ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Ο χρυσός, ο... Μαρξ και ο πληθωρισμός

Γιάννης Αγγέλης
27-05-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χ με είχε ρωτήσει ποιες μέρες πάω στο γραφείο, αλλά εγώ δεν είχα δώσει σημασία.

Εκείνος όμως είχε το σκοπό του. Έτσι χθες, μετά από ένα τηλέφωνο με το οποίο με ενημέρωνε ότι ήταν στην περιοχή, όπως ήταν φυσικό τον… προέτρεψα να ανέβει για ένα καφέ.

Και ανέβηκε. Άλλωστε γι’ αυτό είχε βρεθεί στην περιοχή, δηλαδή κάτω από το γραφείο μου…

«Προφανώς αναρωτιέσαι γιατί πέρασα να μιλήσουμε. Ήθελα να σε ρωτήσω μήπως και έκανα λάθος όταν πήρα την πρωτοβουλία να σας αναγγείλω την πρόσκληση της φίλης μου στην παρέα χωρίς να το συζητήσουμε» είπε σχεδόν με το που κάθισε, πριν καν προλάβω να ειδοποιήσω για τον καφέ του.

«Μα όχι τι λες» είπα μετά από το πρώτο ξάφνιασμα. «Το αντίθετο θα έλεγα, πρόσθεσες κάτι που μπορεί να κάνει την παρέα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα… Αν και ποτέ δεν ξέρεις, εγώ εμπιστεύομαι την γνώμη σου όπως ξέρεις, ειδικά στους χαρακτήρες των ανθρώπων».

Φάνηκε να ησυχάζει και πρόσθεσε, «μακάρι να είναι έτσι όπως λες…» και για πρώτη φορά από την στιγμή που μπήκε, κοίταξε γύρω του.

«Βλέπω ότι οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι ακόμα… οι εμβολιασμένοι δεν έρχονται στο γραφείο;».

Του εξήγησα ότι συνεχίζουμε με το μοντέλο της τηλεργασίας, αλλά κάποια στιγμή θα γυρίσουμε όλοι στη δουλειά.

«Αν δεν μας προλάβει κανένα νέο κύμα πανδημίας…» είπε.

Ρώτησα αν το φοβάται αυτό. «Φίλε μου παρακολουθώ τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ και αρχίζω να το φοβάμαι… ειδικά μετά το καλοκαίρι» σχολίασε ο κ. Χ.

Σταμάτησε για λίγο ρίχνοντας μια ματιά σε κάποιο εσωτερικό κείμενο στους FT, που είχε πάρει από το γραφείο μου και είχε αρχίσει να ξεφυλλίζει.

«Τελικά αυτή η συζήτηση για τον πληθωρισμό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και απορώ με ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες που επιμένουν ότι θα είναι 'μεταβατικό φαινόμενο', νομίζω ότι θα εκτεθούν άσχημα…» παρατήρησε.

«Αν θέλεις τη γνώμη μου, λένε αυτό που πρέπει να πουν γιατί διαφορετικά θα έπρεπε, να τινάξουν την οικονομία στον αέρα αυξάνοντας τα επιτόκια…» είπα.

«Ναι ξέρω, ξέρω, ο καλός κεντρικός τραπεζίτης όταν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει να επιμένει να το αρνείται, όπως είπε ο Γκρίνσπαν. Αλλά όταν αυτός το είπε αυτό, ήδη ο προκάτοχός του ο Πώλ Βόλκερ είχε κάνει τη δύσκολη δουλειά, είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 18% σε χρόνο μηδέν…» ανταπάντησε ο κ. Χ και συνέχισε «Ξέρεις κάτι, είχε απόλυτο δίκιο ο Μαρξ όταν υποστήριζε ότι η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους διαμορφώνει μακροπρόθεσμα ένα αντιπληθωριστικό περιβάλλον. Αλλά αυτό δεν μπορείς απλώς να το μεταφέρεις στο σήμερα, όπως κάνουν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες – χωρίς να αναφέρονται στον Μάρξ βέβαια - γιατί ταυτόχρονα με τον νομισματικό πληθωρισμό σήμερα από τις Κεντρικές Τράπεζες, έχεις επι δύο χρόνια, 2020 και 2021, μια ταυτόχρονη σε ιστορικά επίπεδα 'χαλαρή' δημοσιονομική πολιτική, σε συνθήκες μεγάλων ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Μετά το 2008 – 9 είχες νομισματική χαλάρωση, αλλά ειδικά στην Ευρώπη δεν είχες δημοσιονομική χαλάρωση, το αντίθετο θα έλεγα. Σήμερα γίνεται εξ ανάγκης βέβαια το αντίθετο από την προηγούμενη δεκαετία. Η σύνθεση αυτού του νέου πολύ-παραγοντικού περιβάλλοντος με βασικό στοιχείο την νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση σε συνθήκες που κυριαρχούν οι ανισομέρειες και μάλιστα με την έξοδο από την πανδημία ακόμα …δύσκολα ορατή, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οδηγούν κατά τη γνώμη μου σε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες θα έχουν σαν όχημα τους,δυστυχώς, την μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια στις νομισματικές ισοτιμίες. Πολύ φοβάμαι ότι το δολάριο θα είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της τρικυμίας. Και από μία άποψη έχει αρχίσει αυτό να φαίνεται…».

«Αν κρίνω το πώς συμπεριφέρεται ο χρυσός» παρατήρησα, «ίσως και να μην ήμαστε πολύ μακριά από τις πρώτες αστραπές στον ορίζοντα. Πέρασε όπως θα παρατήρησες πάλι τα 1.900 δολάρια η ουγγιά».

«Έχεις δίκιο, είναι ένα βαρόμετρο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις…» είπε ο κ. Χ.

Την ίδια στιγμή μπήκαν οι καφέδες και η συζήτηση διακόπηκε για λίγο. Η συνέχεια της κουβέντας ήταν ενδιαφέρουσα, γιατί ο κ. Χ είχε αποφασίσει να μου εξηγήσει την πρότασή του για τη διεύρυνση της παρέας με την φίλη του, η οποία προοριζόταν να γίνει – κάποια στιγμή – το «τέταρτο μέλος» της…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:38

Ιράν: Δύο νεκροί στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο νησί Λαράκ

16:32

Τουρκία: Οδικός χάρτης για ένταξη και άλλων χωρών στη συμφωνία της Μέκκας

16:23

Ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ επιβιβάστηκαν σε τάνκερ που θεωρείται ότι ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας

16:21

Ενεργοποιείται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με δάνεια 250 εκατ. ευρώ

16:14

Το Πεντάγωνο υπέγραψε επταετείς συμφωνίες που έχουν στόχο την αύξηση της παραγωγής πυραύλων

16:14

H&M: Η Χρύσα Ταβουλτζίδου General Manager για το Sales Market Greece

16:13

Τα «δώρα» της ΔΕΘ για μισθωτούς, συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά

16:10

Μαρινάκης: «Έχουμε μειώσει το ιδιωτικό χρέος και καταργήσει 83 φόρους»

15:55

Πεζεσκιάν: Η επανέναρξη των εχθροπραξιών δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν

15:51

Novo Nordisk: Η Myriam Mezher νέα γενική διευθύντρια Ελλάδας και Κύπρου

15:40

ΑΑΔΕ - ΔΕΟΣ: Ο αλγόριθμος οδήγησε σε λαθραία παπούτσια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ

15:24

Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία - Στο 2,9% τον Αύγουστο

15:23

Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Δωρεά στις οικογένειες νεκρών και αγνοουμένων από τη βύθιση ferry στην Κύπρο

15:14

Η Eli Lilly εξαγοράζει την Merida Biosciences έναντι 2,9 δισ. δολ.

15:13

Σκέρτσος: «Πόσο αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μέσα σε 7 χρόνια;»

15:12

Κορκίδης: «Θετικό το μέτρο μείωσης τιμών, με πραγματικό όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό»

15:08

Επίθεση ΕΛΑΣ σε Γεραπετρίτη και Φλωρίδη

15:03

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Νταϊάνα: 29 χρόνια από τον θάνατό της

14:48

Νεπάλ: Τουλάχιστον 590 ξένοι υπήκοοι από 39 χώρες αγνοούνται μετά τις πλημμύρες

14:43

Τρεις μέρες στη Ρώμη: Τι να δείτε και πού να φάτε στην Αιώνια Πόλη

14:40

Η BoE προειδοποιεί για απειλές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως λόγω ΑΙ

14:33

Η Ιταλία παρατείνει την αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν με την Ισπανία - Πώς απαντά η Μαδρίτη

14:28

«Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Παράταση επανυποβολής αιτήματος για 1.400 εταιρείες

14:22

Στην Ελλάδα η ομάδα διοίκησης του ομίλου της British American Tobacco

14:18

Αραγτσί: «Ο Νετανιάχου περηφανεύεται πως χειραγώγησε τις ΗΠΑ να κηρύξουν πόλεμο στο Ιράν»

14:17

Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν έχει ημερομηνία λήξης

14:17

Shein: «Εξαϋλώθηκαν» 15 δισ. δολ. από την περιουσία του CEO - Η κρίσιμη IPO

14:10

Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών, ανανεώσεων εγγραφών και μετεγγραφών περιόδου Σεπτεμβρίου 2026

14:07

Helleniq Energy: Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η έκπτωση σε βενζίνη και diesel

14:02

Στα χέρια της Aon η USI Insurance Services για 17 δισ. δολάρια - «Κλείδωσε» το deal