ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Daniel, η επικείμενη (;) αναβάθμιση χρέους και η δραματική «υποβάθμιση» της αγροτικής παραγωγής

Γιάννης Αγγέλης
07-09-2023 | 13:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Daniel, η επικείμενη (;) αναβάθμιση χρέους και η δραματική «υποβάθμιση» της αγροτικής παραγωγής

Τα τελευταία 24ωρα της καταστροφικής καταιγίδας κατάφεραν να αποδείξουν, ότι η κατάσταση στη χώρα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη από αυτή που προηγήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές, αλλά ένα τέτοιο σχόλιο είναι κάτι περισσότερο και από... κοινοτοπία.

Άλλωστε μένουν ακόμα αρκετές ώρες – Πέμπτη πρωί – πριν η καταιγίδα μας αφήσει, αφού έρχεται ένα δεύτερο κύμα βροχής και ακραίων πλημμυρικών φαινομένων με συνέπειες που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Λίγο πολύ, αυτή η βροχή και οι πλημμύρες, «πνίγουν» προκαταβολικά με νεκρούς και κυριολεκτικά τεράστιες καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή όποια «καλά νέα» πρόκειται να ακουστούν αύριο από την DBRS, είτε οριακά στην βελτίωση του Outlook του χρέους σε «Positive», είτε με την επικείμενη έτσι κι αλλιώς «αναβάθμισή» του σε Investment Grade, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια...

Με άλλα λόγια η «κλιματική αλλαγή» και ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπισή της, σαν συνθετικό «αποτέλεσμα» πλέον ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Μιας «κλιματικής αλλαγής» για την οποία έχουμε ήδη γνώση μέχρι που μπορεί να φτάσει και μιας «ετοιμότητας» που έχει να κάνει πάντα με τον βαθμό αντίληψης για το τι σημαίνει «κλιματική αλλαγή».

Και το «αποτέλεσμα», αυτό που βλέπουμε... τρομάζει.

Βέβαια όλοι ήμαστε ακόμα μέσα στο σοκ που προκαλεί η πρώτη αντιληπτική στιγμή αυτής της νέας κατάστασης, στον καθένα και σε όλους μαζί.

Και – φυσιολογικά – αυτή η πρώτη στιγμή είναι «ατομική» εμπειρία, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές είναι τόσο μαζικές, που έχουν φέρει στην ίδια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση χιλιάδες ανθρώπων σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Όπως και σε πολλές – πολλές άλλες χώρες.

Είναι αυτή η πρώτη στιγμή αντίληψης της νέας κατάστασης από την οποία ξεκινούν όλα. Αυτή η πρώτη στιγμή όμως πάντα (αυτός είναι ο προορισμός της) αρχίζει να “βουτάει” στα βάθη της εμπειρίας, ατομικής και συλλογικής και αρχίζει να αναζητά τρόπους να βρει διέξοδο.

Μέχρι εδώ τίποτα το «νέο».

Το «νέο» αρχίζει να αναδύεται όταν μετά το πρώτο σοκ αρχίζουμε να μετράμε το «αποτέλεσμα» αυτής της νέας κατάστασης στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει προκύψει.

Και εδώ αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε – δεν είναι πρόωρο – μια μείζονος σημασίας αλλαγή τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον με την οποία θα... αναμετρηθούμε την επόμενη ημέρα: την τεράστιας κλίμακας άμεση και έμμεση καταστροφή που έχει συμβεί στην αγροτική πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην αναπόφευκτη «καταστροφή» στην ικανότητα επεξεργασίας και παροχής της στον χώρο της κοινωνικής ανάγκης.

Σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και εμπειρικές, καταγραφές, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο Insider.gr στην ενότητα «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή» η καταστροφή που έχει επεκταθεί ταχύτητα με τις πυρκαγιές και τις (εν εξελίξει) πλημμύρες, έχει ενα διπλό αποτέλεσμα:

  • Έχει εξαφανίσει ένα – ίσως το μεγαλύτερο – μέρος της φετινής αγροτικής παραγωγής, καθώς έχουν χτυπήσει μεγάλες πεδινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά επίσης
  • Έχει καταστρέψει άμεσα και έμμεσα τις προϋποθέσεις επανα-καλλιέργειας βραχυ-μεσοπρόθεσμα αυτών των περιοχών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους, ειδικά στην Θεσσαλία (την μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας) είναι εντατικής καλλιέργειας.

Οι συνέπειες είναι προφανείς και άμεσες.

Αναλυτικά μπορεί να τις αντιληφθεί κανείς λεπτομερειακά μέσω των στοιχείων και της πληροφόρησης που παρέχουν τα δημοσιεύματα της ενότητας «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή».

Το Οικονογράφημα εδώ θα επισημάνει μόνο κάποιες άμεσα αντιληπτές για το σύνολο της χώρας, είτε αυτό που έχει χτυπηθεί, είτε όχι, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες:

Νέος κύκλος αύξησης των τιμών στα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όπως και στα βασικά τρόφιμα λάδι, αλεύρι, κρέας, γαλακτοκομικά.

Νέα δραστική μείωση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια μέχρι να γίνει δυνατή η αποκατάσταση της καλλιέργειας της γης, με την προϋπόθεση βέβαια οι οι αγρότες θα μείνουν μετά τις καταστροφές στα χωράφια τους, με περαιτέρω ένταση στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.

Νέος κύκλος πιέσεων και ανισορροπίας με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας, ειδικά των περιοχών που έχουν καταστραφεί.

Οι «αλλαγές» αυτές πρέπει να γίνουν αντιληπτές συνυπολογίζοντας τις ζημιές που έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν.

Μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον, είναι που αρχίζει να ξετυλίγεται, η στην αρχή του σημειώματος αυτού, αναφερόμενη πρώτη «αντιληπτική στιγμή» του συλλογικού «ατομικού» σοκ, μετά την αρχική υποχώρηση της πολλαπλής καταστροφής των πυρκαγιών και της πλημμύρας. Και αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι αναπόφευκτα «δεμένη» με τη συνεχιζόμενη «κλιματική αλλαγή» και τις συνέπειές της.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι δύο από τους επτά κατηγορούμενους από την Κρήτη

13:58

Το BBC λέει ότι θα αντιπαλέψει την αγωγή του Τραμπ για δυσφήμηση

13:55

Γαλλία: Δρόμοι και σιδηροδρομικός άξονας αποκλεισμένοι από οργισμένους αγρότες

13:49

Κεφαλογιάννης: «Τιμούμε το παρελθόν - Υπηρετούμε το παρόν - Προστατεύουμε το μέλλον»

13:45

Tap & Go: Ανέπαφες πληρωμές με κάρτες Mastercard για μετακινήσεις σε όλα τα ΚΤΕΛ

13:42

Γιατί Σύνοδοι Κορυφής όπως αυτή, οδηγούν συνήθως σε αποτέλεσμα;

13:38

Τσιόδρας: Η ενεργειακή διασύνδεση θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των τιμών του ρεύματος

13:34

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύαμε

13:18

Νίκος Γκάλης: Η πρώτη σειρά υπογεγραμμένων συλλεκτικών αντικειμένων του!

13:13

Σε προπολεμικό χαμηλό η τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Χάνει τα 60 δολάρια το Brent

13:10

Ουκρανία: Η Ευρώπη συστήνει διεθνή επιτροπή για την παροχή αποζημιώσεων από τη Ρωσία

13:04

Jefferies: Ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες η αγορά REPO

13:01

PMI Ευρωζώνης: Πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης όλο το 2025 - Πρώτη φορά από το 2019

12:59

Σούπερ μάρκετ: Στο 1,06% ο πληθωρισμός στο κλείσιμο του 2025 - Πού αυξήθηκαν οι τιμές και πού μειώθηκαν

12:52

Δημοσκόπηση GPO: Πόσοι ζητούν πρόωρες εκλογές

12:51

Κρεμλίνο: Η πρόταση της Ουκρανίας για εκεχειρία τα Χριστούγεννα εξαρτάται από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

12:34

Αιφνίδιο προσωρινό «λουκέτο» για την Cetracore-Jetoil

12:30

Αγρότες: Τι δεν ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό

12:29

Άβαξ για Μετρό: Έτοιμο το 90% της σήραγγας από την Κατεχάκη στον Ευαγγελισμό της Γραμμής 4

12:19

Klarna: Το 95,1% των Ελλήνων δηλώνει ότι η ακρίβεια θα επηρεάσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους

12:13

Ideal Holdings: Έκτακτη ΓΣ στις 12/1 για την επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ/μετοχή στους μετόχους

12:04

Kaspersky: Οι μισοί από τους κωδικούς που παραβιάστηκαν μέσα στο 2025 είχαν ήδη διαρρεύσει

11:53

Παπασταύρου: Η ενέργεια μετατρέπεται σε όπλο σε καιρό πολέμου

11:49

Η Coffee Berry εγκαινίασε το νέο της κατάστημα στο Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

11:48

Skroutz: 9 στις 10 παραγγελίες επιχειρήσεων της επαρχίας «ταξιδεύουν» εκτός της περιφέρειάς τους

11:44

Λιβύη: «Άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής

11:41

Κεραμέως: Από σήμερα λειτουργεί πιλοτικά το ΕΡΓΑΝΗ 2 - Τέσσερα θετικά νέα για τους συνταξιούχους

11:37

Ανδριανός: Ξεκινάει σήμερα η πληρωμή των 121 εκατ. στους αγρότες για τις ζημιές του ’25

11:25

ΟΗΕ - Κυπριακό: Μια νέα άτυπη διάσκεψη 5+1 πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη

11:15

Η Ρωσία δηλώνει ότι πήρε τον «έλεγχο» της πόλης Κουπιάνσκ