ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Daniel, η επικείμενη (;) αναβάθμιση χρέους και η δραματική «υποβάθμιση» της αγροτικής παραγωγής

Γιάννης Αγγέλης
07-09-2023 | 13:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Daniel, η επικείμενη (;) αναβάθμιση χρέους και η δραματική «υποβάθμιση» της αγροτικής παραγωγής

Τα τελευταία 24ωρα της καταστροφικής καταιγίδας κατάφεραν να αποδείξουν, ότι η κατάσταση στη χώρα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη από αυτή που προηγήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές, αλλά ένα τέτοιο σχόλιο είναι κάτι περισσότερο και από... κοινοτοπία.

Άλλωστε μένουν ακόμα αρκετές ώρες – Πέμπτη πρωί – πριν η καταιγίδα μας αφήσει, αφού έρχεται ένα δεύτερο κύμα βροχής και ακραίων πλημμυρικών φαινομένων με συνέπειες που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Λίγο πολύ, αυτή η βροχή και οι πλημμύρες, «πνίγουν» προκαταβολικά με νεκρούς και κυριολεκτικά τεράστιες καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή όποια «καλά νέα» πρόκειται να ακουστούν αύριο από την DBRS, είτε οριακά στην βελτίωση του Outlook του χρέους σε «Positive», είτε με την επικείμενη έτσι κι αλλιώς «αναβάθμισή» του σε Investment Grade, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια...

Με άλλα λόγια η «κλιματική αλλαγή» και ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπισή της, σαν συνθετικό «αποτέλεσμα» πλέον ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Μιας «κλιματικής αλλαγής» για την οποία έχουμε ήδη γνώση μέχρι που μπορεί να φτάσει και μιας «ετοιμότητας» που έχει να κάνει πάντα με τον βαθμό αντίληψης για το τι σημαίνει «κλιματική αλλαγή».

Και το «αποτέλεσμα», αυτό που βλέπουμε... τρομάζει.

Βέβαια όλοι ήμαστε ακόμα μέσα στο σοκ που προκαλεί η πρώτη αντιληπτική στιγμή αυτής της νέας κατάστασης, στον καθένα και σε όλους μαζί.

Και – φυσιολογικά – αυτή η πρώτη στιγμή είναι «ατομική» εμπειρία, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές είναι τόσο μαζικές, που έχουν φέρει στην ίδια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση χιλιάδες ανθρώπων σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Όπως και σε πολλές – πολλές άλλες χώρες.

Είναι αυτή η πρώτη στιγμή αντίληψης της νέας κατάστασης από την οποία ξεκινούν όλα. Αυτή η πρώτη στιγμή όμως πάντα (αυτός είναι ο προορισμός της) αρχίζει να “βουτάει” στα βάθη της εμπειρίας, ατομικής και συλλογικής και αρχίζει να αναζητά τρόπους να βρει διέξοδο.

Μέχρι εδώ τίποτα το «νέο».

Το «νέο» αρχίζει να αναδύεται όταν μετά το πρώτο σοκ αρχίζουμε να μετράμε το «αποτέλεσμα» αυτής της νέας κατάστασης στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει προκύψει.

Και εδώ αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε – δεν είναι πρόωρο – μια μείζονος σημασίας αλλαγή τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον με την οποία θα... αναμετρηθούμε την επόμενη ημέρα: την τεράστιας κλίμακας άμεση και έμμεση καταστροφή που έχει συμβεί στην αγροτική πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην αναπόφευκτη «καταστροφή» στην ικανότητα επεξεργασίας και παροχής της στον χώρο της κοινωνικής ανάγκης.

Σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και εμπειρικές, καταγραφές, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο Insider.gr στην ενότητα «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή» η καταστροφή που έχει επεκταθεί ταχύτητα με τις πυρκαγιές και τις (εν εξελίξει) πλημμύρες, έχει ενα διπλό αποτέλεσμα:

  • Έχει εξαφανίσει ένα – ίσως το μεγαλύτερο – μέρος της φετινής αγροτικής παραγωγής, καθώς έχουν χτυπήσει μεγάλες πεδινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά επίσης
  • Έχει καταστρέψει άμεσα και έμμεσα τις προϋποθέσεις επανα-καλλιέργειας βραχυ-μεσοπρόθεσμα αυτών των περιοχών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους, ειδικά στην Θεσσαλία (την μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας) είναι εντατικής καλλιέργειας.

Οι συνέπειες είναι προφανείς και άμεσες.

Αναλυτικά μπορεί να τις αντιληφθεί κανείς λεπτομερειακά μέσω των στοιχείων και της πληροφόρησης που παρέχουν τα δημοσιεύματα της ενότητας «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή».

Το Οικονογράφημα εδώ θα επισημάνει μόνο κάποιες άμεσα αντιληπτές για το σύνολο της χώρας, είτε αυτό που έχει χτυπηθεί, είτε όχι, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες:

Νέος κύκλος αύξησης των τιμών στα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όπως και στα βασικά τρόφιμα λάδι, αλεύρι, κρέας, γαλακτοκομικά.

Νέα δραστική μείωση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια μέχρι να γίνει δυνατή η αποκατάσταση της καλλιέργειας της γης, με την προϋπόθεση βέβαια οι οι αγρότες θα μείνουν μετά τις καταστροφές στα χωράφια τους, με περαιτέρω ένταση στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.

Νέος κύκλος πιέσεων και ανισορροπίας με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας, ειδικά των περιοχών που έχουν καταστραφεί.

Οι «αλλαγές» αυτές πρέπει να γίνουν αντιληπτές συνυπολογίζοντας τις ζημιές που έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν.

Μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον, είναι που αρχίζει να ξετυλίγεται, η στην αρχή του σημειώματος αυτού, αναφερόμενη πρώτη «αντιληπτική στιγμή» του συλλογικού «ατομικού» σοκ, μετά την αρχική υποχώρηση της πολλαπλής καταστροφής των πυρκαγιών και της πλημμύρας. Και αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι αναπόφευκτα «δεμένη» με τη συνεχιζόμενη «κλιματική αλλαγή» και τις συνέπειές της.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:36

Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» είναι ένας συνολικός μετασχηματισμός των ΕΔ που αναβαθμίζει τις αμυντικές μας δυνατότητες

23:14

Δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον θάνατο του Νίκου Παπαδάκη

22:46

Ανδριανός: Η έρευνα «όπλο» απέναντι στην κλιματική κρίση και τις ζωονόσους

21:47

Χατζηδάκης: Το πακέτο Μητσοτάκη δεν είναι θετική έκπληξη, είναι αποτέλεσμα σοβαρής πολιτικής

21:47

Χεζμπολάχ: Ευκαιρία για επιστροφή στο δρόμο της λογικής

21:35

ΗΠΑ: Διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, με αίτημα την απόσυρση της Εθνοφρουράς

21:18

Ηράκλειο: Δωρεά οργάνων από 37χρονο, που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

21:17

Νιγηρία: Τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 55 ανθρώπους κοντά στα σύνορα με το Καμερούν

21:02

Βρετανία: Δεκάδες συλλήψεις υποστηρικτών της οργάνωσης Palestine Action

20:45

Πολωνία: Αντικείμενο άγνωστης προέλευσης έπεσε κοντά σε χωριό στα ανατολικά

20:28

Σε εξέλιξη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα Τέμπη - Κλειστός ο σταθμός του Μετρό

20:19

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 88 ταχυδρομικές υπηρεσίες διέκοψαν τις αποστολές δεμάτων λόγω δασμών

20:08

Μητσοτάκης: Μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 2%, μηδέν φόρος σε νέους εργαζόμενους, κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς

20:07

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για την 89η ΔΕΘ

19:45

Κίνα: «Προβληματικό» το πέρασμα πολεμικών πλοίων Καναδά και Αυστραλίας από το στενό της Ταϊβάν

19:33

ΔΕΘ 2025: Live η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»

19:22

Φράγκος (HIIF): Το Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών έχει αναπτυξιακή αποστολή

19:16

Αίγυπτος: Ανοησία τα περί εθελοντικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων απ' τη Γάζα

18:50

Φλωρίδης: Σκοπός να έρθει εντός του 2026 ο ηλεκτρονικός φάκελος για όλες τις δικαστικές υποθέσεις

18:45

Κουτσούμπας: Στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης απαντάμε με ένταση της ταξικής πάλης

18:41

Τσιάρας από την 89η ΔΕΘ: Όσοι πήραν παράνομα χρήματα, θα τα επιστρέψουν

18:34

89η ΔΕΘ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας στο περίπτερο του ΟΔΑΠ

18:27

Φάμελλος: Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία

18:12

Τον δρόμο για ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα ανοίγει η υπογραφή συμφωνίας ΕΤΕπ - Joltie

18:00

Πιερρακάκης: Το Υπερταμείο καταλύτης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

17:52

Πιλοτική εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΑΠΘ

17:34

Κώτσηρας: Χτίζουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο με μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις

17:28

Η Motor Oil εισάγει και ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκης θα εμπορεύεται τα μοντέλα της κινεζικής Maxus

17:23

Μεγάλη αύξηση των γυναικών που απασχολούνται στην ναυτιλία κατέγραψε τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα

17:10

Τουρισμός: Πόλος έλξης για τις αεροπορικές η Θεσσαλονίκη