Tip of the Day

Tip of the Day: Βιωσιμότητα: Τι ελέγχουν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε startups

02-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers.

H εύρεση βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί συχνά ένα δύσκολο στοίχημα για τους επενδυτές καθώς πρόκειται για εταιρείες οι οποίες λόγω του μεγέθους τους και του σύντομου ιστορικού τους δεν έχουν προλάβει να επιδείξουν αποτελέσματα και να συμμορφωθούν με τους δείκτες βιωσιμότητας. Μπορεί ωστόσο να έχουν καλές προθέσεις, κάτι που οι επενδυτές πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ικανές να το επιδεικνύουν.

Πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση η οποία αφορά εξίσου και τις δύο πλευρές, τα funds που αναζητούν ευκαιρίες μέσω της καινοτομίας και τις startups που αναζητούν τρόπου σαν προσελκύσουν κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθούν.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers. Πίσω από κάθε μεγάλη καινοτομία κρύβεται μια ικανή ομάδα, με γνώσεις, δεξιότητες, αφοσίωση και σπουδαίες ιδέες. Και οι έμπειροι επενδυτές έχουν την οξύνοια να εντοπίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο στοιχείο που τίθεται επί τάπητος είναι η καινοτομία. Το κατά πόσο μια επιχείρηση στοχεύει σε κάτι καινούριο (και υλοποιήσιμο) μπορεί να γίνει αντιληπτό ύστερα από μια εκτενή συζήτηση. Φυσικά, πρέπει και οι δυο πλευρές να έχουν εικόνα των τεχνολογικών εξελίξεων, των μελλοντικών προοπτικών και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αγορά. Κομβικό ρόλο παίζει η SWOT ανάλυση και το business plan το οποίο πρέπει να υπόσχεται μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Κατ’ επέκταση τα κριτήρια ESG (Environmental-Social-Governance) και SRI (Socially Responsible Investing) παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά όπως προαναφέρθηκε οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προλάβει να τα ενσωματώσουν. Ωστόσο, για όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, η αγορά διαθέτει πολλά εργαλεία αναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Φυσικά, αφού εξεταστούν όλα τα παραπάνω, οι επενδυτές , προτού «πατήσουν το κουμπί της εκκίνησης» πρέπει να αναζητήσουν και οικονομικά στοιχεία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούν οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας επιχείρησης, τους προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης εάν υπάρχουν (και ποιοι επενδυτές ήταν πίσω τους), την αποτίμηση της νεοσύστατης εταιρείας, το χρονικό διάστημα λειτουργίας της νεοσύστατης επιχείρησης ή το ιστορικό της εκκίνησης, όπου οι επενδυτές μπορούν να δουν την πρόοδο που έχει ήδη κάνει η ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:50

Μελέτη 3 πανεπιστημίων φανερώνει κίνδυνο δηλητηρίασης αν παυσίπονα χρόνιου πόνου ληφθούν με άλλα φάρμακα

12:45

Βιομηχανία: Πτώση 4,6% του κύκλου εργασιών τον Φεβρουάριο

12:41

UBS: Στο μικροσκόπιο λόγω Ιράν οι αεροπορικές εταιρείες – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Aegean και ΔΑΑ

12:36

Γιατί το μέλλον του Χόλιγουντ κρέμεται σε μια κλωστή

12:31

Η Πειραιώς και η Accenture ιδρύουν AI Hub στην Ελλάδα αξιοποιώντας τεχνολογίες της Anthropic

12:24

Ferryhopper: Τα νησιά που πρωταγωνίστησαν το Πάσχα 2026 - Ποια προτίμησε η κάθε γενιά

12:23

ΥΠΕΝ: Ασπίδα περιβαλλοντικής προστασίας για τη Γυάρο με την υπογραφή ΠΔ

12:07

CNN: Τι θα γίνει με το ιρανικό πλοίο που κατέλαβαν οι ΗΠΑ

11:58

Ιράν: Δεν υπάρχει σχέδιο για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις - Αδιαπραγμάτευτο το πυραυλικό μας πρόγραμμα

11:49

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν από την Τρίτη 21/4 οι αιτήσεις - Αναλυτικός οδηγός ανά ΑΦΜ

11:45

ΣΕΒΕ: Σημαντική πτώση της ζήτησης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω Μέσης Ανατολής

11:33

Άλμα στο ταξιδιωτικό πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο- Πίεση στις μεταφορές

11:21

Eli Lilly: Πολύ κοντά στην εξαγορά της Kelonia Therapeutics - Ξεπερνά τα 2 δισ. δολ. το deal

11:16

Ιαπωνία: Σεισμός 7,5 βαθμών - Τσουνάμι ύψους 80 εκατοστών

11:11

Πεζεσκιάν: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε ορθολογικό και διπλωματικό μέσο για να μειωθούν οι εντάσεις

11:06

Ένωση Περιφερειών Ελλάδος - ΞΕΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Φιλοξενίας

10:53

Τσακίρης: Η νέα στρατηγική της ΕτΕΠ και το στοίχημα των επενδύσεων

10:52

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η άρση ασυλίας Αθανασίου – Χατζηβασιλείου, αποφασίζει η Ολομέλεια

10:52

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες μέσω… Ορμούζ – Πτώση άνω του 3% στις τράπεζες

10:29

Ευρωαγορές: Νέες πιέσεις εν μέσω ανανεωμένης γεωπολιτικής έντασης

10:24

ΗΠΑ: Στη σκιά του Αγάλματος της Ελευθερίας, η ομογένεια της Ν. Υόρκης τίμησε τους δεσμούς Ελλάδας–ΗΠΑ

10:14

Ομόφωνη επανεκλογή της Βασιλικής Λαζαράκου στο Δ.Σ. του IOSCO

10:04

Ιρανός πρέσβης στη Μόσχα: «Το Ιράν διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση στα Στενά του Ορμούζ»

10:00

Θεοδωρικάκος: Θα χρειαστούν και νέα μέτρα για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο

09:51

Κικίλιας: Θα υπερασπιστούμε την Κρήτη από τους σύγχρονους λαθρέμπορους

09:33

Κτηνοτρόφοι Μυτιλήνης: Να σταματήσουν οι σφαγές των κοπαδιών και να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα εμβολιασμού

09:25

Bally's Intralot: Ετοιμάζει πρόταση για την εξαγορά της Evoke

09:19

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των περιφερειακών ΜΜΕ

09:18

Bally's Intralot: Αύξηση 34,8% στα έσοδα το 2025 με τη συμβολή της Bally's

09:14

Στον «αέρα» η νέα ιστοσελίδα του Euronext Athens