Tip of the Day

Κυκλική οικονομία: Απλοί τρόποι για να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση

03-04-2023 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας. 

Η θαλάσσια ρύπανση, μία σημαντική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ένα εδραιωμένο πρόβλημα το οποίο εντάσσεται στις πολιτικές ατζέντες των κυβερνήσεων αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και με απλούς τρόπους, αρκεί να αλλάξουμε όλοι εμείς στάση και αντιλήψεις.

Και αυτό γιατί κανένας νόμος δεν θα έχει αντίκτυπο εάν οι πολίτες δεν ενημερωθούν, για παράδειγμα, για τη σημασία της μείωσης της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και της προστασίας των ωκεανών. Οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν πλαστικά και άλλου είδους απόβλητα στα υδατικά συστήματα χωρίς να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη συμπερίληψη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών για μικρά παιδιά ενώ οι ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες σχετικά με τις σωστές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και τη σημασία της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πλαστικών.

Επιπλέον, μπορούν να οργανώνονται τακτικά καθαρισμοί παραλιών και άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες για να ελέγχεται η ποσότητα των απορριμμάτων που εισέρχονται σε ποτάμια και θάλασσες.

Ακόμη, είναι ζωτικής σημασίας η σωστή διάθεση των απορριμμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για επικίνδυνα υλικά. Διαφορετικά, καταλήγουν τελικά στη θάλασσα μολύνοντας αρκετούς βιότοπους στην πορεία. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς για τη διάθεση των απορριμμάτων και τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λογοδοτούν.

Η εφαρμογή ορίων στις πρακτικές αλιείας, η επιβολή περιορισμών στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας είναι μέτρα που συνδέονται αναπόσπαστα με την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή εναλλακτικών μέσων διαβίωσης και πηγών εισοδήματος για τους αλιείς ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την αλιεία.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας

Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας.

Ακόμη, η ιδέα μιας κυκλικής οικονομίας είναι ότι εξαλείφουμε τα απόβλητα εντελώς, μέσω της πρόληψης, της μείωσης και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του επανασχεδιασμού των προϊόντων και των συσκευασιών. Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταποίησης είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Υιοθετώντας μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, μπορούμε να μειώσουμε τη θαλάσσια ρύπανση και να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη που προκαλεί όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και της βιοποικιλότητας των ωκεανών μας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:28

Στάρμερ προς Εργατικούς: Αν με διώξετε το 2026 θα γίνει απόλυτο χάος

15:14

ΕΛΑΣ: Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και εκτροπές στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

15:09

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν άλλα 16 πτώματα της πυρκαγιάς του μπαρ στο Κραν Μοντανά

14:53

OPEC+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου

14:43

Πάπας Λέων ΙΔ’: Η Βενεζουέλα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη χώρα

14:26

Πάτρα: Ένας 31χρονος έχασε την ζωή του έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο διασκέδασης

14:19

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν

14:13

Πυρκαγιά σε κατάστημα αισθητικής στη Νέα Σμύρνη- Αποδίδεται σε εμπρησμό

14:06

Γαλλία: Βάζει εμπόδια στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων των χωρών Mercosur

13:38

Πόλσον (Fed): Ενδέχεται να αργήσουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων

13:28

Κυβερνητικές πηγές για Βενεζουέλα: Επιπόλαιη στάση όσων διατυπώνουν άποψη χωρίς να γνωρίζουν τα δεδομένα

13:25

ΠΑΣΟΚ: Κύριε Πρωθυπουργέ, τα εθνικά μας συμφέροντα είναι συνυφασμένα με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

13:02

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα καμάκια»: Φοροδιαφυγή άνω των 300.000 ευρώ από γνωστό dating coach

12:54

Μαρικάκης: Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε 24 ώρες για να εκδηλώσει υποστήριξή στον αγαπημένο του δικτάτορα Μαδούρο

12:43

Τσίπρας: Απαράδεκτη η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού

12:40

ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι χαϊδεύουν τον Τραμπ και στηρίζουν ή σχετικοποιούν την εισβολή στη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνοι

12:37

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας

12:32

DATAHub@EKT: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα στατιστικών δεδομένων από το ΕΚΤ

12:27

Κίνα: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον Μαδούρο

12:21

Νέες δράσεις για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου

12:00

Ρεύμα: Πώς να επιλέξετε «χρώμα» τιμολογίου – Ποιο προϊόν συμφέρει σε κάθε περίπτωση

11:53

Σε εμπρησμό οφείλεται το μπλακ-άουτ στο Βερολίνο - Ακροαριστερή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

11:45

Πρόβλημα στο FIR Αθηνών: Σταδιακή αποκατάσταση των πτήσεων- Πρωτοφανής βλάβη

11:35

Τραμπ: Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες θα εγκατασταθούν στη Βενεζουέλα

11:24

Επιχειρησιακά Κέντρα Συμβάντων σε όλη την Ελλάδα

11:14

ΗΠΑ: Σε φυλακή του Μπρούκλιν μεταφέρθηκε ο Μαδούρο

11:05

Τυνησία: Νεκρός ένας τζιχαντιστής σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση

10:59

Συρία: Γαλλοβρετανικό αεροπορικό χτύπημα σε οπλοστάσιο του ΙΚ

10:53

Μαμντάνι: Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

10:48

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους, για πρώτη φορά εφέτος