ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το Λημνιώτικο Ροζέ και οι τουρκικές εκλογές

Γιάννης Αγγέλης
09-01-2023 | 11:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Λημνιώτικο Ροζέ και οι τουρκικές εκλογές
Τουρκία σημαία

Η συνάντηση είχε προγραμματισθεί με προϋπόθεση την παρουσία – μετά από πολύ καιρό – όλων μας. Τόπος συνάντησης η βεράντα του κ. Χ όπως παλιά. Ο καιρός καλός, ο ήλιος εξασφαλισμένος και ένα «ροζέ» καινούργιο που είχε δεσμευθεί η Ελένη ότι θα έφερνε μαζί της μαζί με μια γραβιέρα «που έπρεπε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε» σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Και τα δύο, το «ροζέ» και η «γραβιέρα», από την Λήμνο όπου είχε βρεθεί τον Δεκέμβρη.

Επομένη του Αγιαννιού και ήμασταν όλοι στην ώρα μας. Όλοι εκτός του κ. Ψ ο οποίος ξαφνικά δεν αισθανόταν καλά και όλοι τον προτρέψαμε να μείνει σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι ο ήλιος ήταν κάπου στο όριο του να τον αισθάνεσαι να διαπερνά το πουλόβερ και να φθάνει την «ζέστη» του μέχρι το δέρμα, αλλά ταυτόχρονα να είναι πολύ έντονος μέχρι και ενοχλητικός στα μάτια. Βολευτήκαμε όμως στην βεράντα με την Ελένη να κάνει την… διανομή πρώτα για δοκιμή και μετά για απόλαυση από τα δύο μπουκάλια με το ροζέ ενός τοπικού παραγωγού και οικογενειακού φίλου της.

Ήταν πράγματι όπως μας είχε προειδοποιήσει, το ροζέ τόσο όξινο όσο χρειαζόταν για να αισθανθείς καλύτερα την γεύση της γραβιέρας, «σαν να έχουν φτιαχτεί το ένα για το άλλο» σχολίασε ο κ. Χ που φαινόταν να το απολαμβάνει περισσότερο από ότι συνήθιζε…

«Λοιπόν» είπε η Ελένη, «περιμένω τα νέα σας, τι γίνεται εδώ, πάμε Πάσχα για εκλογές;». Εγώ δεν βιάστηκα να απαντήσω, συνέχιζα να απολαμβάνω την γεύση της γραβιέρας. Ήταν σοβαρή δικαιολογία για να αποφύγω να απαντήσω πρώτος.

Ο κ. Χ με κοίταξε, γύρισε προς την Ελένη και είπε αργά αργά αφού δοκίμασε άλλη μία γουλιά από το ποτήρι του, «Ελένη με βάση τα όσα λέγονται στα ΜΜΕ, ναι κάπου εκεί μέσα ή τέλη του Απρίλη θα έχουν με τις εκλογές». Έκανε μία μικρή παύση και συνέχισε, «δεν ξέρω γιατί, όμως αλλά εγώ πιστεύω ότι θα πάμε για αργότερα, ίσως και πάλι τον Ιούλιο.

Μπορεί αυτό όμως να είναι απλά η δική μου επιθυμία και να την προβάλω ως πιθανότητα παρά τα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά τελευταία. Εσύ τι λες;» είπε ο κ. Χ και έδειξε να ρωτά με πραγματικό ενδιαφέρον.

«Τι να πω εγώ» απάντησα κάπως αδιάφορα, «δεν πιστεύω ότι μπορεί να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Προθέσεις και σχεδιασμοί με εναλλακτικά σενάρια, ναι, φαντάζομαι ότι έχουν ήδη γίνει και ενδεχομένως κάποια από αυτά, όπως τα λεγόμενα για τον Απρίλη να είναι πολύ πιθανά. Δεν θα ήταν παράδοξο όμως αν φτάσουμε μέχρι τον Ιούλιο… Και πριν με ρωτήσεις Ελένη το γιατί, σου λέω ότι από τώρα μέχρι και τον Απρίλη είναι τόσα που μπορούν να συμβούν, μέσα και έξω, που εύκολα θα άλλαζαν ένα εκλογικό σχεδιασμό…».

«Τόσα; Τι εννοείς τόσα;» αναρωτήθηκε η Ελένη.

«Κατ’ αρχήν στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον οι τελευταίοι μήνες που θα μπορούσε να περιμένει κανείς …ησυχία είναι ο Γενάρης και ο Φεβρουάριος», παρατήρησα. «Μετά από τον Μάρτη το δύσκολο 2023 αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του σε όλα τα επίπεδα και ενδεχομένως με σημαντικά αναπάντεχα γεγονότα…Το ίδιο και στο εξωτερικό περιβάλλον, πόλεμος, εκλογές στην Τουρκία, ενεργειακό, είναι εκρηκτικός συνδυασμός καθώς θα τελειώνει ο χειμώνας».

Περίμενα ότι η Ελένη θα ρωτούσε τι εννοώ, αλλά ήταν ο κ. Χ που μου έκανε νόημα με το χέρι τι ακριβώς θέλω να πω.

«Φίλε μου ξέρεις τι θέλω να πω. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι εξαιρετικά μεγάλο ζήτημα για να αφορά μόνο την Τουρκία και τους τούρκους γείτονες. Δεν θα μπω σε σενάρια για το τι και πώς θα πάει ο Ερντογάν στις εκλογές, αν θα «φτιάξει» κλίμα στα ελληνοτουρκικά ή όχι, αλλά για σκέψου πόσο σημαντική ανατροπή για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής θα ήταν η «έξωση» του Ερντογάν από το …παλάτι του. Οι συνέπειες ακουμπάνε όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουν ξετυλιχτεί το 2022, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις ισορροπίες στην Μ. Ανατολή με την νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, ακόμα και τα του Αιγαίου και της Κύπρου ξαναμπαίνουν στο τραπέζι, για να μη μιλήσω για τις ανατροπές που μπορούν να υπάρξουν στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας – Ρωσίας και ΗΠΑ. Καταλαβαίνεις ότι όλοι όσοι βρίσκονται από το 2022 στο … κόκκινο όχι απλώς έχουν λόγους να ενδιαφέρονται αλλά και να εμπλακούν όσο τους παίρνει βέβαια. Όλα μπορούν να συμβούν… Θα μπορούσες να πεις ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι παρωνυχίδα σαν γεγονός με τα όσα μπορούν να προκύψουν από τις εκλογές δίπλα, οι οποίες από ότι καταλαβαίνω θα προηγηθούν από τις ελληνικές. Δεν ξέρω αν αυτό είναι για το καλύτερο ή το χειρότερο».

Η Ελένη που παρακολουθούσε χωρίς να μιλάει, στράφηκε πάλι σε μένα και ρώτησε «και γιατί λες ότι Γενάρης – Φλεβάρης θα είναι οι τελευταίοι «ήσυχοι» μήνες οικονομικά;».

«Δίκιο έχει» παρενέβει ο κ. Χ. «Ελένη μου μετά το πρώτο δίμηνο, αρχίζουν τα πραγματικά όργανα στις χρηματαγορές αλλά και στα δημοσιονομικά. Μη ξεχνάς ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, κάπου εκεί στα τέλη του χειμώνα ή τις αρχές της άνοιξης θα αρχίσουν να…εισπράττουν τις συνέπειες μιας πολιτικής που έχει ανατρέψει το οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας δεκαετίας, κάνοντας το χρήμα ακριβότερο και πολύ πιο δύσκολα …προσβάσιμο για όλους, για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Τότε είναι η στιγμή που θα φανεί αν το καράβι αντέχει τέτοια καταιγίδα. Και κατά πως φαίνεται, ύφεση, ακριβό και λίγο χρήμα, μαζί με πληθωρισμό και γεωπολιτικές ανατροπές με σαφή την απειλή επέκτασης του πολέμου μέσα στην Ευρώπη, είναι ένα μείγμα που ούτε το 2022 δεν το είχαμε… Μήπως να αλλάξουν θέμα;» παρατήρησε με μια μικρή ενδιάμεση σιωπή ο κ. Χ.

«Ναι, ναι» βιάσθηκε να απαντήσει η Ελένη, «με τέτοιο ήλιο δεν θέλω να μου χαλάσετε την διάθεση» είπε και ζήτησε να πάρω ένα τηλέφωνο τον κ. Ψ για να δούμε πως είναι…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:50

Δεμένα τα πλοία την 1η Μαΐου - Συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

14:49

Eurobank: Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

14:35

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

14:26

Συνελήφθη για κακούργημα ο βουλευτής Κ. Φλώρος μετά το επεισόδιο στη Βουλή - Οδηγείται στην ΓΑΔΑ

14:24

Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο – Οι περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη

14:20

Eκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά των εκπαιδευτικών ενόψει του Πάσχα

14:06

IEA: Η ηλεκτροκίνηση θα εξοικονομεί καθημερινά παγκοσμίως 12 εκατ. βαρέλια πετρελαίου μετά το 2035

13:59

Ευρωκοινοβούλιο: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

13:56

Κομισιόν: Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τα «φέσια» των νοσοκομείων

13:54

Προς κατάργηση των τελών για διεθνείς κλήσεις και SMS εντός της ΕΕ - Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit

13:44

Υπερταμείο: Ένα βήμα πιο κοντά στο μετασχηματισμό του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

13:32

Τι αλλάζει στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024

13:18

Γερμανία: Βελτίωση για τρίτο διαδοχικό μήνα στο επιχειρηματικό κλίμα τον Απρίλιο

13:04

ΟΔΔΗΧ: Άντληση 812,5 εκατ. ευρώ από δημοπράτηση εξάμηνων εντόκων - Στο 3,69% η απόδοση

13:01

Έρευνα Revolut: 7 στους 10 Έλληνες θα περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα φέτος

12:53

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η «Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις - Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»

12:40

Βουλή: Πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης

12:39

Η Σάμος γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων Τούρκων τουριστών

12:35

ΕΥ Ελλάδος: Η πράσινη φορολογία στην Ελλάδα, στο επίκεντρο συνεδρίου με το IEEP

12:27

Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές των συντάξεων Μαΐου - Ποιοι θα δουν και αναδρομικά στους λογαριασμούς τους

12:26

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,6% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τον Φεβρουάριο

12:25

Χαλκός: Το κρίσιμο μέταλλο για την ενεργειακή μετάβαση

12:24

Συγχώνευση Alpha Bank Romania - UniCredit Romania: Η καλύτερη συναλλαγή M&A για το 2023 από το EMEA FINANCE

12:23

Χατζηδάκης: Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

12:20

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία

12:04

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για Τουρκία: Καθυστερήσεις στα έργα για τους πρόσφυγες

12:01

Στα 15 ευρώ η τιμή στόχος για τη ΔΕΗ από τη J.P. Morgan με σύσταση «overweight»

11:58

Ideal Holdings: Διευκρινίσεις για τη μεταβίβαση της ASTIR Vitogiannis στην Guala Closures

11:56

Σταϊκούρας: 15 παρεμβάσεις για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα

11:46

Σε Τήλο, Νίσυρο και Κω σήμερα ο Στ. Κασσελάκης