Tip of the Day

ΕΣΠΑ: Πώς θα επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα

29-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Πώς θα επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα
Πηγή: Getty Images
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ τρέχει αυτή την περίοδο με κονδύλια του ΕΣΠΑ ειδικά για τους αγρότες και αφορά σε παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η «υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» έχει στόχο την επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.

Παρέχεται στήριξη για επενδύσεις ανέγερσης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού, αναδιάρθρωσης, μείωσης κόστους παραγωγής και δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ιδία κατανάλωση.​​​

Σε ποιους απευθύνεται

Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  • Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
  • Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης και να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο).

Δεν είναι επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες με εξαίρεση όσους υπέβαλαν αίτηση στήριξης από το μέτρο 6.1, οι αιτήσεις τους κρίθηκαν επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονταν από το περιφερειακό όριο πίστωσης.

Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, πρέπει:​​

  • να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
  • να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2033. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης. Να είναι δικαστικά φερέγγυα.
  • να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.

Η Περίοδος υποβολής λήγει στις 16/5/2023 (ώρα 13:00). Πρέπει να υποβάλλουν (οριστικοποιήσουν) μία αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr​.

Για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150.000 ευρώ. Ωστόσο ο ανώτατος αιτούμενος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ουκρανία για το drone στη Λευκάδα: «Λυπούμαστε για το περιστατικό»

23:41

Συνάντηση για τη Γάζα στην Αίγυπτο το Σάββατο

23:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο από τους 14 συλληφθέντες από τη Δυτική Μακεδονία

23:26

Γερμανία: H Μέρκελ παραδέχεται λάθη της και στηρίζει την κυβέρνηση Μερτς

23:18

Wall Street: To AI «γκρέμισε» -4% τον Nasdaq, η απασχόληση βάζει στο επίκεντρο Fed και επιτόκια

22:53

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας «εταιρικής σχέσης» του κράτους με τους κολοσσούς της ΤΝ

22:31

Πετρέλαιο: Η ελπίδα για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έριξε τις τιμές

22:11

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν από δικαστήριο οι περιορισμοί στη νόμιμη μετανάστευση που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ

21:54

Χρυσός: Πτώση άνω του 4% σε επίπεδα εβδομάδας

21:47

Λίβανος: Η πολιτική ηγεσία καλεί το Ιράν να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

21:31

Μητσοτάκης για Σουφλιά: Άφησε το δικό του αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία ολόκληρης της χώρας

21:19

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές για την περίοδο 8 έως 12 Ιουνίου

21:08

Lamda Development: Επιτυχής η έκδοση ομολόγου 350 εκατ. - Υπερκάλυψη 1,7 φορές με προσφορές 593,5 εκατ.

20:57

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει να απολύσει «μεγάλο αριθμό εργαζομένων» στις μυστικές υπηρεσίες

20:47

O Πούτιν υποβαθμίζει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας του στο «ρωσικό Νταβός»

20:32

H ιταλική κυβέρνηση σκέφτεται να παρατείνει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα

20:11

Ιρλανδία: Τι κρύβεται πίσω από την τεράστια βουτιά του ΑΕΠ

19:43

Bitcoin: Έχασε, για λίγο, και το ψυχολογικό όριο των 60.000 δολαρίων

19:29

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς

19:21

Microsoft: Αποχωρεί από το δ.σ. μετά από 10 χρόνια ο ιδρυτής του LinkedIn

19:20

Το παγκόσμιο tech sell off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές

19:01

Έριξε άκυρο στον Ζελένσκι ο Πούτιν - «Δεν βλέπω λόγο να συναντηθούμε»

18:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργήματα αποδίδουν οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς στους 14 εμπλεκόμενους σε Κοζάνη και Αγρίνιο

18:43

Εμβόλιο σχεδιάστηκε από τεχνητή νοημοσύνη

18:42

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

18:30

Prodea: Ξεπέρασαν τον στόχο των 50.000 οι ομολογίες που προσφέρθηκαν στη δημόσια πρόταση - Υπερκάλυψη 112%

18:24

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τη στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ

18:11

ΕΕ: Γαλλία και Γερμανία προτείνουν σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

18:04

Έληξε ο συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Το πλήρωμα επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες

18:02

Μνημόνιο συνεργασίας ΡΑΕK και ΡΑΑΕΥ