Tip of the Day

Κυκλική οικονομία: Απλοί τρόποι για να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση

03-04-2023 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας. 

Η θαλάσσια ρύπανση, μία σημαντική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ένα εδραιωμένο πρόβλημα το οποίο εντάσσεται στις πολιτικές ατζέντες των κυβερνήσεων αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και με απλούς τρόπους, αρκεί να αλλάξουμε όλοι εμείς στάση και αντιλήψεις.

Και αυτό γιατί κανένας νόμος δεν θα έχει αντίκτυπο εάν οι πολίτες δεν ενημερωθούν, για παράδειγμα, για τη σημασία της μείωσης της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και της προστασίας των ωκεανών. Οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν πλαστικά και άλλου είδους απόβλητα στα υδατικά συστήματα χωρίς να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη συμπερίληψη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών για μικρά παιδιά ενώ οι ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες σχετικά με τις σωστές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και τη σημασία της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πλαστικών.

Επιπλέον, μπορούν να οργανώνονται τακτικά καθαρισμοί παραλιών και άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες για να ελέγχεται η ποσότητα των απορριμμάτων που εισέρχονται σε ποτάμια και θάλασσες.

Ακόμη, είναι ζωτικής σημασίας η σωστή διάθεση των απορριμμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για επικίνδυνα υλικά. Διαφορετικά, καταλήγουν τελικά στη θάλασσα μολύνοντας αρκετούς βιότοπους στην πορεία. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς για τη διάθεση των απορριμμάτων και τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λογοδοτούν.

Η εφαρμογή ορίων στις πρακτικές αλιείας, η επιβολή περιορισμών στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας είναι μέτρα που συνδέονται αναπόσπαστα με την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή εναλλακτικών μέσων διαβίωσης και πηγών εισοδήματος για τους αλιείς ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την αλιεία.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας

Αν και ο όρος «κυκλική οικονομία» είναι σχετικά νέος, πολλές από τις παραδοσιακές μας πρακτικές και αξίες, όπως η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση αγαθών, βασίζονται στην έννοια της κυκλικότητας.

Ακόμη, η ιδέα μιας κυκλικής οικονομίας είναι ότι εξαλείφουμε τα απόβλητα εντελώς, μέσω της πρόληψης, της μείωσης και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του επανασχεδιασμού των προϊόντων και των συσκευασιών. Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταποίησης είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Υιοθετώντας μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, μπορούμε να μειώσουμε τη θαλάσσια ρύπανση και να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη που προκαλεί όχι μόνο στη θαλάσσια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και της βιοποικιλότητας των ωκεανών μας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Απαγορευτικό απόπλου από τη Ραφήνα προς τις Κυκλάδες την Πέμπτη

23:48

Ταγιάνι: Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ θέλει να πραγματοποιήσει εισβολή στη Γροιλανδία

23:32

Ουκρανία: Διακοπές ηλεκτροδότησης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων

23:23

Ρούμπιο: «Σταθερότητα, ανάκαμψη, μετάβαση» είναι το τρίπτυχο του σχεδίου για τη Βενεζουέλα

23:18

Wall Street: Έχασε το momentum (και) δια χειρός Τραμπ

22:58

Γάζα: Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος

22:34

Πετρέλαιο: Νέα πτώση καθώς ο Τραμπ περιμένει εξαγωγές από την Βενεζουέλα

22:11

Αντικαγκελάριος Αυστρίας για Γροιλανδία: Η ΕΕ πρέπει να ετοιμάσει κυρώσεις για να αποτρέψει τον Τραμπ

22:05

Τραμπ: Τέλος σε μερίσματα και επαναγορά μετοχών για τις αμυντικές εταιρείες

21:50

Χρυσός: Απώλειες 1% καθώς οι επενδυτές «κλειδώνουν» τα κέρδη - «Βουτιά» για το ασήμι

21:37

Φον ντερ Λάιεν: Απόλυτη προτεραιότητα η επανένωση της Κύπρου

21:34

Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ Σιμπίχα χαιρετίζει τη σύλληψη ρωσικού τάνκερ στον Βόρειο Ατλαντικό

21:17

Ήπειρος: Μήνυμα 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

21:09

Tο Ταμείο ΗΠΑ-Ουκρανίας εγκαινιάζει διαδικτυακή πύλη για πιθανά επενδυτικά έργα

20:51

Theon: Ολοκληρώνει την εξαγορά ποσοστού 9,8% της Exosens έναντι 268,7 εκατ.

20:47

Χριστοδουλίδης: Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι μια αυτόνομη και εξωστρεφής ΕΕ

20:44

Κόστα: Η Γροιλανδία ανήκει στον λαό της και έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

20:40

Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. οι πωλήσεις οχημάτων της Gelly το 2025

20:33

Ο Τραμπ εξετάζει επισταμένως την αγορά της Γροιλανδίας - Συνάντηση Ρούμπιο με Δανούς αξιωματούχους

20:21

Σέινμπαουμ: Το Μεξικό εξελίσσεται σε σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου για την Κούβα

20:15

Κλιμακώνουν οι αγρότες σε Νίκαια, Μάλγαρα και Μπράλο - Ποια μπλόκα ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη

20:07

Κατάληψη τάνκερ από ΗΠΑ: Τι επιδιώκουν οι Αμερικανοί, οι δρόμοι του πετρελαίου

19:56

Ιράν: Η Αυστραλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα

19:42

Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών - Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή

19:26

Μαρινάκης στους αγρότες: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να κοπεί η χώρα στα δύο

19:18

CrediaBank: Στο 50,172% το ποσοστό της Thrivest

19:12

Απώλειες στις ευρωαγορές πλην DΑΧ - Τέταρτη ημέρα κερδών στις μετοχές άμυνας λόγω Γροιλανδίας

19:01

Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε σε δύο λιμάνια κοντά στην Οδησσό

18:44

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ρωσικό τάνκερ στον Ατλαντικό - «Πράξη πειρατείας» λέει η Μόσχα

18:29

Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων: «Κανείς δεν μιλά για χρήση στρατού στη Γροιλανδία»