Tip of the Day

Πώς να προστατευτούμε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στις διακοπές

20-07-2022 | 10:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να προστατευτούμε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στις διακοπές

Διακοπές σημαίνει ανεμελιά, χαρά, διασκέδαση. Δεν είναι όμως λίγοι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν. Για αυτό το λόγο, όλοι πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, προκειμένου να αποφύγουν τα απρόοπτα, είτε βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, είτε στο βουνό.

Όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να ακολουθηθούν από όλους είτε πρόκειται για μικρο-ατυχήματα στις διακοπές, είτε για ασθένειες που τυχόν προκύψουν, αλλά ακόμη και για το πώς πρέπει να είναι η καθημερινή μας συμπεριφορά στη θάλασσα, ιδίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά.

Τραυματισμοί και ασθένειες

Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχει γίνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι πάντα απαραίτητο. Ας περιέχει: φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος, καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία.

Αποφεύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με ταμπλέτες ή με υγρά. Πριν τη χρήση τους, όμως, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Για ενοχλήσεις όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο ιατρικό κέντρο.

Δεν χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης για τυχόν αλλεργίες. Ακόμη κι ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σε κάθε περίπτωση τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης της πολιτείας και των ειδικών για τον κορονοϊό.

Θάλασσα και κολύμπι

Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.

Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι να τους μάθουμε να κολυμπούν. Μέχρι τότε όταν μπαίνουν στο νερό πρέπει να φορούν, απαραιτήτως, σωσίβιο.

Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.

Δεν κολυμπάμε σε περιοχές που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.).

Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα.

Δεν απομακρυνόμαστε από τις ακτές ιδίως σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε.

Όταν βρισκόμαστε σε πισίνα προσέχουμε τα παιδιά να μην γλιστρήσουν και πέσουν στο νερό.

Δεν επιτρέπουμε σε παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι να παίζουν σε νεροτσουλήθρες.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες έχοντας στην αγκαλιά μας μικρά παιδιά.

Για να κάνουμε σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί.

Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.

Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για έναν αναβάτη χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους.

Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε με ρυμουλκούμενα φουσκωτά ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δεν γνωρίζουμε καλό μπάνιο.

Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φοράμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε σημεία που υπάρχουν λουόμενοι.

Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.

Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα κλπ) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. Ας ενημερωθούμε για να χαρούμε το καλοκαίρι.

Δεν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο.

Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:18

Οι εξαγορές της Euronext δεν είναι πάντα αναίμακτες…

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Ευκαιρία για διορθώσεις χωρίς πρόστιμο

07:06

Εξετάζονται επιδοτήσεις στο ρεύμα – Η αποτίμηση θα καθορίσει το deal - Οι βιαστικοί της Intralot

23:55

ΗΠΑ: Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «μη εφαρμόσιμο» νόμο του 1849 που απαγόρευε τις αμβλώσεις

23:45

La Croix: Στην Ελλάδα 10.000 Ισραηλινοί μετά την 7η Οκτωβρίου 2023

23:35

Γερμανία: Κορυφώθηκε σήμερα το κύμα καύσωνα - Ακολουθούν καταιγίδες

23:25

Τορίνο: Απαγορεύει τις παραδόσεις «ντελίβερι» τις μεσημεριανές ώρες λόγω καύσωνα

23:16

Υπερψηφίστηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο με βελτιωτικές αλλαγές

23:06

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 μετά το deal ΗΠΑ-Βιετνάμ

22:52

Κερδοφόρο «3x3» για τον χρυσό

22:40

Γαλλία: Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας - Οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τα δρομολόγιά τους

22:24

Politico: Πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

22:09

Ζελένσκι: Σε διαδικασία «διευκρίνισης» της στρατιωτικής βοήθειας που θα συνεχίσει να χορηγείται από τις ΗΠΑ

22:00

Ράλι 3% για το πετρέλαιο μετά τη ρήξη Ιράν - ΔΟΑΕ

21:46

Τραμπ: Οργανώνει σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον με Αφρικανούς ηγέτες

21:31

ΟΗΕ: «Ανησυχητική» η απόφαση του Ιράν να αναστείλει τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ

21:29

Σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού η Γαλλία, σύμφωνα με το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο

21:18

Συνάντηση Ανδρουλάκη - Σουλτς: Οι διεθνείς εξελίξεις και οι προκλήσεις για την Ευρώπη στο επίκεντρο

21:13

Τζιτζικώστας: Ο τουρισμός στην Ευρώπη σπάει νέα ρεκόρ

21:11

Παπασταύρου: Τα μέιλ του κ. Σημανδράκου επιβεβαιώνουν ότι καμία ανάμειξη, πέραν του ιδίου, δεν υπήρξε για τις επιδοτήσεις

20:55

Pulse: Προβάδισμα 15 μονάδων η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι πολίτες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

20:39

Συνάντηση Θεοχάρη με τον Υφυπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν

20:35

Η Δανία θα συνεργαστεί με ουκρανικές εταιρείες κατασκευής όπλων

20:31

Μητσοτάκης στον Economist: Σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας - Ισότιμη κατανομή της προόδου

20:27

ΠΟΥ: Σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% μέσω φορολόγησης σε ζάχαρη, αλκοόλ και καπνό

20:27

Μουζάκης: Στις 10 Ιουλίου ξεκινά η περίοδος άσκησης δικαιώματος για το ΜΟΔ

20:24

Intralot: Δημόσια πρόταση από την PE Sub Holdings με 1,07 ευρώ ανά μετοχή

20:22

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Συζητάμε σοβαρά για επίτευξη συμφωνίας με την Χαμάς - Ώρα για επαναφορά ιρανικών κυρώσεων

20:16

Μέρκελ: Δεν ήθελα το Grexit, σε αντίθεση με τον Σόιμπλε - Ήθελα το «κούρεμα»

20:10

Συνάντηση της συζύγου του Ερντογάν με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ