ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Επιτόκια, ποιον να πιστέψεις, τον Στουρνάρα ή τον Νάγκελ;

Γιάννης Αγγέλης
22-09-2023 | 10:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιτόκια, ποιον να πιστέψεις, τον Στουρνάρα ή τον Νάγκελ;

Ότι μέσα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις δεν είναι νέο, αλλά συνήθως όταν είναι να παρθεί μία απόφαση επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συμφωνία.

Ή έστω κάποιος προσωρινός συμβιβασμός.

Στην τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, με την οποία αυξήθηκαν για 10η φορά τα επιτόκια μέσα σε έναν χρόνο και κάτι και πάλι υπήρξε συμφωνία αν και οι διαφορές απόψεων των βόρειων με τους νότιους παρέμειναν όσο αφορά το πόσο θα τραβήξει ακόμα η αύξηση του κόστους του χρήματος και η συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας επικεφαλής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας, μετά την ανακοίνωση της αύξησης κατά 0,25% δήλωσε με τον τρόπο του, ότι εκείνος θα προτιμούσε μία στάση στις αυξήσεις... Λίγο πολύ τόσο με την δική του δήλωση όσο και με την συνεχή δυσφορία των Ιταλών για τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα μισόλογα της Λαγκάρντ, υπήρξε η εντύπωση πως κάπου εδώ τελειώνουμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πράγματι τελειώνουμε;

Δεν φαίνεται ότι η εντύπωση αυτή να είναι και τόσο σωστή, καθώς ο επικεφαλής της στρατηγικής των αυξήσεων ο κ. Νάγκελ της Bundesbank, φρόντισε να υποστηρίξει αμέσως δημοσίως ότι «Ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν κινείται προς το 2% με τον επιθυμητό ρυθμό... (και) ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός και αναμένεται να μειωθεί μόνο σταδιακά…». Και συμπλήρωσε για να μη υπάρξουν παρεξηγήσεις ότι δεν είναι καθόλου -κατά συνέπεια- σίγουρος ότι δεν θα χρειασθούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων!

Ήμαστε λίγο πολύ μια στο καρφί και μία στο πέταλο.

Το ποιος ζητάει περισσότερη αυστηρότητα και ποιος λιγότερη είναι σαφές και έχει ονοματεπώνυμο, αλλά το γιατί αυτή η διελκυστίνδα δεν έχει τέλος, δεν είναι μόνο στον πληθωρισμό της Ευρώπης που πρέπει να αναζητηθεί η αιτία, ή στην ισχύ της Bundesbank μέσα στο ευρωσύστημα.

Πρέπει να κοιτάξει κανείς έξω από αυτό για να διακρίνει το πώς κινείται το έμβολο της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Και πιο συγκεκριμένα πρέπει να κοιτάξει στις ΗΠΑ και στο δολάριο.

Το Ευρώ έχει διολισθήσει κάτω από το 1,07 δολ. και παραμένει εκεί με σχεδόν σταθερό τρόπο, το πετρέλαιο παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να κινείται σπασμωδικά, αλλά προς τα πάνω και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αγγίζουν ύψη πρωτοφανή, σχεδόν 4,5%, όσο και τα αντίστοιχα ιταλικά !

Με αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια της ΕΚΤ να αφήσει το Ευρώ να συνεχίσει να διολισθαίνει περιορίζονται δραματικά. Αυτό από μόνο του «δείχνει» τι ακριβώς εννοεί ο κ. Νάγκελ όταν λέει... μη βιαζόσαστε δεν τελειώσαμε ακόμα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο λόγος που το πετρέλαιο ανεβαίνει δεν είναι ότι «πέφτει» το δολάριο.

Αντίθετα το δολάριο εμφανίζεται ολοένα και ακριβότερο για τους ευρωπαίους και μάλιστα όχι τόσο γιατί μειώνουν την παραγωγή οι σαουδάραβες και οι ρώσοι, αλλά γιατί οι αμερικάνοι αποφάσισαν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους που είχαν αδειάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο…

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Νάγκελ φαίνεται να ξέρει γιατί πράγμα μιλάει.

Πέραν όμως αυτού το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο το αν θα αυξηθούν ή όχι περισσότερο τα επιτόκια.

Είναι ήδη πολύ – πολύ ψηλά. Ρωτήστε στις αγορές ακινήτων ή στις αγορές ομολόγων για να σας πουν.

Όχι, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι οικονομίες ειδικά στην Ευρωζώνη – όπως και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (ΕΜ) – δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ σ’ αυτή την επιτοκιακή πίεση.

Και εκεί που είναι να μείνουν και να μην ανέβουν …ψηλότερα, είναι αρκετό για να αρχίσουν οι «ασφάλειες» να καίγονται. Ο φετινός Μάρτης στις ΗΠΑ έδειξε πόσο εύκολο είναι αυτό.

Και τότε όσο και αν έχουν αυξηθεί τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών οι αντιστάσεις δεν πρόκειται να αντέξουν για πολύ. Ίσως αυτό έχει στο μυαλό του ο κ. Στουρνάρας και πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αρχίσει να χαλαρώνει ότι και αν κοστίσει αυτό με τον πληθωρισμό.

Τελικά αυτή η δεκαετία του 70’ δεν μοιάζει και τόσο διαφορετική από όσο φαινόταν στην αρχή…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:57

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο βόρεια της Άνδρου - Σώθηκαν και οι 9 ναυτικοί

08:54

Πιερρακάκης: «Αν η Ευρώπη δεν ενώσει τις δυνάμεις της σε οικονομία, άμυνα και τεχνολογία, θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία»

08:53

Τραμπ: Διακόπτεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» εν μέσω διαπραγματεύσεων με το Ιράν

08:39

Αύριο η υπογραφή της Β' φάσης του προγράμματος για την ανακαίνιση σχολικών μονάδων

08:23

Η ΑΙ αλλάζει το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

08:22

«Φρένο» στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM

08:20

Αττικά Πολυκαταστήματα: Οι σταθμοί μιας εταιρείας που φιλοδοξεί να αναδειχθεί στα «Harrods» της Ελλάδας

08:12

Γερμανία: Πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μερτς, αλλά κανείς δεν έχει διάθεση για γιορτή

08:05

Κυκλοφοριακό: «Τρέχουν» εξελίξεις στον κόμβο-«ανάσα» για Δυτική Αττική, Πειραιά (ΜΕΤΚΑ/Δομική Κρήτης)

08:00

Τα έργα των 1 δισ. που αλλάζουν το τσιμέντο στην Ελλάδα – Το στοίχημα της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές

07:53

Ιtalgas: Μετά την εξαγορά της 2i Rete Gas, ποντάρει στα δίκτυα και τις σταθερές αποδόσεις

07:50

Η Κομισιόν εγκρίνει σήμερα χρηματοδοτικό πακέτο για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών - Τι περιλαμβάνει

07:45

Γεμίζουν τα πορτοφόλια με κάρτες, «εκτίναξη» συναλλαγών στα 2,7 δισ. το 2025

07:42

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Metlen: «Καθαρός ορίζοντας» στη σύμβαση 320 εκατ. για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου

07:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αυξημένο risk premium, «σφιχτές» αποτιμήσεις

07:37

Έρχονται ανάδοχοι στα 2 οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. ευρώ, απορρίφθηκαν οι προσφυγές - Ο παράγοντας ΣτΕ

07:29

Μισός φόρος για όσους επιστρέψουν στην Ελλάδα και δουλέψουν στο Δημόσιο

07:21

Τα γαλάζια «πηγαδάκια» για την επίσκεψη Τράμπ - Το «όχι» Καραμανλή - Η επιστροφή του… 2015 πάνω από τον Τσίπρα

07:14

Ανοίγει ο δρόμος για τα θεραπευμένα δάνεια - Προσφυγές και εξαιρέσεις - To δράμα του επιχειρηματία

23:58

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα

23:55

Η Πενσυλβανία μηνύει την Character AI για chatbot που παριστάνει γιατρό

23:49

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση Μακρόν για στήριξη προς την Ελλάδα δεν αφορούσε την Τουρκία

23:40

AMD: Έσοδα 10,25 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο με άνοδο 38%

23:33

Ρούμπιο: Η επιχείρηση «Επική Οργή» έχει τελειώσει - Οι ΗΠΑ περνούν στην άμυνα

23:25

Πιθανή συνάντηση Λούλα - Τραμπ τη Πέμπτη: Οργανωμένο έγκλημα και σπάνιες γαίες στο επίκεντρο

23:22

Οριακά κέρδη για τον χρυσό

23:17

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq καθώς η εκεχειρία φαίνεται να «κρατά»

22:55

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

22:48

Παπαστεργίου: Έργα 400 εκατ. ευρώ για τις τεχνολογικές ανάγκες των δήμων

22:36

Το Ιράν θεσπίζει μηχανισμό για τη ρύθμιση των διελεύσεων πλοίων στα Στενά του Ορμούζ