Tip of the Day

Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG

22-08-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα βγείτε κερδισμένοι επενδύοντας στο ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Oι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) αναμένεται να φτάσουν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον όπου τα κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι πάντα αρκετά ξεκάθαρα για τους επενδυτές με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να παρουσιάζουν μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αποδόσεις.

Όσοι σκέφτονται να καταστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους πιο βιώσιμο, θα πρέπει να έχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και να έχουν καθορίσει εκ των προτέρων το πότε θα χρειαστούν τα χρήματά τους. Η επένδυση θα πρέπει να αποδώσει σε 2, 5 ή 10 χρόνια; Και αν δεν αποδώσει, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο; Ο «χρυσός» κανόνας που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όσο πιο διαφοροποιημένες είναι οι επενδύσεις, τόσο λιγότερο ασταθές θα είναι το χαρτοφυλάκιό.

Εάν αυτές οι επενδύσεις προορίζονται να είναι περιουσιακά στοιχεία συνταξιοδότησης, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με την ανοχή κινδύνου καθώς θα περνούν τα χρόνια. Εάν είστε νεότεροι, ίσως θελήσετε να εξετάσετε έναν πιο ριψοκίνδυνο συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων. Εάν πλησιάζετε στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα θελήσετε να εξετάσετε τις πιο συντηρητικές επενδύσεις.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν πραγματικά αν μια στρατηγική (που επικεντρώνεται στη βιώσιμη επένδυση) είναι κατάλληλη για αυτούς», λέει ο Casey T. Smith, πρόεδρος της Wiser Wealth Management με έδρα τη Γεωργία. «Πολλά κεφάλαια ESG έχουν μεγάλη κλίση προς τις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά τα κεφάλαια τεχνολογίας».

Για τα διαδικαστικά, θα χρειαστείτε έναν μεσίτη ή ένα άτομο που εκτελεί συναλλαγές και πληρώνεται με προμήθεια όταν αγοράζετε ή πουλάτε τίτλους ενώ υπάρχουν και ψηφιακοί «σύμβουλοι» όπως οι Betterment, Earthfolio και Impact Labs, οι οποίοι χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αυτοματοποιήσουν τις επενδύσεις σας.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί, είναι το ποιος είναι ο ηθικός κώδικας του κάθε επενδυτή. Κάντε μια λίστα με όσα είναι σημαντικά για εσάς. Για παράδειγμα, η BlackRock προσφέρει προϊόντα που αποκλείουν ρητά τους κατασκευαστές πυροβόλων όπλων. Εν τω μεταξύ, η State Street και άλλοι προσφέρουν κεφάλαια που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κλιματικών ανησυχιών.

Εκτός από αυτό στο οποίο θέλετε να επενδύσετε, μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τα κεφάλαια αποκλεισμού, τα οποία επικεντρώνονται στο να αφήσουν ορισμένα είδη εταιρειών εκτός του μείγματος.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το μετοχικό ταμείο ESG της Vanguard στις ΗΠΑ. Η επένδυσή σας αναπροσαρμόζεται σε περίπου 1.500 μετοχές. Η αναζήτηση σε καθεμία από αυτές τις εταιρείες θα ήταν υπερβολική δουλειά, επομένως το ταμείο της Vanguard αφήνει εκτός εταιρείες που:

  • Παραγωγή αλκοόλ, καπνού, τυχερών παιχνιδιών και ψυχαγωγίας ενηλίκων
  • Παραγωγή πολιτικών, αμφιλεγόμενων και συμβατικών όπλων
  • Παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
  • Να μην πληρούν ορισμένα κριτήρια ποικιλομορφίας
  • Παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προτύπων κατά της διαφθοράς και του περιβάλλοντος που ορίζονται από τις αρχές του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ
  • Ίδια αποδεδειγμένα ή πιθανά αποθέματα σε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο

Αντί να χρειάζεται να επιλέξετε μεμονωμένες μετοχές και να ερευνήσετε μεμονωμένες εταιρείες, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα χρήματά σας δεν πρόκειται να ωφελήσουν καμία επιχείρηση στην οποία δεν πιστεύετε.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάστε το ενδεχόμενο εκποίησης από τυχόν περιουσιακά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με τους στόχους σας. Η εκποίηση, το αντίθετο της επένδυσης, είναι η διαδικασία πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να εκπληρώσετε τους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς σας στόχους. Συχνά, μπορείτε να πουλήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και να τα επανεπενδύσετε στα νέα βιώσιμα κεφάλαιά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο να το κάνετε εάν τα εκποιηθέντα κεφάλαιά σας βρίσκονται στην ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία με τα νέα κεφάλαιά σας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Τραμπ: Έχουμε πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία – Υπάρχει καλη πιθανότητα συμφωνίας

23:47

Μελόνι: Η αποδοχή μας από τον κόσμο είναι υψηλότερη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

23:38

Τραμπ: Θα διαθέσει 400 έως 500 εκατ. δολ. από το ταμείο της MAGA Inc. για τις ενδιάμεσες εκλογές

23:29

Υπ. Παιδείας: «Τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές πολιτικής ηγεσίας»

23:22

Wall Street: Πτώση στον απόηχο της απασχόλησης και της «αντίδρασης» Fed

23:04

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ για την Ελλάδα, αναβαθμίζει το outlook

22:58

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 6,5% για το Brent, πάνω από 8% το WTI

22:49

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

22:46

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πια μιλάμε με έργα, όχι με λόγια

22:35

Πόσα χρήματα παίρνει ο Καραλής για το πρώτο του διαμάντι

22:34

Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

22:20

Γαλλία: Αντιδράσεις μετά τις απειλές της ακροδεξιάς να «κλείσει τη στρόφιγγα» της βοήθειας στην Ουκρανία

22:10

Τραμπ: Απειλεί ότι θα πλήξει «πολύ σύντομα» το «Βουνό της Αξίνας»

22:00

Πορεία ενστόλων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

21:48

Τζιτζικώστας: «Καμία σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι»

21:37

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό με πτώση σχεδόν 1,5%

21:31

Χατζηδάκης: Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις

21:23

Μερτς: Δεν θα παραστεί στη διεθνή σύνοδο για το διάστημα στο Παρίσι

21:15

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:08

Μετρό Αθήνας: Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 – Προσωρινές αλλαγές στα δρομολόγια

21:00

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης στις ευρωαγορές - «Έλαμψε» η VW

20:56

Η Ιαπωνία ανοίγει την αμυντική της βιομηχανία στις διεθνείς αγορές

20:47

Πόσα χρήματα παίρνει ο Τεντόγλου για τη δεύτερη θέση στο Diamond League

20:39

Γεραπετρίτης: «Αυτονόητο ότι η Ευρώπη θα παράσχει τη στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή»

20:30

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 11 Σεπτεμβρίου

20:12

Κων. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Διατήρηση του ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 2,8 δισ.), με νέα έργα 700 εκατ. ευρώ»

20:07

Μητσοτάκης από «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια

19:56

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Ανώμαλη Προσγείωση» για εταιρείες ελικοπτέρων που έκαναν φοροδιαφυγή»

19:46

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ανακαινίσεις σχολείων και εγκαίνια νέων μονάδων στη Θεσσαλονίκη

19:34

Ζελένσκι: Την Κυριακή στο Κιέβο οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Κούσνερ και Γουίτκοφ