Tip of the Day

Η μεγάλη επιστροφή του Airbnb αλλά και της Εφορίας

05-05-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα χαμόγελα επέστρεψαν στο πρόσωπο των ιδιοκτητών ακινήτων τύπου Airbnb. Μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκαν πέρυσι από το τσουνάμι της πανδημίας, βλέπουν ξανά τις κρατήσεις για τα ακίνητά τους να ανεβαίνουν. Το Πάσχα οι πληρότητες σε κατοικίες και βίλες στα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής χτύπησαν «κόκκινο» και ήδη κλείνονται ακίνητα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μαζί με τις κρατήσεις αυξάνεται και ο αριθμός των ιδιοκτητών που σπεύδουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από 86.000 που ήταν οι εγγεγραμμένοι στο τέλος Ιουνίου του 2020, έχουν ήδη φτάσει στους 94.000 και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τους 100.000 καθώς θα ενεργοποιηθεί στην πράξη η συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού την Airbnb, τη Booking.com και την Expedia.

Από την 1η Ιουνίου 2021 όλα αλλάζουν. Κανένας ιδιοκτήτης που θα θελήσει να διαθέσει το ακίνητό του για βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν θα μπορεί να το κάνει αν δεν έχει προηγουμένως λάβει αριθμό μητρώου ακινήτου από την ΑΑΔΕ.

Ο «μαγικός» αυτός αριθμός θα ανοίγει την πόρτα στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και….στους φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ. Μέσω του αριθμού αυτού θα γίνονται όλες οι διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχεία που θα συλλέγουν οι πλατφόρμες όπως έσοδα, αριθμό μισθώσεων και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ιδιοκτήτη και το ακίνητο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι ιδιοκτήτες που και σήμερα ανεβάζουν ακίνητα στις πλατφόρμες, θα κληθούν μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία να προμηθευτούν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου της ΑΑΔΕ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, όποιος ιδιοκτήτης δεν διαθέτει τον αριθμό μητρώου για το ακίνητό του, αυτομάτως θα αποβάλλεται από τις πλατφόρμες. Οι αναρτήσεις των ακινήτων θα «κατεβαίνουν» και οι ιδιοκτήτες θα χάσουν κάθε επαφή με τους πελάτες τους.

Κάθε Φεβρουάριο, οι πλατφόρμες θα στέλνουν μαζικά τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ θα περνάει τα στοιχεία αυτά στη φορολογική δήλωσή κάθε ιδιοκτήτη με βάση τον αριθμό μητρώου του ακινήτου και θα τον φορολογεί με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος από ακίνητα όπως ισχύει.

Η Εφορία δεν θα χαριστεί σε όσους εντοπίσει να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ. Θα τους επιβάλει πρόστιμο το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 20.000 ευρώ. Δεν το λες και μικρό…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:03

Σκέρτσος: Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση για το νέο ενιαίο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας

20:57

Chips και quantum στο επίκεντρο: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στον νέο τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης

20:55

Stanton Chase Athens: Η ηγεσία ως καταλύτης ανθεκτικότητας σε μια εποχή συνεχούς αβεβαιότητας

20:42

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

20:22

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Ίσως να είναι η ώρα της Ευρώπης σε εποχή παγκόσμιας αταξίας

20:21

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση

20:18

Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

20:09

Ευρωαγορές: Ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες 2,5% περιμένοντας τις συνομιλίες

19:46

Αποκαλύψεις Βουρλιώτη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεσμεύσεις ως 500 εκατ.» - Το φαινόμενο της «λευκής κόλλας»

19:45

Σχέδιο ΕΕ για ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

19:21

CNN: Ο Τραμπ στέλνει Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν

19:13

Υπερταμείο: Χαρτοφυλάκιο άνω των 12 δισ. ευρώ σε 11 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

19:05

Χέγκσεθ προς Ευρώπη: «Κάντε λιγότερες διασκέψεις και δράστε»

18:58

Έφτασε στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν - LIVE η συζήτηση στη Ρωμαϊκή Αγορά

18:50

ΗΠΑ: Στο αρχείο η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας σε βάρος του Τζερόμ Πάουελ

18:46

Y/KNOT Invest: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ - Άντλησε 22,78 εκατ. ευρώ

18:42

Η P&G προειδοποιεί για πλήγμα 1 δισ. δολαρίων στα κέρδη της

18:34

Κικίλιας: «Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία ούτε τι απόνερα θα αφήσει»

18:32

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία

18:24

ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για ενημέρωση οφειλετών με αλληλέγγυα ευθύνη

18:24

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 30 Απριλίου

18:19

Το 11th HAEE Energy Transition Symposium χαράσσει την πορεία της Ενεργειακής Μετάβασης σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον

18:04

Ιωσηφίδης (EY‑Parthenon): «Άμυνα, ενέργεια και AI οι τομείς επενδύσεων για την επόμενη μέρα, μετά το RRF»

17:58

Εβδομαδιαίες απώλειες 3,86% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:55

Ταχιάος: Δέσμευση της Κυβέρνησης να δοθεί λύση στην ύδρευση του Ηρακλείου

17:55

Σταθόπουλος: Όραμά μας να γίνουμε ο νο1 καινοτόμος διεθνής κόμβος εκπαίδευσης στη Νότια Ευρώπη

17:47

Κοντογεώργης: «Στόχος να περιφρουρήσουμε τους πόρους για την περιφέρεια, αλλά κυρίως να ξέρουμε τι θέλουμε να τους κάνουμε»

17:37

Παπαστεργίου: Πρέπει να τελειώνουμε με την ανωνυμία στο διαδίκτυο

17:33

Βουλή: Επεξεργασία ν/σ για την αναβάθμιση της νομοθεσίας ΑΠΕ - Τσάφος: Ταχύτερη αδειοδότηση έργων ΑΠΕ

17:29

Γιαννακλής (Eurobank): Το embedded finance αλλάζει ουσιαστικά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες