INSIDE OUT

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης μετά τη ΔΕΘ – Οι δημοσκοπήσεις μίλησαν

15-09-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης μετά τη ΔΕΘ - Οι δημοσκοπήσεις μίλησαν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η άμεση αποδόμηση από την κυβέρνηση των εξαγγελιών του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ είναι ενδεικτική της τακτικής που επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

«Η χώρα πλήρωσε ακριβά τα προγράμματα που γράφτηκαν “στο πόδι” και πολύ πιο ακριβά τους πολιτικούς που μιλούσαν στον αέρα. Εξαγγελίες χωρίς σαφή κοστολόγηση και, αντιστοίχως, χωρίς ρητή αναφορά των μέτρων από τα οποία θα προκύψουν τα αναγκαία έσοδα για τη χρηματοδότηση αυτών των εξαγγελιών, είναι ένα ακόμα “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” που απλώς… πρασίνισε», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, παραπέμποντας στα έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ν. Ανδρουλάκης από τη ΔΕΘ παρουσίασε τις πέντε «εθνικές προτεραιότητες» στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο, τη στήριξη της μονιμότητας για τους υπαλλήλους και αναφέρθηκε στο πλάνο για αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Και ο Π. Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις για το κόστος των εξαγγελιών του και τη μείωση του ΦΠΑ ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός «παρουσίασε μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι κοστίζει 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η εκτίμηση για ΠΑΣΟΚ μετά τη ΔΕΘ

Η παρουσία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αλλά και η ανάλυση των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά τις εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη, δείχνει σε συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί έναν «επικίνδυνο» αντίπαλο για τη ΝΔ.

Εκτιμούν δε, ότι και στο επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει μεγάλη. Σημειώνουν δε, ότι στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί νέους κλυδωνισμούς στα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Τα συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις μετρήσεις μετά τη ΔΕΘ κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Από τη μια, η ΝΔ εμφανίζεται να επαναπατρίζει ένα 5% των ψηφοφόρων της που είχε μετακινηθεί στη «γκρίζα ζώνη».

Επίσης, η αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος προέρχεται από τις ηλικίες ψηφοφόρων έως 55 ετών. Κι αυτό είναι σημαντικό, καθώς στις προηγούμενες μετρήσεις δεν ήταν στις ηλικιακές ομάδες με τα καλύτερα ποσοστά για την κυβερνητική παράταξη.

Από την άλλη, διαπιστώνεται ότι στην ομάδα των ελεύθερων επαγγελματιών, τα κέρδη είναι πενιχρά. Εξ ου και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες πρωτοβουλίες και μέτρα, σε επόμενο χρόνο.

Πώς υποδέχτηκαν τα μέτρα Μητσοτάκη

Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή της Marc («Πρώτο Θέμα») με μετρήσεις πριν και μετά τη ΔΕΘ.

Το άμεσο κέρδος της Ν.Δ. από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες των φορολογικών μέτρων προσδιορίζεται σε 1,7 μονάδες.

Στη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 2 Σεπτεμβρίου, η πρόθεση ψήφου για τη Ν.Δ. είχε καταγραφεί στο 25,3%, ενώ στη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, ανέβηκε στο 27%.

Εξ ου και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να σπάει το φράγμα του 30% στην εκτίμηση ψήφου: με 31% εξασφαλίζει προβάδισμα 17,5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που μένει καθηλωμένο στο 13,5%.

Αυτοί που αναγνωρίζουν ότι ευνοούνται από τα μέτρα ξεπερνούν το δημοσκοπικό ποσοστό της ΝΔ. Όπως οι μισθωτοί του δημοσίου (61,2%) και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (σε ποσοστό 48,9%).

Σημαντικό ποσοστό των νέων - το 34,2% της ηλικιακής ομάδας 17 ως 30 ετών - αξιολογούν θετικά την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πλέον η Ν.Δ. είναι και πάλι πρώτο κόμμα μεταξύ των νέων ηλικιών.

Κατ’ οίκον επισκέψεις

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα σε σπίτι δικαιούχου του προγράμματος της κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων για χρονίως πάσχοντες δεν ήταν τυχαία και δεν θα είναι η μόνη.

Θα επαναληφθεί και με άλλες αφορμή, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι εικόνες όπως εκείνη με τον Κ. Μητσοτάκη να κάθεται στο σαλόνι μιας οικογένειας, είναι πολύ δυνατές επικοινωνιακά.

Ταυτόχρονα, περνάει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση λύνει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Η «μεγάλη επιστροφή» του Αλ. Πατέλη

«Η Μεγάλη Επιστροφή» τιτλοφορείται το βιβλίο του Αλέξη Πατέλη. Αναφέρεται στην περίοδο που ο ίδιος ήταν επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη.

Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει τον ερχόμενο μήνα και σημειώστε ότι στο βιβλίο υπάρχει σημείωμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα: «Το συνιστώ».

Μπορεί ο τίτλος περί επιστροφής να προκαλεί συνειρμούς, αλλά για θέση στο κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει απίθανο.

Κάπου αλλού, ίσως; Διόλου απίθανο...

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:28

Πέντε προορισμοί στην Ευρώπη με φτηνά αεροπορικά για μικρή εξόρμηση από την Ελλάδα

16:20

«Βουτιά» 84% για την κερδοφορία της Alibaba το α' τρίμηνο

16:16

Πιερρακάκης: Παρεμβάσεις με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στο φορολογικό ν/σ

16:13

Φιλιππίνες: Ακούστηκαν πυροβολισμοί από το κτήριο της Γερουσίας

16:09

ICAP CRIF: Αυξάνονται οι πωλήσεις ανταλλακτικών αυτοκινήτων

16:04

Τζιτζικώστας: Μικρή άνοδος στον ευρωπαϊκό τουρισμό, χωρίς ελλείψεις στα καύσιμα

15:52

MV Hondius: Eξιτήριο για 20 Βρετανούς επιβάτες - Θα απομονωθούν για 45 ημέρες κατ' οίκον

15:47

Πώς θα είναι η εργασία το 2050: Νευροεμφυτεύματα, AI και τέλος στο 9-5

15:47

Πληθωρισμός: Σε υψηλό 3,5 ετών ο PPI στις ΗΠΑ - Στο 6% τον Απρίλιο

15:34

Γαλλία: Σε καραντίνα 1.700 επιβάτες σε κρουαζιερόπλοιο - Υποψίες για επιδημία γαστρεντερίτιδας

15:27

Έφτασε στο Πεκίνο ο Τραμπ για τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

15:23

Ρωσία: Ο ουκρανικός στρατός έπληξε σταθμό πετρελαίου και μονάδα φυσικού αερίου

15:14

Πρόστιμα σε 2 εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία και παραβάσεις καταναλωτικής νομοθεσίας

15:02

Δήμας: Πέντε νέες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας στον ΒΟΑΚ

14:59

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για εισαγωγή σε Πρότυπα και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

14:50

myAlpha Vibe: Το χαρτζιλίκι αποκτά φυσική κάρτα που προσφέρει μηδενικά έξοδα συναλλάγματος

14:44

Σχοινάς: Τέλος τα προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας - «Χρειαζόμαστε νέο ξεκίνημα»

14:36

Τουρκική πυραυλάκατος παρενόχλησε το Ocean Link ανοιχτά της Αστυπάλαιας

14:35

Μυτιληναίος: «Η ασφάλεια εφοδιασμού ωθεί την ενεργειακή μετάβαση»

14:33

ΕΚΠΟΙΖΩ: Απόφαση σταθμός για παράνομη χρέωση 0,80 ευρώ/μήνα σε καταθετικούς λογαριασμούς

14:23

Στους 68.788 οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2026-27

14:19

Επίδομα παιδιού - Α21: Ολοκληρώθηκε ο Β' κύκλος αιτήσεων - Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

14:17

ΕΑΕ 2025 - Agrisnap: Νέα ευκαιρία για διορθώσεις και υποβολή δικαιολογητικών

14:11

Μαρινάκης: «Επιτακτική ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα το βίντεο για τα δύο κορίτσια στην Ηλιούπολη»

14:01

Αρανίτης (AKTOR): Η εικόνα της Κρήτης αλλάζει χάρη στα μεγάλα έργα υποδομών

13:59

Morgan Stanley για Ελλάδα: «Ασπίδα» στο ενεργειακό σοκ το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα

13:52

Έξι ελληνικά νησιά ιδανικά για solo travellers

13:35

Προς παραίτηση ο Βρετανός υπουργός Υγείας

13:30

Κυρανάκης: Στην Αθήνα 1.076 νέα λεωφορεία - Ανανέωση οχημάτων άνω του 80%

13:22

Ιράν: Διαδοχικές σεισμικές δονήσεις κοντά στην Τεχεράνη - Φόβοι για μεγάλο σεισμό