεχνικό φάκελο και τη δήλωση συμμόρφωσης Ε.Ε. επί δέκα έτη, από τη διάθεση του είδους πυροτεχνίας, στην αγορά.

Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι τα είδη πυροτεχνίας φέρουν εμφανώς, ευανάγνωστα και ανεξίτηλα, τη σωστή επισήμανση, στην ελληνική γλώσσα. Η ανωτέρω επισήμανση είναι σαφής, κατανοητή και εύληπτη. Η επισήμανση των ειδών πυροτεχνίας περιλαμβάνει τουλάχιστον:

-το όνομα, την καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία, ή το καταχωρισμένο εμπορικό σήμα τους και τη διεύθυνσή τους, ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, αναγράφουν τα στοιχεία αυτά, στη συσκευασία του είδους πυροτεχνίας, ή σε έγγραφο, που το συνοδεύει. Η διεύθυνση υποδεικνύει ένα μοναδικό σημείο επικοινωνίας, με τον κατασκευαστή. Τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα.

-τις πληροφορίες, σχετικά με τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα, εάν ο κατασκευαστής δεν είναι εγκατεστημένος, στην Ε.Ε.

-την ονομασία και τον τύπο του είδους πυροτεχνίας, τον αριθμό καταχώρισής του και τον αριθμό προϊόντος, παρτίδας, ή σειράς, τα ελάχιστα όρια ηλικίας, τη σχετική κατηγορία και τις οδηγίες χρήσης, το έτος παραγωγής, για τα πυροτεχνήματα των κατηγοριών F3 και F4 και, κατά περίπτωση, την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας, το καθαρό βάρος της συνολικής περιεχόμενης εκρηκτικής ύλης (NEC).

Τα πυροτεχνήματα παρέχουν, επίσης, τις εξής ελάχιστες πληροφορίες:

Κατηγορία F1: κατά περίπτωση: «μόνο για υπαίθρια χρήση» και ελάχιστη απόσταση ασφαλείας.

Κατηγορία F2: «μόνο για υπαίθρια χρήση» και, κατά περίπτωση, ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.

Κατηγορία F3: «μόνο για υπαίθρια χρήση» και ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.

Κατηγορία F4: «μόνο για χρήση από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις» και ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.

Τέλος, τα είδη πυροτεχνίας, για το θέατρο, παρέχουν τις εξής ελάχιστες πληροφορίες :

Κατηγορία Τ1: κατά περίπτωση: «μόνον για υπαίθρια χρήση» και ελάχιστη απόσταση ασφαλείας/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.

Κατηγορία Τ2: «μόνο για χρήση από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις» και ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.

Οι τύποι και οι κατηγορίες των ειδών πυροτεχνίας, έχουν συνδεθεί, με συγκεκριμένα όρια ηλικίας. Όταν κάποιος καταναλωτής είναι κάτω, από τα όρια αυτά, δεν μπορεί να αγοράσει το συγκεκριμένο είδος πυροτεχνίας:

1. Πυροτεχνήματα

Κατηγορία F1: 14 ετών υπό την εποπτεία ενηλίκου

Κατηγορία F2: 18 ετών

Κατηγορία F3: 18 ετών

2. Είδη πυροτεχνίας:

Κατηγορία Τ1 και Ρ1: 18 ετών

Όλες οι άλλες κατηγορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται, μόνο από ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:20

Νέες αγορές μετοχών της Intralot από Σωκράτη Κόκκαλη

10:11

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εγκρίνει την οριστική άρση των κυρώσεων στη Συρία

10:07

Βουλή: Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η λειτουργία των ΕΛΤΑ

09:57

Βενεζουέλα: Οι εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται ομαλά παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ

09:56

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη ρύθμιση των δανείων ελβετικού φράγκου - Τι προβλέπει

09:52

ΑΑΔΕ: ΔΕΟΣ - Ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος

09:38

Η άνοδος του τουρισμού χτυπά καμπανάκι για επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ στα νησιά

09:35

Εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής

09:27

Ενοίκια: Από την 1η Απριλίου 2026 οι πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού

09:11

Νέα συμφωνία Metlen και KNDS για σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2A8

09:05

Έως 19/12 το Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει με συντάξεις, επιδόματα

08:56

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στο Μαϊάμι το Σαββατοκύριακο

08:41

Έσοδα ρεκόρ στον Παναμά εισέφερε η Διώρυγα το 2025

08:40

Αγρότες: Κομβική πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στις Σέρρες - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί τελωνείων

08:30

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της PepsiCo

08:19

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κρίσιμες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

08:09

Έρχονται ανακοινώσεις για τον πρώτο διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς

08:05

Η BP αποκτά την πρώτη γυναίκα CEO στην ιστορία της

07:53

Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

07:41

Λιμάνι Λαυρίου: Έρχονται νέες προσφυγές στον διαγωνισμό για την πώληση του 50%;

07:38

Θέρμανση με τζάκι: Η παραδοσιακή επιλογή που μπορεί να καταστεί ακριβή και αναποτελεσματική

07:31

Ακίνητα: Οι ξένοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ - Οι hot προορισμοί

07:28

Τραμπ: Υπόσχεται στις ΗΠΑ «οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος»

07:23

Κοινωνική Συμφωνία: Συστήνεται Ψηφιακό Μητρώο με όλες τις συλλογικές συμβάσεις - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους από το 2026

07:19

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης: «Πράσινο» για τον κρίσιμο διαγωνισμό προμήθειας/εγκατάστασης εξοπλισμού Αεροναυτιλίας - Τα χρονοδιαγράμματα

07:15

Φθηνό ρεύμα στους κοινωνικά ευάλωτους: Στην αφετηρία η νέα εκδοχή του «Απόλλων»

07:11

Έρχονται φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις - Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

07:08

Alpha Bank: Ανοίγει τη «βεντάλια» των διεθνών εργασιών και «χτίζει» το νέο private banking

07:03

Πέρασ' ο θυμός - Με ελπίδα θα ψηφίσουν - Πού βάζει τον πήχη η Άννα για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

07:00

Στόχος στις ασφαλιστικές - Οι εξαγγελίες έφεραν πίεση - Στο κυνήγι των «ορφανών» παροχών