Tip of the Day

Tip of the Day: Βιωσιμότητα: Τι ελέγχουν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε startups

02-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers.

H εύρεση βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί συχνά ένα δύσκολο στοίχημα για τους επενδυτές καθώς πρόκειται για εταιρείες οι οποίες λόγω του μεγέθους τους και του σύντομου ιστορικού τους δεν έχουν προλάβει να επιδείξουν αποτελέσματα και να συμμορφωθούν με τους δείκτες βιωσιμότητας. Μπορεί ωστόσο να έχουν καλές προθέσεις, κάτι που οι επενδυτές πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ικανές να το επιδεικνύουν.

Πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση η οποία αφορά εξίσου και τις δύο πλευρές, τα funds που αναζητούν ευκαιρίες μέσω της καινοτομίας και τις startups που αναζητούν τρόπου σαν προσελκύσουν κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθούν.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers. Πίσω από κάθε μεγάλη καινοτομία κρύβεται μια ικανή ομάδα, με γνώσεις, δεξιότητες, αφοσίωση και σπουδαίες ιδέες. Και οι έμπειροι επενδυτές έχουν την οξύνοια να εντοπίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο στοιχείο που τίθεται επί τάπητος είναι η καινοτομία. Το κατά πόσο μια επιχείρηση στοχεύει σε κάτι καινούριο (και υλοποιήσιμο) μπορεί να γίνει αντιληπτό ύστερα από μια εκτενή συζήτηση. Φυσικά, πρέπει και οι δυο πλευρές να έχουν εικόνα των τεχνολογικών εξελίξεων, των μελλοντικών προοπτικών και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αγορά. Κομβικό ρόλο παίζει η SWOT ανάλυση και το business plan το οποίο πρέπει να υπόσχεται μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Κατ’ επέκταση τα κριτήρια ESG (Environmental-Social-Governance) και SRI (Socially Responsible Investing) παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά όπως προαναφέρθηκε οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προλάβει να τα ενσωματώσουν. Ωστόσο, για όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, η αγορά διαθέτει πολλά εργαλεία αναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Φυσικά, αφού εξεταστούν όλα τα παραπάνω, οι επενδυτές , προτού «πατήσουν το κουμπί της εκκίνησης» πρέπει να αναζητήσουν και οικονομικά στοιχεία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούν οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας επιχείρησης, τους προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης εάν υπάρχουν (και ποιοι επενδυτές ήταν πίσω τους), την αποτίμηση της νεοσύστατης εταιρείας, το χρονικό διάστημα λειτουργίας της νεοσύστατης επιχείρησης ή το ιστορικό της εκκίνησης, όπου οι επενδυτές μπορούν να δουν την πρόοδο που έχει ήδη κάνει η ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Πρέσινγκ από Γαλλία στην ΕΕ για Ελβετία - Τι ζητά

23:37

Έρευνα ξενοδόχων για Αθήνα: Αύξηση 10% της ημερήσιας δαπάνης από τουρίστες - «Αγκάθι» οι υποδομές

23:23

NBA: Πέθανε ξαφνικά στα 29 του ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό - Πιέσεις στους ημιαγωγούς

22:58

Επίσκεψη Γκίλφοϊλ στην αμερικανική βάση της Σούδας

22:49

Νέα έρευνα Fed για το ιδιωτικό χρέος στις ΗΠΑ: Στα 1,25 τρισ. δολάρια οι οφειλές των πιστωτικών καρτών

22:38

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10,3 εκατ. ευρώ

22:30

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο: Στα 107 δολάρια το Brent - Άλμα 4,2% για WTΙ

22:22

Ντάιμον (JP Morgan): Οι «ανόητες» εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης βλάπτουν την ανάπτυξη

22:10

ΥΠΕΘΟΟ: Το «Ελλάδα 2.0» προχωρά με ισχυρές επιδόσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα

22:01

«Φοβήθηκε» το 6x6 κερδών ο χρυσός

21:53

Η Λιθουανία θα μπορούσε να συνδράμει στην αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ

21:40

Τραμπ: «Το Ιράν είτε θα κάνει το σωστό, είτε θα τελειώσουμε τη δουλειά» - Τι είπε για Ουκρανία

21:29

FDA: Παραιτείται από Επίτροπος ο Μάρτι Μάκαρι - Ποιος αναλαμβάνει προσωρινά

21:16

Ζελένσκι: Το Κίεβο έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Όρενμπουργκ της Ρωσίας

21:08

Καταλύτης στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου το Ινστιτούτο Νευροαγγειακής Καινοτομίας

20:56

Κάλας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποστολή Aspides να επεκταθεί στο Ορμούζ

20:45

Qualco, Cenobe, Mysten Labs και xMoney ενώνουν δυνάμεις για ενιαίο ψηφιακό fintech οικοσύστημα

20:36

Τραμπ - Σι: Συνάντηση υψηλού ρίσκου στο Πεκίνο με φόντο Ιράν, Ταϊβάν και παγκόσμια ισχύ

20:29

Μία ανάσα από την προεδρία της Fed ο Γουόρς

20:20

Austriacard: Αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη το α΄ τρίμηνο

20:09

Σε ενεργειακό συνέδριο των FT ο Μητσοτάκης την Τετάρτη

19:59

Η Ρωσία υποβαθμίζει σε 0,4% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

19:46

Ανακατατάξεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών: Νέες άδειες, διεθνείς επενδύσεις και το στοίχημα του online gaming

19:40

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας για βεβαιώσεις διακοπής ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσων μελών

19:31

Τέταρτη παραίτηση υφυπουργού στη Βρετανία - Βαθαίνει η πολιτική κρίση

19:26

Η βρετανική πολιτική κρίση έριξε τη «σκιά» της στις ευρωαγορές

19:13

Άγγιξε ρεκόρ η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στις ΗΠΑ

19:00

Λάμψα: Δάνειο 19,4 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική «ΕΛΑΤΟΣ ΙΚΕ»

18:49

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Μαγιάρ στην Ουγγαρία