Tip of the Day

Κυκλική οικονομία: Απλοί τρόποι για να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση

03-04-2023 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας. 

Η θαλάσσια ρύπανση, μία σημαντική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ένα εδραιωμένο πρόβλημα το οποίο εντάσσεται στις πολιτικές ατζέντες των κυβερνήσεων αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και με απλούς τρόπους, αρκεί να αλλάξουμε όλοι εμείς στάση και αντιλήψεις.

Και αυτό γιατί κανένας νόμος δεν θα έχει αντίκτυπο εάν οι πολίτες δεν ενημερωθούν, για παράδειγμα, για τη σημασία της μείωσης της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και της προστασίας των ωκεανών. Οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν πλαστικά και άλλου είδους απόβλητα στα υδατικά συστήματα χωρίς να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη συμπερίληψη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών για μικρά παιδιά ενώ οι ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες σχετικά με τις σωστές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και τη σημασία της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πλαστικών.

Επιπλέον, μπορούν να οργανώνονται τακτικά καθαρισμοί παραλιών και άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες για να ελέγχεται η ποσότητα των απορριμμάτων που εισέρχονται σε ποτάμια και θάλασσες.

Ακόμη, είναι ζωτικής σημασίας η σωστή διάθεση των απορριμμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για επικίνδυνα υλικά. Διαφορετικά, καταλήγουν τελικά στη θάλασσα μολύνοντας αρκετούς βιότοπους στην πορεία. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς για τη διάθεση των απορριμμάτων και τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λογοδοτούν.

Η εφαρμογή ορίων στις πρακτικές αλιείας, η επιβολή περιορισμών στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας είναι μέτρα που συνδέονται αναπόσπαστα με την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή εναλλακτικών μέσων διαβίωσης και πηγών εισοδήματος για τους αλιείς ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την αλιεία.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας

Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας.

Ακόμη, η ιδέα μιας κυκλικής οικονομίας είναι ότι εξαλείφουμε τα απόβλητα εντελώς, μέσω της πρόληψης, της μείωσης και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του επανασχεδιασμού των προϊόντων και των συσκευασιών. Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταποίησης είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Υιοθετώντας μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, μπορούμε να μειώσουμε τη θαλάσσια ρύπανση και να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη που προκαλεί όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και της βιοποικιλότητας των ωκεανών μας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Πιερρακάκης: Ρεκόρ στον ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων - 3 εκατ. ως τα τέλη Απριλίου

12:54

Γερμανία: Σε υψηλό δεκαετίας το ποσοστό ανεργίας - Πλησιάζει τα 3 εκατ. άτομα

12:53

Ο Lars Klingbeil θα γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

12:34

Πετρέλαιο: Καθ' οδόν για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2021

12:29

Άνοδος 2,1% στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία τον Μάρτιο

12:29

Ευρωζώνη: Υψηλότερη των προβλέψεων η ανάπτυξη το α' τρίμηνο - Στο 0,4%

12:25

Χρίστος Δημας: Ξεχάστε την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που ανήκει στο παρελθόν

12:24

Τρ. Πειραιώς: Κινδυνεύουν οι αγροτικές εξαγωγές των ΗΠΑ αν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος

12:20

Στο 9% η ανεργία τον Μάρτιο

12:17

Αύξηση 5,2% για το όγκο των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο του 2025

12:02

Το Ιράν καταγγέλλει τις απειλές της Γαλλίας για νέες κυρώσεις σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα

11:56

Υποστηρίζοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Online Bootcamps για startups

11:50

Ελληνικός Χρυσός: Δύο πλήρεις υποτροφίες στο Κολλέγιο Ανατόλια για το 2025

11:49

Ανοίγει η «όρεξη» για επενδύσεις στις αλυσίδες ταχείας εστίασης

11:47

Σουηδία: Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων στην Ουψάλα

11:46

Παπαθανάσης: Το 16%- 17% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης οδεύει για σημαντικά έργα

11:46

Αθλητισμός, ευεξία και μακροζωία στο Navarino Challenge 2025

11:44

Καραβίας (Eurobank): Επιστροφή 674 εκατ. ευρώ στους μετόχους από τα κέρδη του 2024 – Στις 9/5 το μέρισμα, επαναγορές ιδίων μετοχών 288 εκατ. ευρώ

11:43

Stellantis: Αναστέλλει το guidance για το 2025 λόγω δασμών

11:39

Τουρκία: Στη φυλακή ακόμα 18 εργαζόμενοι του δήμου Κωνσταντινούπολης

11:29

Mercedes-Benz: Πτώση στα κέρδη α' τριμήνου - Ανακάλεσε το guidance για το 2025

11:23

Γερμανία: Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο, μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο

11:18

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Καλώ την αντιπολίτευση για κοινό αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής»

11:11

ΟΛΠ: Αύξηση 23% στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο, στο +14,2% τα EBITDA

11:08

Τραμπ: «Η πρώτη μου επιλογή για τον επόμενο πάπα θα ήμουν εγώ»

11:03

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση κύκλου εργασιών το 2024, τετραπλασιασμός επενδύσεων και μέρισμα - Μικρή μείωση κερδών προ φόρων

11:02

Prodea: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της MHV - Απέκτησε σχεδόν 20% έναντι 92,3 εκατ. ευρώ

11:01

Βουλή: Ανακοινώθηκε η παραλαβή της δικογραφίας για τυχόν ευθύνες Κ. Αχ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη

10:49

ΕΛΙΝΟΙΛ: Ανθεκτική το 2024 με αυξημένα καθαρά κέρδη - Ο ρόλος της νέας επένδυσης στην Ισπανία

10:48

Ευρωαγορές: Συνεχίζεται το ανοδικό φίνις σε έναν ασταθή μήνα