Tip of the Day

Tip of the Day: Βιωσιμότητα: Τι ελέγχουν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε startups

02-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers.

H εύρεση βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί συχνά ένα δύσκολο στοίχημα για τους επενδυτές καθώς πρόκειται για εταιρείες οι οποίες λόγω του μεγέθους τους και του σύντομου ιστορικού τους δεν έχουν προλάβει να επιδείξουν αποτελέσματα και να συμμορφωθούν με τους δείκτες βιωσιμότητας. Μπορεί ωστόσο να έχουν καλές προθέσεις, κάτι που οι επενδυτές πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ικανές να το επιδεικνύουν.

Πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση η οποία αφορά εξίσου και τις δύο πλευρές, τα funds που αναζητούν ευκαιρίες μέσω της καινοτομίας και τις startups που αναζητούν τρόπου σαν προσελκύσουν κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθούν.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers. Πίσω από κάθε μεγάλη καινοτομία κρύβεται μια ικανή ομάδα, με γνώσεις, δεξιότητες, αφοσίωση και σπουδαίες ιδέες. Και οι έμπειροι επενδυτές έχουν την οξύνοια να εντοπίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο στοιχείο που τίθεται επί τάπητος είναι η καινοτομία. Το κατά πόσο μια επιχείρηση στοχεύει σε κάτι καινούριο (και υλοποιήσιμο) μπορεί να γίνει αντιληπτό ύστερα από μια εκτενή συζήτηση. Φυσικά, πρέπει και οι δυο πλευρές να έχουν εικόνα των τεχνολογικών εξελίξεων, των μελλοντικών προοπτικών και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αγορά. Κομβικό ρόλο παίζει η SWOT ανάλυση και το business plan το οποίο πρέπει να υπόσχεται μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Κατ’ επέκταση τα κριτήρια ESG (Environmental-Social-Governance) και SRI (Socially Responsible Investing) παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά όπως προαναφέρθηκε οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προλάβει να τα ενσωματώσουν. Ωστόσο, για όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, η αγορά διαθέτει πολλά εργαλεία αναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Φυσικά, αφού εξεταστούν όλα τα παραπάνω, οι επενδυτές , προτού «πατήσουν το κουμπί της εκκίνησης» πρέπει να αναζητήσουν και οικονομικά στοιχεία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούν οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας επιχείρησης, τους προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης εάν υπάρχουν (και ποιοι επενδυτές ήταν πίσω τους), την αποτίμηση της νεοσύστατης εταιρείας, το χρονικό διάστημα λειτουργίας της νεοσύστατης επιχείρησης ή το ιστορικό της εκκίνησης, όπου οι επενδυτές μπορούν να δουν την πρόοδο που έχει ήδη κάνει η ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:24

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς βώλους στα αιγοπρόβατα

10:08

Πετραλιάς: «Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ο απώτερος στόχος της λογιστικής μεταρρύθμισης»

10:04

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητά ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

10:02

Πετρέλαιο: Μίνι rebound φέρνει η ακύρωση της συνάντησης στην Ελβετία

09:53

Βρετανία: Θριαμβευτική νίκη του Άντι Μπέρναμ - Αυξάνεται η πίεση στον Στάρμερ

09:42

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο σε διαπραγματεύσεις

09:35

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Εύθραυστη πρόοδος στη Λιβύη

09:27

Τουλάχιστον 13,6 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2025 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

09:12

KIEFER: Επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ για LLM και ανθρωποειδή ρομπότ με ελληνική σφραγίδα

09:06

Γιατί αργούμε να πάρουμε τους Patriot

09:00

Ελβετία: Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν αναβλήθηκαν επ' αόριστον

08:55

Supertankers με 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι έτοιμα να περάσουν το Ορμούζ

08:42

Διεθνής αναγνώριση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας - Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

08:35

Ενεργοποιείται το κρατικό credit score – Πώς θα βαθμολογούνται πολίτες και επιχειρήσεις

08:33

Σινιάλο Μητσοτάκη στους εργαζόμενους - Nέες «τσιπρικές» αυταπάτες - Aριστερό φλας του Δούκα

08:31

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

08:28

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ενέκρινε τη συμφωνία-πλαίσιο Ιράν - ΗΠΑ

08:24

Υδρογονάνθρακες: Ανοιχτή σε νέες συνεργασίες η Helleniq Energy - Συντονισμένες εργασίες σε Block 10 και Α2

08:04

Υπερταμείο - Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Νέο «βήμα» αναβάθμισης των υποδομών της χώρας - Οι επενδύσεις και τα οφέλη

07:53

«Σήκωσε την μπάνκα» η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με «γιγαντιαία» υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών

07:47

Ο Βανς δεν θα πάει στην Ελβετία ώστε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

07:38

Καύσιμα: Γιατί η Ελλάδα «διαβάζει» αλλιώς το πετρέλαιο - Πόσο θα πέσουν βενζίνη και diesel

07:26

Χτυπούν την πόρτα των ελληνικών τραπεζών τα μεγάλα πορτοφόλια

07:20

Κατασκευαστές: «Στον αέρα» έργα και εταιρείες, ζητούν αναθεώρηση τιμών - Στο «τραπέζι» παρατάσεις, αποζημιώσεις

07:12

Η εφορία «αλλάζει πίστα»: Νέο μοντέλο λειτουργίας με «myPoint» και ψηφιακές υπηρεσίες

07:09

Ανησυχία για τη σύνταξη - Το στοίχημα της ακρίβειας - Έσπασε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

23:58

FAO: Το εμπόριο λιπασμάτων μειώθηκε κατά 30% λόγω Μέσης Ανατολής

23:52

Γροιλανδία: Φωτιές σε βλάστηση ξεσπούν όλο και νωρίτερα στο νησί

23:40

Κεραμέως: «Η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης συνιστά εθνική προτεραιότητα»

23:27

To Παρίσι ίσως ανακηρύξει επίτιμους δημότες τους κατοίκους της Γάζας