Tip of the Day

ΕΣΠΑ: Πώς θα επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα

29-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Πώς θα επενδύσουν οι αγρότες με κοινοτικό χρήμα
Πηγή: Getty Images

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ τρέχει αυτή την περίοδο με κονδύλια του ΕΣΠΑ ειδικά για τους αγρότες και αφορά σε παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η «υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» έχει στόχο την επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.

Παρέχεται στήριξη για επενδύσεις ανέγερσης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού, αναδιάρθρωσης, μείωσης κόστους παραγωγής και δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ιδία κατανάλωση.​​​

Σε ποιους απευθύνεται

Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  • Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
  • Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης και να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο).

Δεν είναι επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες με εξαίρεση όσους υπέβαλαν αίτηση στήριξης από το μέτρο 6.1, οι αιτήσεις τους κρίθηκαν επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονταν από το περιφερειακό όριο πίστωσης.

Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, πρέπει:​​

  • να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
  • να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2033. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης. Να είναι δικαστικά φερέγγυα.
  • να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.

Η Περίοδος υποβολής λήγει στις 16/5/2023 (ώρα 13:00). Πρέπει να υποβάλλουν (οριστικοποιήσουν) μία αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr​.

Για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150.000 ευρώ. Ωστόσο ο ανώτατος αιτούμενος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:11

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόλυση της διοικήτριας της Fed Λίζα Κουκ

21:54

Wall Street: Ράλι μετά το πάγωμα των δασμών και την συμφωνία Τραμπ για Γροιλανδία

21:38

Τραμπ: Έχουμε «πλαίσιο συμφωνίας» για τη Γροιλανδία - Δεν θα επιβάλω δασμούς στους Ευρωπαίους

21:31

Γλυφάδα: Νεκρή πεζή από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα νερά

21:14

Γροιλανδία: Δύο πράγματα που μπορεί να κάνουν τον Τραμπ να αναθεωρήσει

21:10

BBC: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με το YouTube

21:01

Προβλήματα στην κυκλοφορία του Ηλεκτρικού και του Τραμ

20:58

ΕΕ-ΗΠΑ: «Στον πάγο η συμφωνία του Turnberry μέχρι να σταματήσουν οι απειλές κατά της Γροιλανδίας»

20:57

Γαλλία: Το Ελιζέ διαψεύδει τον Τραμπ ότι έπεισε τον Μακρόν να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων

20:53

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 16,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Πώς «ανακατεύει την τράπουλα» το «κόμμα Καρυστιανού»

20:50

Ενεργειακό deal του ομίλου Τσάκου με την Metlen

20:41

Ευρωκοινοβούλιο: Πρωτοφανής υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

20:40

Τραμπ: Απειλεί να αυξήσει και πάλι τους δασμούς στην Ελβετία

20:34

«Όπλα και τρόφιμα για πέντε μέρες»: Η Γροιλανδία δίνει οδηγίες στους πολίτες σε περίπτωση «κρίσης»

20:30

Der Spiegel: «Η ένταξη στην τρέχουσα μορφή του Συμβουλίου Ειρήνης δεν είναι εφικτή» λέει η γερμανική κυβέρνηση

20:30

Ένατος γύρος επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας

20:10

Παπαθανάσης: Επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Βελβεντού Κοζάνης

20:09

Δανός ΥΠΕΞ: Θετική μεν η διαβεβαίωση του Τραμπ για Γροιλανδία, αλλά...

20:00

To 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη

19:57

Η κρίση των 15 ημερών: Πώς η Γροιλανδία έφερε τη Δύση στα όριά της

19:44

Euractiv: Απειλή για την ΕΕ οι τιμές ενέργειας – Εκτεθειμένες και οι ελληνικές βιομηχανίες

19:43

Ευρωαγορές: Flat αντίδραση μετά την ομιλία Τραμπ στο Νταβός

19:30

Συναγερμός στην Αττική: Δρόμοι-ποτάμια και φουσκωμένα ρέματα, 112 για εκκένωση στον Ασπρόπυργο

19:19

Δυτική Μακεδονία: Τα νέα προγράμματα για στήριξη απασχόλησης και επιχειρήσεων

19:08

Ιταλία: Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Σικελία

19:02

Q&R: Από 23 Ιανουαρίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:32

Στάσσης στο Νταβός: Πώς η ΔΕΗ εξελίσσεται σε Powertech Όμιλο

18:32

Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία: Κομμάτι από το σασί ίσως βοηθήσει τους ερευνητές - «Εκσφενδονίστηκε σαν σφαίρα»

18:22

Γροιλανδία: Συνεχίζεται η ανάπτυξη του στρατού της Δανίας

18:22

Ντάιμον στο Νταβός: Χρειαζόμαστε ισχυρότερο ΝΑΤΟ και ισχυρότερη Ευρώπη