Tip of the Day

Κυκλική οικονομία: Απλοί τρόποι για να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση

03-04-2023 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας. 

Η θαλάσσια ρύπανση, μία σημαντική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ένα εδραιωμένο πρόβλημα το οποίο εντάσσεται στις πολιτικές ατζέντες των κυβερνήσεων αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και με απλούς τρόπους, αρκεί να αλλάξουμε όλοι εμείς στάση και αντιλήψεις.

Και αυτό γιατί κανένας νόμος δεν θα έχει αντίκτυπο εάν οι πολίτες δεν ενημερωθούν, για παράδειγμα, για τη σημασία της μείωσης της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και της προστασίας των ωκεανών. Οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν πλαστικά και άλλου είδους απόβλητα στα υδατικά συστήματα χωρίς να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη συμπερίληψη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών για μικρά παιδιά ενώ οι ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες σχετικά με τις σωστές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και τη σημασία της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πλαστικών.

Επιπλέον, μπορούν να οργανώνονται τακτικά καθαρισμοί παραλιών και άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες για να ελέγχεται η ποσότητα των απορριμμάτων που εισέρχονται σε ποτάμια και θάλασσες.

Ακόμη, είναι ζωτικής σημασίας η σωστή διάθεση των απορριμμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για επικίνδυνα υλικά. Διαφορετικά, καταλήγουν τελικά στη θάλασσα μολύνοντας αρκετούς βιότοπους στην πορεία. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς για τη διάθεση των απορριμμάτων και τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λογοδοτούν.

Η εφαρμογή ορίων στις πρακτικές αλιείας, η επιβολή περιορισμών στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας είναι μέτρα που συνδέονται αναπόσπαστα με την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή εναλλακτικών μέσων διαβίωσης και πηγών εισοδήματος για τους αλιείς ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την αλιεία.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας

Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας.

Ακόμη, η ιδέα μιας κυκλικής οικονομίας είναι ότι εξαλείφουμε τα απόβλητα εντελώς, μέσω της πρόληψης, της μείωσης και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του επανασχεδιασμού των προϊόντων και των συσκευασιών. Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταποίησης είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Υιοθετώντας μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, μπορούμε να μειώσουμε τη θαλάσσια ρύπανση και να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη που προκαλεί όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και της βιοποικιλότητας των ωκεανών μας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:04

ΗΠΑ: Απαισιόδοξοι οι επενδυτές όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ανάληψη κινδύνου

11:46

Πάσχα στην εποχή των social media

11:39

Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής: Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων

11:27

Στις 18:30 αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός απ' τα Ιεροσόλυμα

11:16

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Έχει παραμορφωθεί το πρόσωπο του σύμφωνα με ιρανικές πηγές

11:03

Ο δρόμος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

10:52

Λίβανος: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ θα εκκινήσουν την Τρίτη

10:44

Χωρίς προβλήματα η έξοδος και των τελευταίων εκδρομέων του Πάσχα

10:33

OpenAI: Εντόπισε ζήτημα ασφάλειας που σχετίζεται με εργαλείο τρίτου μέρους

10:23

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

10:07

Γκουτέρες: ΗΠΑ και Ιράν να αδράξουν τη διπλωματική ευκαιρία

10:02

Ουκρανία: Ένας νεκρός, δεκαπέντε τραυματίες σε επιθέσεις της Ρωσίας πριν από την πασχαλινή ανακωχή

09:49

Ισραήλ: Εγκρίνει την ανέγερση άλλων 34 οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

09:41

Πάσχα στη Λιβαδειά: Εκεί όπου η χτυπά η καρδιά της ρουμελιώτικης παράδοσης

09:35

Τραμπ: Το στενό του Ορμούζ θα ανοίξει πλήρως και μάλιστα αρκετά σύντομα

09:16

Στην «κόψη του ξυραφιού» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Ισλαμαμπάντ για τερματισμό του πολέμου

08:56

Τουρκία: Αρνήθηκε στην Κύπρο το δικαίωμα συμμετοχής στις Εργασίες της COP31

08:41

Τραμπ: Υπόσχεται να ενισχύσει την ουγγρική οικονομία αν επανεκλεγεί ο Όρμπαν

08:28

Οι μεγάλες business στην αγορά καλλυντικών

08:22

Υπερκέρδη στην Ενέργεια: Επανέρχεται η συζήτηση για φορολόγηση – Το μοντέλο του 2022 στο επίκεντρο

08:14

Ευκαιρίες για πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ με μισθό 1.477 ευρώ - Αιτήσεις έως 22 Απριλίου

08:09

Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Άρτεμις 2

08:03

Πασχαλινό τραπέζι 2026: Πόσα ευρώ κοστίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή;

08:00

«Φωτιά» το πασχαλινό τραπέζι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

23:57

Πάρκο «Ντόναλντ Τραμπ» θα ανεγερθεί στο Βουκουρέστι

23:43

Copernicus: Οι ωκεανοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

23:36

Την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στα Χανιά παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:34

Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

23:20

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα με την προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες

22:50

Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2022 για το πετρέλαιο