Tip of the Day

Tip of the Day: Βιωσιμότητα: Τι ελέγχουν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε startups

02-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers.

H εύρεση βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί συχνά ένα δύσκολο στοίχημα για τους επενδυτές καθώς πρόκειται για εταιρείες οι οποίες λόγω του μεγέθους τους και του σύντομου ιστορικού τους δεν έχουν προλάβει να επιδείξουν αποτελέσματα και να συμμορφωθούν με τους δείκτες βιωσιμότητας. Μπορεί ωστόσο να έχουν καλές προθέσεις, κάτι που οι επενδυτές πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν αλλά και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ικανές να το επιδεικνύουν.

Πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση η οποία αφορά εξίσου και τις δύο πλευρές, τα funds που αναζητούν ευκαιρίες μέσω της καινοτομίας και τις startups που αναζητούν τρόπου σαν προσελκύσουν κεφάλαια προκειμένου να αναπτυχθούν.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση είναι οι άνθρωποί της και σε αυτό εστιάζουν επενδυτές και managers. Πίσω από κάθε μεγάλη καινοτομία κρύβεται μια ικανή ομάδα, με γνώσεις, δεξιότητες, αφοσίωση και σπουδαίες ιδέες. Και οι έμπειροι επενδυτές έχουν την οξύνοια να εντοπίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο στοιχείο που τίθεται επί τάπητος είναι η καινοτομία. Το κατά πόσο μια επιχείρηση στοχεύει σε κάτι καινούριο (και υλοποιήσιμο) μπορεί να γίνει αντιληπτό ύστερα από μια εκτενή συζήτηση. Φυσικά, πρέπει και οι δυο πλευρές να έχουν εικόνα των τεχνολογικών εξελίξεων, των μελλοντικών προοπτικών και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αγορά. Κομβικό ρόλο παίζει η SWOT ανάλυση και το business plan το οποίο πρέπει να υπόσχεται μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Κατ’ επέκταση τα κριτήρια ESG (Environmental-Social-Governance) και SRI (Socially Responsible Investing) παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά όπως προαναφέρθηκε οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προλάβει να τα ενσωματώσουν. Ωστόσο, για όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, η αγορά διαθέτει πολλά εργαλεία αναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Φυσικά, αφού εξεταστούν όλα τα παραπάνω, οι επενδυτές , προτού «πατήσουν το κουμπί της εκκίνησης» πρέπει να αναζητήσουν και οικονομικά στοιχεία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούν οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας επιχείρησης, τους προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης εάν υπάρχουν (και ποιοι επενδυτές ήταν πίσω τους), την αποτίμηση της νεοσύστατης εταιρείας, το χρονικό διάστημα λειτουργίας της νεοσύστατης επιχείρησης ή το ιστορικό της εκκίνησης, όπου οι επενδυτές μπορούν να δουν την πρόοδο που έχει ήδη κάνει η ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:18

Τουρκία–Ιράν: Προσωρινή αναστολή διελεύσεων στα χερσαία σύνορα – Κανονικά το εμπόριο

10:15

Τουρκία: Πενθήμερη αναστολή short selling μετά από βουτιά 5,32% στο Χρηματιστήριο

10:13

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους επικεφαλής πρεσβειών και προξενείων σε Ιράν και Μέση Ανατολή

10:10

Tο φθινόπωρο του 2026 σε πλήρη λειτουργία ο Δαίδαλος

10:05

Αλλάζουν όλα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών

09:59

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 2026-2027: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές

09:58

ΕΒΕΠ για Μέση Ανατολή: Πληθώρα σοβαρών και πολυεπίπεδων οικονομικών επιπτώσεων

09:53

Μπρατάκος: «Σταθερότητα και στρατηγική θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον»

09:38

Άλμα για το πετρέλαιο: Κίνδυνος εκτίναξης στις τιμές βενζίνης και θέρμανσης - Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

09:21

Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκε έως 13% το Brent - Ανησυχία για τα Στενά του Ορμούζ

09:12

Κλείνουν τα χρηματιστήρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Δευτέρα και Τρίτη

08:56

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: Σε εξέλιξη τα αντίποινα του Ιράν, 31 νεκροί στον Λίβανο

08:55

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η Ελβετία ζητεί επιστροφή «στη διπλωματία»

08:52

Η αμύθητη περιουσία της Rihanna - Επιστρέφει στη μουσική;

08:27

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δεν μετέχει σε στρατιωτική επιχείρηση - Drone έπληξε τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι

08:25

Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Οι αυστηρότεροι κανόνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η στεγαστική κρίση

08:21

Η αμήχανη προειδοποίηση, οι κίνδυνοι και η ανάγκη

08:15

Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έτοιμες για «αναλογικές αμυντικές ενέργειες» έναντι του Ιράν

08:12

Στενά του Ορμούζ και πόλεμος: Πόσο αντέχει η ελληνική ναυτιλία;

07:57

Όλα τα μάτια στο Ιράν κι ο Ερντογάν εκτός - Νέο αίμα στο Μαξίμου - Χωρίς Καρυστιανού φέτος τα Τέμπη

07:52

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρώπης στην κρίση της Μέσης Ανατολής

07:41

Μέση Ανατολή: Κρίσιμη Δευτέρα για αγορές και ελληνική οικονομία

07:39

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να διαρκέσει «4 εβδομάδες ή λιγότερο» - Δεν θα διαπραγματευτούμε, λέει το Ιράν

07:28

Τι έρχεται στην αγορά των Logistics - Η τάση, τα ενοίκια, τα projects

07:20

Επιθετικό «μπάσιμο» της Alpha Bank στα ακίνητα

07:14

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται διπλάσιος φόρος για κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers

07:10

Με κομμένη ανάσα - Η αμήχανη ΕΕ - Τα δύσκολα για τη Ναυτιλία

23:58

Ανδρουλάκης: Όλοι όσοι ζητούν ένα κράτος δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προσωπικής ελευθερίας, τώρα ήρθε η ώρα να ακουστούν

23:37

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει σχεδόν τα μισά αποθέματα πυραύλων του Ιράν

23:15

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή προσέλευση Βαλκάνιων εμπορικών επισκεπτών στην Artozyma