Tip of the Day

Τα μυστικά της φορολογικής δήλωσης για φιλοξενούμενους και φιλοξενούντες

15-04-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μυστικά της φορολογικής δήλωσης για φιλοξενούμενους και φιλοξενούντες

Μυστικά αλλά και παγίδες τόσο για τους φορολογούμενους που φιλοξενούν συγγενείς ή φίλους στο σπίτι όσο και για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους κρύβει η φετινή φορολογική δήλωση . Οι φορολογούμενοι οι οποίοι φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων, τους μήνες φιλοξενίας και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.

Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1, να δηλώσουν υποχρεωτικά το ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Εάν ένα από τα δύο μέρη, είτε ο φιλοξενούμενος είτε αυτός που τον φιλοξενεί δεν το δηλώσει, τότε θα μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του ετέρου. Η ΑΑΔΕ έχοντας τα ΑΦΜ φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων προχωρά αμέσως στη διασταύρωση. Αν ο φορολογούμενος που παρέχει φιλοξενία δεν έχει δηλώσει τον φιλοξενούμενο στη φορολογική του δήλωση, η δήλωση του φιλοξενούμενου δεν μπορεί να προχωρήσει. Το σύστημα τον έχει μπλοκάρει και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η δήλωση θα ξεμπλοκάρει μόνο στην περίπτωση που δηλωθεί ως φιλοξενούμενος από τον φιλοξενούντα.

1. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

2. Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδ. (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

3. Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

4. Στον υποπίνακα των κωδικών 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;

Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή της φιλοξενίας εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

Προσοχή:

1. Γίνεται διασταύρωση στους φιλοξενούμενους των κωδικών 007-008. Αν δηλαδή κάποιος φορολογούμενος δηλώσει φιλοξενούμενος (κωδικοί 091, 092, 093 του πίνακα 6), θα ζητηθεί η επιβεβαίωση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, είτε αυτός συμπληρώσει τους κωδικούς 007-008, είτε όχι.

2. Στην δωρεάν παραχώρηση ακινήτου δεν δύναται ο παραχωρών το ακίνητο να δηλώνει ότι φιλοξενείται σε αυτό. Επίσης, δεν δύναται να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν παραχωρούμενο και το υπόλοιπο να δηλωθεί ως κενό.

3. Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, καθώς και οι γονείς που φιλοξενούνται στην κατοικία των τέκνων τους δεν επιβαρύνονται με την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας, η οποία επιβαρύνει τους γονείς ή τα τέκνα αντίστοιχα που ιδιοκατοικούν.

4. Στην περίπτωση που αυτός που φιλοξενείται είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης εισοδήματος, συμπληρώνει την ένδειξη «Φιλοξενία» στον Πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Εκατοντάδες παιδιά από τη Γάζα θα μεταφερθούν στη Βρετανία για ιατρική φροντίδα

23:30

Η Τεχεράνη θεωρεί ενεργές τις απειλές του Ισραήλ

23:10

Ουκρανία: Έκκληση επικεφαλής ΔΟΑΕ για αυτοσυγκράτηση μετά το πλήγμα κοντά σε πυρηνικό σταθμό

22:50

Κίνα: Οι ορεινοί προορισμοί με μεγάλο υψόμετρο και οάσεις δροσιάς προσελκύουν τους τουρίστες

22:30

Αυστραλία: Ένα σπάνιο στρώμα χιονιού κάλυψε πόλεις της ανατολικής χώρας

22:10

Βρετανία: Συγκρούσεις κατά την διάρκεια διαδηλώσεων κατά των μεταναστών

21:50

Κίνα: Η «οικονομία των ηλικιωμένων» αναδιαμορφώνει την καταναλωτική αγορά

21:30

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ζητά την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς

21:05

Πυροσβεστική: 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

20:34

Στενός συνεργάτης του Τραμπ κατηγορεί την Ινδία ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

20:08

Η φοιτήτρια από την Γάζα που κατηγορήθηκε για αντισημιτικές αναρτήσεις απελάθηκε από τη Γαλλία

19:44

Λευκός Οίκος: «Σχεδόν οριστικοί» οι νέοι δασμοί Τραμπ

19:21

Νετανιάχου: Ζητώ την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού για την άμεση παροχή τροφής στους ομήρους

19:00

Κικίλιας: Τα σχέδια και οι σκακιέρες χωρίς τον λαό είναι «άδεια πουκάμισα»

18:40

Φεύγουν οι αδειούχοι του Αυγούστου: Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της χώρας

18:16

Μακρόν: «Επαίσχυντη σκληρότητα» και «απεριόριστη απανθρωπιά» από την Χαμάς

17:56

Γάζα: Έξι ακόμη άνθρωποι πέθαναν από την πείνα - Λεηλασίες σε φορτηγά με βοήθεια

17:30

Ισπανία: Νεκροί πατέρας και γιος από τη συντριβή διθέσιου αεροσκάφους στη θάλασσα

17:10

Εστίαση: Το μεγάλο στοίχημα για το 2025

16:50

ΕΛΑΣ: Περισσότερες από 630 παραβάσεις του ΚΟΚ σε 1.605 ελέγχους στην Κεντρική Μακεδονία

16:37

Πατσαλίδης (ΕΚΤ): Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης παρά τις γεωπολιτικές και εμπορικές προκλήσεις

16:17

Πορτογαλία: Συναγερμός για τον κίνδυνο πυρκαγιών από σήμερα

16:00

ΠΑΣΟΚ: Ο λαός θα βάλει τέλος στην ατιμωρησία και την ασυδοσία της κυβέρνησης

15:45

Πάνω από ένα εκατ. νέοι στη Ρώμη για τη λειτουργία - «Στοχεύστε σε μεγάλα πράγματα» είπε ο πάπας Λέων ΙΔ’

15:40

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Μικρά Σάντα Ημαθίας

15:28

Ρωσία-Κίνα: Σε εξέλιξη το πρακτικό σκέλος των διμερών ναυτικών ασκήσεων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

15:07

Δούκας: Η Αθήνα σέβεται τους επισκέπτες της και υποστηρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης

14:47

Νετανιάχου: «Συγκλονισμένος» από τα βίντεο ισραηλινών ομήρων

14:32

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα σε 22 περιοχές της χώρας

14:10

Σαμαράς: Η ΝΔ έχει υποστεί μετάλλαξη - Υπάρχει αληθινό πολιτικό κενό