Tip of the Day

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά

10-03-2023 | 08:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλαγή ώρας 2023: Πότε πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ώρα αλλάζει στο τέλος Μαρτίου, κάτι που ανακοίνωσε χθες και επίσημα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα μπροστά.

Δηλαδή το ξημέρωμα της Κυριακής (26/3) στις 03:00 τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 04:00.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αλλαγή ώρας: Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σωστά

Ενώ η αλλαγή της ώρας σημαίνει τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού, το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι ο μεγαλύτερος «υποστηρικτής» αυτής της κατάστασης, ειδικά αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά για αυτή.

Σύμφωνα με το CNN, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το σώμα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο 15-20 λεπτά vωρίτερα, περίπου για μία βδομάδα πριν την αλλαγή της ώρας, ώστε να προσαρμοστεί σωστά με αυτή. Η προετοιμασία για την αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την μείωση των επιπτώσεων της στους κιρκάδιους ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος.

Το καλό είναι να ξεκινήσουν από τώρα οι αλλαγές στην καθημερινότητα με την προετοιμασία αυτή να κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, οι οποίοι είναι από την φύση τους προγραμματισμένοι να ξενυχτούν συνεχώς και να κοιμούνται αργά. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε διατηρεί παρόμοιο ωράριο με αυτό των εφήβων.

Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αλλαγή της ώρας. Ο γονιός θα πρέπει να κοιτάξει τον ύπνο και του ίδιου αλλά και του παιδιού του για παράδειγμα, ώστε να μην είναι ευερέθιστος σε περίπτωση που «χάσει» τον ύπνο του. Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας προσαρμόζονται κάπως καλύτερα στις αλλαγές της ώρας σε σχέση με τους έφηβους και τους ενήλικες, όποτε μπορεί να χρειαστούν λιγότερες μέρες για να προσαρμοστούν με την αλλαγή της ώρας.

Για τα περισσότερα παιδιά εκείνης της ηλικίας, η μετακίνηση της ώρας ύπνου και αφύπνισης κατά 10 με 15 λεπτά νωρίτερα, ξεκινώντας τρεις μέρες πριν την αλλαγή του ρολογιού, μπορεί να τα βοηθήσει να προσαρμοστούν μέσα σε αυτό το διάστημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Αν αυτό δεν γίνει, τα παιδιά θα αρχίσουν να γκρινιάζουν τις πρώτες μέρες της «νέας ώρας» επειδή το σώμα τους δεν θα έχει προσαρμοστεί σωστά σε αυτή την αλλαγή. Ίσως υπάρξουν και μερικά ξεσπάσματα θυμού, λόγω της απότομης αλλαγής στο ωράριο του ύπνου τους.

Ένας ακόμη τρόπος για να προετοιμαστούν σωστά τα παιδιά, είναι με το να ετοιμάζουν τα ρούχα και τις εργασίες τους το βράδυ πριν κοιμηθούν, ώστε το πρωί να υπάρχει λιγότερο άγχος. Δεν χρειάζεται να κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό τους ωράριο, καθώς αυτό απλά θα παρατείνει την προσαρμογή τους στην αλλαγή της ώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:06

H Νέα Υόρκη θα απαγορεύσει τη χρήση AI στα δημόσια σχολεία έως και την Γ' Γυμνασίου

12:02

ΛΔ Κονγκό: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί από την επιδημία Έμπολα

11:51

Μαρινάκης: «Λεφτά από Monopoly» οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης - Οι αναφορές σε Τσίπρα και Σαμαρά

11:51

Τι μας λέει η αποχώρηση πολυμελούς οικογένειας από τη Φουρνά Ευρυτανίας; Απέτυχε το πείραμα ή όχι;

11:51

Ryanair: Νέα «πυρά» για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα - Καθυστερήσεις σε 37 πτήσεις

11:42

Βενεζουέλα: Αβεβαιότητες και ερωτήματα για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ

11:37

Χατζηβασιλείου: «Αν θέλει σύγκρουση η αντιπολίτευση με την Τουρκία, να το πει»

11:32

ΔΕΗ: Νέα ακόμη χαμηλότερη τιμή στο φοιτητικό προϊόν ρεύματος ΔΕΗ myHome 4Students

11:24

«Σήμα» Νάγκελ για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Επιφυλακτικός για την συνέχεια

11:20

Σουηδία: Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν ντέρμπι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές

11:07

Στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αέναον» ο Μητσοτάκης - Δείτε live

10:55

Κάλας: «Η επίθεση στη Λειψία είχε χαρακτηριστικά κρατικής τρομοκρατίας»

10:42

Πτωτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:41

Προς τριήμερο αρνητικό σερί το ΧΑ - Το βλέμμα στις «9» του Stoxx 600

10:32

Βυθίστηκε επιβατηγό οχηματαγωγό ανατολικά της Σίφνου - Σώοι οι δύο επιβαίνοντες

10:24

ΕΣΠ: «Το εμπόριο δεν είναι υποσημείωση της ΔΕΘ, αλλά επιταχυντής της οικονομίας»

10:20

Trade Estates: Αύξηση 59% στα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο, στα 26,7 εκατ. τα έσοδα

10:16

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley - Στα ευρωπαϊκά top picks η Alpha Bank

10:15

Νεπάλ: Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες από τις πλημμύρες, πάνω από 1.130 οι νεκροί

10:13

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, Γεωργιάδης και Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας

10:00

Γερμανία: Δύο τραυματίες σε έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Άουγκσμπουργκ

09:56

Τσαγγάρη: Εξετάζονται προτάσεις για την προσθήκη και άλλων κωδικών στις μειώσεις τιμών

09:56

Νέος πρόεδρος στην BP μετά την αποπομπή του Άλμπερτ Μάνιφολντ

09:55

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το τρίπτυχο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης

09:46

Τραγωδία στην Αίγυπτο: 16 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο στο Σινά

09:41

Payzy - Cosmote Payments: Κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα και ποντάρει στη Γερμανία

09:35

Γερμανία: Νέο σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης - Επίθεση σε υποσταθμό στην Κολωνία

09:35

Αττικά Πολυκαταστήματα: Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας στο α' εξάμηνο

09:29

Eπιχορήγηση 3 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού

09:26

Ταμείο Απανθρακοποίησης: «Πράσινο φως» από Κομισιόν για έργα 2,3 δισ. ευρώ στα νησιά