Tip of the Day

Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG

22-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Oι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αναμένεται να φτάσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον όπου τα κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι πάντα αρκετά ξεκάθαρα για τους επενδυτές με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να παρουσιάζουν μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αποδόσεις.

Όσοι σκέφτονται να καταστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους πιο βιώσιμο, θα πρέπει να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και να έχουν καθορίσει εκ των προτέρων το πότε θα χρειαστούν τα χρήματά τους. Η επένδυση θα πρέπει να αποδώσει σε 2, 5 ή 10 χρόνια; Και αν δεν αποδώσει, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο; Ο «χρυσός» κανόνας που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όσο πιο διαφοροποιημένες είναι οι επενδύσεις, τόσο λιγότερο ασταθές θα είναι το χαρτοφυλάκιό.

Εάν αυτές οι επενδύσεις προορίζονται να είναι περιουσιακά στοιχεία συνταξιοδότησης, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με την ανοχή κινδύνου καθώς θα περνούν τα χρόνια. Εάν είστε νεότεροι, ίσως θελήσετε να εξετάσετε έναν πιο ριψοκίνδυνο συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων. Εάν πλησιάζετε στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα θελήσετε να εξετάσετε τις πιο συντηρητικές επενδύσεις.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν πραγματικά αν μια στρατηγική (που επικεντρώνεται στη βιώσιμη επένδυση) είναι κατάλληλη για αυτούς», λέει ο Casey T. Smith, πρόεδρος της Wiser Wealth Management με έδρα τη Γεωργία. «Πολλά κεφάλαια ESG έχουν μεγάλη κλίση προς τις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά τα κεφάλαια τεχνολογίας».

Για τα διαδικαστικά, θα χρειαστείτε έναν μεσίτη ή ένα άτομο που εκτελεί συναλλαγές και πληρώνεται με προμήθεια όταν αγοράζετε ή πουλάτε τίτλους ενώ υπάρχουν και ψηφιακοί «σύμβουλοι» όπως οι Betterment, Earthfolio και Impact Labs, οι οποίοι χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αυτοματοποιήσουν τις επενδύσεις σας.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, είναι το ποιος είναι ο ηθικός κώδικας του κάθε επενδυτή. Κάντε μια λίστα με όσα είναι σημαντικά για εσάς. Για παράδειγμα, η BlackRock προσφέρει προϊόντα που αποκλείουν ρητά τους κατασκευαστές πυροβόλων όπλων. Εν τω μεταξύ, η State Street και άλλοι προσφέρουν κεφάλαια που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κλιματικών ανησυχιών.

Εκτός από αυτό στο οποίο θέλετε να επενδύσετε, μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τα κεφάλαια αποκλεισμού, τα οποία επικεντρώνονται στο να αφήσουν ορισμένα είδη εταιρειών εκτός του μείγματος.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το μετοχικό ταμείο ESG της Vanguard στις ΗΠΑ. Η επένδυσή σας αναπροσαρμόζεται σε περίπου 1.500 μετοχές. Η αναζήτηση σε καθεμία από αυτές τις εταιρείες θα ήταν υπερβολική δουλειά, επομένως το ταμείο της Vanguard αφήνει εκτός εταιρείες που:

  • Παραγωγή αλκοόλ, καπνού, τυχερών παιχνιδιών και ψυχαγωγίας ενηλίκων
  • Παραγωγή πολιτικών, αμφιλεγόμενων και συμβατικών όπλων
  • Παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
  • Να μην πληρούν ορισμένα κριτήρια ποικιλομορφίας
  • Παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προτύπων κατά της διαφθοράς και του περιβάλλοντος που ορίζονται από τις αρχές του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ
  • Ίδια αποδεδειγμένα ή πιθανά αποθέματα σε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο

Αντί να χρειάζεται να επιλέξετε μεμονωμένες μετοχές και να ερευνήσετε μεμονωμένες εταιρείες, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα χρήματά σας δεν πρόκειται να ωφελήσουν καμία επιχείρηση στην οποία δεν πιστεύετε.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάστε το ενδεχόμενο εκποίησης από τυχόν περιουσιακά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με τους στόχους σας. Η εκποίηση, το αντίθετο της επένδυσης, είναι η διαδικασία πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να εκπληρώσετε τους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς σας στόχους. Συχνά, μπορείτε να πουλήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και να τα επανεπενδύσετε στα νέα βιώσιμα κεφάλαιά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο να το κάνετε εάν τα εκποιηθέντα κεφάλαιά σας βρίσκονται στην ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία με τα νέα κεφάλαιά σας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Καφούνης: Χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις, το εμπόριο θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα λουκέτα

23:48

Τουρκία: Παραιτήθηκε από το CHP ο Οζγκιούρ Οζέλ - Ίδρυσε νέο κόμμα

23:37

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα προστασίας κατά των «στρατηγικών αγωγών»

23:25

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης»

23:13

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με focus σε ημιαγωγούς και εταιρικά αποτελέσματα

22:59

Το Παρίσι επιβάλλει ισόβια κάθειρξη στους κατά συρροή βιαστές ανηλίκων κάτω των 15 ετών

22:46

Τρία drones καταρρίφθηκαν κοντά σε αμερικανικό προξενείο στο Ιράν

22:34

Βρετανός ΥΠΑΜ: «Ανεύθυνη» η ρωσική στρατιωτική άσκηση ανοικτά του Πλίμουθ

22:21

Το Ιράν προειδοποιεί τη Βουλγαρία να μην χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ το έδαφός της

22:12

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

22:03

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 59 εκατ. ευρώ

21:54

Κρεμλίνο: Οι ουκρανικές επιθέσεις στις αποθήκες της Wildberries έπληξαν τις επιχειρήσεις

21:45

Πυρκαγιές: Στο «κόκκινο» αύριο η Αττική και ακόμα 5 περιοχές εν μέσω καύσωνα

21:36

Σε θετικό έδαφος ο χρυσός με ελπίδες αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

21:27

Η Γαλλία απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 15 ετών

21:18

Κερδοφόρο 3x3 για το πετρέλαιο - Σε υψηλό 5 εβδομάδων με άνοδο άνω του 2%

21:09

Ολλανδία: «Stop» στις εισαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα

21:00

ΚΕΔΕ: Ακυρώνεται η αναξιόπιστη αξιολόγηση λόγω χαμηλής συμμετοχής των πολιτών

20:51

Κύρωση Σύμβασης παραχώρησης Αεροδρομίου Καλαμάτας: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - Την Τετάρτη στην Ολομέλεια

20:42

Πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία, χαλάζι στα Βαλκάνια: Ο ασταθής καιρός συνεχίζεται στην Ευρώπη

20:33

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα - Πού σταματούν οι υπαίθριες εργασίες

20:24

Υπερκαλύφθηκε 2,75 φορές η ΑΜΚ των 250 εκατ. ευρώ της ElvalHalcor

20:15

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Σε εξέλιξη οι τρεις

20:06

Eurostat: Ευρωπαϊκό «χρυσό» της Ελλάδας στη μείωση του δημόσιου χρέους

19:57

Μιχαηλίδου: «Τα προγράμματα "Προσωπικός Βοηθός" και "Πρώιμη Παρέμβαση" ήρθαν για να μείνουν»

19:48

Απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους - 5 νέες αλλαγές

19:41

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίεφ «κάρφωσε» μυστική συνάντηση Ρώσων και Γερμανών αξιωματούχων

19:30

Γεωργία - Κτηνοτροφία: Ορατός καύσωνας, αόρατες απώλειες

19:26

«Πράσινες» οι ευρωαγορές με προσοχή σε τεχνολογία και Ιράν

19:22

Τρεις νεκροί από χανταϊό στη Βενεζουέλα - Υπο διερεύνηση ακόμα δύο θάνατοι