Tip of the Day

Κυκλική οικονομία: Απλοί τρόποι για να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση

03-04-2023 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας. 

Η θαλάσσια ρύπανση, μία σημαντική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ένα εδραιωμένο πρόβλημα το οποίο εντάσσεται στις πολιτικές ατζέντες των κυβερνήσεων αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και με απλούς τρόπους, αρκεί να αλλάξουμε όλοι εμείς στάση και αντιλήψεις.

Και αυτό γιατί κανένας νόμος δεν θα έχει αντίκτυπο εάν οι πολίτες δεν ενημερωθούν, για παράδειγμα, για τη σημασία της μείωσης της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και της προστασίας των ωκεανών. Οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν πλαστικά και άλλου είδους απόβλητα στα υδατικά συστήματα χωρίς να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη συμπερίληψη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών για μικρά παιδιά ενώ οι ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες σχετικά με τις σωστές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και τη σημασία της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πλαστικών.

Επιπλέον, μπορούν να οργανώνονται τακτικά καθαρισμοί παραλιών και άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες για να ελέγχεται η ποσότητα των απορριμμάτων που εισέρχονται σε ποτάμια και θάλασσες.

Ακόμη, είναι ζωτικής σημασίας η σωστή διάθεση των απορριμμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για επικίνδυνα υλικά. Διαφορετικά, καταλήγουν τελικά στη θάλασσα μολύνοντας αρκετούς βιότοπους στην πορεία. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς για τη διάθεση των απορριμμάτων και τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λογοδοτούν.

Η εφαρμογή ορίων στις πρακτικές αλιείας, η επιβολή περιορισμών στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας είναι μέτρα που συνδέονται αναπόσπαστα με την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή εναλλακτικών μέσων διαβίωσης και πηγών εισοδήματος για τους αλιείς ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την αλιεία.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας

Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας.

Ακόμη, η ιδέα μιας κυκλικής οικονομίας είναι ότι εξαλείφουμε τα απόβλητα εντελώς, μέσω της πρόληψης, της μείωσης και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του επανασχεδιασμού των προϊόντων και των συσκευασιών. Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταποίησης είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Υιοθετώντας μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, μπορούμε να μειώσουμε τη θαλάσσια ρύπανση και να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη που προκαλεί όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και της βιοποικιλότητας των ωκεανών μας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Νίκη NYT κατά Τραμπ για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο

23:40

Στα ύψη οι τιμές των πασχαλινών αυγών στις ΗΠΑ παρά την πτώση στο κακάο

23:26

Γαλλία: Έκκληση στις τουρκικές αρχές για δίκαιη δίκη στον Εκρέμ Ιμάμογλου

23:17

«Βουτιά» σχεδόν 10% στην εβδομάδα για τον χρυσό

23:04

Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση ΒΒΒ του ελληνικού χρέους, διατηρεί θετικό outlook

23:03

Προκήρυξη για 15 προσλήψεις αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων στην Πυροσβεστική

22:51

Το CBS κλείνει τη ραδιοφωνική ενημερωτική υπηρεσία του και όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν

22:40

Κέρδη για το πετρέλαιο την Παρασκευή - Πάνω από τα 112 δολάρια το Brent

22:24

Τριγμοί στη Wall Street λόγω Μέσης Ανατολής - Εβδομαδιαίες απώλειες

22:10

Οι τιμές πετρελαίου που βλέπετε, δεν λένε την πραγματική ιστορία

21:50

Φλωρίδης: Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μεγάλη ευκαιρία ανανέωσης και βαθύτερου εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος

21:46

Κικίλιας: «Προσπάθεια να εξευρεθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια για ανάσχεση των τιμών της ενέργειας»

21:40

Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 το κόστος δανεισμού

21:28

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Πρωτοφανή όσα γίνονται στο δικαστήριο της Λάρισας με Κωνσταντοπούλου- Καρυστιανού

21:17

Reuters: «Force majeure» κήρυξε το Ιράκ στις παραδόσεις πετρελαίου

20:55

Λευκός Οίκος: «Οι ΗΠΑ μπορούν να αδρανοποιήσουν το νησί Χαργκ οποιαδήποτε στιγμή»

20:39

«Θρίλερ» για τη μετοχή της Super Micro- «Βουτιά» 30% μετά το κατηγορητήριο για τον ιδρυτή

20:31

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις στις αρχές Απριλίου - Προϋπόθεση η εξόφληση εισφορών 2025

20:15

Τραμπ: «Ολοκληρώνουμε τους στόχους μας στο Ιράν» - «Πράσινο φως» από Βρετανία στις ΗΠΑ για τις βάσεις

20:13

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 25η Μαρτίου - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

20:02

Helleniq Energy: Αντικαθιστά τα φορτία από τα Στενά του Ορμούζ με άλλους τύπους αργού

19:56

Χωρίς οριστικές αποφάσεις η πρώτη σύσκεψη για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

19:51

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων

19:41

Μητσοτάκης: «Με τη νέα σύλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην εστίαση»

19:37

Trastor: Διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2025

19:24

Τζιτζικώστας: «Να σταματήσει κάθε ενέργεια για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ»

19:24

Aktor: Αποχωρεί από Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων, ο Λουκάς Καραλής

19:17

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή διεκπεραίωση των εξαγωγών μέσω του Αυτοματοποιημένου Συστήματος Εξαγωγών (AES)

19:15

Η σιωπηρή ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 - Ανοίγει «παράθυρο» για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα;

19:08

Η Κούβα «δεν διαπραγματεύεται» το πολιτικό της σύστημα με τις ΗΠΑ