Tip of the Day

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά

10-03-2023 | 08:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλαγή ώρας 2023: Πότε πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ώρα αλλάζει στο τέλος Μαρτίου, κάτι που ανακοίνωσε χθες και επίσημα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα μπροστά.

Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής (26/3) στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αλλαγή ώρας: Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σωστά

Ενώ η αλλαγή της ώρας σημαίνει τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού, το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι ο μεγαλύτερος «υποστηρικτής» αυτής της κατάστασης, ειδικά αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά για αυτή.

Σύμφωνα με το CNN, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το σώμα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο 15-20 λεπτά vωρίτερα, περίπου για μία βδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, ώστε να προσαρμοστεί σωστά με αυτή. Η προετοιμασία για την αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την μείωση των επιπτώσεων της στους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος.

Το καλό είναι να ξεκινήσουν από τώρα οι αλλαγές στην καθημερινότητα με την προετοιμασία αυτή να κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, οι οποίοι είναι από την φύση τους προγραμματισμένοι να ξενυχτούν συνεχώς και να κοιμούνται αργά. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε διατηρεί παρόμοιο ωράριο με αυτό των εφήβων.

Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αλλαγή της ώρας. Ο γονιός θα πρέπει να κοιτάξει τον ύπνο και του ίδιου αλλά και του παιδιού του για παράδειγμα, ώστε να μην είναι ευερέθιστος σε περίπτωση που «χάσει» τον ύπνο του. Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας προσαρμόζονται κάπως καλύτερα στις αλλαγές της ώρας σε σχέση με τους έφηβους και τους ενήλικες, όποτε μπορεί να χρειαστούν λιγότερες μέρες για να προσαρμοστούν με την αλλαγή της ώρας.

Για τα περισσότερα παιδιά εκείνης της ηλικίας, η μετακίνηση της ώρας ύπνου και αφύπνισης κατά 10 με 15 λεπτά νωρίτερα, ξεκινώντας τρεις μέρες πριν την αλλαγή του ρολογιού, μπορεί να τα βοηθήσει να προσαρμοστούν μέσα σε αυτό το διάστημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Αν αυτό δεν γίνει, τα παιδιά θα αρχίσουν να γκρινιάζουν τις πρώτες μέρες της «νέας ώρας» επειδή το σώμα τους δεν θα έχει προσαρμοστεί σωστά σε αυτή την αλλαγή. Ίσως υπάρξουν και μερικά ξεσπάσματα θυμού, λόγω της απότομης αλλαγής στο ωράριο του ύπνου τους.

Ένας ακόμη τρόπος για να προετοιμαστούν σωστά τα παιδιά, είναι με το να ετοιμάζουν τα ρούχα και τις εργασίες τους το βράδυ πριν κοιμηθούν, ώστε το πρωί να υπάρχει λιγότερο άγχος. Δεν χρειάζεται να κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό τους ωράριο, καθώς αυτό απλά θα παρατείνει την προσαρμογή τους στην αλλαγή της ώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:40

Η SK Hynix άντλησε 26,5 δισ. δολ. στη μεγαλύτερη εισαγωγή ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ

14:21

Η Κομισιόν ζητάει από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά σε Instagram και Facebook

14:14

Γιατί η πείνα επιστρέφει λίγο μετά το πρωινό

14:13

The Future of Parenting: Η CYBEX παρουσιάζει τη νέα γενιά Platinum wheelgoods

14:06

Χρυσοχοΐδης για τις επιθέσεις σε οικογένεια Νέστορα και Marfin: «Η Δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή»

14:06

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών (MISP) έως τον Οκτώβριο

13:58

ΛΔ Κονγκό: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «σιωπηλή» εξάπλωση της επιδημίας Έμπολα

13:49

Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφή για το θέμα πιθανής μεταπώλησης των S-400 σε τρίτη χώρα

13:43

Παπασταύρου: Οικοδομούμε τον Κάθετο Διάδρομο ως ένα πυκνό και αξιόπιστο περιφερειακό ενεργειακό δίκτυο

13:42

Χαρδούβελης: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, κλειδί για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

13:38

Κοντογεώργης: Έως το τέλος Αυγούστου η πρόσθετη στήριξη σε βενζίνη και ντίζελ - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

13:30

ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια λόγω περικοπών χρηματοδότησης

13:25

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις

13:23

Ζαχαράκη: Η κολύμβηση είναι πολύτιμη δεξιότητα - Ενισχύουμε τη διδασκαλία της επεκτείνοντάς την και στην Δ΄Δημοτικού

13:07

Μαρινάκης προς Ανδρουλάκη: Να καταθέσει πρόταση για την «13η σύνταξη» που την κοστολογεί 450 εκατ. ευρώ

12:57

e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών σε εκτέλεση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε συνταξιούχους του τ. Δημοσίου

12:45

Δεν αποδέχεται τη βουλευτική έδρα, μετά την παραίτηση του Γ. Καραμέρου, ο Χρ. Σπίρτζης

12:44

Bloomberg: Το ελληνικό «θαύμα» που μπορεί να δείξει τον δρόμο στη Βρετανία

12:42

Αύξηση 3,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο

12:40

Ο «ανατροπέας» Ξαβιέ Νιλ μπαίνει δυνατά στη Vodafone

12:39

Ο Άντι Μπέρναμ αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας

12:35

Συλλήψεις για την υπόθεση Marfin - Σε εξέλιξη έρευνα της ΔΑΟΕ

12:21

Ρεύμα: «Τσιμπάνε» ξανά οι τιμές χονδρικής - Πώς επηρεάζει ο καύσωνας την Ευρώπη

12:18

Τράπεζα Κύπρου: Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των μερισμάτων στους μετόχους

12:04

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την πρόταση της Ισπανίας για κοινό δανεισμό

12:02

IEA: Πρώτη ετήσια πτώση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από το 2020

11:47

Οριακές κινήσεις στις ευρωαγορές - «Άλμα» πάνω από 15% της EasyJet

11:45

Live «κυνηγητό» φοροδιαφυγής: Το νέο ψηφιακό «ραντάρ» της ΑΑΔΕ που παρακολουθεί τις αποδείξεις

11:40

Ηλεκτρονικές εξετάσεις με tablets στο ΑΠΘ - Ψηφιακό σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε 27 Τμήματα

11:33

«Με έχουν σε όλες τις λίστες τους»: Τι λέει ο Τραμπ για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του από το Ιράν