ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Γιατί να θέλει να... κυβερνήσει κανείς το 2023; 

Γιάννης Αγγέλης
24-10-2022 | 11:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί να θέλει να... κυβερνήσει κανείς το 2023; 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο καλός καιρός ήταν ο βασικός λόγος που έπεισε την παρέα να κατέβει και πάλι για καφέ, χωρίς... απουσίες. Η πρόταση ήταν για ένα καφενεδάκι στην πλατεία Καρύτση, αλλά τελικά η Ελένη μας έπεισε να βρεθούμε σπίτι της υποσχόμενη ένα καφέ που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει.

Όλοι καταλάβαμε, πως ανεξαρτήτως της γεύσης του καφέ που θα μας είχε ετοιμάσει, έπρεπε να δεχτούμε την πρότασή της και να βρεθούμε στο μπαλκόνι της. Μετά από τόσους μήνες θα βρισκόμασταν και πάλι μαζί. Και έτσι έγινε.

Εγώ έφερα, παρ’ όλα αυτά μαζί μου ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, παραγωγής ενός συναδέλφου που έχει την τύχη να ασχολείται πλέον και με την οινοποιία για προσωπική και μόνο ευχαρίστηση. Για να είμαι ακριβής και για την ευχαρίστηση των φίλων του που έχουμε την τύχη να… πλησιάζουμε την πολύτιμη κάβα του στο αμπέλι. Το μπουκάλι μπήκε στο ψυγείο και περίμενε την… ώρα του.

Όλοι κάτι έφεραν, ο κ. Ψ έφερε σύκα (αποξηραμένα) από την Κύμη, ενώ ο κ. Χ είχε μαζί του δύο κομμάτια κίτρινο τυρί από την Νάξο. Το ένα ήταν το γνωστό σε όλους «αρσενικό» και το άλλο μας είπε ότι το λένε «θηλυκό». Δεν είπαμε τίποτα, αλλά και οι τρεις θεωρήσαμε ότι είτε ήθελε να αστειευτεί μαζί μας, είτε κάποιοι ναξιώτες αστειεύθηκαν μαζί του... Μείναμε πάντως με το ερωτηματικό για το αν υπάρχει πράγματι τέτοιο τυρί.

Η κουβέντα εξαιτίας της Ελένης πήγε πολύ γρήγορα στο κάζο της Τρας και τη βρετανική κρίση. Μας διηγήθηκε διάφορα ευτράπελα που της είχαν μεταφέρει φίλοι της από το Λονδίνο, όση ώρα μας σέρβιρε τον περιβόητο καφέ της, ο οποίος ήταν, όπως μας είπε, ένα ιδιαίτερο χαρμάνι από την Αιθιοπία, που της έστελνε μια φίλη της.

Προσωπικά δεν διέκρινα κάτι διαφορετικό από τον εσπρέσο που συνήθως πίνω, αλλά δεν είπα τίποτα. Απλά κούνησα επιδοκιμαστικά το κεφάλι όταν τον δοκίμασα. Στην ίδια «λύση» κατέφυγαν όπως κατάλαβα τόσο ο κ. Ψ όσο και ο κ. Χ...

Κάποια στιγμή ο κ. Ψ γύρισε και μας είπε με ένα ίχνος ειρωνείας αλλά και πραγματικής απορίας «δεν μου λέτε εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι, ή κάτι δεν πάει καλά; Μου λέτε σας παρακαλώ γιατί κάποιος πολιτικός εννοώ να θέλει να κυβερνήσει μέσα σ’ αυτή την κατάσταση και ειδικά μέσα στο 2023;».

Η Ελένη ήπιε από τον καφέ της και χαμογέλασε.

Ο κ. Χ κοίταξε με απορία μία εμένα μία τον κ. Ψ, «τι εννοείς;» του είπε, μιλάς για τον Τζόνσον και τους άλλους στη Βρετανία;».

«Όχι – όχι, μιλάω για όλους. Διάβαζα χθες μία από τις υπο-εκθέσεις του ΔΝΤ που κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου του. Ήταν για την Ευρώπη. Ούτε λίγο ούτε πολύ το βασικό του σενάριο είναι μία βέβαιη ύφεση στις μεγάλες οικονομίες που αναγκαστικά θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Την ονομάζει "τεχνική" και της δίνει διάρκεια τρία τρίμηνα, αλλά μέχρι στιγμής όλα τα βασικά σενάρια έχουν πάει περίπατο και το χειρότερο σενάριο έχει μετατραπεί σε βασικό, άρα πάμε για τα χειρότερα και όχι για τεχνική ύφεση.

Από την άλλη η Deutsche Bank στην τελευταία Έκθεσή της- κοινοποιήθηκε στις μέρες του Συνεδρίου του ΔΝΤ - εκτιμά ότι ήμαστε στην αρχή της διαδικασίας αποβιομηχάνισης της Γερμανίας. Αν μπορεί κανείς να φανταστεί τη Γερμανία να μη... βγάζει αυτοκίνητα και μηχανές. Από την άλλη ο πόλεμος καλά κρατεί στην Ουκρανία και κατά πως φαίνεται γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος με τις περιβόητες "βρώμικες" βόμβες και τα συμβατικά πυρηνικά. Και μέσα σ’ όλα αυτά η ενεργειακή κρίση μπαίνει από τώρα και κυρίως μετά την 1/1/2023 σε πλήρη διακοπή τροφοδοσίας από εκεί που μέχρι τώρα ήταν η βασική της τροφοδοσία.

Η Ε.Ε. όπως απέδειξε και η τελευταία απόπειρα της προχθές μετέθεσε για αργότερα τις αποφάσεις γιατί δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάτι άμεσα... Δηλαδή χειμώνας μόνο με τα αποθέματα και με δελτίο για κίνηση και θέρμανση γιατί δεν πιστεύω ότι θα το δώσουν με δελτίο στις βιομηχανίες... Διάβασα κάπου ότι γύρω από τις ακτές της Ε.Ε. τριγυρίζουν δεκάδες καράβια φορτωμένα αμερικάνικο LNG και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφορτώσουν γιατί πέρα από τις τιμές, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις επανα-αεριοποίησης ικανές να το απορροφήσουν. Η Σαουδική Αραβία "ανταποκρίνεται" στο κάλεσμα της Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, με συμφωνία… μείωσής του, όπως είχε προτείνει η Ρωσία.

Και η ΕΚΤ κατά πως δείχνει θα επιμείνει να ακριβαίνει και να λιγοστεύει το διαθέσιμο χρήμα, με την Κομισιόν κάθε μέρα που περνάει να κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης... Και πολλά - πολλά άλλα, που ο φίλος μου από δω», είπε και έδειξε τον κ. Χ και όχι εμένα, «σίγουρα γνωρίζει πολύ περισσότερα... Και αναρωτιέμαι, αν πράγματι μπαίνουμε – εννοώ ολόκληρη η Ευρώπη - ξανά σε μία φάση χειρότερη από εκείνη που βρεθήκαμε εμείς το 2010 – 2012, γιατί να θέλει κάποιος να αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, αφού είναι σίγουρο ότι θα κάψει τα χέρια του;... Άδικο έχω;».

Ο κ. Ψ ολοκληρώνοντας το... ερώτημά του δεν μας κοίταξε, απλά έσκυψε να βάλει λίγο καφέ ακόμα στο φλιτζάνι του από την καφετιέρα. Και τότε είδα.
Είδα αυτό που μου φαινόταν παράδοξο, αλλά δεν το είχα προσδιορίσει τί ήταν. Ήταν η καφετιέρα.

Δεν ήταν η κλασσική καφετιέρα, αλλά μία παραλλαγή της που χρησιμοποιούσαν από παλιά στη Νάπολι. Μια συσκευή που λειτουργεί ανάποδα, αφού βράζει το νερό στο κάτω μέρος της την αναποδογυρίζεις για να περάσει το καυτό νερό μέσα από τον καφέ και όχι το αντίστροφο, δηλαδή να ανέβει ο ατμός του νερού μέσα από τον καφέ. Δεν είπα τίποτα. Αλλά στο μεταξύ είχε σχολιάσει ο κ. Χ στο ερώτημα του κ. Ψ.

«Κοίταξε φίλε μου, δεν μπορείς να καταλάβεις τους πολιτικούς αν δεν έχεις γοητευθεί από αυτό το περίεργο ζώο που λέγεται πολιτική εξουσία, ή ακόμα και οικονομική εξουσία... Βέβαια έχεις δίκιο σε ένα θέμα. Αυτό που έχουμε μπροστά μας το 2023, δεν το έχουμε ξαναζήσει. Τουλάχιστον όχι οι δικές μας οι γενιές, που έχουμε ζήσει πολλά. Το άσχημο είναι ότι και οι νεότερες γενιές, που κατά την γνώμη μου είναι πιο έξυπνες από εμάς, ούτε αυτές θέλουν να το αντιληφθούν. Είναι σαν να εθελοτυφλούν... Και αυτό είναι το άσχημο της υπόθεσης, αλλά είναι πως να το πω, νόμος της φύσης κι αυτός».

Η Ελένη που στο μεταξύ είχε φέρει κι άλλο καφέ μας κοίταξε και συνέστησε να αλλάξουμε θέμα, λέγοντας ταυτόχρονα «αφού το ξέρετε ότι ο άνθρωπος μαθαίνει συνήθως με τον δύσκολο τρόπο. Και αυτό σημαίνει μέσα από λάθη…».

«Ναι βέβαια», παρατήρησε ο κ. Ψ, «αρκεί να είναι τέτοια που να διορθώνονται…».

Παρατήρησα ότι ο νέος γύρος καφέ ήρθε στο τραπεζάκι μέσα σε μία κανονική καφετιέρα αυτή τη φορά, τις γνωστές ιταλικές του εσπρέσο.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός

14:47

Ανδρουλάκης: Στις επόμενες εθνικές εκλογές η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία

14:35

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης έδωσε εντολές στον αρχηγό του στρατού για αποφασιστική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους

14:21

Γερμανία: Απορρίπτει την πρόταση Πούτιν για διαμεσολάβηση Σρέντερ σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

14:11

Γάζα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών

14:04

Armani: Πιθανή πώληση ποσοστού 15% μεταξύ L’Oreal, LVMH και EssilorLuxottica

13:50

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει την εκεχειρία με drones και πυρά πυροβολικού