ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Τραπεζίτες και εκλογές μπλέκονται πολύ με το χρέος

14-10-2021 | 07:37
Μοιράσου το

Παραμονή της συνάντησης της παρέας, χτύπησε το τηλέφωνο και από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο κ. Ψ. «Φίλτατε, γειά, ελπίζω να μην ενοχλώ, αλλά διαβάζω αυτά που ανεβάζετε στην ιστοσελίδα σας τελευταία και σκέφτηκα να σε πάρω και να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις που θα μπορούσες να τις πάρεις και σαν ερωτηματικά…», είπε ο κ. Ψ.

Τον ευχαρίστησα που παρακολουθεί τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα μας και ζήτησα την γνώμη του για τη θεματολογία και το ενδιαφέρον που βρίσκει σ’ αυτά. Είτε από ευγένεια, είτε επειδή ήταν πράγματι έτσι, με βεβαίωσε ότι μας παρακολουθεί πλέον καθημερινά με ενδιαφέρον, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στήλη της Πυθίας για ορισμένα δημοσιεύματά της.

Κάπου εκεί του θύμισα ότι είχε κάποια ερωτηματικά και γυρίσαμε στο θέμα που ήθελε να συζητήσουμε.

«Κοίταξε, όπως ξέρεις έχω διατηρήσει τις επαφές μου, παρά το ότι αποχώρησα μετά το περιβόητο δημοψήφισμα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκομαι όμως ακόμα με κάποιους παλιούς γνωστούς από τον χώρο τον τραπεζικό, γιατί όπως θυμάσαι στο χώρο αυτό, είχα ενεργοποιηθεί μέχρι να αποσυρθώ από τον πολιτικό μου χώρο», εξήγησε.

Δεν μίλησα περιμένοντας να συνεχίσει, γιατί η αλήθεια είναι ότι με είχε πετύχει σε μία στιγμή που έπρεπε να ολοκληρώσω ένα κείμενο και κάπως... βιαζόμουνα, αλλά δεν ήθελα να του το πω.

«Λοιπόν συζητούσαμε με τους παλιούς μου γνώριμους για το θέμα των εκλογών και για το κατά πόσο η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παρεμπιπτόντως και οι τρείς συνομιλητές μου ήταν από τον ευρύτερο πασοκικό χώρο, αλλάζει τα δεδομένα για το πώς και πότε των εκλογών. Δεν θα μπω σ’ αυτό το θέμα τώρα γιατί θα τα πούμε μεθαύριο που θα βρεθούμε και θα έχω μάλλον νεότερα. Εύχομαι μόνο για την Φώφη όλα να πάνε καλά και όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα», σχολίασε παρατείνοντας τον χρόνο του τηλεφωνήματος.

«Ναι», είπα με ένα τόνο αδιόρατης βιασύνης στη φωνή, «όλοι μας το ευχόμαστε αυτό και ελπίζω όλα να πάνε καλά...».

«Λοιπόν αυτό στο οποίο και οι τρείς συνομιλητές μου - παρ’ ότι τραπεζίτες, οι δύο ενεργοί - συμφωνούσαν είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό. Και απόρησα είναι αλήθεια γιατί θεωρούσα ότι το άνοιγμα μίας παρατεταμένης εκλογικής αναμέτρησης, μιας και οι εκλογές εκτός απροόπτου θα πρέπει να ξαναγίνουν, αφού δύσκολα θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση με απλή αναλογική, είναι κάτι που για την οικονομία δεν είναι καλό νέο...», είπε παρατείνοντας τη συζήτηση.

«Πράγματι έτσι είναι», είπα, «και δεν καταλαβαίνω το πως συμφωνούσαν στο αντίθετο», παρατήρησα ξεχνώντας για λίγο το θέμα του χρόνου. Πίστεψα για να είμαι ειλικρινής ότι ο φίλος μου δεν είχε καταλάβει καλά και ετοιμάσθηκα να επισπεύσω τη συζήτηση...

«Και όμως όχι φίλε μου», είπε ικανοποιημένος που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μου. «Και οι τρείς συμφωνούσαν σ’ αυτό και όπως μου εξήγησαν ο λόγος ήταν πολύ απλός και αναμφισβήτητος. Μέχρι να γίνουν εκλογές και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, είτε έτσι, είτε αλλιώς, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμίδας σε investment grade... Επειδή είδα ότι το θέμα σας απασχολεί στα κείμενα που ανεβάζετε στην ιστοσελίδα, γι’ αυτό αποφάσισα να σου τηλεφωνήσω και να σου το θέσω υπ’ όψη.

Σύμφωνα με την άποψή τους οι αναβαθμίσεις θα συνεχισθούν αλλά θα σταματήσουν μία βαθμίδα πριν το investment grade. Η μετάβαση στο investment grade, όπως υποστήριξαν είναι μία ποιοτική αλλαγή της οποίας προϋπόθεση είναι μία πολιτική κατάσταση που θα εγγυάται πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Το θέμα όπως μου είπαν έχει συζητηθεί αρκετά με τα στελέχη των Οίκων Αξιολόγησης και είναι γνωστό και στην Κυβέρνηση...».

«Δηλαδή μου λες», του απάντησα, «ότι δεν είναι μόνο ο εξοστρακισμός των Npls από τους ισολογισμούς των τραπεζών η βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση σε Investment Grade του ελληνικού χρέους, αλλά και το πολιτικό σκηνικό... Μα αν είναι έτσι φίλε μου και δει κανείς τα χρονοδιαγράμματα που παίζουν με τα Npls και τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις, μέχρι να φτάσουμε λίγο πριν το Investment Grade, τότε "έχουμε" και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Αυτό μου λες τώρα;».

«Λίγο πολύ αυτό σου λέω», σχολίασε με μία μικρή καθυστέρηση χρόνου, η οποία είχε πάψει πλέον να με ενοχλεί. «Πρόσεξε, δεν υποστήριξαν ότι πάμε ντε και καλά για εκλογές στις αρχές του χρόνου ή την άνοιξη, αλλά δεν φαινόταν να βλέπουν άλλη διέξοδο σε σχέση με το θέμα του χρέους από το να αφήσουμε πίσω μας τις εκλογές... Και όπως ξέρεις, τα έχουμε συζητήσει νομίζω αυτά και με τον φίλο μας τον κ. Χ, το Investment Grade στο χρέος είναι πλέον μείζονος σημασίας μιας και τελειώνει το PEPP.

Και όπως και να έχει η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει τα ομόλογα για πάντα χωρίς την κατάλληλη διαβάθμιση. Και αυτά τα ομόλογα κάνουν όλο το παιχνίδι στην μείωση των Npls, αφού εξασφαλίζουν ως εγγύηση τις τιτλοποιήσεις... Αν χαλάσει αυτό σπάει όλο το παιχνίδι».

Ακολούθησε μικρή σιωπή και ο κ. Ψ κατάλαβε ότι με είχε ιντριγκάρει αρκετά με τις κουβέντες των φίλων του.

«Λοιπόν τα λέμε πάλι όταν βρεθούμε μεθαύριο. Και στο μεταξύ δες και συ τι γίνεται...», είπε ο κ. Ψ και με καληνύχτισε χωρίς άλλες κουβέντες. Έκανα αρκετή ώρα για να ξανασυγκεντρωθώ σ’ αυτό που έγραφα πριν χτυπήσει το τηλέφωνο.

Το επιχείρημα του κ. Ψ μου φαινόταν πλέον πολύ ισχυρό για να το απομακρύνω από την σκέψη μου και να τελειώσω την δουλειά μου όπως είχα προγραμματίσει...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Επιτόκια: Ακριβότερα άνω του 2% τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη – Κλείνει η ψαλίδα στα στεγαστικά και τις καταθέσεις

12:50

Έρευνα ΕΛΛΕΤ: Κλιματική κρίση και οικονομία στην κορυφή των ανησυχιών των Ελλήνων για τα επόμενα 20 χρόνια

12:36

Τοποθετείται η πρώτη ανεμογεννήτρια στον Άγιο Ευστράτιο

12:33

Γερμανία: Τα κενά στον γερμανικό στρατό δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως έως το 2030

12:29

Έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού στην είσοδο πολυκατοικίας στη Γλυφάδα

12:26

Μια δημοτική πινακοθήκη «γεννιέται» στο Χαλάνδρι

12:22

Οι θησαυροί που κρύβει το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας αποκαλύπτονται αυτό το Σαββατοκύριακο

12:16

Δένδιας για τον φράχτη: Ας μη ματαιοπονούν με την κατασκευή ψευδών εντυπώσεων

12:05

ΕΚΠΑ: Πως θα συνδεθούν τα Πανεπιστήμια με το επιχειρείν

11:55

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ απορρίπτει αμερικανική έκθεση που επικρίνει τη μητρόπολη για καταστολή ελευθεριών

11:50

Περού: Ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο θα παραμείνει προφυλακισμένος για 36 μήνες

11:42

ΟΗΕ: Έχει λάβει μόνο το ένα τέταρτο των κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του σεισμού της Τουρκίας

11:38

Ισραήλ: Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε τρομοκράτη στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

11:34

Ισημερινός: 23 νεκροί από κατολίσθηση  που έθαψε μέρος συνοικίας της πόλης Αλαουσί

11:26

Οικονόμου: Ο Γ. Τσίπρας αποκάλυψε τις προθέσεις του εξαδέλφου του Α. Τσίπρα για κυβέρνηση ηττημένων

11:16

Μητσοτάκης: Στο τέλος του μήνα, 585.000 εργαζόμενοι συμπολίτες μας θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται

11:11

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Κύπρου για επανεκλογή στην Κατηγορία Γ’ του ΙΜΟ

10:51

Οι 10 καλύτερες χώρες για να ξεκινήσετε μια startup είναι όλες στην Ευρώπη

10:45

Κολομβία: Βομβιστική ενέργεια σε πετρελαιοπηγή της Ecopetrol

10:36

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Φέρεται να είναι υποψήφια για να αναλάβει νέα γενική γραμματέας του NATO

10:32

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Κίνας τη 14η Απριλίου

10:22

Συρία: Πέντε Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν στα πλήγματα του Ισραήλ

10:17

ΗΠΑ: Πολλά θύματα από ανεμοστρόβιλο στο Λιτλ Ροκ

10:13

Θεοδωρικάκος: Ξέφραγο αμπέλι τα σύνορα επί ΣΥΡΙΖΑ

09:57

Τουρισμός: Κορυφαίο ζήτημα οι ελλείψεις προσωπικού

09:49

Ευτυχίδου: 1η Συνδιάσκεψη Νέων για τη Βιομηχανία

09:37

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ

09:29

«Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης» για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών της Περιφέρειας Αττικής

09:23

Οι Έλληνες "έκοψαν" ταχύτητα στη δράση τους κατά της κλιματικής αλλαγής - Δυσκολία προσαρμογής παρουσιάζουν οι νέοι

09:17

Σταϊκούρας: Μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναβίωση των 72 έως 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο