Tip of the Day

Tip of the Day: Βιωσιμότητα: Τι ελέγχουν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε startups

02-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers.

H εύρεση βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί συχνά ένα δύσκολο στοίχημα για τους επενδυτές καθώς πρόκειται για εταιρείες οι οποίες λόγω του μεγέθους τους και του σύντομου ιστορικού τους δεν έχουν προλάβει να επιδείξουν αποτελέσματα και να συμμορφωθούν με τους δείκτες βιωσιμότητας. Μπορεί ωστόσο να έχουν καλές προθέσεις, κάτι που οι επενδυτές πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ικανές να το επιδεικνύουν.

Πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση η οποία αφορά εξίσου και τις δύο πλευρές, τα funds που αναζητούν ευκαιρίες μέσω της καινοτομίας και τις startups που αναζητούν τρόπου σαν προσελκύσουν κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθούν.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers. Πίσω από κάθε μεγάλη καινοτομία κρύβεται μια ικανή ομάδα, με γνώσεις, δεξιότητες, αφοσίωση και σπουδαίες ιδέες. Και οι έμπειροι επενδυτές έχουν την οξύνοια να εντοπίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο στοιχείο που τίθεται επί τάπητος είναι η καινοτομία. Το κατά πόσο μια επιχείρηση στοχεύει σε κάτι καινούριο (και υλοποιήσιμο) μπορεί να γίνει αντιληπτό ύστερα από μια εκτενή συζήτηση. Φυσικά, πρέπει και οι δυο πλευρές να έχουν εικόνα των τεχνολογικών εξελίξεων, των μελλοντικών προοπτικών και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αγορά. Κομβικό ρόλο παίζει η SWOT ανάλυση και το business plan το οποίο πρέπει να υπόσχεται μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Κατ’ επέκταση τα κριτήρια ESG (Environmental-Social-Governance) και SRI (Socially Responsible Investing) παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά όπως προαναφέρθηκε οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προλάβει να τα ενσωματώσουν. Ωστόσο, για όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, η αγορά διαθέτει πολλά εργαλεία αναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Φυσικά, αφού εξεταστούν όλα τα παραπάνω, οι επενδυτές , προτού «πατήσουν το κουμπί της εκκίνησης» πρέπει να αναζητήσουν και οικονομικά στοιχεία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούν οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας επιχείρησης, τους προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης εάν υπάρχουν (και ποιοι επενδυτές ήταν πίσω τους), την αποτίμηση της νεοσύστατης εταιρείας, το χρονικό διάστημα λειτουργίας της νεοσύστατης επιχείρησης ή το ιστορικό της εκκίνησης, όπου οι επενδυτές μπορούν να δουν την πρόοδο που έχει ήδη κάνει η ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:23

Εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν

09:02

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα

08:52

Μητσοτάκης: Στόχος το ΟΑΚΑ να γίνει χώρος αναψυχής και πρασίνου

08:43

Πετρέλαιο: Σκαρφαλώνει στα 90 δολάρια το Brent με κέρδη άνω του 2%

08:32

ΕΨΑ: Η επιστροφή στην κερδοφορία και το αναπτυξιακό πλάνο έως το 2029

08:21

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

08:10

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: 5.208 οι νεκροί - 16.740 τραυματίες

08:02

Δίκη για Τέμπη: Ολοκληρώνεται το στάδιο των ενστάσεων - Στο επίκεντρο το αίτημα αναβολής

07:55

Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή της ΕΛ.Α.Σ - Τα 75 μέλη

07:49

Μαύρη Θάλασσα: Τουρκικό εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους - 5 νεκροί ναυτικοί

07:43

Ένατη νύχτα βομβαρδισμών στο Ιράν - Τραμπ: «Τους χτυπήσαμε δυνατά» - 17 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιωτικοί στον πόλεμο

07:37

15.400 λίτρα για 1 κιλό βοδινό: Το κρυφό κόστος των τροφίμων σε νερό

07:30

Merchant μπαταρίες: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των φακέλων - Τα βασικά «ορόσημα»

07:23

Μετρό: Στις «ράγες» διαγωνισμός 149,5 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση συρμών και κλιματισμό

07:17

Κατασκευαστές: Νέο «SOS» για τα δημόσια έργα μετά τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των υλικών

07:11

Robert Blotevogel (ESM) στο Insider: Για κάθε ένα ευρώ αμυντικών δαπανών, 53 λεπτά μπορούν να γυρίσουν στην οικονομία

07:06

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους βουλευτές - Η Τζάκρη προβάρει τα πράσινα - Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ

07:00

Ο κουμπαράς της ΔΕΘ - Εκτόξευση τιμών, κατάρρευση αγορών - Στοπ ή γκάζι;

01:02

Πόσα χρήματα παίρνει η Ισπανία για την κατάκτηση του Μουντιάλ

23:58

Εξιχνιάστηκε κλοπή άνω των 11.000 ευρώ από εταιρικό όχημα στο Περιστέρι

23:35

Καλαφάτης: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών

23:15

Τασούλας: Η ενότητα και η παιδεία είναι η πραγματική μας δύναμη

22:49

Πολύγυρος: Οδηγός τραυματίστηκε όταν το ΙΧ του συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα, στην περιοχή της Κασσάνδρας

22:18

Θεσσαλονίκη: Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

21:18

Συλλήψεις σε Ορεστιάδα και Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:39

Κουβέιτ: Η ιρανική επίθεση σε πολιτικές υποδομές συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:34

Ιορδανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για τις αδικαιολόγητες πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα

20:23

Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 21 τραυματίες από τους σεισμούς στην Τσουπάκα

20:12

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:06

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί