ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τι κρύβει η «διαδρομή» από το πετρέλαιο στη βενζίνα;

Γιάννης Αγγέλης
21-03-2022 | 10:20
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κρύβει η «διαδρομή» από το πετρέλαιο στη βενζίνα;

«Φίλε μου είμαι έξω φρενών», ο κ. Ψ σχεδόν φώναζε στο τηλέφωνο. Εγώ τον διέκοψα καλημερίζοντάς τον για να διακόψω την πρωινή... φούρια του. Τον ρώτησα τι συμβαίνει και εκείνος σαν να μην είχε ακούσει την καλημέρα, συνέχισε να... καταχεριάζει λεκτικά κάποιους που όμως δεν ονομάτιζε. Περίμενα να καταλαγιάσει ο θυμός του για να τον ρωτήσω τι συμβαίνει.

Κάποια στιγμή κατάλαβε ότι έπρεπε να με κάνει και μένα να καταλάβω για να έχει νόημα και η έκφραση του θυμού του... «Με συγχωρείς, έχω θυμώσει τόσο που έχω χάσει την ψυχραιμία μου», είπε σαν να ζητούσε συγνώμη για την ένταση που μου μιλούσε. «Κοίταξε, κάθισα και έκανα μια μικρή έρευνα που ίσως είναι χρήσιμη και σε σας στα ΜΜΕ. Όπως ξέρεις λόγω προτέρου επαγγελματικού βίου έχω πρόσβαση σε σειρές δεδομένων και εδώ και στις Βρυξέλλες.
Έψαξα λοιπόν να δω τι είχε συμβεί σε παλιότερες περιπτώσεις που το πετρέλαιο είχε χτυπήσει κόκκινο. Έψαξα επίσης να δω τι τιμές κυκλοφορούν σε άλλες πόλεις για πετρέλαιο και βενζίνα. Εγώ στο σπίτι δεν άλλαξα τον καυστήρα σε φυσικό αέριο, το άφησα στο πετρέλαιο γιατί είδα ότι και μόνο η απόσβεση της αλλαγής θα χρειαζόταν περί τα 10 χρόνια. Οπότε τα άφησα όπως ήταν.

Λοιπόν για να επανέλθω στο θέμα μου. Γύρισα πίσω στο 2008 και κοίταξα τιμές για πετρέλαιο και βενζίνη. Οι σειρές δεν λένε ψέματα. Όταν το πετρέλαιο είχε φθάσει τα 148 δολάρια το βαρέλι η βενζίνα ξέρεις πόσο ήταν; Τριγυρνούσε λίγο πάνω λίγο κάτω από το 1,38 ευρώ. Σήμερα με 107 δολάρια το βαρέλι μου εξηγείς εσύ γιατί η βενζίνα είναι στα δύο ευρώ και βάλε;...

Έχω ψάξει σε όλα τα δημοσιεύματα να καταλάβω γιατί ξαφνικά αυτή διαφορά και δεν βρίσκω πουθενά μία ξεκάθαρη απάντηση.Και όχι μόνο αυτό. Έκανα και κάτι άλλο. Κοίταξα σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη και ειδικά στις νοτιοευρωπαϊκές. Άλλη τρέλα και εκεί... Δεν λέω κάποιοι την πληρώνουν ακριβότερα από εμάς, άλλοι τα ίδια και άλλοι πολύ λιγότερο. Τι συμβαίνει εδώ; Από το ίδιο πετρέλαιο δεν παίρνουν όλοι; Ξέρεις ότι στη Βαρκελώνη γεμίζουν με 1,3 ευρώ; Τα ίδια και στη Μάλτα μόλις με 1,3 ευρώ!!!

Από την άλλη βλέπω την κυβέρνηση να έχει κρύψει το "χρυσόμαλλο δέρας" του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να μη θέλει να το πειράξει... Αλλά αν από την μία δεν θέλει να κόψει από τα δικά της από τον ΕΦΚ και το ΦΠΑ, από την άλλη δεν θέλει να κόψει από τους πετρελαιάδες, τι θα γίνει;

Το θέμα, όπως ξέρεις, το είπε προχθές και η Λαγκάρντ, είναι το πως θα κόψουν οι κυβερνήσεις τη "μετάδοση" των ψηλών τιμών από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τη βενζίνα, στις τιμές παραγωγού στα άλλα προϊόντα. Αν περάσει από τη... γέφυρα αυτή ο πληθωρισμός, τελειώσαμε, δεν μαζεύεται μετά με τίποτα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν πως αν αυτό συμβεί – που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει – μετά δεν γυρίζει πίσω, είναι σαν την πανδημία. Αυτή η "πανδημία" δεν έχει φίλε εμβόλιο, έχει ακρίβεια μαζί με ανεργία, εκρηκτικός συνδυασμός που δεν αντέχεται από κανένα...».

Ο κ. Ψ στο σημείο αυτό έκανε μία παύση περιμένοντας το δικό μου σχόλιο. Του απάντησα πως θα κοιτάξω τα νούμερα που μου ανέφερε.

«Κοίταξέ τα» συνέχισε, «θα δεις και θα καταλάβεις ότι εδώ μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες από τότε που εμφανίσθηκε ο πληθωρισμός είναι σαν να έχουμε διανύσει μία πενταετία. Και στις αρχές της δεκαετίας του '70 είχαμε πληθωρισμό μετά την κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς, αλλά έπρεπε να γίνει ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ για να δούμε τέτοια εκρηκτική αύξηση τιμών, που στις μέρες μας την είχαμε πριν καν βάλουν μπρος τα τανκς του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου...».

Κάποια στιγμή η ένταση εκτονώθηκε και ο κ. Ψ θέλησε να μάθει περισσότερα για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είχα και πολλά που μπορούσα να του πω, πέραν του ότι δεν θα πρέπει να ελπίζει σε γρήγορο τέλος. Του θύμισα και ότι ο Μπάιντεν έχει και ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβρη σε Γερουσία και Βουλή.

Γέλασε πικρόχολα χωρίς να πει κάτι και μου ζήτησε συγνώμη για την «έκρηξή» του στην αρχή του τηλεφωνήματος. Επέμεινε όμως να ψάξω τις συγκρίσεις σε προηγούμενες φάσεις κρίσης που το πετρέλαιο είχε χτυπήσει ταβάνι...

Κάπου προς το τέλος της τηλεφωνικής μας συζήτησης, κατάλαβα πως η αφορμή της έκρηξης του κ. Ψ ήταν το γεγονός ότι χρειάσθηκε να αναπληρώσει λόγω ψύχους το Σάββατο το πετρέλαιο στο ντεπόζιτο του καυστήρα του καλοριφέρ στο σπίτι τους. Είχε υποχρεωθεί να πληρώσει χωρίς τη διευκόλυνση δόσεων με το υπόλοιπο της σύνταξής του...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο