Tip of the Day

Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG

22-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Oι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αναμένεται να φτάσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον όπου τα κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι πάντα αρκετά ξεκάθαρα για τους επενδυτές με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να παρουσιάζουν μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αποδόσεις.

Όσοι σκέφτονται να καταστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους πιο βιώσιμο, θα πρέπει να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και να έχουν καθορίσει εκ των προτέρων το πότε θα χρειαστούν τα χρήματά τους. Η επένδυση θα πρέπει να αποδώσει σε 2, 5 ή 10 χρόνια; Και αν δεν αποδώσει, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο; Ο «χρυσός» κανόνας που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όσο πιο διαφοροποιημένες είναι οι επενδύσεις, τόσο λιγότερο ασταθές θα είναι το χαρτοφυλάκιό.

Εάν αυτές οι επενδύσεις προορίζονται να είναι περιουσιακά στοιχεία συνταξιοδότησης, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με την ανοχή κινδύνου καθώς θα περνούν τα χρόνια. Εάν είστε νεότεροι, ίσως θελήσετε να εξετάσετε έναν πιο ριψοκίνδυνο συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων. Εάν πλησιάζετε στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα θελήσετε να εξετάσετε τις πιο συντηρητικές επενδύσεις.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν πραγματικά αν μια στρατηγική (που επικεντρώνεται στη βιώσιμη επένδυση) είναι κατάλληλη για αυτούς», λέει ο Casey T. Smith, πρόεδρος της Wiser Wealth Management με έδρα τη Γεωργία. «Πολλά κεφάλαια ESG έχουν μεγάλη κλίση προς τις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά τα κεφάλαια τεχνολογίας».

Για τα διαδικαστικά, θα χρειαστείτε έναν μεσίτη ή ένα άτομο που εκτελεί συναλλαγές και πληρώνεται με προμήθεια όταν αγοράζετε ή πουλάτε τίτλους ενώ υπάρχουν και ψηφιακοί «σύμβουλοι» όπως οι Betterment, Earthfolio και Impact Labs, οι οποίοι χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αυτοματοποιήσουν τις επενδύσεις σας.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, είναι το ποιος είναι ο ηθικός κώδικας του κάθε επενδυτή. Κάντε μια λίστα με όσα είναι σημαντικά για εσάς. Για παράδειγμα, η BlackRock προσφέρει προϊόντα που αποκλείουν ρητά τους κατασκευαστές πυροβόλων όπλων. Εν τω μεταξύ, η State Street και άλλοι προσφέρουν κεφάλαια που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κλιματικών ανησυχιών.

Εκτός από αυτό στο οποίο θέλετε να επενδύσετε, μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τα κεφάλαια αποκλεισμού, τα οποία επικεντρώνονται στο να αφήσουν ορισμένα είδη εταιρειών εκτός του μείγματος.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το μετοχικό ταμείο ESG της Vanguard στις ΗΠΑ. Η επένδυσή σας αναπροσαρμόζεται σε περίπου 1.500 μετοχές. Η αναζήτηση σε καθεμία από αυτές τις εταιρείες θα ήταν υπερβολική δουλειά, επομένως το ταμείο της Vanguard αφήνει εκτός εταιρείες που:

  • Παραγωγή αλκοόλ, καπνού, τυχερών παιχνιδιών και ψυχαγωγίας ενηλίκων
  • Παραγωγή πολιτικών, αμφιλεγόμενων και συμβατικών όπλων
  • Παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
  • Να μην πληρούν ορισμένα κριτήρια ποικιλομορφίας
  • Παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προτύπων κατά της διαφθοράς και του περιβάλλοντος που ορίζονται από τις αρχές του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ
  • Ίδια αποδεδειγμένα ή πιθανά αποθέματα σε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο

Αντί να χρειάζεται να επιλέξετε μεμονωμένες μετοχές και να ερευνήσετε μεμονωμένες εταιρείες, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα χρήματά σας δεν πρόκειται να ωφελήσουν καμία επιχείρηση στην οποία δεν πιστεύετε.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάστε το ενδεχόμενο εκποίησης από τυχόν περιουσιακά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με τους στόχους σας. Η εκποίηση, το αντίθετο της επένδυσης, είναι η διαδικασία πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να εκπληρώσετε τους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς σας στόχους. Συχνά, μπορείτε να πουλήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και να τα επανεπενδύσετε στα νέα βιώσιμα κεφάλαιά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο να το κάνετε εάν τα εκποιηθέντα κεφάλαιά σας βρίσκονται στην ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία με τα νέα κεφάλαιά σας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:11

Συνεδριάζει την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής

17:59

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης - Μέτωπα σε Ηράκλειο, Καβάλα

17:43

Χρηματιστήριο: «Πεδίο μάχης» οι 2.500 μονάδες – Τριήμερες απώλειες 3,3% στις τράπεζες

17:39

Ρωσία: «Νόμιμοι στόχοι τα ξένα στρατεύματα που θα σταλούν στην Ουκρανία μετά την ειρηνευτική συμφωνία»

17:39

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο Κατάρ εν μέσω αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών

17:33

Νεκρή γυναίκα μετά τη φωτιά στα Πατήσια - Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της

17:27

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Κούβα

17:19

Το Σάββατο η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Υποψήφιοι Πολάκης και Δούρου

17:19

Bloomberg: Η άνοδος της Λεπέν πυροδοτεί πιέσεις στην αγορά γαλλικών ομολόγων

17:18

Παρέμβαση Ελλάδας και 9 χωρών της ΕΕ για αναθεώρηση του EU ETS

17:05

Wall Street: Ανοδικά με ώθηση από Big Tech και πληθωρισμό

16:55

Οδικός χάρτης φωτοβολταϊκών: Πάνω από 20 GW στην Ελλάδα έως το 2030

16:53

Μία από τις καλύτερες ημέρες της 10ετίας για τη μετοχή της PayPal

16:52

Ουκρανία: Ο ανασχηματισμός εστιάζει στον υπ. Άμυνας καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται

16:45

Τουρισμός: Με το δεξί ξεκίνησε η σεζόν - Οι πρώτες ενδείξεις και οι προοπτικές για τη συνέχεια

16:42

Πιερρακάκης: «Μεγάλη νίκη η προσέγγιση της πραγματικής ενιαίας αγοράς»

16:32

Δήμας: Με την Παράκαμψη Χαλκίδας θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας προς τη Βόρεια Εύβοια

16:27

Αναθεώρηση Συντάγματος: «Ναι» από τη Νέα Δημοκρατία, «παρών» και «όχι» από το ΠΑΣΟΚ

16:22

Ξεκινά το «Σήμα Ισότητας» για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσων ευκαιριών στην εργασία

16:21

Έξι πιλοτικά έργα για ενίσχυση δεξιοτήτων και απασχόλησης στην Ευρώπη

16:20

Οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης για το 2026

16:18

Δούκας: Ο Δήμος Αθηναίων θα προασπίσει τους πολίτες και την περιουσία τους

16:16

Γουίλιαμς (Fed): «Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί - Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το 2028»

16:13

Πληθωρισμός: Αιφνίδια επιβράδυνση και του PPI στις ΗΠΑ - Στο 5,5% τον Ιούνιο

16:11

Ιράν: Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες

15:50

ΕΥΔΑΠ: Έργα αποχέτευσης 1 δισ. ευρώ στην Ανατολική Αττική

15:46

Πρόγραμμα Απασχόλησης 55+ της ΔΥΠΑ: Δόθηκαν 5.537 θέσεις εργασίας στους Δήμους

15:34

Δίκη για Τέμπη: Συνέχεια τη Δευτέρα - Νέα αιτήματα αναβολής για τη σύμβαση 717

15:32

Νέα επένδυση της Hilton στα Χανιά με το Hilton Chania Old Town Resort & Spa

15:18

Πάντα Βρέχει: Μια δροσερή βόλτα στο μαγικό φαράγγι της Ευρυτανίας