Tip of the Day

Πώς να προστατευτούμε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στις διακοπές

20-07-2022 | 10:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να προστατευτούμε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στις διακοπές

Διακοπές σημαίνει ανεμελιά, χαρά, διασκέδαση. Δεν είναι όμως λίγοι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν. Για αυτό το λόγο, όλοι πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, προκειμένου να αποφύγουν τα απρόοπτα, είτε βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, είτε στο βουνό.

Όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να ακολουθηθούν από όλους είτε πρόκειται για μικρο-ατυχήματα στις διακοπές, είτε για ασθένειες που τυχόν προκύψουν, αλλά ακόμη και για το πώς πρέπει να είναι η καθημερινή μας συμπεριφορά στη θάλασσα, ιδίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά.

Τραυματισμοί και ασθένειες

Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχει γίνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι πάντα απαραίτητο. Ας περιέχει: φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος, καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία.

Αποφεύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με ταμπλέτες ή με υγρά. Πριν τη χρήση τους, όμως, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Για ενοχλήσεις όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο ιατρικό κέντρο.

Δεν χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης για τυχόν αλλεργίες. Ακόμη κι ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σε κάθε περίπτωση τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης της πολιτείας και των ειδικών για τον κορονοϊό.

Θάλασσα και κολύμπι

Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.

Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι να τους μάθουμε να κολυμπούν. Μέχρι τότε όταν μπαίνουν στο νερό πρέπει να φορούν, απαραιτήτως, σωσίβιο.

Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.

Δεν κολυμπάμε σε περιοχές που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.).

Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα.

Δεν απομακρυνόμαστε από τις ακτές ιδίως σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε.

Όταν βρισκόμαστε σε πισίνα προσέχουμε τα παιδιά να μην γλιστρήσουν και πέσουν στο νερό.

Δεν επιτρέπουμε σε παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι να παίζουν σε νεροτσουλήθρες.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες έχοντας στην αγκαλιά μας μικρά παιδιά.

Για να κάνουμε σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί.

Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.

Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για έναν αναβάτη χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους.

Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε με ρυμουλκούμενα φουσκωτά ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δεν γνωρίζουμε καλό μπάνιο.

Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φοράμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε σημεία που υπάρχουν λουόμενοι.

Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.

Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα κλπ) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας. Ας ενημερωθούμε για να χαρούμε το καλοκαίρι.

Δεν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο.

Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:38

SKY express: Υψηλές πληρότητες και αυξημένη επιβατική κίνηση το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

16:37

ΠΟΥ για χανταϊό: Ο κίνδυνος στην φάση αυτή παραμένει χαμηλός

16:36

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford εγκατέλειψε την Μεσόγειο

16:30

ΕΚΤ προς τράπεζες: Όχι σε χαλάρωση κεφαλαιακών απαιτήσεων προς όφελος των μετόχων

16:26

Ημερίδα της ΤτΕ με θέμα “DORA 360°”

16:25

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας

16:18

Ανδρουλάκης: «Η αποτυχία της ΝΔ είναι πια κοινωνική εμπειρία»

16:10

Πωλείται το πιο ακριβό σπίτι του πλανήτη

16:09

Eurovision 2026: Ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία της Βιέννης

16:00

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Από τον νόμο στην πράξη για την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή

15:47

Βρετανία: Δικαιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο για την προεξόφληση χρεογράφων

15:42

ADP: Νέα άνοδος στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα - 109.000 τον Απρίλιο

15:30

«Κοινωνικό πακέτο» Κομισιόν: Παρεμβάσεις για στέγαση, αναπηρία και καταπολέμηση της φτώχειας

15:15

Μητσοτάκης: Να επιστρέψουμε στο προηγούμενο status quo στα Στενά του Ορμούζ

15:02

ΕΟΔΥ: Εξαιρετικά σπάνια η μετάδοση χανταϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο - Δεν κινδυνεύουμε από πανδημία

14:58

Uber: «Άλμα» 8% της μετοχής μετά την αύξηση εσόδων και bookings

14:53

Τραμπ: «Πολύ νωρίς» για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν

14:45

Disney: Ισχυρά μεγέθη τριμήνου υπό τον νέο CEO - Ώθηση από streaming και theme parks

14:41

Υψηλός αριθμός ρυθμίσεων στον Εξωδικαστικό τον Απρίλιο - Νέες νομοθετικές βελτιώσεις

14:39

Πρόστιμο άνω του μισού εκατ. ευρώ σε εταιρεία του κλάδου του καφέ

14:35

Ιράν: «Aσφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ όταν θα τερματισθούν οι απειλές των ΗΠΑ»

14:32

Επτά νησιά ιδανικά για οικογενειακές διακοπές

14:30

Ζελένσκι: «1.820 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τη Ρωσία - Θα εξετάσουμε τις ενέργειές μας»

14:24

AMD: Εκτίναξη 20% της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτέλεσματα

14:23

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να πλήττει «στόχους της Χεζμπολάχ σε ζώνες»

14:17

Νέο πλαίσιο για την πρόσβαση των ανηλίκων στα social media

14:13

Ράλι στα futures της Wall Street μετά τις ελπίδες για συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

14:04

Κλείνει προσωρινά, την Παρασκευή 8 Μαϊου, η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

14:02

Novo Nordisk: «Άλμα» 6,5% της μετοχής καθώς ξεπουλά το χάπι Wegovy

14:01

Στουρνάρας: Η ιδιωτική ασφάλιση αποκτά κομβικό ρόλο στην οικονομία