Tip of the Day

Tip of the Day: Συγκρίνετε σε 5 βήματα όλα τα τιμολόγια ρεύματος

27-09-2021 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν αναζητάτε ένα τιμολόγιο ρεύματος που να ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας, τότε με λίγα κλικ έχετε να συγκρίνετε όλα τα προγράμματα προμήθειας που διατίθενται στην αγορά. Μάλιστα, από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων διαθέσιμων συμβολαίων, μπορείτε να ξεχωρίσετε εκείνα με τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες σας, βλέποντας για κάθε ένα πρόγραμμα πόσο θα ήταν η μηνιαία χρέωση για το ρεύμα που θα καταναλώνατε.

Τις παραπάνω δυνατότητες προσφέρει η ιστοσελίδα www.energycost.gr, το ηλεκτρονικό εργαλείο που έχει αναπτύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με σκοπό να βοηθήσει τον καταναλωτή να επιλέξει εκείνη τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος (αλλά και φυσικού αερίου) που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Στη βάση δεδομένων του e-εργαλείου βρίσκονται όλα τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, και με τις τρέχουσες χρεώσεις, αφού οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιούν τα στοιχεία, αν και όταν προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή. Έτσι, μέσα από 5 απλά βήματα, κάθε καταναλωτής αποκτά πλήρη εικόνα όλων των συμβολαίων που ταιριάζουν ακριβώς στο προφίλ κατανάλωσης του σπιτιού ή της επιχείρησής του.

1ο Βήμα: Τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου

Στο βήμα αυτό επιλέγετε τον τύπο και την κατηγορία τιμολογίου που επιθυμείτε να συγκρίνετε. Έτσι, επιλέγετε αν ενδιαφέρεστε για Οικιακό συμβόλαιο ή Γενικής χρήσης (επαγγελματικό, κοινόχρηστο), αν έχετε διπλό μετρητή (για νυχτερινή χρέωση) καθώς και αν πρόκειται για μονοφασική ή τριφασική.

Σημαντικό είναι, επίσης, αν είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Τα τιμολόγια ΚΟΤ (καθώς πρόκειται για δύο κατηγορίες) έχουν μειωμένες χρεώσεις, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από επιδότηση στον προμηθευτή.

2ο Βήμα: Συνυπολογισμός των ρητρών

Αμέσως μετά, θα καθορίσετε αν επιθυμείτε ή όχι τιμολόγια με ρήτρες και ποιες. Πρώτη επιλογή είναι η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή ένα οικονομικό «πέναλτι» από τις εταιρείες προμήθειας, στην περίπτωση που ο καταναλωτής «σπάσει» το συμβόλαιο νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο.

Ακολουθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων, η οποία αυξάνει (ή μειώνει) τη χρέωση της κατανάλωσης ανάλογα με το αν οι χονδρεμπορικές τιμές ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο. Ο δείκτης που χρησιμοποιείται για το χονδρεμπορικό κόστος είναι η Τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Στα παλαιότερα συμβόλαια (δηλαδή πριν από την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο) αναφερόταν ως Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).

Αν σας ενδιαφέρουν τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής, τότε στην τελική χρέωση το εργαλείο θα υπολογίσει την πρόσθετη επιβάρυνση που θα υπήρχε στον λογαριασμό σας, με βάση το τρέχον χονδρεμπορικό κόστος ή με βάση την Τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας, οποιουδήποτε μήνα επιλέξετε ως ενδεικτικό. Μπορείτε να ανατρέξετε μέσα από το εργαλείο στα μηνιαία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

To e-εργαλείο δίνει επίσης τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίων με ρήτρα εκπομπών CO2, δηλαδή με ρήτρα η οποία εξαρτάται από το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μηνιαία ιστορικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου δικαιωμάτων.

3ο Βήμα: Επιλογή εκπτώσεων

Σε αυτό το βήμα, θα επιλέξετε αν, στα τιμολόγια που σας ενδιαφέρουν, θα συμπεριληφθούν και προγράμματα με εκπτώσεις. Οι κατηγορίες εκπτώσεων που θα επιλέξετε, θα χαρακτηρισθούν ως «Προεπιλεγμένες Εκπτώσεις» και θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του τελικού κόστους ενέργειας.

Οι υπόλοιπες εκπτώσεις που εφαρμόζονται στα τιμολόγια, υπολογίζονται κανονικά και εμφανίζονται ως «Πιθανές Πρόσθετες Εκπτώσεις», αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τελικού κόστους ενέργειας και την τελική κατάταξη των τιμολογίων. Μπορείτε ωστόσο να τις δείτε αναλυτικά και να κρίνετε οι ίδιοι αν έχουν εφαρμογή στην περίπτωσή σας.

Η βασικότερη έκπτωση είναι η Έκπτωση Συνέπειας, δηλαδή η ελάφρυνση στη χρέωση της κατανάλωσης ή στο πάγιο, για εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να συμπεριληφθούν προγράμματα με εκπτώσεις που απαιτούν κάποιο πιθανό συνδυασμό ή καταναλωτική συμπεριφορά (π.χ. για κατανάλωση πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ή για την προμήθεια ρεύματος σε εξοχικό).

4ο Βήμα: Καταχώριση κατανάλωσης

Μετά θα καθορίσετε την κατανάλωση, με βάση την οποία θα υπολογιστεί η χρέωση του ρεύματος. Αν έχετε έναν παλιότερο λογαριασμό, μπορείτε να καταχωρίσετε την πραγματική κατανάλωση που είχατε τότε και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (π.χ. δίμηνο).

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την κατανάλωση του μέσου ελληνικού νοικοκυριού, η οποία είναι 228,9 κιλοβατώρες τον μήνα. Τέλος, θα καταχωρίσετε και στη συμφωνημένη ισχύ, η οποία για μονοφασική παροχή είναι συνήθως 8 kVA.

5ο Βήμα: Σύγκριση των τιμολογίων

Με βάση τα στοιχεία που εισαγάγατε στα προηγούμενα βήματα, θα εμφανιστούν τα αντίστοιχα τιμολόγια με τα στοιχεία τους, δηλαδή το όνομα του προγράμματος και της εταιρείας, τη Βασική Χρέωση, τις Ρήτρες, τις Εκπτώσεις (Προεπιλεγμένες και Πρόσθετες)

Επίσης, για κάθε πρόγραμμα υπολογίζονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (που είναι ίδιες για κάθε προμηθευτή και συμβόλαιο), ώστε στην τελευταία στήλη να δείτε την τελική χρέωση ενέργειας, δηλαδή το συνολικό ποσό του λογαριασμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:13

Ισπανία: Νεκροί 17 μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις Βαλεαρίδες

20:58

Ινδικό πλοίο βυθίστηκε κοντά στην Υεμένη - Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Νατζράν στη Σαουδική Αραβία

20:41

Ιταλία: H παύση ισχύος της Συμφωνίας του Σένγκεν δεν υιοθετήθηκε σε καμία περίπτωση κατά της Ισπανίας

20:35

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Τοντ Μπλανς ως νέου υπουργού Δικαιοσύνης

20:32

Η Κίνα περνά στην αντεπίθεση στην ΑΙ: Τα νέα μοντέλα της αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού

20:15

Ο Ρούμπιο ελπίζει ότι η πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα θα διαρκέσει «μήνες, όχι χρόνια»

19:58

Πολωνία: Mαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική

19:48

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με ώθηση από το Ιράν

19:35

Cenergy: Ισχυρή κερδοφορία το α' εξάμηνο, ανεκτέλεστο-ρεκόρ και αναβάθμιση στόχων για το 2026

19:18

Reuters: Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα τους σε πυραύλους στο Ιράν

19:09

Νόμιζε ότι έχασε και πέταξε 1 εκατ. ευρώ στα σκουπίδια

19:08

Πυρκαγιά στη Δυτ. Αττική: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης για 5η ημέρα - Πού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες

19:04

Σδούκου: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών των τελευταίων ετών

18:58

Ρωσία: Η ναυτιλιακή FESCO ανέστειλε την αποδοχή νέων αιτημάτων μεταφοράς μέσω Μαύρης Θάλασσας

18:57

Δήμας: «Προχωράνε δύο πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα σε Νεστόριο και Σελλάνα»

18:49

Ideal Holdings: Ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 1,75 εκατ. ευρώ μέσω της Πειραιώς Χρηματιστηριακή

18:48

WWF: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων σε λίγες μόλις μέρες

18:47

Η Procter & Gamble εξαγοράζει την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Thorne

18:44

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη που «χτίζει» καλοκαιρινό ράλι

18:36

Παπουτσάνης: Στα 40,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο εξάμηνο, αύξηση 8% στα καθαρά κέρδη

18:31

ΑΒ Βασιλόπουλος-ESG Report 2025: Η σπατάλη τροφίμων μειώθηκε κατά 22% από το 2019

18:20

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες για το Ορμούζ - Ελπίδες για συμφωνία πολύ σύντομα

18:18

Σε εξέλιξη η διερεύνηση για το αεροπορικό δυστύχημα με τα δύο ελικόπτερα στην Ψάθα

18:15

Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη - Μητσοτάκης: Μας αφήνεις βαριά κληρονομιά

18:14

Γιώργος Οικονόμου: Αρκούν οι καταγγελίες για να διοικήσεις έναν Δήμο;

18:06

Ποδόσφαιρο: Οι ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού - Αγγλική υπόθεση το top10

17:55

Nα τι έχει να προσφέρει μια ακμάζουσα ύπαιθρος στον νέο Ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την Άμυνα

17:47

Ρωσία: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες της Wilberries, τουλάχιστον 5 νεκροί

17:44

Ισπανία: «Εποικοδομητική» η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

17:29

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον Ισραηλινό υπ. Ενέργειας για Μ. Ανατολή και ενεργειακή συνεργασία