ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Ο χρυσός, ο... Μαρξ και ο πληθωρισμός

Γιάννης Αγγέλης
27-05-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χ με είχε ρωτήσει ποιες μέρες πάω στο γραφείο, αλλά εγώ δεν είχα δώσει σημασία.

Εκείνος όμως είχε το σκοπό του. Έτσι χθες, μετά από ένα τηλέφωνο με το οποίο με ενημέρωνε ότι ήταν στην περιοχή, όπως ήταν φυσικό τον… προέτρεψα να ανέβει για ένα καφέ.

Και ανέβηκε. Άλλωστε γι’ αυτό είχε βρεθεί στην περιοχή, δηλαδή κάτω από το γραφείο μου…

«Προφανώς αναρωτιέσαι γιατί πέρασα να μιλήσουμε. Ήθελα να σε ρωτήσω μήπως και έκανα λάθος όταν πήρα την πρωτοβουλία να σας αναγγείλω την πρόσκληση της φίλης μου στην παρέα χωρίς να το συζητήσουμε» είπε σχεδόν με το που κάθισε, πριν καν προλάβω να ειδοποιήσω για τον καφέ του.

«Μα όχι τι λες» είπα μετά από το πρώτο ξάφνιασμα. «Το αντίθετο θα έλεγα, πρόσθεσες κάτι που μπορεί να κάνει την παρέα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα… Αν και ποτέ δεν ξέρεις, εγώ εμπιστεύομαι την γνώμη σου όπως ξέρεις, ειδικά στους χαρακτήρες των ανθρώπων».

Φάνηκε να ησυχάζει και πρόσθεσε, «μακάρι να είναι έτσι όπως λες…» και για πρώτη φορά από την στιγμή που μπήκε, κοίταξε γύρω του.

«Βλέπω ότι οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι ακόμα… οι εμβολιασμένοι δεν έρχονται στο γραφείο;».

Του εξήγησα ότι συνεχίζουμε με το μοντέλο της τηλεργασίας, αλλά κάποια στιγμή θα γυρίσουμε όλοι στη δουλειά.

«Αν δεν μας προλάβει κανένα νέο κύμα πανδημίας…» είπε.

Ρώτησα αν το φοβάται αυτό. «Φίλε μου παρακολουθώ τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ και αρχίζω να το φοβάμαι… ειδικά μετά το καλοκαίρι» σχολίασε ο κ. Χ.

Σταμάτησε για λίγο ρίχνοντας μια ματιά σε κάποιο εσωτερικό κείμενο στους FT, που είχε πάρει από το γραφείο μου και είχε αρχίσει να ξεφυλλίζει.

«Τελικά αυτή η συζήτηση για τον πληθωρισμό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και απορώ με ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες που επιμένουν ότι θα είναι 'μεταβατικό φαινόμενο', νομίζω ότι θα εκτεθούν άσχημα…» παρατήρησε.

«Αν θέλεις τη γνώμη μου, λένε αυτό που πρέπει να πουν γιατί διαφορετικά θα έπρεπε, να τινάξουν την οικονομία στον αέρα αυξάνοντας τα επιτόκια…» είπα.

«Ναι ξέρω, ξέρω, ο καλός κεντρικός τραπεζίτης όταν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει να επιμένει να το αρνείται, όπως είπε ο Γκρίνσπαν. Αλλά όταν αυτός το είπε αυτό, ήδη ο προκάτοχός του ο Πώλ Βόλκερ είχε κάνει τη δύσκολη δουλειά, είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 18% σε χρόνο μηδέν…» ανταπάντησε ο κ. Χ και συνέχισε «Ξέρεις κάτι, είχε απόλυτο δίκιο ο Μαρξ όταν υποστήριζε ότι η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους διαμορφώνει μακροπρόθεσμα ένα αντιπληθωριστικό περιβάλλον. Αλλά αυτό δεν μπορείς απλώς να το μεταφέρεις στο σήμερα, όπως κάνουν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες – χωρίς να αναφέρονται στον Μάρξ βέβαια - γιατί ταυτόχρονα με τον νομισματικό πληθωρισμό σήμερα από τις Κεντρικές Τράπεζες, έχεις επι δύο χρόνια, 2020 και 2021, μια ταυτόχρονη σε ιστορικά επίπεδα 'χαλαρή' δημοσιονομική πολιτική, σε συνθήκες μεγάλων ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Μετά το 2008 – 9 είχες νομισματική χαλάρωση, αλλά ειδικά στην Ευρώπη δεν είχες δημοσιονομική χαλάρωση, το αντίθετο θα έλεγα. Σήμερα γίνεται εξ ανάγκης βέβαια το αντίθετο από την προηγούμενη δεκαετία. Η σύνθεση αυτού του νέου πολύ-παραγοντικού περιβάλλοντος με βασικό στοιχείο την νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση σε συνθήκες που κυριαρχούν οι ανισομέρειες και μάλιστα με την έξοδο από την πανδημία ακόμα …δύσκολα ορατή, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οδηγούν κατά τη γνώμη μου σε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες θα έχουν σαν όχημα τους,δυστυχώς, την μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια στις νομισματικές ισοτιμίες. Πολύ φοβάμαι ότι το δολάριο θα είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της τρικυμίας. Και από μία άποψη έχει αρχίσει αυτό να φαίνεται…».

«Αν κρίνω το πώς συμπεριφέρεται ο χρυσός» παρατήρησα, «ίσως και να μην ήμαστε πολύ μακριά από τις πρώτες αστραπές στον ορίζοντα. Πέρασε όπως θα παρατήρησες πάλι τα 1.900 δολάρια η ουγγιά».

«Έχεις δίκιο, είναι ένα βαρόμετρο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις…» είπε ο κ. Χ.

Την ίδια στιγμή μπήκαν οι καφέδες και η συζήτηση διακόπηκε για λίγο. Η συνέχεια της κουβέντας ήταν ενδιαφέρουσα, γιατί ο κ. Χ είχε αποφασίσει να μου εξηγήσει την πρότασή του για τη διεύρυνση της παρέας με την φίλη του, η οποία προοριζόταν να γίνει – κάποια στιγμή – το «τέταρτο μέλος» της…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:45

Αύριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

14:45

Greece Sotheby’s International Realty: Στα 6,11 δισ. ευρώ η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα το 2026

14:42

Γάζα: Εννέα νεκροί, ανάμεσά τους ένα 10χρονο αγόρι, από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

14:33

Έκρηξη έπληξε το δεξαμενόπλοιο Stolt Magnesium ανοιχτά του Ομάν

14:29

Ψηφιακό ευρώ: 36 πάροχοι πληρωμών στο πιλοτικό πρόγραμμα - Συμμετέχει και η Ελλάδα

14:28

Ιράν: Αναφορές για αμερικανικά πλήγματα σε Μπουσέρ, Μπαντάρ Αμπάς και περιοχή κοντά σε Ιράκ-Κουβέιτ

14:25

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

14:15

Μαρινάκης: «Για 45 χρόνια, μέχρι το 2019, αν έκανες κατάληψη σε ένα πανεπιστήμιο, ήσουν επαναστάτης»

13:58

Υποκλοπές: Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε νέα αίτηση για ανάσυρση της δικογραφίας

13:47

JP Morgan: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το δεύτερο τρίμηνο

13:46

Αύξηση 17% στα καθαρά κέρδη της Wells Fargo το β' τρίμηνο

13:27

Πιερρακάκης: «Στις τράπεζες υπάρχει ρευστότητα που περιμένει να γίνει ανάπτυξη»

13:25

ΕΕΤ: Οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ελληνικών τραπεζών φτάνουν στα 900 εκατ. ευρώ

13:16

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 18,7% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιούνιο

13:16

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη - Οι «πορτοκαλί» περιοχές

13:10

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Λάτα Ευβοίας - Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση

13:03

Έρευνα Kaspersky: Το 58% χρησιμοποιεί κυρίως το κινητό για πρόσβαση στο internet

12:57

Ο λόγος που οδηγεί 8 στους 10 εργαζόμενους σε αλλαγή εργοδότη

12:53

Αύξηση 13,3% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία το Μάιο

12:30

Χαρδαλιάς: «Λογαριασμός ευθύνης» για τους πρώτους 30 μήνες - Τα έργα που αλλάζουν την Αττική έως το 2028

12:06

Στουρνάρας: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία παρά τις διεθνείς αναταράξεις

12:00

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ομίλου AKTOR και ONYX Τουριστική για το νέο αγροτουριστικό χωριό της Χαλκιδικής

11:58

Helleniq Energy: Ανακοίνωσε την έκτακτη έκπτωση σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης για το καλοκαίρι

11:56

Χρυσοχοΐδης για Marfin: Το υλικό υπήρχε στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω λαθών

11:54

Βουλή: Άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

11:53

Ελλάδα: Έρευνες και κατασχέσεις για υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» στον ΦΠΑ ύψους 46,9 εκατ. ευρώ

11:49

Επιστολή-παρέμβαση Αποστολάκη στον Στουρνάρα για την εποπτεία της αγοράς ασφαλίσεων υγείας

11:48

Σχέδιο «Αριάδνη»: Σχεδόν 284.000 έλεγχοι και 4.432 συλλήψεις μέσα σε 16 μήνες

11:38

Παράταση για τις παλαιές ταυτότητες έως τον Σεπτέμβριο του 2027 - Οι περιορισμοί

11:24

H Alpha Bank φέρνει πρώτη το Click to Pay της Visa στην Ελλάδα