Tip of the Day

Επιστρεπτέα: Πώς θα κάνετε τα δανεικά... αγύριστα

27-04-2021 | 07:34
Μοιράσου το

Λοιπόν, η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7 θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Μαΐου. Τα λεφτά δεν είναι λίγα, πάνω από 1 δισ. και συνολικά μαζί με τις προηγούμενες έξι ξεπερνούν τα 8 δισ. Το ενδιαφέρον όμως για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είναι ότι τα δανεικά της Επιστρεπτέας, μπορούν σε ένα μεγάλο ποσοστό να γίνουν και... αγύριστα. Πόσο μεγάλο; Εξαρτάται από τους ίδιους.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν, ή μάλλον τι δεν πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να μετατρέψουν σε επιδότηση τα μισά και παραπάνω από τα χρήματα που έλαβαν; Γιατί δεν έχει γίνει ίσως κατανοητό ότι υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος. Να χάσεις κάθε ποσοστό επιδότησης και να κληθείς να τα πληρώσεις όλα ντούκου και με τόκο!

* Το πιο βασικό στοιχείο είναι να μην κάνουν... παρατυπίες. Οι όροι πλέον είναι πιο αυστηροί (μετά τις απάτες εταιρειών που εντοπίστηκαν με παραποίηση στοιχείων τζίρου). Πλέον ορίζεται πως οι φάκελοι μπορούν να φτάσουν ακόμη και στην Εισαγγελία.  

* Το 2ο πιο κομβικό στοιχείο είναι η απασχόληση. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως κάποιο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τον κύκλο. Για παράδειγμα έως το τέλος Αυγούστου 2021 για τον 7ο κύκλο ή έως τον Ιούνιο για την Επιστρεπτέα 6. Όποιος απολύσει, πρέπει να επιστρέψει το ποσό.

* Στην ρήτρα για την απασχόληση υπάρχει ένα ενδιάμεσο «σκαλοπάτι» που είναι σημαντικό. Αν ο επιχειρηματίας απολύσει άμεσα δεν χάνει μόνο την επιδότηση αλλά ακόμη και το δικαίωμα εξόφλησης του ποσού σε 60 δόσεις μετά την άτοκη περίοδο που λήγει στο τέλος του 2021. Αν απολύσει σε κάποιους μήνες (από τον Ιούνιο και μετά για την Επιστρεπτέα 7) δεν δικαιούται μεν επιδότηση αλλά μπορεί να επιστρέψει το ποσό σε 60 δόσεις από το 2022

* Το «δεν απολύω» είναι … ευέλικτο. Ορίζεται πως το επίπεδο απασχόλησης που μετράται βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ», αφορά στο μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων. Επιτρέπονται  οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης, θανάτου, εργασίας ορισμένου χρόνου, αλλά και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

* Το 50% της επιδότησης μπορεί να γίνει 57,5% για όσους έχουν και…. πληρώνουν. Αν λοιπόν κάποιοι κρίνουν έως το τέλος του χρόνου πως έχουν λεφτά, τότε μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν το 50% του δανείου τοις μετρητοίς. Πριν αλλάξει ο χρόνος. Σε αυτή την περίπτωση έχουν ένα 15% επιπλέον έκπτωσης. Δηλαδή όσοι ήδη δικαιούνται 50% επιδότηση και πληρώσουν μετρητοίς θα αυξήσουν το ποσοστό που δεν θα επιστρέψουν στο 57,5%....

Να θυμίσουμε πως οι 3 πρώτες επιστρεπτέες δεν ήταν τόσο «πλουσιοπάροχες». Και άλλαξαν εκ των υστέρων. Πλέον ισχύει και για αυτούς τους 3 κύκλους το 50% της επιδότησης αν είχαν πτώση τζίρου 30%. Αλλιώς η επιδότηση είναι χαμηλότερη ή και μηδενική (ανάλογα με την πτώση τζίρου).

 Επίσης, μία νέα δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουλίου. Η λειτουργία της Επιστρεπτέας ως πιστωτικού για να συμψηφιστεί με νέες οφειλές. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για νέα… δανειακά ως «αντάλλαγμα» της επιδότησης. Τα οποία θα επιστραφούν. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει να ανταλλάξει το 50% της επιδότησης με πιστωτικό ίσο με το 35% του ποσού των επιστρεπτέων που έχει λάβει. Το μέτρο θα δώσει μία ανάσα σε όσους πιέζονται ταμειακά. Ωστόσο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν πως από το 2022 και μετά πληρώνουν όχι το 50% αλλά το 100% του ποσού που έλαβαν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.