Tip of the Day

Εξοικονομήστε ενέργεια αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες στο σπίτι

15-03-2022 | 10:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο εξοπλισμός αλλά και η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες αποτελούν μια καλή αρχή για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Η εποχή της φθηνής ενέργειας φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν και οι καταναλωτές καλούνται να ανταποκριθούν σε μία νέα τάξη πραγμάτων και να αλλάξουν συνήθειες για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Ο εξοπλισμός αλλά και η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες αποτελούν μια καλή αρχή για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν οι έξυπνοι μετρητές οι οποίοι δείχνουν ακριβώς πόση ενέργεια καταναλώνεται ανά συσκευή καθιστώντας τους χρήστες ευέλικτους ως προς την αυξομείωση της κατανάλωσης ανά περίπτωση.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας είναι η απενεργοποίηση των συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό σημαίνει την πλήρη αποσύνδεση τους καθώς ακόμα κι αν είναι σε αναμονή ή συνδεδεμένα σε πρίζα, θα μπορούσαν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λίγη ενέργεια. Στο ίδιο πλαίσιο, καλό είναι να μην φορτίζουμε το κινητό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορεί να είναι βολικό, αλλά τα περισσότερα τηλέφωνα χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να φορτιστούν πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι ένα πλήρως φορτισμένο τηλέφωνο μπορεί να μείνει στην πρίζα για ώρες χωρίς λόγο, σπαταλώντας ρεύμα και χρήματα. Κατά τον ίδιο τρόπο, κατά το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, η διαδικασία θα πρέπει να συντελείται με πλήρες φορτίο για να αξιοποιείται στο έπακρον η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται.

Το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να είναι αυτό απαραίτητο, καταναλώνει περισσότερη. Σε πολλές περιπτώσεις, το πλύσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα και θα καταναλώσει λιγότερη ενέργεια. Ακόμη, δεδομένου ότι η χώρα μας υπάρχει αρκετός ήλιος, είναι προτιμότερο να αξιοποιείται για το στέγνωμα των ρούχων, τα οποία μπορούμε να απλώνουμε έξω αντί να χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο.

Σημαντικό ρόλο στη χρήση συσκευών όπως είναι το πλυντήριο ρούχων και πιάτων παίζουν και τα φίλτρα τα οποία θα πρέπει να καθαρίζονται καθώς σε διαφορετική περίπτωση λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά.

Η ώρα που παραμένουμε στο μπάνιο παίζει επίσης το ρόλο της στη σπατάλη πόρων. Ένα μεγάλο ντους μπορεί να είναι χαλαρωτικό μετά από μια δύσκολη μέρα, αλλά καταναλώνει επίσης πολλή ενέργεια.

Εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα

Η κουζίνα, ένας από τους πιο ενεργοβόρους χώρους του σπιτιού απαιτεί επίσης έξυπνη διαχείριση. Για παράδειγμα, συχνά ο βραστήρας χρησιμοποιείται άσκοπα πάνω από δύο φορές για τον ίδιο σκοπό απλά και μόνο επειδή το νερό δεν χρησιμοποιήθηκε μετά από το πρώτο βράσιμο.

Σε αντίθεση με το πλυντήριο ρούχων, το ψυγείο δεν πρέπει να είναι εντελώς γεμάτο καθώς σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία και να κυκλοφορήσει τον κρύο αέρα. Το ψυγείο αποτελεί μια συσκευή η οποία παραμένει μόνιμα αναμμένη, επομένως εάν δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, μπορεί να σπαταλήσει πολύ ρεύμα. Για το λόγο αυτό πρέπει να καθαρίζονται τα πηνία που υπάρχουν στο πίσω μέρος.

Στην ίδια λογική, εάν συσσωρευτεί πάγος στην κατάψυξη, πρέπει να δουλέψει σκληρότερα και θα καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει το φαγητό παγωμένο. Η τακτική απόψυξη του καταψύκτη, τον βοηθά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά καθώς χρειάζεται να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία.

Παρόλο που οι αργές κουζίνες παραμένουν αναμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα και μπορούν να είναι πιο αποδοτικές από έναν τυπικό φούρνο. Συνήθως χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα ενέργειας με μια λάμπα. Ακόμη, η χρήση φούρνου μικροκυμάτων αντί εστίας είναι πιθανό να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και το ίδιο συμβαίνει και με μία χύτρα ταχύτητας σε σχέση με μια συμβατική κατσαρόλα.

Ο σωστός προγραμματισμός κατά το μαγείρεμα εξοικονομεί επίσης ενέργεια. Εάν σχεδιάζετε τι θα μαγειρέψετε εκ των προτέρων, μπορείτε να επωφεληθείτε από το πότε είναι αναμμένα ο φούρνος και οι εστίες. Αντί να ανάβετε τον φούρνο δύο φορές και να περιμένετε να ζεσταθεί, ίσως μπορείτε να μαγειρέψετε πολλά είδη ταυτόχρονα και να μειώσετε την ώρα που είναι αναμμένος.

Σβήστε τα φώτα

Ο φυσικός φωτισμός κατά τη διάρκεια της μέρας επιτρέπει να μειώσουμε τη χρήση των φωτιστικών εντός του σπιτιού. Πολλοί καταναλωτές έχουν τη συνήθεια να μη σβήνουν τα φώτα όταν εξέρχονται από ένα δωμάτιο, κάτι που συνεπάγεται επίσης άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Ομοίως, η χρήση λαμπτήρων LED εξοικονομούν ενέργεια σε σχέση με τους λαμπτήρες αλογόνου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:07

Αυξημένες οι εντολές απομακρύνσεις παράνομων τραπεζοκαθισμάτων στον δήμο Αθηναίων

15:00

Ευρωεκλογές: ΑΑΔΕ για επιστολική ψήφο - Έως 29/4 και ώρα 15:30 οι μεταβολές στοιχείων Μητρώου

14:57

Τσακλόγλου: Στην πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων έχουν εγγραφεί ήδη 75.000 άτομα

14:53

ΟΗΕ για Γάζα: Μπορεί να χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια

14:50

Στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας

14:46

«Με απόλυτη επιτυχία» στέφθηκε η εφαρμογή του εισιτηρίου εισόδου στη Βενετία

14:44

ΕΤαΕ: Πιστωτικές εγγυήσεις έως 4,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

14:42

Κομισιόν: Στο στόχαστρο η Shein - Ζητά αυστηρότερους όρους για ανηλίκους, προστασία συναλλαγών

14:40

ΕΤΕ-Ταμείο Invest EU: Συμφωνία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της καινοτομίας

14:37

Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

14:31

Κοντογεώργης: Η Εκκλησία μας δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς πορτιέρηδες

14:26

Κασσελάκης: Προπαγάνδα του Μαξίμου τα περί «κρουαζιέρας» και «διακοπών στο Αιγαίο»

14:20

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αποτελεσμάτων για 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης

14:16

Κικίλιας: Μάχη δίνουν τώρα οι πυροσβέστες, και θα συνεχίσουν να δίνουν

14:11

Αυγενάκης: Κλιματική κρίση και επισιτιστική επάρκεια οι επόμενες προκλήσεις

14:06

Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Θετικό βήμα το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής και η Ψηφιακή Παρακολούθηση Διακίνησης Αγαθών

13:58

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

13:53

Τι αλλάζει σε αυθαίρετα, εκτός σχεδίου και συντελεστές δόμησης

13:50

Μεταλλείο Ολυμπιάδας: Αυξημένη η παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του έτους

13:50

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

13:40

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

13:26

Μητσοτάκης: Η θεσμική συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία είναι στενή

13:18

Ισραήλ: Ένας νεκρός από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο

13:13

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

13:13

Βορίδης: Ζητάμε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της

13:07

Ιατρικό Αθηνών - Lamda: Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

13:05

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

12:58

Η Thoma Bravo εξαγοράζει την Darktrace για 5,3 δισ. - Πλήγμα για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

12:56

Βελόπουλος: Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ

12:50

Γραμμένος: Παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Κωνσταντίνου Φλώρου