INSIDE OUT

Μετρήσεις, πρόσωπα, παρελθόν, παρόν και μέλλον κουβάρι στα κόμματα της κεντροαριστερής και αριστερής πολυκατοικίας

Μαρία Νταλιάνη
29-01-2026 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μετρήσεις, πρόσωπα, παρελθόν, παρόν και μέλλον κουβάρι στα κόμματα της κεντροαριστερής και αριστερής πολυκατοικίας

Διαλύει Λατινοπούλου και Ζωή, πλαγιοκοπεί Βελόπουλο, Νίκη και (έκπληξη) ΚΚΕ και γρατζουνάει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η Καρυστιανού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Star. Κι αυτό, σε όσους απαντούν ότι είναι πολύ πιθανό. Εάν προστεθούν και όσοι δηλώνουν αρκετά πιθανό να ψηφίσουν το υπό ίδρυση κόμμα της, τότε μιλάμε για ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού όπως είναι δομημένο σήμερα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η δημοσιοποίηση απόψεών της, όμως το να παραπεμφθεί στην κρίση του λαού το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, φαίνεται πως επηρεάζει την δυναμική.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, καθώς τότε θα λυθεί και το δημοσκοπικό pause που έχουν αποφασίσει οι εταιρείες μετρήσεων κοινής γνώμης. Η τοποθέτηση του κόμματος μεταξύ των υπολοίπων στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, εάν τελικά επιβεβαιωθούν ορισμένες μετρήσεις του Ιανουαρίου (μη δημοσιευμένες), στην δεύτερη θέση, θα προκαλέσει σεισμό σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα με άγνωστες διαστάσεις.

Είναι ευχαριστημένος

Σ’ αυτό το σκηνικό της κινούμενης πολιτικού άμμου, υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν ευχαριστημένοι, κι αν μην φαίνεται να μπαίνουν καν στην επόμενη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αυτός. Ένας από τους 12 (μετά την είσοδο και του Θοδωρή Δρίτσα), βουλευτές της Νέας Αριστεράς, που θα περίμενε κανείς να εκφράζει απέραντη στεναχώρια, γιατί το κόμμα δεν σπάει το φράγμα το 3%.

«Δεν είμαστε κόμμα τράνζιτ, και ναι είμαι ευχαριστημένος που δεν διασπαστήκαμε» δήλωσε (action24) ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος μίλησε άνετα και έθαψε κομψά τόσο το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, όσο και της Μαρίας Καρυστιανού.

«Τα προσωποπαγή κόμματα όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά κάνουν μεγάλη ζημιά» τόνισε. -Απαντώντας για τον πρώην Πρωθυπουργό του: «έχω διαβάσει την Ιθάκη. Στο πρώτο μισό περίπου έτσι έγιναν τα πράγματα. Το διάστημα 2019-2023 όμως, είναι πολύ αδύνατο. Νομίζω ότι η αδυναμία του είναι πως δεν έχει καταλάβει πως το 31,5% του 2019 έγινε 17,8% του 2023. Εγώ λέω ότι είναι αποτέλεσμα όταν έχεις ασάφεια στο στίγμα σου και θέλεις να τα έχεις καλά με όλους. Το Παλλάς ήταν ατυχές και προσβλητικό, εγώ δεν είχα πάει».

-Σχολιάζοντας το εγχείρημα Καρυστιανού: «Με είχε εκπλήξει ευχάριστα, νόμιζα ότι είχε ένα πολύ καθαρό μήνυμα. Εσείς κι εμείς. Ξέρετε, αυτό είναι πολύ δυνατό μήνυμα. Όταν άρχισε όμως μετά να το φέρνει σιγά σιγά προς την δεξιά, τότε χάνει. Δεν είναι πια "εσείς κι εμείς". Νομίζω θα χάσει πολύ».

Να γίνει Φόρουμ

Καθώς οργιάζει στο παρασκήνιο η φημολογία για σύγκλιση δυνάμεων μεταξύ της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, είτε για μυστικό deal Ανδρουλάκη με Χαρίτση, είτε για παρουσία του μικρού και ζωηρού κόμματος στα τραπέζια διαλόγου που θα στρώσει το ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο του τέλος Μαρτίου, ο Ευκλείδης ρωτήθηκε ευθέως τι σκέφτεται.

«Εάν το κάλεσμα Ανδρουλάκη αφορά πρόσωπα, εμείς είμαστε αντίθετοι. Τώρα για το κάλεσμα που λέτε, αυτό κάνει συνέχεια η Νέα Αριστερά. Το λέμε συνεχώς, κι εγώ θα ήθελα πχ στο στεγαστικό να έρθουν μαζί μας να συζητήσουμε, να δούμε πώς θα οργανώσουμε τους ενοικιαστές να μην πέφτουν θύματα των ιδιοκτητών. Αν γίνει ένα Φόρουμ, τι λένε οι προοδευτικές δυνάμεις για μια σειρά από θέματα, είμαι μέσα».

Όχι ρεύμα

Στην πολιτική όπως και στη ζωή, ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη διαφορετική οπτική γωνία και φυσικά, από τον βαθμό ισχύος στον οποίο βρίσκεται.

Για την ΠΑΣΟΚική αρχόντισσα του θεσσαλικού κάμπου, Ευαγγελία Λιακούλη

«το να βρεθεί ο Ανδρουλάκης μαζί με τον Χαρίτση, δεν θα δώσει ρεύμα. Το να συνδεθείς με τις κοινωνικές ομάδες που έχεις αποκοπεί, τότε ναι, θα κάνεις πράγματα» (RealFM).

Η Λιακούλη, μοναδική εκλεγμένη βουλευτής στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ανησυχεί πολύ για το Συνέδριο του κόμματός της και δεν το κρύβει. «Θέλω ένα βαθιά πολιτικό κι όχι οργανωτίστικο Συνέδριο» σημειώνει. «Όχι ο καθένας να επιδείξει την ισχύ του με τεχνητούς οργανωτίστικους τρόπους».

Κι ο Βελό

Η μεγαλύτερη πρόκληση και κακοποίηση μαζί στο διάστημα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες είναι η έννοια «προοδευτικός». Προφανώς, για τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη που θέλει διακαώς να διευρύνει αμφίπλευρα το κόμμα του, η εισδοχή στελεχών όπως ο μετριοπαθής στην εκφορά λόγου Χαρίτσης, είναι ευπρόσδεκτη και προοδευτική. Αυτό που δεν θα περίμενε να ακούσει, όμως, από έναν δικό του άνθρωπο, όπως ο Χρήστος Κακλαμάνης, γραμματέας του τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ,

είναι πως αν κι ο Βελόπουλος συμφωνήσει με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί όχι, να συνεργαστεί κι αυτός.

Ο Κακλαμάνης είναι από τα στελέχη που έβαλαν πλάτη στις πρωτοβουλίες του κόμματος στη Βουλή τα τελευταία χρόνια, πρώτης γραμμής, στηρίζει τον Πρόεδρο. Ίσως τελευταία να έχει ενοχληθεί από την εκφρασμένη υποψηφιότητα της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού στο Νότιο Τομέα, καθώς σχεδίαζε ακριβώς το ίδιο.

Κι αυτός πότε θα γίνει βουλευτής;

Και δεν λέει να ξεκολλήσει κι η αναθεματισμένη η βελόνα, να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση με το σπαθί του και να εκλέξει 4-5 βουλευτές εκεί στο Νότο. Οριακά δύο κι αν…

Να μετανοήσουν

Η φημολογία δεν αφορά μόνο τον κ. Χαρίτση αλλά και τη Νίνα Κασιμάτη που είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ζει το δικό του κρυφό δράμα, καθώς ναι μεν φαίνεται να καταφέρνει στην επόμενη Βουλή, όμως οι βουλευτές που θα βγάλει αν επιβεβαιωθούν τα σημερινά δημοσκοπικά αποτελέσματα -χωρίς Αλέξη και Καρυστιανού!- θα είναι το πολύ 14.

Η Νίνα θα ήθελε, κι ο Ανδρουλάκης θα ήθελε καθώς στη Β’ Πειραιά που κάποτε μεσουρανούσε ο Λαλιώτης, σήμερα το ΠΑΣΟΚ ψάχνει με κιάλια ψηφοφόρους. Και δεν είναι μόνο ο Χάρης Δούκας που ζητάει οι βουλευτές να παραιτηθούν από τις έδρες του αν θέλουν να πάνε ΠΑΣΟΚ. Είναι κι ο, με-μνήμη-ελέφαντα, (πρώην ΥΠΟΙΚ τι περιμένετε!), Φίλιππος Σαχινίδης

που θυμήθηκε ότι η Νίνα* είχε στεναχωρηθεί επειδή ο ΓΑΠ δεν πέθανε (μπρρρ) από τρομοκρατική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

«Αναφέρετε ένα πρόσωπο που έχει κάνει δήλωση πως στεναχωρήθηκε που δεν σκοτώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη ζωή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις απόψεις που διατυπώνουμε. Προφανώς, είμαι υπέρ της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ» είπε απλά κι απέριττα ο Φίλιππος, φέρνοντας ξανά στον αφρό το υπερ-τοξικό κλίμα εκείνης της εποχής.

Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

*«Κάτι μου λέει πως και κάποιος δικός μας fit freak έτρεχε στον “Μαραθώνα” της Βοστόνης. Αλλά ως γνωστόν μόνο οι καλοί πεθαίνουν», είχε γράψει τότε σε ανάρτησή της η Νίνα Κασιμάτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χλευάζει ψευδείς ειδήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι είναι νεκρός

19:44

Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας

19:41

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τις 20:00 παρατείνεται η ψηφοφορία εκλογής συνέδρων

19:29

Daily Mail: Στη Μόσχα για επέμβαση ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σύμφωνα με ΜΜΕ του Κουβέιτ

19:11

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

19:00

Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους - Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

18:58

Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

18:24

Ισραήλ: Δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού αναχαίτισης πυραύλων

17:59

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

17:53

Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

17:34

Reuters: Το Ιράν κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, όχι οι ΗΠΑ

17:00

Τράπεζες υπό πίεση: Στο μικροσκόπιο οι ρωγμές στο private credit

16:53

Ιράν: Δηλώνει ότι διαθέτει αποδείξεις ότι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της

16:48

Φιντάν: Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος

16:34

FT: Η ΕΕ θα συζητήσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της αποστολής «Ασπίδες» στο Στενό του Ορμούζ

16:19

Ενεργειακή κρίση: Κάθε χώρα την αντιμετωπίζει διαφορετικά - Από πλαφόν στις τιμές μέχρι... κοντομάνικα

16:04

ΗΠΑ: Ο υπ. Ενέργειας εκτιμά πως ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει εντός εβδομάδων

15:35

Γαλλία: Σε εξέλιξη ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών

15:29

Ανάρτηση Παπασταύρου για την συμπλήρωση θητείας ενός χρόνου στο ΥΠΕΝ

15:24

Λίβανος: Ήγετικό στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

15:09

Υπ. Υποδομών: Υπογράφεται τη Δευτέρα η σύμβαση δωρεάς συστήματος VCRS για την ΥΠΑ

14:58

Βρετανία: Εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή της στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

14:51

Ιράν: Η Τεχεράνη προτρέπει τις άλλες χώρες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο

14:38

Χρυσοχοΐδης: Πιλοτικό πρόγραμμα με drones και αυστηρότερη αστυνόμευση για το κυκλοφοριακό στην Αττική

14:12

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

14:00

Ισραήλ: Δεν προβλέπεται καμία απευθείας διαπραγμάτευση με τον Λίβανο

13:54

Πετρέλαιο: Αναμένεται συνέχεια της ανόδου στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα

13:40

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών

13:31

Ξεκίνησαν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

13:25

Ιράν: Τουλάχιστον 56 μουσεία και ιστορικοί χώροι έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο