Tip of the Day

Πώς να προστατευτούμε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στις διακοπές

20-07-2022 | 10:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να προστατευτούμε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στις διακοπές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Διακοπές σημαίνει ανεμελιά, χαρά, διασκέδαση. Δεν είναι όμως λίγοι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν. Για αυτό το λόγο, όλοι πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, προκειμένου να αποφύγουν τα απρόοπτα, είτε βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, είτε στο βουνό.

Όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να ακολουθηθούν από όλους είτε πρόκειται για μικρο-ατυχήματα στις διακοπές, είτε για ασθένειες που τυχόν προκύψουν, αλλά ακόμη και για το πώς πρέπει να είναι η καθημερινή μας συμπεριφορά στη θάλασσα, ιδίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά.

Τραυματισμοί και ασθένειες

Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχει γίνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι πάντα απαραίτητο. Ας περιέχει: φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος, καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία.

Αποφεύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με ταμπλέτες ή με υγρά. Πριν τη χρήση τους, όμως, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Για ενοχλήσεις όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο ιατρικό κέντρο.

Δεν χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης για τυχόν αλλεργίες. Ακόμη κι ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σε κάθε περίπτωση τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης της πολιτείας και των ειδικών για τον κορονοϊό.

Θάλασσα και κολύμπι

Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.

Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι να τους μάθουμε να κολυμπούν. Μέχρι τότε όταν μπαίνουν στο νερό πρέπει να φορούν, απαραιτήτως, σωσίβιο.

Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.

Δεν κολυμπάμε σε περιοχές που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.).

Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα.

Δεν απομακρυνόμαστε από τις ακτές ιδίως σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε.

Όταν βρισκόμαστε σε πισίνα προσέχουμε τα παιδιά να μην γλιστρήσουν και πέσουν στο νερό.

Δεν επιτρέπουμε σε παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι να παίζουν σε νεροτσουλήθρες.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες έχοντας στην αγκαλιά μας μικρά παιδιά.

Για να κάνουμε σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί.

Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.

Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για έναν αναβάτη χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους.

Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε με ρυμουλκούμενα φουσκωτά ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δεν γνωρίζουμε καλό μπάνιο.

Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φοράμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε σημεία που υπάρχουν λουόμενοι.

Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.

Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα κλπ) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. Ας ενημερωθούμε για να χαρούμε το καλοκαίρι.

Δεν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο.

Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:43

Τουρκία: Δικαστήριο καθαιρεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ

18:34

CrediaBank: Nέο ιστορικό υψηλό στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη το α' τρίμηνο

18:28

Trastor: Αποκτά 3 πολυόροφα κτίρια στην Αττική για 38,6 εκατ. ευρώ

18:23

Σχοινάς: «Η Ελλάδα στηρίζει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική»

18:15

ΑΜΚ με διανομή δωρεάν μετοχών από Trade Estates

18:06

«Ιστορική» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Εκτίναξη για τη ΔΕΗ με τζίρο μαμούθ

18:00

Space Hellas: Προτεινόμενο μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή

17:55

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

17:53

Κικίλιας από Χαλκίδα: «Στόχος η μεταφορά του εμπορικού λιμανιού και η δημιουργία μαρίνας»

17:45

Revoil: Καθαρό μέρισμα 0,04 ευρώ ανά μετοχή - Από 3 Ιουνίου η καταβολή

17:33

Άλμα άνω του 3% για πετρέλαιο μετά την εντολή Καμενεΐ και το SOS Μπιρόλ

17:23

Θεοδωρικάκος: «Εθνικό στοίχημα η ναυπηγική βιομηχανία για την παραγωγική Ελλάδα»

17:14

Επίσημη έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Eurobank στην Ινδία

17:12

Νέος συναγερμός για τα καύσιμα: Το Brent κρατά ψηλά τη βενζίνη και το diesel στην Ελλάδα

17:05

Πούτιν: «Έσχατη λύση η χρήση πυρηνικών όπλων»

16:51

Air France και Airbus ένοχες για συντριβή πτήσης το 2009

16:49

Πτώση στη Wall Street - Καταλύτης η Nvidia

16:23

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ - «Έτοιμο το 2027 το νέο νοσοκομείο Σπάρτης»

16:10

Διαταγή Χαμενεΐ να παραμείνει στο Ιράν το εμπλουτισμένο ουράνιο

16:09

Λετονία: Εξέδωσε προειδοποίηση για drone - Aπογειώθηκαν μαχητικά του ΝΑΤΟ

16:00

Ισραήλ: Απελάθηκαν όλοι οι ξένοι ακτιβιστές του στολίσκου για την Γάζα

15:56

Μικρή μείωση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

15:43

Νέο «καμπανάκι» ΔΟΕ (IEA) για το πετρέλαιο - «Σε κόκκινη ζώνη» το καλοκαίρι

15:40

Η Πολωνία σκοπεύει να κηρύξει τον Μπεν Γκβιρ persona non grata

15:32

Πενταετές επενδυτικό πλάνο 60 δισ. ευρώ από Stellantis - Τι περιλαμβάνει

15:29

Bullish για Alpha Bank η Mediobanca - Τιμή στόχος στα 4,70 ευρώ

15:25

Κατερίνη: Η πόλη που ενώνει τον Όλυμπο με τη θάλασσα

15:19

Ημέρα Natura 2000: 2 νέες ΕΠΜ για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Άρτα και Πρέβεζα

15:10

Μικροπλαστικά στον αέρα του σπιτιού: Πώς να προστατευτείτε

15:10

Walmart: Χειρότερες από τις εκτιμήσεις το ετήσιο outlook