Tip of the Day

Εξοικονομήστε ενέργεια αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες στο σπίτι

15-03-2022 | 10:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο εξοπλισμός αλλά και η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες αποτελούν μια καλή αρχή για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Η εποχή της φθηνής ενέργειας φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν και οι καταναλωτές καλούνται να ανταποκριθούν σε μία νέα τάξη πραγμάτων και να αλλάξουν συνήθειες για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Ο εξοπλισμός αλλά και η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες αποτελούν μια καλή αρχή για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν οι έξυπνοι μετρητές οι οποίοι δείχνουν ακριβώς πόση ενέργεια καταναλώνεται ανά συσκευή καθιστώντας τους χρήστες ευέλικτους ως προς την αυξομείωση της κατανάλωσης ανά περίπτωση.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας είναι η απενεργοποίηση των συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό σημαίνει την πλήρη αποσύνδεση τους καθώς ακόμα κι αν είναι σε αναμονή ή συνδεδεμένα σε πρίζα, θα μπορούσαν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λίγη ενέργεια. Στο ίδιο πλαίσιο, καλό είναι να μην φορτίζουμε το κινητό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορεί να είναι βολικό, αλλά τα περισσότερα τηλέφωνα χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να φορτιστούν πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι ένα πλήρως φορτισμένο τηλέφωνο μπορεί να μείνει στην πρίζα για ώρες χωρίς λόγο, σπαταλώντας ρεύμα και χρήματα. Κατά τον ίδιο τρόπο, κατά το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, η διαδικασία θα πρέπει να συντελείται με πλήρες φορτίο για να αξιοποιείται στο έπακρον η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται.

Το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να είναι αυτό απαραίτητο, καταναλώνει περισσότερη. Σε πολλές περιπτώσεις, το πλύσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα και θα καταναλώσει λιγότερη ενέργεια. Ακόμη, δεδομένου ότι η χώρα μας υπάρχει αρκετός ήλιος, είναι προτιμότερο να αξιοποιείται για το στέγνωμα των ρούχων, τα οποία μπορούμε να απλώνουμε έξω αντί να χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο.

Σημαντικό ρόλο στη χρήση συσκευών όπως είναι το πλυντήριο ρούχων και πιάτων παίζουν και τα φίλτρα τα οποία θα πρέπει να καθαρίζονται καθώς σε διαφορετική περίπτωση λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά.

Η ώρα που παραμένουμε στο μπάνιο παίζει επίσης το ρόλο της στη σπατάλη πόρων. Ένα μεγάλο ντους μπορεί να είναι χαλαρωτικό μετά από μια δύσκολη μέρα, αλλά καταναλώνει επίσης πολλή ενέργεια.

Εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα

Η κουζίνα, ένας από τους πιο ενεργοβόρους χώρους του σπιτιού απαιτεί επίσης έξυπνη διαχείριση. Για παράδειγμα, συχνά ο βραστήρας χρησιμοποιείται άσκοπα πάνω από δύο φορές για τον ίδιο σκοπό απλά και μόνο επειδή το νερό δεν χρησιμοποιήθηκε μετά από το πρώτο βράσιμο.

Σε αντίθεση με το πλυντήριο ρούχων, το ψυγείο δεν πρέπει να είναι εντελώς γεμάτο καθώς σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία και να κυκλοφορήσει τον κρύο αέρα. Το ψυγείο αποτελεί μια συσκευή η οποία παραμένει μόνιμα αναμμένη, επομένως εάν δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, μπορεί να σπαταλήσει πολύ ρεύμα. Για το λόγο αυτό πρέπει να καθαρίζονται τα πηνία που υπάρχουν στο πίσω μέρος.

Στην ίδια λογική, εάν συσσωρευτεί πάγος στην κατάψυξη, πρέπει να δουλέψει σκληρότερα και θα καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει το φαγητό παγωμένο. Η τακτική απόψυξη του καταψύκτη, τον βοηθά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά καθώς χρειάζεται να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία.

Παρόλο που οι αργές κουζίνες παραμένουν αναμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα και μπορούν να είναι πιο αποδοτικές από έναν τυπικό φούρνο. Συνήθως χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα ενέργειας με μια λάμπα. Ακόμη, η χρήση φούρνου μικροκυμάτων αντί εστίας είναι πιθανό να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και το ίδιο συμβαίνει και με μία χύτρα ταχύτητας σε σχέση με μια συμβατική κατσαρόλα.

Ο σωστός προγραμματισμός κατά το μαγείρεμα εξοικονομεί επίσης ενέργεια. Εάν σχεδιάζετε τι θα μαγειρέψετε εκ των προτέρων, μπορείτε να επωφεληθείτε από το πότε είναι αναμμένα ο φούρνος και οι εστίες. Αντί να ανάβετε τον φούρνο δύο φορές και να περιμένετε να ζεσταθεί, ίσως μπορείτε να μαγειρέψετε πολλά είδη ταυτόχρονα και να μειώσετε την ώρα που είναι αναμμένος.

Σβήστε τα φώτα

Ο φυσικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της μέρας επιτρέπει να μειώσουμε τη χρήση των φωτιστικών εντός του σπιτιού. Πολλοί καταναλωτές έχουν τη συνήθεια να μη σβήνουν τα φώτα όταν εξέρχονται από ένα δωμάτιο, κάτι που συνεπάγεται επίσης άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Ομοίως, η χρήση λαμπτήρων LED εξοικονομούν ενέργεια σε σχέση με τους λαμπτήρες αλογόνου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανίδα εξερευνήτρια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

23:45

Χάρβαρντ: Πρώην διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής καταδικάστηκε για εμπόριο οργάνων

23:35

Κεφαλογιάννη: Το 2025 θα είναι ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

23:22

Μήνυση και αγωγή κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος

23:12

Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τις tech μετοχές - «4x4» πτωτικό σερί για τον S&P 500

22:56

Γαλλία: Στόχος χάκερ το υπουργείο Εσωτερικών – Συνελήφθη ένας ύποπτος

22:51

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης ομάδας στην Κρήτη

22:46

Ο Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE-MERCOSUR

22:40

«Συμμαχία» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ για την δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Φαληρικού Όρμου» των 320 εκατ.

22:29

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης εν μέσω αντεγκλήσεων

22:15

Rebound για το πετρέλαιο - Κέρδη 1,6% με ώθηση από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Βενεζουέλας

21:58

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 30 δια. ευρώ για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

21:38

Ιστορικό υψηλό για το ασήμι: «Προσγειώθηκε» πάνω από τα 66 δολάρια - Κέρδη για τον χρυσό

21:17

Μερτς: «Δεν επιτρέπεται να γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων»

21:13

Intralot: Απέκτησε μετοχές αξίας 3,22 εκατ. ευρώ ο Soohyung Kim

21:03

Pulse: Στο 29% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου - Το αποτύπωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων

20:46

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια η τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

20:45

Opinion Poll: Στο 29,7% η ΝΔ - Ένας στους δύο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες

20:41

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - Mercosur

20:29

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Εποικοδομητική η συνάντηση με Κυρανάκη

20:23

ΗΠΑ: Επιτρεπτές οι πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου

20:17

BIS: Η λειψυδρία φέρνει αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη

20:14

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

20:07

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ με διπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ - Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

20:03

Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

20:02

«Φούσκες» παντού

19:57

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην κάνουν χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

19:53

Oracle: Η Blue Owl «κάνει πίσω» στην κατασκευή data center αξίας 10 δισ. - «Βουτιά» 5% για τη μετοχή

19:45

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη»

19:42

Viohalco: Πώληση 3,7 εκατ. μετοχών της Cenergy Holdings - Κάτω του 70% το ποσοστό της