Tip of the Day

Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG

22-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Oι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αναμένεται να φτάσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον όπου τα κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι πάντα αρκετά ξεκάθαρα για τους επενδυτές με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να παρουσιάζουν μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αποδόσεις.

Όσοι σκέφτονται να καταστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους πιο βιώσιμο, θα πρέπει να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και να έχουν καθορίσει εκ των προτέρων το πότε θα χρειαστούν τα χρήματά τους. Η επένδυση θα πρέπει να αποδώσει σε 2, 5 ή 10 χρόνια; Και αν δεν αποδώσει, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο; Ο «χρυσός» κανόνας που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όσο πιο διαφοροποιημένες είναι οι επενδύσεις, τόσο λιγότερο ασταθές θα είναι το χαρτοφυλάκιό.

Εάν αυτές οι επενδύσεις προορίζονται να είναι περιουσιακά στοιχεία συνταξιοδότησης, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με την ανοχή κινδύνου καθώς θα περνούν τα χρόνια. Εάν είστε νεότεροι, ίσως θελήσετε να εξετάσετε έναν πιο ριψοκίνδυνο συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων. Εάν πλησιάζετε στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα θελήσετε να εξετάσετε τις πιο συντηρητικές επενδύσεις.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν πραγματικά αν μια στρατηγική (που επικεντρώνεται στη βιώσιμη επένδυση) είναι κατάλληλη για αυτούς», λέει ο Casey T. Smith, πρόεδρος της Wiser Wealth Management με έδρα τη Γεωργία. «Πολλά κεφάλαια ESG έχουν μεγάλη κλίση προς τις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά τα κεφάλαια τεχνολογίας».

Για τα διαδικαστικά, θα χρειαστείτε έναν μεσίτη ή ένα άτομο που εκτελεί συναλλαγές και πληρώνεται με προμήθεια όταν αγοράζετε ή πουλάτε τίτλους ενώ υπάρχουν και ψηφιακοί «σύμβουλοι» όπως οι Betterment, Earthfolio και Impact Labs, οι οποίοι χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αυτοματοποιήσουν τις επενδύσεις σας.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, είναι το ποιος είναι ο ηθικός κώδικας του κάθε επενδυτή. Κάντε μια λίστα με όσα είναι σημαντικά για εσάς. Για παράδειγμα, η BlackRock προσφέρει προϊόντα που αποκλείουν ρητά τους κατασκευαστές πυροβόλων όπλων. Εν τω μεταξύ, η State Street και άλλοι προσφέρουν κεφάλαια που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κλιματικών ανησυχιών.

Εκτός από αυτό στο οποίο θέλετε να επενδύσετε, μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τα κεφάλαια αποκλεισμού, τα οποία επικεντρώνονται στο να αφήσουν ορισμένα είδη εταιρειών εκτός του μείγματος.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το μετοχικό ταμείο ESG της Vanguard στις ΗΠΑ. Η επένδυσή σας αναπροσαρμόζεται σε περίπου 1.500 μετοχές. Η αναζήτηση σε καθεμία από αυτές τις εταιρείες θα ήταν υπερβολική δουλειά, επομένως το ταμείο της Vanguard αφήνει εκτός εταιρείες που:

  • Παραγωγή αλκοόλ, καπνού, τυχερών παιχνιδιών και ψυχαγωγίας ενηλίκων
  • Παραγωγή πολιτικών, αμφιλεγόμενων και συμβατικών όπλων
  • Παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
  • Να μην πληρούν ορισμένα κριτήρια ποικιλομορφίας
  • Παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προτύπων κατά της διαφθοράς και του περιβάλλοντος που ορίζονται από τις αρχές του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ
  • Ίδια αποδεδειγμένα ή πιθανά αποθέματα σε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο

Αντί να χρειάζεται να επιλέξετε μεμονωμένες μετοχές και να ερευνήσετε μεμονωμένες εταιρείες, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα χρήματά σας δεν πρόκειται να ωφελήσουν καμία επιχείρηση στην οποία δεν πιστεύετε.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάστε το ενδεχόμενο εκποίησης από τυχόν περιουσιακά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με τους στόχους σας. Η εκποίηση, το αντίθετο της επένδυσης, είναι η διαδικασία πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να εκπληρώσετε τους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς σας στόχους. Συχνά, μπορείτε να πουλήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και να τα επανεπενδύσετε στα νέα βιώσιμα κεφάλαιά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο να το κάνετε εάν τα εκποιηθέντα κεφάλαιά σας βρίσκονται στην ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία με τα νέα κεφάλαιά σας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:12

Κικίλιας σε αξιωματικούς Λιμενικού: «Εξαιρετικά υψηλής σημασίας η υπηρεσία σας στην πατρίδα»

19:59

Σε υψηλό 2 εβδομάδων οι ευρωαγορές πριν την ΕΚΤ - «Έλαμψε» η Randstad

19:55

Ο Ζελένσκι συζήτησε για τους Patriot με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

19:41

Ιταλία: 1000 πυρκαγιές μαίνονται στη Σικελία, εκκενώθηκε κλινική

19:34

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οι πρώτες άδειες MiCA για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

19:30

Ο Τραμπ ανοίγει ξανά το μέτωπο των δασμών: Νέος γύρος εμπορικής αβεβαιότητας

19:29

«Παράθυρο» για 5.000 επιπλέον απολύσεις στην Porsche

19:18

Ο Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης του Ε65 την Πέμπτη

19:12

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 28 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 40°C και 138 σταθμοί πάνω από 37°C

19:09

Πτώχευσε και επίσημα η Ellinair

19:05

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών της ElvalHalcor

18:52

Παπαθανάσης: Νέα δάνεια 330 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

18:34

EasyJet: Η ΕΕ επανεξετάζει τους κανόνες ιδιοκτησίας αεροπορικών εταιρειών - Απώλειες τετραετίας για τη μετοχή

18:25

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελέας επί πρωθυπουργίας Όρμπαν

18:11

Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η κύρωση σύμβασης παραχώρησης Αεροδρομίου Καλαμάτας

18:03

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 2.500 μονάδες με «πλάτες» από blue chips

17:56

Νέα τουρκική NAVTEX για αγωγό προς τα Κατεχόμενα - Έρευνες από Oruc Reis

17:56

Κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Οδηγίες προστασίας των πολιτών

17:49

OpenAI: Mega επένδυση άνω των 30 δισ. δολ. για γιγαντιαίο data center στις ΗΠΑ

17:47

Wildberries: Η Ουκρανία χτύπησε ξανά με drones τις αποθήκες της «ρωσικής Amazon»

17:41

WSJ: Από βαμβάκι για παραγωγή... πυρομαχικών ξεμένουν οι χώρες του ΝΑΤΟ

17:29

Nestle: Κοντά στην πώληση του 50% της ευρωπαϊκής επιχείρησης νερού - Στα 5 δισ. ευρώ το deal

17:19

Η Philip Morris επενδύει στα φακελάκια νικοτίνης - Στα 11,19 δισ. ο τζίρος στο β' τρίμηνο

17:09

Ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών για κάθε ιρανική επίθεση στο Ορμούζ

17:06

Τέμπη: Εισήγηση για παραπομπή Τριαντόπουλου - Αγοραστού σε Ειδικό Δικαστήριο

16:56

Παγκόσμια Τράπεζα για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Συρρίκνωση ανάπτυξης - Εκτίναξη πληθωρισμού

16:50

Wall Street: Επιφυλακτικότητα εν αναμονή των Big Tech αποτελεσμάτων

16:48

Συμφωνία ΥΠΕΝ - ΕΤΕπ για ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών

16:43

Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες τον Μάιο, αλλά με πιο «σφιχτό» πορτοφόλι

16:42

Η Βουλγαρία ενέκρινε τη στάθμευση αεροσκαφών ανεφοδιασμού των ΗΠΑ στο έδαφός της