Tip of the Day

ESG: Τα 5 θέματα που πρέπει να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις

30-03-2022 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ESG: Τα 5 θέματα που πρέπει να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου το ESG θωρακίζεται με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται και συγκεκριμενοποιείται, τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για όλη την αλυσίδα αξίας αυξάνοντας ταυτόχρονα τα διακυβεύματα για τις εταιρείες να παρακολουθούν αποτελεσματικά τους παράγοντες ESG.

Πρώτον, όπως είναι γνωστό, στο κριτήριο εταιρικής διακυβέρνησης, εάν μια εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις πολιτικές, τη νομοθεσία και τους κανονισμούς ESG, ενδέχεται να μην έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ή ικανότητα να προσελκύει πιθανούς επενδυτές ενώ η στρατηγική ESG που ακολουθεί επηρεάζει τη φήμη της (και το κόστος συμμόρφωσης που μπορεί να προκύψει).

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο πεδίο εφαρμογής 3 το οποίο αφορά στις εκπομπές. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εφαρμογή του ESG σε μια αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά οι προβλέψεις του Scope 3 μπορεί απλώς να θεωρηθούν ως οι πιο περίπλοκες στη διαχείριση.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) αναλύονται σε τρεις κατηγορίες ή «πεδία». Το πεδίο 1 αναφέρεται στις άμεσες εκπομπές. Το πεδίο 2 αναφέρεται σε έμμεσες εκπομπές από εταιρείες όπως η αγορασμένη παραγωγή ενέργειας. Το πεδίο 3 καλύπτει όλες τις άλλες έμμεσες εκπομπές από την αλυσίδα αξίας της εταιρείας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το διαχειριστεί μια εταιρεία; Σύμφωνα με τον Emir Sassi, Global Head of Procurement Sustainability, στη Novartis, «το μέγεθος του εύρους του Scope 3 ως μέρος των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πάνω από 90%. Είναι ένας τεράστιος τομέας διαχείρισης πολλών εταιρειών και πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό δεν είναι άμεσοι. Τα οδικά ταξίδια των εργαζομένων, οι εκπομπές εργοστασίων και γραφείων είναι συχνά πιο εύκολο να εντοπιστούν και είναι λιγότερο από το 10% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου. Το υπόλοιπο παράγεται από την αλυσίδα εφοδιασμού.

Τρίτον, όπως υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς «η βιωσιμότητα είναι ένα καυτό θέμα – σπουδαίο στη θεωρία, αλλά δύσκολο στην πράξη». Οι οργανισμοί συχνά μιλούν για την παρακολούθηση παραγόντων ESG, αλλά αποτυγχάνουν τελικά να ακολουθήσουν τη διαδικασία. Η δημοσίευση δηλώσεων μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων σχετικά με την επίτευξη στόχων και τη μηδενική στόχευση απλά δεν αρκεί.

Προκειμένου να παρακολουθούν επιτυχώς το ESG, οι εταιρείες πρέπει να έχουν εργαζομένους με ισχυρή κουλτούρα, σαφείς πολιτικές και συστήματα λογισμικού που ήδη υπάρχουν.

Και σε αυτό το σημείο φθάνουμε στο θέμα της αλλαγής κουλτούρας. Όταν πρόκειται για την εφαρμογή παραγόντων ESG σε έναν οργανισμό και την αλυσίδα αξίας, δεν πρόκειται μόνο για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας αλλά η νοοτροπία και οι αξίες των εργαζομένων έχουν επίσης σημασία.

Τα στελέχη στις ανώτερες βαθμίδες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, διατηρώντας μια εταιρική κουλτούρα υψηλής αξίας μέσω της διαφάνειας σχετικά με τους στόχους, τις ανάγκες, τις πολιτικές και την αποστολή ESG της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κατανοήσουν τι αντιπροσωπεύει η εταιρεία και γιατί η βιωσιμότητα παίζει ζωτικό ρόλο στις προσπάθειες της εταιρείας.

Όσο περισσότερο οι εργαζόμενοι κατανοούν τα οφέλη και τη σημασία του ESG, τόσο περισσότερο μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των στόχων βιωσιμότητας.

Τέλος, το ESG αποτελεί έναν τεράστιο τομέα παρακολούθησης, ειδικά για μεγαλύτερους οργανισμούς, και πολλές εταιρείες δεν μπορούν να το διαχειριστούν ή να το μετρήσουν τα αποτελέσματα από μόνες τους.

Προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα και κατανόηση των παραγόντων ESG, οι εταιρείες, οι φορείς, οι εργαζόμενοι, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι επενδυτές πρέπει να συνεργαστούν, να έχουν αυξημένη επικοινωνία και ανοιχτές, ειλικρινείς συνομιλίες με άλλους σχετικά με το κλίμα και τους παράγοντες ESG.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:46

Μακρόν, Μπέρναμ, Κάρνεϊ: Η επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δ. Όχθη απειλεί τη λύση των δυο κρατών

20:32

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες λόγω χαμηλής στάθμης στον Δούναβη

20:22

Ολλανδία: Η κυβέρνηση ανακαλεί την άδεια του ακροδεξιού καναλιού Ongehoord Nederland

20:13

Ρούτε: Οι σύμμαχοι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την Ουκρανία

20:04

Η εκλογική επέλαση της AfD αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία

19:55

Στα 263,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης για γεωργικές εκμεταλλεύσεις

19:51

To Ιράν κατέσχεσε αμερικανικό υποβρύχιο drone στα Στενά του Ορμούζ

19:43

Η Σωληνουργεία Κορίνθου αναλαμβάνει την προμήθεια σωλήνων για έργο του ΔΕΣΦΑ

19:36

Στη λίστα των FT με τους κορυφαίους CEO της Βρετανίας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος - Το top 10

19:23

Ρωμανός: Στον πυρήνα της πολιτικής μας η στήριξη των νοικοκυριών

19:12

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - «Βουτιά» άνω του 10% για Novartis

19:06

Υεμένη: Τουλάχιστον 500 νεκροί στις μάχες Χούθι - κυβερνητικών την τελευταία εβδομάδα

18:54

Στα 20,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΒΙΑΝΕΞ το 2025 - Άλμα 97,1%

18:44

Πόσο τοξικά είναι τα fast fashion ρούχα που φοράμε;

18:41

Μέρκελ για νίκη AfD: «Ματώνει η καρδιά μου, χρειάζεται ισχυρότερη επαφή με τους πολίτες»

18:31

Fourlis: Αύξηση 7,6% στις πωλήσεις το α' εξάμηνο

18:19

Κρεμλίνο: «Ο Τραμπ είπε στον Πούτιν ότι θέλει αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας»

18:16

Σαράντης: Καθαρά κέρδη 26,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο - Στα 308,3 εκατ. οι πωλήσεις

18:16

Αντίποινα από Ισραήλ: Κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ λόγω Δ. Όχθης

18:14

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κανδήλι Μεγάρων

18:09

Star Bulk: Στα 23-25,50 ευρώ η δημόσια προσφορά, στόχος άντλησης έως 112,2 εκατ. ευρώ

18:03

Πώς σχολιάζουν ξένοι οίκοι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία

18:02

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας

17:59

Χρηματιστήριο: Έκανε το 4 στα 4 με συγκρατημένο τζίρο

17:58

Η Google αλλάζει τον τρόπο που εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ευρώπη

17:49

Πεντάγωνο: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας»

17:45

ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και οι οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία

17:44

BriQ Properties: Αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη το 1ο εξάμηνο - Προσωρινό καθαρό μέρισμα 0,10€/μτχ

17:40

ΑΑΔΕ: Νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων για τα ΚΥΔ που διαχειρίζονται Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης

17:39

Πετρόπουλος: Συμφωνία για εξαγορά του 100% της «Τζώρτζης» έναντι 6,5 εκατ. ευρώ