Tip of the Day

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά

10-03-2023 | 08:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλαγή ώρας 2023: Πότε πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά

Η ώρα αλλάζει στο τέλος Μαρτίου, κάτι που ανακοίνωσε χθες και επίσημα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα μπροστά.

Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής (26/3) στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αλλαγή ώρας: Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σωστά

Ενώ η αλλαγή της ώρας σημαίνει τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού, το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι ο μεγαλύτερος «υποστηρικτής» αυτής της κατάστασης, ειδικά αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά για αυτή.

Σύμφωνα με το CNN, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το σώμα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο 15-20 λεπτά vωρίτερα, περίπου για μία βδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, ώστε να προσαρμοστεί σωστά με αυτή. Η προετοιμασία για την αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την μείωση των επιπτώσεων της στους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος.

Το καλό είναι να ξεκινήσουν από τώρα οι αλλαγές στην καθημερινότητα με την προετοιμασία αυτή να κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, οι οποίοι είναι από την φύση τους προγραμματισμένοι να ξενυχτούν συνεχώς και να κοιμούνται αργά. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε διατηρεί παρόμοιο ωράριο με αυτό των εφήβων.

Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αλλαγή της ώρας. Ο γονιός θα πρέπει να κοιτάξει τον ύπνο και του ίδιου αλλά και του παιδιού του για παράδειγμα, ώστε να μην είναι ευερέθιστος σε περίπτωση που «χάσει» τον ύπνο του. Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας προσαρμόζονται κάπως καλύτερα στις αλλαγές της ώρας σε σχέση με τους έφηβους και τους ενήλικες, όποτε μπορεί να χρειαστούν λιγότερες μέρες για να προσαρμοστούν με την αλλαγή της ώρας.

Για τα περισσότερα παιδιά εκείνης της ηλικίας, η μετακίνηση της ώρας ύπνου και αφύπνισης κατά 10 με 15 λεπτά νωρίτερα, ξεκινώντας τρεις μέρες πριν την αλλαγή του ρολογιού, μπορεί να τα βοηθήσει να προσαρμοστούν μέσα σε αυτό το διάστημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Αν αυτό δεν γίνει, τα παιδιά θα αρχίσουν να γκρινιάζουν τις πρώτες μέρες της «νέας ώρας» επειδή το σώμα τους δεν θα έχει προσαρμοστεί σωστά σε αυτή την αλλαγή. Ίσως υπάρξουν και μερικά ξεσπάσματα θυμού, λόγω της απότομης αλλαγής στο ωράριο του ύπνου τους.

Ένας ακόμη τρόπος για να προετοιμαστούν σωστά τα παιδιά, είναι με το να ετοιμάζουν τα ρούχα και τις εργασίες τους το βράδυ πριν κοιμηθούν, ώστε το πρωί να υπάρχει λιγότερο άγχος. Δεν χρειάζεται να κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό τους ωράριο, καθώς αυτό απλά θα παρατείνει την προσαρμογή τους στην αλλαγή της ώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:25

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

17:22

Παπασταύρου: Σημαντική η απανθρακοποίηση, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός - Τον Φεβρουάριο του 2027 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

17:05

Σταθόπουλος (BC Partners): Νέα επένδυση το καλοκαίρι - Δεν πωλείται τώρα η Nova

17:02

Wall Street: Άνοδος S&P 500-Nasdaq λόγω αισιοδοξίας για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν - «Εκτόξευση» 22% για την Intel

17:00

Ανδρουλάκης: Στόχος να είμαστε κυβέρνηση έστω και με μία ψήφο

16:59

Γιατί αυτή η κρίση είναι πιο δύσκολη- Τα μηνύματα Ντομπρόβσκις και οι χρησμοί των Δελφών

16:58

Το κόστος της αδράνειας στην τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά το κόστος της επένδυσης

16:42

Γερμανία: Θύματα phishing η πρόεδρος της Bundestag και άλλοι αξιωματούχοι

16:39

Κικίλιας στα εγκαίνια του λιμένα Ιτέας: «Η δουλειά ενός πολιτικού είναι να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»

16:39

Groupama Ασφαλιστική: Ανάπτυξη παραγωγής και βελτίωση τεχνικής επίδοσης το 2025

16:36

Ελληνικό: Η πόλη των 15 λεπτών που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

16:35

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων υποδομής - Ποια δρομολόγια αναστέλλονται

16:34

Γ. Χαριζόπουλος (McKinsey & Company): Το AI επιταχύνει το embedded finance και καθιστά την τραπεζική «αόρατη»

16:32

Ρωσία: Πτώση της δημοτικότητας Πούτιν για έβδομη συνεχή εβδομάδα

16:28

Μπρατάκος: «Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο που δημιουργεί μεγαλύτερη αξία»

16:04

Χέγκσεθ: Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ιράν «αποκτά παγκόσμια διάσταση» - Στο Πακιστάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ

16:01

Χατζημηνάς: Θέλουμε ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο – Huether: Μην υποτιμάμε τις επιπτώσεις του πολέμου

15:56

Φωτακίδης (CVC): Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο πλάνο Στάσση – «Παρέδωσε ό,τι υποσχέθηκε»

15:56

Η Porsche πουλά σε αμερικανικό fund το μερίδιο της στη Bugatti

15:51

Καραμούζης (ΕΤΕ): Έρχονται νέες μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία

15:39

Τα νέα της εβδομάδας μέσα από κουίζ

15:39

Δένδιας: Η προστασία των θαλάσσιων διαδρομών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

15:34

Στο Φόρουμ των Δελφών μάθαμε έναν ακόμη λόγο που δεν βρίσκουμε σπίτι

15:32

Philosofish: Στρατηγική επένδυση στην ανάπτυξη και δυναμική παρουσία στη Seafood Expo Global 2026 στη Βαρκελώνη

15:29

Μαργαρίτης (Πειραιώς): Η AI βελτιώνει ταυτόχρονα την εμπειρία του πελάτη και τη λειτουργική αποδοτικότητα

15:14

Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Nα καταστήσουμε την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό όπου θα εισρέει κεφάλαιο

15:12

«Σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες, αλλά προτεραιότητα είναι η ενέργεια» λέει η Μελόνι

15:02

ΠΟΜ: Η εμφάνιση ενός επεισοδίου El Niño είναι όλο και πιο πιθανή από τα μέσα του 2026

14:58

Σάλλας: «Στο 5% ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους αν το πετρέλαιο διατηρηθεί στα 100 δολάρια»

14:50

Πλαφόν στα καύσιμα: Έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα - Τα πρόστιμα