Tip of the Day

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το πάρουν όσοι ήταν σε αναστολή/ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

14-12-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί που μπήκαν σε αναστολή, ή στον μηχανισμό ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ το διάστημα από 1η Μαΐου ως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η καταβολή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διά του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων - εργαζομένων, ως εξής:

  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30ή.11.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021,
  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022.

Τι θα καταβληθεί στους δικαιούχους

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από 1.5.2021 έως 31.12.2021, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 201 του ν. 4855/2021 (Α’ 215) και του άρθρου 2 του ν. 4824/2021 (Α’ 156) καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1.5.2021 έως 31.12.2021. Η καταβολή της ανωτέρω αναλογίας γίνεται από τους υπόχρεους προς τούτο εργοδότες κατά τον χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 (Β’ 742) κοινή υπουργική απόφαση.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους ως άνω εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή από αυτούς ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 129 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021 για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια Α.Π.Δ. τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου ή Ορισμένου Χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας. Η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων της Α.Π.Δ. γίνεται με βάση τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν καταβάλει σε εργαζόμενους της περ. α, αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας ή λόγω διακοπής της αναστολής της σύμβασης εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, τα ποσά των αποδοχών αυτών καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2021 με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στις αποδοχές που καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2021 βάσει της περ. ii καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:01

Το Uber θα προσφέρει προαιρετική live μετάδοση των διαδρομών εφήβων σε γονείς και κηδεμόνες

18:47

Fed: Η Collins στηρίζει σταθερά επιτόκια, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για αύξηση

18:42

Λευκορωσία: Η ΕΕ καταδικάζει τον χαρακτηρισμό ευρωπαϊκών ΜΜΕ ως «εξτρεμιστικών»

18:39

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καλοπήγαδο Λαυρίου

18:25

Ιράν: Ουρές αναμονής έξω από τα βενζινάδικα, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων

18:22

Ηράκλειο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στους Αγίους Δέκα

18:19

Ο Καναδάς απαντά «δολάριο προς δολάριο» στον Τραμπ: Δασμοί έως 50% στις αμερικανικές εισαγωγές

18:05

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ώθηση από τράπεζες και blue chips

18:01

Τραμπ: «Τα Στενά του Ορμούζ έχουν αποναρκοθετηθεί»

17:55

Motor Oil: Σημαντική άνοδος τζίρου το α' εξάμηνο, εκτοξεύτηκαν τα EBITDA

17:42

Σε χαμηλό έτους η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

17:18

Φωτιά στο Ελληνικό Σαλαμίνας: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

17:14

Έρευνα: 1 στους 2 CEOs δεν είναι βέβαιος ότι η εταιρεία του έχει σήμερα τους ηγέτες του αύριο

17:05

Κλιμακώνει με Καναδά ο Τραμπ: Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε το όνομα της Λίμνης Οντάριο

16:55

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με στήριξη ομόλογα και πετρέλαιο

16:48

Τα ηλιακά παράθυρα μετατρέπουν τα κτίρια σε γεννήτριες παραγωγής ενέργειας - Η νέα τεχνολογία

16:42

Κέντρο του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ εκκενώνει η αστυνομία του Ισραήλ

16:41

Αγρότες: Από τα κόκκινα δάνεια στο νέο σύστημα πληρωμών το πακέτο της ΔΕΘ

16:30

Μιχαηλίδου: Χρηματοδοτούμε με 1.450.000 ευρώ τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας

16:20

Φωτιά στο Λαύριο: Βελτιώθηκε η εικόνα

16:10

Πυρκαγιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

15:56

Ρωσία: Η κυβέρνηση θα παρατείνει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου ντίζελ έως τον Σεπτέμβριο

15:54

Η Goldman Sachs μελέτησε πού η τεχνητή νοημοσύνη πιέζει την αγορά εργασίας

15:53

Κοντογεώργης: Αύξηση των εισοδημάτων, μείωση του χρέους και διαρκής ανάπτυξη ο προσανατολισμός μας

15:49

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού ζητά από τον Λαβρόφ τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

15:35

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας

15:27

Μετρό στην Κυψέλη: Στον Δήμο Αθηναίων τα πρώτα στοιχεία για τις καθιζήσεις σε 14 κτίρια

15:09

Υπ. Υγείας: Τι αλλάζει από το τέλος του 2026 για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό

15:01

Γερμανία: Μπαίνει στον χειμώνα με μισοάδειες αποθήκες αερίου – Ο κίνδυνος των 3,8 δισ. ευρώ

15:00

Τραμπ: Οι εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν αμέσως