ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Daniel, η επικείμενη (;) αναβάθμιση χρέους και η δραματική «υποβάθμιση» της αγροτικής παραγωγής

Γιάννης Αγγέλης
07-09-2023 | 13:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Daniel, η επικείμενη (;) αναβάθμιση χρέους και η δραματική «υποβάθμιση» της αγροτικής παραγωγής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα τελευταία 24ωρα της καταστροφικής καταιγίδας κατάφεραν να αποδείξουν, ότι η κατάσταση στη χώρα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη από αυτή που προηγήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές, αλλά ένα τέτοιο σχόλιο είναι κάτι περισσότερο και από... κοινοτοπία.

Άλλωστε μένουν ακόμα αρκετές ώρες – Πέμπτη πρωί – πριν η καταιγίδα μας αφήσει, αφού έρχεται ένα δεύτερο κύμα βροχής και ακραίων πλημμυρικών φαινομένων με συνέπειες που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Λίγο πολύ, αυτή η βροχή και οι πλημμύρες, «πνίγουν» προκαταβολικά με νεκρούς και κυριολεκτικά τεράστιες καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή όποια «καλά νέα» πρόκειται να ακουστούν αύριο από την DBRS, είτε οριακά στην βελτίωση του Outlook του χρέους σε «Positive», είτε με την επικείμενη έτσι κι αλλιώς «αναβάθμισή» του σε Investment Grade, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια...

Με άλλα λόγια η «κλιματική αλλαγή» και ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπισή της, σαν συνθετικό «αποτέλεσμα» πλέον ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Μιας «κλιματικής αλλαγής» για την οποία έχουμε ήδη γνώση μέχρι που μπορεί να φτάσει και μιας «ετοιμότητας» που έχει να κάνει πάντα με τον βαθμό αντίληψης για το τι σημαίνει «κλιματική αλλαγή».

Και το «αποτέλεσμα», αυτό που βλέπουμε... τρομάζει.

Βέβαια όλοι ήμαστε ακόμα μέσα στο σοκ που προκαλεί η πρώτη αντιληπτική στιγμή αυτής της νέας κατάστασης, στον καθένα και σε όλους μαζί.

Και – φυσιολογικά – αυτή η πρώτη στιγμή είναι «ατομική» εμπειρία, παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές είναι τόσο μαζικές, που έχουν φέρει στην ίδια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση χιλιάδες ανθρώπων σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Όπως και σε πολλές – πολλές άλλες χώρες.

Είναι αυτή η πρώτη στιγμή αντίληψης της νέας κατάστασης από την οποία ξεκινούν όλα. Αυτή η πρώτη στιγμή όμως πάντα (αυτός είναι ο προορισμός της) αρχίζει να “βουτάει” στα βάθη της εμπειρίας, ατομικής και συλλογικής και αρχίζει να αναζητά τρόπους να βρει διέξοδο.

Μέχρι εδώ τίποτα το «νέο».

Το «νέο» αρχίζει να αναδύεται όταν μετά το πρώτο σοκ αρχίζουμε να μετράμε το «αποτέλεσμα» αυτής της νέας κατάστασης στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει προκύψει.

Και εδώ αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε – δεν είναι πρόωρο – μια μείζονος σημασίας αλλαγή τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον με την οποία θα... αναμετρηθούμε την επόμενη ημέρα: την τεράστιας κλίμακας άμεση και έμμεση καταστροφή που έχει συμβεί στην αγροτική πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην αναπόφευκτη «καταστροφή» στην ικανότητα επεξεργασίας και παροχής της στον χώρο της κοινωνικής ανάγκης.

Σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και εμπειρικές, καταγραφές, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο Insider.gr στην ενότητα «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή» η καταστροφή που έχει επεκταθεί ταχύτητα με τις πυρκαγιές και τις (εν εξελίξει) πλημμύρες, έχει ενα διπλό αποτέλεσμα:

  • Έχει εξαφανίσει ένα – ίσως το μεγαλύτερο – μέρος της φετινής αγροτικής παραγωγής, καθώς έχουν χτυπήσει μεγάλες πεδινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά επίσης
  • Έχει καταστρέψει άμεσα και έμμεσα τις προϋποθέσεις επανα-καλλιέργειας βραχυ-μεσοπρόθεσμα αυτών των περιοχών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους, ειδικά στην Θεσσαλία (την μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας) είναι εντατικής καλλιέργειας.

Οι συνέπειες είναι προφανείς και άμεσες.

Αναλυτικά μπορεί να τις αντιληφθεί κανείς λεπτομερειακά μέσω των στοιχείων και της πληροφόρησης που παρέχουν τα δημοσιεύματα της ενότητας «Αγροτική Οικονομία και Διατροφή».

Το Οικονογράφημα εδώ θα επισημάνει μόνο κάποιες άμεσα αντιληπτές για το σύνολο της χώρας, είτε αυτό που έχει χτυπηθεί, είτε όχι, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες:

Νέος κύκλος αύξησης των τιμών στα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όπως και στα βασικά τρόφιμα λάδι, αλεύρι, κρέας, γαλακτοκομικά.

Νέα δραστική μείωση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια μέχρι να γίνει δυνατή η αποκατάσταση της καλλιέργειας της γης, με την προϋπόθεση βέβαια οι οι αγρότες θα μείνουν μετά τις καταστροφές στα χωράφια τους, με περαιτέρω ένταση στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.

Νέος κύκλος πιέσεων και ανισορροπίας με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας, ειδικά των περιοχών που έχουν καταστραφεί.

Οι «αλλαγές» αυτές πρέπει να γίνουν αντιληπτές συνυπολογίζοντας τις ζημιές που έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν.

Μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον, είναι που αρχίζει να ξετυλίγεται, η στην αρχή του σημειώματος αυτού, αναφερόμενη πρώτη «αντιληπτική στιγμή» του συλλογικού «ατομικού» σοκ, μετά την αρχική υποχώρηση της πολλαπλής καταστροφής των πυρκαγιών και της πλημμύρας. Και αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι αναπόφευκτα «δεμένη» με τη συνεχιζόμενη «κλιματική αλλαγή» και τις συνέπειές της.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ρούμπιο για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου: Διαδικασία και για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

23:40

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

23:26

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαλάνδρι το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών

23:12

Wall Street: 5η ημέρα απωλειών για S&P 500 - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 10 μήνες

22:58

Europol: Τα εγκληματικά δίκτυα μετατρέπονται σε «παγκόσμιες επιχειρήσεις»

22:44

Κομισιόν σε Τραμπ για δασμούς: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά για τα δικαιώματά μας

22:30

Κασκάρι (Fed): Θα χρειαστεί μία αύξηση επιτοκίων φέτος

22:16

ΕΛΑΣ: Παραπλανητική ιστοσελίδα κλέβει τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία - «Μην δίνετε δεδομένα»

22:02

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Ρόδο

21:48

Τρίτη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:34

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 86 εκατ. ευρώ

21:20

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Οριστικά αποτελέσματα για 450 θέσεις ΔΕ σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

21:06

Τέταρτη εβδομάδα πτώσης για τον χρυσό - Απώλειες 2,1%

20:52

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ δηλώνει ένοχος για κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων

20:38

Σκέρτσος: Πώς κωδικοποιείς και επικοινωνείς το κυβερνητικό έργο 7 χρόνων;

20:26

Τριμερής συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου για «βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια»

20:17

Έκκληση ΟΗΕ για «διεθνή αλληλεγγύη» στη Βενεζουέλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς

20:09

Παράνομος τζόγος: Στο στόχαστρο της ΕΕΕΠ 18 influencers που προωθούσαν μη αδειοδοτημένες στοιχηματικές πλατφόρμες

20:00

Τα data centers, ο νέος καταλύτης του πληθωρισμού

19:45

O Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% την Ευρώπη για το Digital Services Tax

19:37

Κώτσηρας: Θεσπίζουμε ένα ασφαλέστερο πλαίσιο χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών

19:28

Αττικά Πολυκαταστήματα: Υπερκάλυψη κατά 3,9 φορές της Δημόσιας Προσφοράς - Συγκέντρωση 212 εκατ. ευρώ

19:15

Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες υπό το βάρος του sell off στην τεχνολογία

19:03

Τραμπ για Ιράν: Παραβίασε την εκεχειρία - Μήνυμα από Ομάν για τέλη στα Στενά του Ορμούζ

18:54

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ντεμπούτο στις 30 Ιουνίου για τις 3.42 εκατ. νέες μετοχές

18:45

Συντριβή αεροσκάφους στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

18:37

Μάνος (Dotsoft): Σημείο καμπής με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης - Ψήφος εμπιστοσύνης από DECA

18:27

Επίσκεψη Χατζηδάκη και Κυρανάκη στις εγκαταστάσεις DEMO, Win Medica και FARAN στην Τρίπολη

18:20

Ελλάκτωρ: Πώληση ακινήτου στο Χαλάνδρι έναντι 18,950 εκατ. ευρώ

18:11

Ο καύσωνας της Ευρώπης «κατηφορίζει» στα Βαλκάνια