Tip of the Day

Πώς να ξεχωρίσετε το πράσινο marketing από το Greenwashing

30-08-2022 | 08:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να ξεχωρίσετε το πράσινο marketing από το Greenwashing
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι επιχειρήσεις που επιδίδονται Greenwashing λατρεύουν τη χρήση ορολογίας (η οποίες τα πάνε καλά και με το SEO) όπως οικολογικό, βιώσιμο, δίκαιο εμπόριο, ανακύκλωση, χωρίς πλαστικά.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρωπότητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και πολλοί καταναλωτές και επιχειρήσεις προσπαθούν να αποκτήσουν μια πιο φιλοπεριβαλλοντική κουλτούρα προκειμένου να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας και την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών.

Και ενώ ορισμένες επιχειρήσεις υιοθετούν καλύτερες πρακτικές για να είναι πιο βιώσιμες και κοινωνικά ηθικές, άλλες επιλέγουν να επωφεληθούν από τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές, τοποθετώντας μια πράσινη ετικέτα η οποία πολλές φορές δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Πρόκειται για το λεγόμενο Greenwashing, το οποίο διαφοροποιείται ουσιαστικά από το πράσινο marketing. Το τελευταίο ενημερώνει και προωθεί αναφορικά με τις πράσινες πρακτικές και πτυχές μιας επιχείρησης ενώ το Greenwashing παραπληροφορεί αναφορικά με τη βιώσιμη στρατηγική μιας εταιρείας με στόχο στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης να προσελκύσει πελάτες ή επενδυτές προβάλλοντας ανύπαρκτα χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πράσινο μάρκετινγκ είναι διαφανείς ως προς τις προσπάθειές τους. Θέλουν να γνωρίζει το κοινό της ενέργειές τους, οι οποίες μπορούν να επαληθευθούν μέσω έρευνας.

Ωστόσο, όταν οι επωνυμίες προσποιούνται ότι είναι πιο πράσινες από ό,τι είναι, κάθε άλλο παρά διαφανές είναι. Δεν προσφέρουν επαρκείς πληροφορίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δείτε εάν υποστηρίζονται οι αξιώσεις τους. Δεν υπάρχουν βίντεο ή φωτογραφίες, τίποτα που να δείχνει πώς παράγουν τα υποτιθέμενα πράσινα και βιώσιμα αντικείμενα, τις συσκευασίες τους ή οτιδήποτε άλλο.

Εάν μια εταιρεία επαινεί τις πράσινες προσπάθειές της χωρίς να παρέχει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δείτε αν είναι πραγματικές, αυτό αποτελεί ένδειξη Greenwashing.

Οι επιχειρήσεις που επιδίδονται Greenwashing λατρεύουν τη χρήση ορολογίας (η οποίες τα πάνε καλά και με το SEO) όπως οικολογικό, βιώσιμο, δίκαιο εμπόριο, ανακύκλωση, χωρίς πλαστικά κ.λπ. και θεωρούν ότι η βιωσιμότητα μπορεί να περιοριστεί στην απλή χρήση του σωστού όρου.

Ένα απλό παράδειγμα διφορούμενων τσιτάτων θα ήταν μια επιχείρηση που δηλώνει ότι προσπαθεί να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον χωρίς να αναφέρει ξεκάθαρους στόχους. Ή λέγοντας ότι εστιάζει περισσότερο στη βιωσιμότητα, αλλά δεν παρέχει πώς ακριβώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο προϊόν ή υπηρεσία.

Ένα άλλο σημάδι του greenwashing είναι η λάθος κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μια εταιρεία δηλώνει ότι χρησιμοποιεί συσκευασίες χωρίς πλαστικό για τα προϊόντα της.

Ωστόσο, αυτή η ίδια εταιρεία που επιδεικνύει περήφανα μια καλή πρακτική μπορεί να σιωπά και για ένα άλλο, όπως το γεγονός ότι τα προϊόντα της παράγονται σε ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ από κακοπληρωμένους και κυρίως ανήλικους εργάτες.

Για τους καταναλωτές, δεν είναι συχνά εύκολο να διακρίνουν την πράσινη προώθηση από το Greenwashing.Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο που κυβερνάται από τον καπιταλισμό, επομένως οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκομίσουν χρήματα από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας των καταναλωτών να σώσουν τον πλανήτη. Μερικοί προσπαθούν να βελτιώσουν και να μειώσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Άλλοι επιλέγουν τον εύκολο τρόπο και πετούν τις σωστές λέξεις χωρίς να τις μετατρέπουν σε πράξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

IBM: Υποβάθμισε το ετήσιο guidance εσόδων - Κάτω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη

23:36

Χατζηδάκης: «Ο Γιώργος Σουφλιάς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον Ε65»

23:34

Tesla: Έχασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη παρά την αύξηση των εσόδων - Υποχωρεί 2,5% η μετοχή

23:22

Alphabet: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου - Αύξηση 82% των εσόδων από τo cloud

23:04

Wall Street: «Σβηστή» συνεδρίαση με το βλέμμα στις Big Tech

22:56

Συνελήφθη 28χρονος για τη δολοφονία του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου

22:53

Συνάντηση Παπαστεργίου με το νέο ΔΣ της ΕΕΤΤ - Στο επίκεντρο η προστασία των καταναλωτών

22:39

Ιταλία: Η Ρώμη μετατρέπει τους κινηματογράφους σε καταφύγια δροσιάς λόγω καύσωνα

22:20

ΗΠΑ: Διερευνάται το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής σε ιρανικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων της CIA στη Μέση Ανατολή

22:04

Politico: Νέο ελληνικό «όχι» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

21:52

Την 1η Ιουνίου 2027 η δίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Νέα Υόρκη

21:45

«Ναι» από ΕΕ στο deal 110 δισ. δολαρίων Paramount - Warner Bros: Οι όροι

21:32

Axios: Ο επικεφαλής της Μοσάντ είχε διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στο Ιράν

21:20

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί τους όρους για επανένταξη στα F-35

21:06

Τεχεράνη: Εάν δεν μπορεί το Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο στην περιοχή, τότε κανείς δεν θα πουλήσει

20:57

Υψηλά 2 εβδομάδων για τον χρυσό με νέα κέρδη

20:48

Πετρέλαιο: Σε υψηλό έξι εβδομάδων μετά τις δηλώσεις Ρούμπιο ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για συμφωνία

20:39

Το Βερολίνο δηλώνει άγνοια για τη μυστική συνάντηση Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Μπακού

20:26

Πυροσβεστική: 50 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:12

Κικίλιας σε αξιωματικούς Λιμενικού: «Εξαιρετικά υψηλής σημασίας η υπηρεσία σας στην πατρίδα»

19:59

Σε υψηλό 2 εβδομάδων οι ευρωαγορές πριν την ΕΚΤ - «Έλαμψε» η Randstad

19:55

Ο Ζελένσκι συζήτησε για τους Patriot με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

19:41

Ιταλία: 1000 πυρκαγιές μαίνονται στη Σικελία, εκκενώθηκε κλινική

19:34

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οι πρώτες άδειες MiCA για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

19:30

Ο Τραμπ ανοίγει ξανά το μέτωπο των δασμών: Νέος γύρος εμπορικής αβεβαιότητας

19:29

«Παράθυρο» για 5.000 επιπλέον απολύσεις στην Porsche

19:18

Ο Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης του Ε65 την Πέμπτη

19:12

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 28 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 40°C και 138 σταθμοί πάνω από 37°C

19:09

Πτώχευσε και επίσημα η Ellinair

19:05

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών της ElvalHalcor