Tip of the Day

Tip of the Day: Συγκρίνετε σε 5 βήματα όλα τα τιμολόγια ρεύματος

27-09-2021 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν αναζητάτε ένα τιμολόγιο ρεύματος που να ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας, τότε με λίγα κλικ έχετε να συγκρίνετε όλα τα προγράμματα προμήθειας που διατίθενται στην αγορά. Μάλιστα, από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων διαθέσιμων συμβολαίων, μπορείτε να ξεχωρίσετε εκείνα με τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες σας, βλέποντας για κάθε ένα πρόγραμμα πόσο θα ήταν η μηνιαία χρέωση για το ρεύμα που θα καταναλώνατε.

Τις παραπάνω δυνατότητες προσφέρει η ιστοσελίδα www.energycost.gr, το ηλεκτρονικό εργαλείο που έχει αναπτύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με σκοπό να βοηθήσει τον καταναλωτή να επιλέξει εκείνη τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος (αλλά και φυσικού αερίου) που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Στη βάση δεδομένων του e-εργαλείου βρίσκονται όλα τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, και με τις τρέχουσες χρεώσεις, αφού οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιούν τα στοιχεία, αν και όταν προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή. Έτσι, μέσα από 5 απλά βήματα, κάθε καταναλωτής αποκτά πλήρη εικόνα όλων των συμβολαίων που ταιριάζουν ακριβώς στο προφίλ κατανάλωσης του σπιτιού ή της επιχείρησής του.

1ο Βήμα: Τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου

Στο βήμα αυτό επιλέγετε τον τύπο και την κατηγορία τιμολογίου που επιθυμείτε να συγκρίνετε. Έτσι, επιλέγετε αν ενδιαφέρεστε για Οικιακό συμβόλαιο ή Γενικής χρήσης (επαγγελματικό, κοινόχρηστο), αν έχετε διπλό μετρητή (για νυχτερινή χρέωση) καθώς και αν πρόκειται για μονοφασική ή τριφασική.

Σημαντικό είναι, επίσης, αν είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Τα τιμολόγια ΚΟΤ (καθώς πρόκειται για δύο κατηγορίες) έχουν μειωμένες χρεώσεις, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από επιδότηση στον προμηθευτή.

2ο Βήμα: Συνυπολογισμός των ρητρών

Αμέσως μετά, θα καθορίσετε αν επιθυμείτε ή όχι τιμολόγια με ρήτρες και ποιες. Πρώτη επιλογή είναι η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή ένα οικονομικό «πέναλτι» από τις εταιρείες προμήθειας, στην περίπτωση που ο καταναλωτής «σπάσει» το συμβόλαιο νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο.

Ακολουθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων, η οποία αυξάνει (ή μειώνει) τη χρέωση της κατανάλωσης ανάλογα με το αν οι χονδρεμπορικές τιμές ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο. Ο δείκτης που χρησιμοποιείται για το χονδρεμπορικό κόστος είναι η Τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Στα παλαιότερα συμβόλαια (δηλαδή πριν από την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο) αναφερόταν ως Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).

Αν σας ενδιαφέρουν τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής, τότε στην τελική χρέωση το εργαλείο θα υπολογίσει την πρόσθετη επιβάρυνση που θα υπήρχε στον λογαριασμό σας, με βάση το τρέχον χονδρεμπορικό κόστος ή με βάση την Τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας, οποιουδήποτε μήνα επιλέξετε ως ενδεικτικό. Μπορείτε να ανατρέξετε μέσα από το εργαλείο στα μηνιαία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

To e-εργαλείο δίνει επίσης τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίων με ρήτρα εκπομπών CO2, δηλαδή με ρήτρα η οποία εξαρτάται από το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μηνιαία ιστορικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου δικαιωμάτων.

3ο Βήμα: Επιλογή εκπτώσεων

Σε αυτό το βήμα, θα επιλέξετε αν, στα τιμολόγια που σας ενδιαφέρουν, θα συμπεριληφθούν και προγράμματα με εκπτώσεις. Οι κατηγορίες εκπτώσεων που θα επιλέξετε, θα χαρακτηρισθούν ως «Προεπιλεγμένες Εκπτώσεις» και θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του τελικού κόστους ενέργειας.

Οι υπόλοιπες εκπτώσεις που εφαρμόζονται στα τιμολόγια, υπολογίζονται κανονικά και εμφανίζονται ως «Πιθανές Πρόσθετες Εκπτώσεις», αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τελικού κόστους ενέργειας και την τελική κατάταξη των τιμολογίων. Μπορείτε ωστόσο να τις δείτε αναλυτικά και να κρίνετε οι ίδιοι αν έχουν εφαρμογή στην περίπτωσή σας.

Η βασικότερη έκπτωση είναι η Έκπτωση Συνέπειας, δηλαδή η ελάφρυνση στη χρέωση της κατανάλωσης ή στο πάγιο, για εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να συμπεριληφθούν προγράμματα με εκπτώσεις που απαιτούν κάποιο πιθανό συνδυασμό ή καταναλωτική συμπεριφορά (π.χ. για κατανάλωση πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ή για την προμήθεια ρεύματος σε εξοχικό).

4ο Βήμα: Καταχώριση κατανάλωσης

Μετά θα καθορίσετε την κατανάλωση, με βάση την οποία θα υπολογιστεί η χρέωση του ρεύματος. Αν έχετε έναν παλιότερο λογαριασμό, μπορείτε να καταχωρίσετε την πραγματική κατανάλωση που είχατε τότε και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (π.χ. δίμηνο).

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την κατανάλωση του μέσου ελληνικού νοικοκυριού, η οποία είναι 228,9 κιλοβατώρες τον μήνα. Τέλος, θα καταχωρίσετε και στη συμφωνημένη ισχύ, η οποία για μονοφασική παροχή είναι συνήθως 8 kVA.

5ο Βήμα: Σύγκριση των τιμολογίων

Με βάση τα στοιχεία που εισαγάγατε στα προηγούμενα βήματα, θα εμφανιστούν τα αντίστοιχα τιμολόγια με τα στοιχεία τους, δηλαδή το όνομα του προγράμματος και της εταιρείας, τη Βασική Χρέωση, τις Ρήτρες, τις Εκπτώσεις (Προεπιλεγμένες και Πρόσθετες)

Επίσης, για κάθε πρόγραμμα υπολογίζονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (που είναι ίδιες για κάθε προμηθευτή και συμβόλαιο), ώστε στην τελευταία στήλη να δείτε την τελική χρέωση ενέργειας, δηλαδή το συνολικό ποσό του λογαριασμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη για αύριο επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια