ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Επιτόκια, ποιον να πιστέψεις, τον Στουρνάρα ή τον Νάγκελ;

Γιάννης Αγγέλης
22-09-2023 | 10:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιτόκια, ποιον να πιστέψεις, τον Στουρνάρα ή τον Νάγκελ;

Ότι μέσα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις δεν είναι νέο, αλλά συνήθως όταν είναι να παρθεί μία απόφαση επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συμφωνία.

Ή έστω κάποιος προσωρινός συμβιβασμός.

Στην τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, με την οποία αυξήθηκαν για 10η φορά τα επιτόκια μέσα σε έναν χρόνο και κάτι και πάλι υπήρξε συμφωνία αν και οι διαφορές απόψεων των βόρειων με τους νότιους παρέμειναν όσο αφορά το πόσο θα τραβήξει ακόμα η αύξηση του κόστους του χρήματος και η συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας επικεφαλής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας, μετά την ανακοίνωση της αύξησης κατά 0,25% δήλωσε με τον τρόπο του, ότι εκείνος θα προτιμούσε μία στάση στις αυξήσεις... Λίγο πολύ τόσο με την δική του δήλωση όσο και με την συνεχή δυσφορία των Ιταλών για τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα μισόλογα της Λαγκάρντ, υπήρξε η εντύπωση πως κάπου εδώ τελειώνουμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πράγματι τελειώνουμε;

Δεν φαίνεται ότι η εντύπωση αυτή να είναι και τόσο σωστή, καθώς ο επικεφαλής της στρατηγικής των αυξήσεων ο κ. Νάγκελ της Bundesbank, φρόντισε να υποστηρίξει αμέσως δημοσίως ότι «Ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν κινείται προς το 2% με τον επιθυμητό ρυθμό... (και) ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός και αναμένεται να μειωθεί μόνο σταδιακά…». Και συμπλήρωσε για να μη υπάρξουν παρεξηγήσεις ότι δεν είναι καθόλου -κατά συνέπεια- σίγουρος ότι δεν θα χρειασθούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων!

Ήμαστε λίγο πολύ μια στο καρφί και μία στο πέταλο.

Το ποιος ζητάει περισσότερη αυστηρότητα και ποιος λιγότερη είναι σαφές και έχει ονοματεπώνυμο, αλλά το γιατί αυτή η διελκυστίνδα δεν έχει τέλος, δεν είναι μόνο στον πληθωρισμό της Ευρώπης που πρέπει να αναζητηθεί η αιτία, ή στην ισχύ της Bundesbank μέσα στο ευρωσύστημα.

Πρέπει να κοιτάξει κανείς έξω από αυτό για να διακρίνει το πώς κινείται το έμβολο της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Και πιο συγκεκριμένα πρέπει να κοιτάξει στις ΗΠΑ και στο δολάριο.

Το Ευρώ έχει διολισθήσει κάτω από το 1,07 δολ. και παραμένει εκεί με σχεδόν σταθερό τρόπο, το πετρέλαιο παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να κινείται σπασμωδικά, αλλά προς τα πάνω και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αγγίζουν ύψη πρωτοφανή, σχεδόν 4,5%, όσο και τα αντίστοιχα ιταλικά !

Με αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια της ΕΚΤ να αφήσει το Ευρώ να συνεχίσει να διολισθαίνει περιορίζονται δραματικά. Αυτό από μόνο του «δείχνει» τι ακριβώς εννοεί ο κ. Νάγκελ όταν λέει... μη βιαζόσαστε δεν τελειώσαμε ακόμα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο λόγος που το πετρέλαιο ανεβαίνει δεν είναι ότι «πέφτει» το δολάριο.

Αντίθετα το δολάριο εμφανίζεται ολοένα και ακριβότερο για τους ευρωπαίους και μάλιστα όχι τόσο γιατί μειώνουν την παραγωγή οι σαουδάραβες και οι ρώσοι, αλλά γιατί οι αμερικάνοι αποφάσισαν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους που είχαν αδειάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο…

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Νάγκελ φαίνεται να ξέρει γιατί πράγμα μιλάει.

Πέραν όμως αυτού το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο το αν θα αυξηθούν ή όχι περισσότερο τα επιτόκια.

Είναι ήδη πολύ – πολύ ψηλά. Ρωτήστε στις αγορές ακινήτων ή στις αγορές ομολόγων για να σας πουν.

Όχι, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι οικονομίες ειδικά στην Ευρωζώνη – όπως και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (ΕΜ) – δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ σ’ αυτή την επιτοκιακή πίεση.

Και εκεί που είναι να μείνουν και να μην ανέβουν …ψηλότερα, είναι αρκετό για να αρχίσουν οι «ασφάλειες» να καίγονται. Ο φετινός Μάρτης στις ΗΠΑ έδειξε πόσο εύκολο είναι αυτό.

Και τότε όσο και αν έχουν αυξηθεί τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών οι αντιστάσεις δεν πρόκειται να αντέξουν για πολύ. Ίσως αυτό έχει στο μυαλό του ο κ. Στουρνάρας και πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αρχίσει να χαλαρώνει ότι και αν κοστίσει αυτό με τον πληθωρισμό.

Τελικά αυτή η δεκαετία του 70’ δεν μοιάζει και τόσο διαφορετική από όσο φαινόταν στην αρχή…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:31

Ελλάκτωρ: Στα 152,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025

17:18

ΣτΕ: Παγώνει προσωρινά ο διαγωνισμός για ανάπλαση της Μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά

17:14

Γερμανία: Ο πόλεμος στο Ιράν φρενάρει την ανάπτυξη

17:03

ΕΦΕΤ: Ανίχνευση παθογόνου μικροοργανισμού σε φέτα

16:44

TREK Development: Διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ/μετοχή - Στις 22/4 η αποκοπή

16:40

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο Πούτιν δεν ενημερώνεται για τα προβλήματα της χώρας

16:39

Ράλι στην Wall Street: Ολοταχώς για νέα ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq

16:34

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 47 γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν κατά μέσο όρο κάθε μέρα στη Γάζα

16:27

Αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν πως Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια το 2026

16:19

Austriacard: Πώληση του ποσοστού συμμετοχής στη Seglan έναντι 2,25 εκατ. ευρώ σε μετρητά

16:18

Απώλειες 10% για το πετρέλαιο μετά το άνοιγμα του Ορμούζ

16:14

Νέα αύξηση των τιμών εκροών και εισροών σε γεωργία – κτηνοτροφία τον Φεβρουάριο

16:08

Η ΕΕ θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Συρία, ενισχύει τις επαφές στο εμπόριο και στην ασφάλεια

16:07

Συνάντηση Πιερρακάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον

16:01

Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ σε όλα τα εμπορικά πλοία για όσο ισχύει η εκεχειρία

15:39

Θεοδωρικάκος: Τρία νέα αναπτυξιακά καθεστώτα για μεταποίηση, μεγάλες επενδύσεις και παραμεθόριες περιοχές

15:31

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Η στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο δεν έχει ολοκληρωθεί»

15:20

Μπορούν ΗΠΑ και Ιράν να λήξουν οριστικά τον πόλεμο;

15:20

Ο Σύρος πρόεδρος προκρίνει «μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ

15:13

Αφρικανική Σκόνη: Ήταν πάντα τόσο μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα;

15:13

Οι εφεδρείες και η ανάγκη για… μέτρο

15:08

ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα

15:02

ΥΠΑΑΤ: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με κτηνοτρόφους, τυροκόμους, παραγωγούς και τοπικούς φορείς της Λέσβου

14:53

Μαγιάρ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την αποδέσμευση των «παγωμένων» κονδυλίων της ΕΕ

14:40

Διαβάσατε ειδήσεις το Πάσχα; Κάντε το κουίζ

14:33

Η Uber αυξάνει το ποσοστό της στην Delivery Hero έναντι 270 εκατ. ευρώ

14:31

5 λόγοι για να λατρέψετε τον Πόρο

14:15

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 22 Απριλίου

14:09

Διάσκεψη στο Παρίσι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

14:07

Profile: Σε πλήρη εξέλιξη ο μετασχηματισμός - Θετική για το 2026