Tip of the Day

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το πάρουν όσοι ήταν σε αναστολή/ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

14-12-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί που μπήκαν σε αναστολή, ή στον μηχανισμό ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ το διάστημα από 1η Μαΐου ως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η καταβολή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διά του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων - εργαζομένων, ως εξής:

  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30ή.11.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021,
  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022.

Τι θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από 1.5.2021 έως 31.12.2021, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 201 του ν. 4855/2021 (Α’ 215) και του άρθρου 2 του ν. 4824/2021 (Α’ 156) καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1.5.2021 έως 31.12.2021. Η καταβολή της ανωτέρω αναλογίας γίνεται από τους υπόχρεους προς τούτο εργοδότες κατά τον χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 (Β’ 742) κοινή υπουργική απόφαση.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους ως άνω εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή από αυτούς ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 129 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021 για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια Α.Π.Δ. τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου ή Ορισμένου Χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας. Η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων της Α.Π.Δ. γίνεται με βάση τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν καταβάλει σε εργαζόμενους της περ. α, αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας ή λόγω διακοπής της αναστολής της σύμβασης εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, τα ποσά των αποδοχών αυτών καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2021 με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στις αποδοχές που καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2021 βάσει της περ. ii καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσεχία: Απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 40,6°C

23:37

Η Αυστραλία διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους

23:15

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία-πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου

22:49

Ταϊλάνδη: Ένας Αυστραλός συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 17χρονης μέσα σε μια βαλίτσα

22:17

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερις οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου

21:18

Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

21:03

Γαλλία-καύσωνας: 74 θάνατοι από πνιγμό από τις 18 Ιουνίου στη χώρα

20:58

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και παραβάσεις της αντιπυρικής νομοθεσίας

20:45

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

20:41

Σέρρες: Εγκλεισμό μέχρι 10 έτη σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον 16χρονο για τον φονικό ξυλοδαρμό 17χρονου

20:36

Ελβετία: Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο για τρίτη συνεχή ημέρα, με 39°C

20:21

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός κατά την πρώτη ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

20:11

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς μειώνει την παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον Δούναβη

20:00

Πετρέλαιο: Η αγορά προεξοφλεί κανονικότητα, οι αναλυτές όχι

19:42

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

19:39

Διάσωση 35 αλλοδαπών νοτιοανατολικά της Γαύδου από σκάφος της FRONTEX

19:14

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Κρυονέρια

19:08

Σδούκου σε Τσουκαλά: Το γαρ πολύ της δημοσκοπικής θλίψεως γεννά παραφροσύνη

19:02

Χανιά: Σύλληψη 45χρονης αλλοδαπής για εμπρησμό από πρόθεση

18:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Ένα «καθοριστικό» βήμα

18:37

Παραστατίδης για μισθολογικές αυξήσεις ανώτατων ιεραρχών: Εκμαυλισμός ενόψει εκλογών

18:01

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:59

Πυρκαγιά σε ελαιώνες στην Βλαχέρνα Άρτας

17:41

Αφγανιστάν: Ισχυρή σεισμική δόνηση στο ανατολικό τμήμα

17:39

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

17:25

Axios: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Fable 5 ΑΙ της Anthropic

17:01

Τσίπρας στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.: Διαφθορά ή εντιμότητα το διακύβευμα των εκλογών

16:40

Βενεζουέλα: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

16:30

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα παρά την εκεχειρία