Tip of the Day

Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG

22-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG

Oι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αναμένεται να φτάσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον όπου τα κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι πάντα αρκετά ξεκάθαρα για τους επενδυτές με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να παρουσιάζουν μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αποδόσεις.

Όσοι σκέφτονται να καταστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους πιο βιώσιμο, θα πρέπει να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και να έχουν καθορίσει εκ των προτέρων το πότε θα χρειαστούν τα χρήματά τους. Η επένδυση θα πρέπει να αποδώσει σε 2, 5 ή 10 χρόνια; Και αν δεν αποδώσει, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο; Ο «χρυσός» κανόνας που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όσο πιο διαφοροποιημένες είναι οι επενδύσεις, τόσο λιγότερο ασταθές θα είναι το χαρτοφυλάκιό.

Εάν αυτές οι επενδύσεις προορίζονται να είναι περιουσιακά στοιχεία συνταξιοδότησης, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με την ανοχή κινδύνου καθώς θα περνούν τα χρόνια. Εάν είστε νεότεροι, ίσως θελήσετε να εξετάσετε έναν πιο ριψοκίνδυνο συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων. Εάν πλησιάζετε στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα θελήσετε να εξετάσετε τις πιο συντηρητικές επενδύσεις.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν πραγματικά αν μια στρατηγική (που επικεντρώνεται στη βιώσιμη επένδυση) είναι κατάλληλη για αυτούς», λέει ο Casey T. Smith, πρόεδρος της Wiser Wealth Management με έδρα τη Γεωργία. «Πολλά κεφάλαια ESG έχουν μεγάλη κλίση προς τις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά τα κεφάλαια τεχνολογίας».

Για τα διαδικαστικά, θα χρειαστείτε έναν μεσίτη ή ένα άτομο που εκτελεί συναλλαγές και πληρώνεται με προμήθεια όταν αγοράζετε ή πουλάτε τίτλους ενώ υπάρχουν και ψηφιακοί «σύμβουλοι» όπως οι Betterment, Earthfolio και Impact Labs, οι οποίοι χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αυτοματοποιήσουν τις επενδύσεις σας.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, είναι το ποιος είναι ο ηθικός κώδικας του κάθε επενδυτή. Κάντε μια λίστα με όσα είναι σημαντικά για εσάς. Για παράδειγμα, η BlackRock προσφέρει προϊόντα που αποκλείουν ρητά τους κατασκευαστές πυροβόλων όπλων. Εν τω μεταξύ, η State Street και άλλοι προσφέρουν κεφάλαια που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κλιματικών ανησυχιών.

Εκτός από αυτό στο οποίο θέλετε να επενδύσετε, μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τα κεφάλαια αποκλεισμού, τα οποία επικεντρώνονται στο να αφήσουν ορισμένα είδη εταιρειών εκτός του μείγματος.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το μετοχικό ταμείο ESG της Vanguard στις ΗΠΑ. Η επένδυσή σας αναπροσαρμόζεται σε περίπου 1.500 μετοχές. Η αναζήτηση σε καθεμία από αυτές τις εταιρείες θα ήταν υπερβολική δουλειά, επομένως το ταμείο της Vanguard αφήνει εκτός εταιρείες που:

  • Παραγωγή αλκοόλ, καπνού, τυχερών παιχνιδιών και ψυχαγωγίας ενηλίκων
  • Παραγωγή πολιτικών, αμφιλεγόμενων και συμβατικών όπλων
  • Παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
  • Να μην πληρούν ορισμένα κριτήρια ποικιλομορφίας
  • Παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προτύπων κατά της διαφθοράς και του περιβάλλοντος που ορίζονται από τις αρχές του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ
  • Ίδια αποδεδειγμένα ή πιθανά αποθέματα σε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο

Αντί να χρειάζεται να επιλέξετε μεμονωμένες μετοχές και να ερευνήσετε μεμονωμένες εταιρείες, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα χρήματά σας δεν πρόκειται να ωφελήσουν καμία επιχείρηση στην οποία δεν πιστεύετε.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάστε το ενδεχόμενο εκποίησης από τυχόν περιουσιακά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με τους στόχους σας. Η εκποίηση, το αντίθετο της επένδυσης, είναι η διαδικασία πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να εκπληρώσετε τους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς σας στόχους. Συχνά, μπορείτε να πουλήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και να τα επανεπενδύσετε στα νέα βιώσιμα κεφάλαιά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο να το κάνετε εάν τα εκποιηθέντα κεφάλαιά σας βρίσκονται στην ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία με τα νέα κεφάλαιά σας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:59

Λίβανος: Το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της κεντρικής Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή

16:54

Ρωσία: Καταδικάζει τις δηλώσεις Τραμπ περί «κατάληψης» της Κούβας

16:50

Δένδιας: Η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της Βουλγαρίας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα

16:44

Μητσοτάκης: «Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα αν παραταθεί η κρίση στο Ιράν» - Τι είπε για πρόωρες εκλογές, ανασχηματισμό

16:34

Υπ. Ανάπτυξης: Συνάντηση για την ασφάλεια και το κανονιστικό πλαίσιο στα πάρκα αναψυχής

16:30

Air France και KLM αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων για διηπειρωτικές πτήσεις

16:19

ΗΠΑ: Οριακή μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

16:16

Όμιλος LEGO: Αποτελέσματα-ρεκόρ και αύξηση μεριδίου αγοράς το 2025

16:13

ΕΤΕ: Σε υψηλό 16 ετών οι επενδύσεις το 2025, θετική έκπληξη οι εξαγωγές - Σχόλιο για Μ. Ανατολή

16:08

Τζιτζικώστας: «Απόλυτη προτεραιότητα» η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ευρώπη

16:05

«Θεσσαλία 2021-2027»: Έργα 471,7 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ

16:04

Υπάρχει ζωή και πέρα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

16:03

Πώς να εξασφαλίσετε τη μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης D με αυγά

15:58

Γαλλία: 33% αύξηση στην τιμή της βενζίνης για αγροτική χρήση λόγω του πολέμου

15:58

Τραμπ: «Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά - Σε δεύτερη μοίρα οι τιμές του πετρελαίου»

15:57

Θεμιστοκλέους: Έρχεται άμεσα η προκήρυξη 850 θέσεων ιατρικού προσωπικού

15:52

Πιερρακάκης: «Αν χρειαστεί, έχουμε το οπλοστάσιο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης»

15:51

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street στη σκιά της Μέσης Ανατολής

15:48

Το ελληνικό νησί με τις απέραντες αμμουδιές που μπήκε στα 12 κορυφαία της Ευρώπης

15:48

Καλύτερες αποδόσεις από ποτέ; Στην bwin έγιναν XXL

15:45

Φιντάν: «Το Ιράν μπορεί να οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο»

15:31

Διάγγελμα Χαμενεΐ: «Το Ιράν θα εκδικηθεί» - Mήνυμα για Στενά του Ορμούζ και αμερικανικές βάσεις

15:24

Μακρόν: «Να σταματήσει η Χεζμπολάχ επιθέσεις κατά του Ισραήλ»

15:10

Σαμαράς: «Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες, μόνο ερασιτέχνες εφησυχασμένοι»

15:03

Μετεγκατάσταση της ελληνικής πρεσβείας από Τεχεράνη στο Μπακού - Μήνυμα του ΥΠΕΞ

15:03

Χρυσοχοΐδης: «Είμαστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση» - Παρεμβάσεις για οδική ασφάλεια και αστυνόμευση

14:48

«Ασημένια οικονομία» και ΜμΕ: Τι ισχύει για όσους εργάζονται και μετά τα 65 έτη

14:40

Δεξαμενόπλοια φλέγονται κοντά στο Ιράκ - Βαθαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή

14:34

ΕΕ: 14 κράτη υπογραμμίζουν την ανάγκη «ανάπτυξης και αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας»

14:22

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Ισχυρή θεσμική οντότητα για τα VET Excellence Awards Greece 2026