ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Με... ξινόμαυρες αναμνήσεις στην είσοδο του σούπερ μάρκετ

Γιάννης Αγγέλης
14-04-2022 | 11:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με... ξινόμαυρες αναμνήσεις στην είσοδο του σούπερ μάρκετ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με μία ζωηρή τηλεφωνική «Καλημέρα» ο κ. Ψ με υποχρέωσε να διακόψω το διάβασμα ενός κειμένου που με παίδευε από την προηγούμενη ημέρα. Το άφησα στην άκρη με αφορμή το τηλέφωνο του κ. Ψ, μάλλον με... ανακούφιση. «Ελπίζω να μη σε διακόπτω», είπε, «αν όμως δεν έχεις χρόνο να κλείσω και να σε πάρω αργότερα». Τον διαβεβαίωσα ότι δεν με διέκοπτε και με ευχαρίστηση θα τα λέγαμε.

«Λοιπόν, ο λόγος που σε πήρα, πέρα από το να πούμε μία καλημέρα, είναι γιατί είχα μια κουβέντα με ένα παλιό φίλο, ο οποίος τώρα έχει μία πολύ υπεύθυνη θέση σε μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, πρόκειται για το "...".

Με αφορμή μία έρευνα για τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, που είχα διαβάσει πρόσφατα, του ζήτησα να μου πει τη δική του εκτίμηση για το πόσο έχει σοκάρει ο πληθωρισμός τους καταναλωτές και αν πράγματι έχει επηρεάσει τις αγορές στα ΣΜ.

Στην αρχή γέλασε, όταν του ανέφερα τα αποτελέσματα της έρευνας που είχα υπ’ όψη μου, εξηγώντας μου ότι αυτό που διάβασα ήταν μία έρευνα που αφορούσε τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή πριν αρχίσει να παίρνει διαστάσεις ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις. Αυτό που συμβαίνει τώρα, μου είπε δεν έχει καμία σχέση με το πέρσι.

Τα νούμερα έχουν αλλάξει δραματικά παρά το γεγονός ότι από όλες τις αλυσίδες, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο, έχει γίνει λόγω ανταγωνισμού δραματική προσπάθεια συμπίεσης των νέων αυξήσεων με διάφορες τεχνικές. Και αυτή την συμπίεση, από ότι μου είπε, την έχουν "φάει" σε μεγάλο μέρος της, οι προμηθευτές και οι παραγωγοί...

Λίγο πολύ, αυτό που μου είπε, είναι ότι οι αυξήσεις που έρχονται πέρα από αυτές που έχουν ήδη ενσωματωθεί, όταν αυτό το ελατήριο που έχει συμπιεσθεί σε ακραία επίπεδα, "απελευθερωθεί" ο κόσμος θα υποστεί μεγάλο σοκ. Και όπως μου εξήγησε αυτό αφορά τόσο το 2022 όσο και το 2023. Τόσο μεγάλο σοκ, που ο ίδιος έχει θέσει θέμα στην εταιρεία του ότι πρέπει να προετοιμασθούν για καταστάσεις εκτός ελέγχου…».

Τον διέκοψα για να τον ρωτήσω τι εννοεί καταστάσεις εκτός ελέγχου και μετά από μικρή σιωπή μου είπε «ο κόσμος όταν δεν μπορεί να αγοράσει τα αναγκαία θα μπει να τα πάρει χωρίς... να πληρώσει. Κατά την εκτίμησή του η εξέλιξη των λιανικών τιμών με βάση τα όσα έχουν ήδη μεσολαβήσει διεθνώς και όχι τα όσα πρόκειται να γίνουν από δω και στο εξής, αρκούν για να καταλήξουμε μέχρι τα τέλη του 2022 σε τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις…

Και εγώ τώρα σε ρωτάω, έχοντας κατ’ αρχήν υπ’ όψη αυτό που γίνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα και το οποίο εγώ ο ίδιος έχω αποφασίσει ότι θα πληρώσω μόνο έναντι του λογαριασμού που ήρθε - αν σου πω τι μου ήρθε θα νομίσεις ότι σε κοροϊδεύω – και αν αυτό που με προειδοποιεί αυτός ο φίλος ότι έχει αρχίσει να συμβαίνει στα τρόφιμα και στα σούπερ μάρκετ, πως πιστεύεις ότι θα αντιδράσει ο κόσμος; Πως θα ξεσπάσει; Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει «λογική» στο ξέσπασμα που θα ακολουθήσει; Είμαι υπερβολικός να το θέτω έτσι;

Λέω έχεις μία κοινωνία που έχει ζήσει με τον δικό της τρόπο τρία μνημόνια, έχει αντιδράσει έτσι όπως έχει αντιδράσει τη διετία της πανδημίας, από την οποία δεν έχει ακόμα ξεμπλέξει και έρχεται απανωτά τώρα αυτό το τσουνάμι της ακρίβειας να σαρώσει ότι έχει απομείνει... Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει "λογική" στον τρόπο που θα ξεσπάσει ο κόσμος;».

Η αλήθεια είναι ότι μόνο εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι εδώ και μήνες αντιμετωπίζω τον πληθωρισμό μόνο σαν ένα οικονομικό φαινόμενο προς διερεύνηση, σαν «γραφιάς» και όχι σαν αυτό που είναι για την ζωή... Για να ξεφύγω από τον εαυτό μου και το σοκ της «αφύπνισης» που μου προκάλεσε ο κ. Ψ με τον απλό του τρόπο, τον ρώτησα τι εννοεί με το αν θα υπάρξει «λογική».

«Α! καλός είσαι, δεν αναρωτιέσαι για το "ξέσπασμα", αναρωτιέσαι για το αν θα υπάρξει "λογική"... Εννοώ φίλε μου ότι έχεις μία κοινωνία κατακερματισμένη από τις εμπειρίες, οικονομικές και πολιτικές, της δεκαετίας των μνημονίων και της πανδημίας, με ένα πόλεμο τώρα που αλλάζει άρδην το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στην χώρα που ζεις. Και αυτή την κοινωνία την συνθέτουν τόσο διαφορετικές γενιές ανθρώπων, με τις νεότερες γενιές να έχουν μεγαλώσει σε εντελώς διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον από τις μανάδες και πατεράδες τους, μου φαίνεται αδύνατο να υπάρξει ένας ενιαίος «τρόπος» αντίδρασης και «λογική», σ’ αυτό το σοκ όταν το «ελατήριο» θα απελευθερωθεί…».

Θυμήθηκα μία παλιότερη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Ψ για τον Δεκέμβρη του 2008 και το ξέσπασμα τότε στους δρόμους της Αθήνας. Προσπάθησα να του το θυμίσω για να του δείξω ότι σε τέτοιες στιγμές δεν υπάρχει «λογική», όπως αυτός την εννοεί. Με ξάφνιασε η αντίδρασή του, «όχι, όχι δεν έχεις δίκιο» με διέκοψε.

«Πάντα υπάρχει «λογική» και κάποιοι την καταλαβαίνουν καλύτερα από άλλους. Μήπως θέλεις να σου θυμίσω τι είχε πει εκείνος ο μουρντάρης ο Στρος Κάαν που ήταν ακόμα στις δόξες του; Δεν ξέρω αν αυτή την φορά θα είναι το ίδιο, ποτέ δεν είναι το ίδιο, αλλά αν δεν αντιληφθούμε αυτή την φορά, αυτή την «λογική» έγκαιρα και πριν το τσουνάμι ξεκινήσει, την έχουμε βάψει…».

Ο κ. Ψ είχε καταλάβει ότι με είχε ρίξει στα βαθιά και δεν θέλησε να με δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Είπαμε ένα γειά με την υπόσχεση ότι θα συζητήσει το θέμα και με τον κ. Χ και θα με ξαναπάρει να τα πούμε. Ίσως και από κοντά.

Εκεί ξαφνικά θυμήθηκε το «Μούχταρο» και με ρώτησε αν έχω επικοινωνήσει με το δεύτερο οινοποιείο στην Άσκρη για να δούμε αν υπάρχουν αποθέματα από το περσινό. Τον ενημέρωσα ότι δεν το είχα κάνει αυτό ακόμα και υποσχέθηκα να είμαι ενήμερος όταν τα ξαναπούμε.

Χωρίς να το θέλει ο κ. Ψ με άφησε με την αίσθηση της θύμησης του πυκνού ξινόμαυρου στο στόμα...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:32

Η άνοδος του pet sitting στην Ελλάδα - Πόσο κοστίζει η φιλοξενία

09:28

Γουόρεν Μπάφετ: Κλείνει τα 96, παραμένει «στο παιχνίδι» – Γιατί προβληματίζει η μετοχή της Berkshire

09:23

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες αποπειράται να καθησυχάσει για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

09:15

Οι πόλεις που κινδυνεύουν να ξεμείνουν από νερό και ο λογαριασμός για την οικονομία

09:14

Πυρά με «πολλά θύματα» σε rave party στην βόρεια Ελβετία

09:13

Τέλος εποχής για το ιστορικό πολυκατάστημα Notos

09:11

Ισλανδία - δημοψήφισμα: Συνεχίζεται η καταμέτρηση - Ελαφρό προβάδισμα του «όχι»

09:06

Τουρισμός: Η ακτινογραφία της μέσης δαπάνης των ξένων επισκεπτών - Το γράφημα της εβδομάδας

08:30

Εφορία: Αυτόματα εκκαθαριστικά και πρόστιμα για όσους ξεχνούν να υποβάλουν δηλώσεις - Ψηφιακό μπλόκο στους ασυνεπείς

23:00

Walmart: Συμβιβασμός 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή

22:03

Έβγαλε 107.000 δολάρια ποντάροντας στις λέξεις του Τραμπ

21:30

Η Ρωσία χάνει 6.000 περισσότερους στρατιώτες τον μήνα απ’ όσους στρατολογεί

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Βέροια: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία