ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οι επικίνδυνες σχέσεις πληθωρισμού, ΤΧΣ, πυρκαγιών και του… τσοπάνη

Γιάννης Αγγέλης
20-07-2023 | 09:59
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι επικίνδυνες σχέσεις πληθωρισμού, ΤΧΣ, πυρκαγιών και του… τσοπάνη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα έπρεπε να… χαίρεται και γιατί όχι, αυτή την φορά να κομπάζει, για το πόσο αποτελεσματική είναι όσον αφορά την συρρίκνωση του πληθωρισμού.

Όμως δεν το κάνει.

Η κα Λαγκάρντ αντίθετα, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει μεν να «πέφτει», αλλά ο λεγόμενος «υποκείμενος πληθωρισμός» παραμένει επίμονα υψηλός. Και για να ήμαστε ακριβείς, είναι «τριπλάσιος» του τελικού στόχου.

Ακόμα και σε οικονομίες όπως η ισπανική, που έχει «πέσει» στο 1,7% τον Ιούνιο, ή την Ελλάδα στο 1,8%, ο περιβόητος «υποκείμενος πληθωρισμός», δηλαδή ο πληθωρισμός που έχει να κάνει με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των οποίων οι τιμές δεν επηρεάζονται από τις συγκυριακές αλλαγές (ενέργεια, φρέσκα τρόφιμα, κ.λ.π.) είναι υπερτριπλάσιος του ονομαστικού ΔΤΚ.

Που πάει να πει, ότι το χρήμα από την ΕΚΤ θα συνεχίσει να γίνεται ακριβότερο (αύξηση επιτοκίων) και – κυρίως – δυσκολότερο στην απόκτησή του (δανεισμός).

Επιπλέον, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, όσο γρήγορα «πέφτει» ο ονομαστικός ΔΤΚ, τόσο γρήγορα μπορεί και να ξανανέβει, είτε στην ενέργεια, είτε στα τρόφιμα.

Αρκεί μία βόμβα στην γέφυρα της Κριμαίας, αρκεί μία ανησυχητική ανακοίνωση για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ σε συνδυασμό με μία ανακοίνωση στην παραγωγή της Ρωσίας ή της Σαουδικής Αραβίας και τα πάνω έρχονται κάτω σε χρόνο dt.

Ήδη, οι τιμές του μαλακού σταριού εκτοξεύθηκαν με την κατάρρευση των εξαγωγών Ρωσίας και Ουκρανίας από τον Εύξεινο Πόντο, ενώ αναμένονται οι αντιδράσεις από την αποκάλυψη (FT, Bloomberg, κ.λ.π.) ότι αφενός η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, που φορτώνεται και ξεφορτώνεται σε – ελληνικά κατά κύριο λόγο – πλοία και αφού αλλάξει παραλήπτες 2 – 3 φορές καταλήγει να φτάσει στην Ευρωζώνη. Και αφετέρου, από την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 3 δεκαετίες τουλάχιστον…

Με άλλα λόγια, με τον «υποκείμενο πληθωρισμό» σε υψηλά επίπεδα, έτοιμο να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για ψηλότερα επίπεδα με «εύκολες» γεωπολιτικές αφορμές, οι πικρές μνήμες από τις αλλεπάλληλες περιπέτειες της δεκαετίας του ‘70 δύσκολα μπορούν να μπουν στο συρτάρι.

Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ όχι μόνο δεν… κομπάζει, αλλά προχωράει και σε προληπτικά μέτρα ή για την ακρίβεια, εγκαθιστά «αισθητήρες» στα επικίνδυνα σημεία πριν η χιονοστιβάδα αρχίσει να κινείται: ανακοίνωσε ότι ζητάει πλέον διαρκή ενημέρωση, για την κατάσταση ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Γιατί άραγε; Προφανώς, γιατί γνωρίζει πώς εξελίσσονται τα μεγέθη της διαθέσιμης ρευστότητας στο σύστημα αλλά και το τι ακριβώς συνέβη στην Credit Suisse. Αυτά τα στοιχεία – το τι ακριβώς συνέβη δηλαδή στην CS - η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση αποφάσισαν με νόμο να παραμείνουν «απόρρητα» για 50 χρόνια! Προφανώς, η ΕΚΤ γνωρίζει επίσης πού αλλού στην Ευρωζώνη μπορεί αν συμβεί το ίδιο…

Ο φόβος στην Ελβετία είναι τόσο ισχυρός, που επέκτειναν το χρονικό περιθώριο του απορρήτου από 30 χρόνια που προέβλεπε ο νόμος σε 50 χρόνια! Προφανώς, γιατί η γνωστοποίησή τους αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ελβετία και το τραπεζικό σύστημα. Με αυτά τα δεδομένα, το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι προκύπτει ως καθησυχαστικό και… άνετο. Πολύ περισσότερο που η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, η οποία απειλεί να μεταλλαχθεί σε στασιμοπληθωρισμό.

Προφανώς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά την απαλλαγή του από το μεγαλύτερο βάρος των κόκκινων δανείων και τις αλλεπάλληλες κεφαλαιοποιήσεις, έχει μεν βελτιωθεί και σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει ακόμα αλλάξει... κατηγορία αφενός. Και αφετέρου, το ευρωπαϊκό περιβάλλον που μόλις περιγράψαμε δεν προδικάζει τα καλύτερα.

Μήπως λοιπόν «βιαζόμαστε» να βγάλουμε το τραπεζικό σύστημα από την… σκέπη του ΤΧΣ; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΤΧΣ «εφευρέθηκε» για να σταθεροποιήσει με δημόσιο χρήμα το τραπεζικό σύστημα. Το έχουν σκεφτεί και μετρήσει καλά όσοι βιάζονται να βγουν και πάλι στον καύσωνα χωρίς «καπέλο»;

Το ερώτημα δεν αφορά τις τράπεζες που από την φύση τους έχουν κάθε λόγο να «βγουν» από το μαντρί του ΤΧΣ. Αφορά τον «τσοπάνη» που γνωρίζει ότι ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει και ξεσπάνε επικίνδυνες πυρκαγιές.

ΥΓ: Με την βοήθεια αναγνωστών του Οικονογραφήματος επισημάναμε ένα λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Στο Οικονογράφημα που αφορούσε τον «Ηρακλή ΙΙΙ» αποδόθηκαν – έλλειψη προσοχής - αρμοδιότητες όσον αφορά τους όρους διάθεσης και καταχώρησης των εγγυήσεων του δημοσίου στην Eurostat, αντί του ορθού στην DGComm.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:40

Alpha Bank: Μετατροπές ενήμερων στεγαστικών «φούσκωσαν» τα δάνεια Σταδίου 3

07:33

Στο 2027 η εκλογική βελόνα Μητσοτάκη - Οι «φυτευτοί» στα αποκαλυπτήρια του «κόμματος Καρυστιανού» - Τα νεύρα στο ΠΑΣΟΚ με την Άννα

07:22

Grivalia Hopsitality: «Πράσινο» για τη μεγάλη σύνθετη τουριστική επένδυση στις «Ελληνικές Μαλδίβες» (Πεταλιοί Ευβοίας)

07:10

Κομισιόν: Ενδείξεις υπερτίμησης στην ελληνική αγορά κατοικίας - Καμπανάκι για τις φοροαπαλλαγές

07:06

Η εξωφρενική ζήτηση για τη ΔΕΗ - Τα σημαντικά της Alpha Bank - Η AI, ο Φέσσας και η υπογεννητικότητα

23:40

Nvidia: Εκτόξευση 85% των εσόδων, ισχυρό και το guidance β΄τριμήνου

23:23

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατρέψουμε αυτή τη συγκυρία, η οποία φαίνεται να είναι αρνητική, σε ευκαιρία

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» άνω των 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος

22:41

ΔΕΗ: Με συνολικές προσφορές 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΑΜΚ – 4,25 δισ. αντλεί η εταιρεία

22:32

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών η κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

22:17

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: «Τα ζητήματα με το Ιράν μπορούν να επιλυθούν»

22:05

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ - «Έχασε» τα 100 δολάρια το WTI

21:47

Χρυσός: Κέρδη 1% καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

21:41

Ιράν: Eξετάζει νέα πρόταση των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του Πακιστανού μεσολαβητή

21:35

ΗΠΑ: Δίωξη στον Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη δύο αεροσκαφών το 1996

21:26

Πρακτικά Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική απόφαση για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο