INSIDE OUT

Ακραιοαριστεροδεξιά κινητικότητα - Περιθωριακά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ λέει ο Κυριάκος - Σώτη για Τραμπ  

Μαρία Νταλιάνη
23-01-2025 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακραιοαριστεροδεξιά κινητικότητα - Περιθωριακά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ λέει ο Κυριάκος - Σώτη για Τραμπ  
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τοπίο εύθραυστης πολιτικής σταθερότητας βλέπει ο Στράτος Φαναράς αναλύοντας τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega. Πρώτη πάντα με μεγάλη διαφορά η ΝΔ, καταλληλότερος πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρωθυπουργός, σε ακινησία το ΠΑΣΟΚ στο 17,4%, κάτι αμυδρό κινείται στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεφούσκωμα Κασσελάκη, αόρατη Νέα Αριστερά, αλλά άνοδος για Βελόπουλου-Λατινοπούλου, και δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός – ποιος το περίμενε!- η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την ίδια στιγμή οι αρνητικές γνώμες για Κυριάκο και Ανδρουλάκη είναι πολύ υψηλές, το ίδιο αρνητικές οι απόψεις για την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημείωσε ο Φαναράς, το ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι υπάρχουν κόμματα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία επικοινωνούν. 4 μονάδες έφυγαν από τα αριστερά και πήγαν στα δεξιά αντισυστημικά, την Ελληνική λύση με τη Φωνή Λογικής. Όλο αυτό σκιαγραφεί ένα τοπίο «εύθραυστης πολιτικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Φαναράς.

Αντι-woke σινιάλα

Οι πιέσεις από δεξιά, σε συνδυασμό με τη ρητορική και πρακτική Τραμπ στις ΗΠΑ, οδηγεί σε επιλογές δεξιότερα, όπως συζητούσαν και σε ορισμένα πηγαδάκια βουλευτές χθες με αφορμή την πανηγυρική εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μετά την αποδοχή της παραίτησης Πατέλη, την μη επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία, και τις επιλογές Κ. Τασούλα και Νικήτα Κακλαμάνη για ΠτΔ και ΠτΒ, αποκάλυψε χθες τις προσωπικές απόψεις του για τα φύλα.

«Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», απάντησε κατά τη συζήτηση με τον Ενρίκο Λέτα στη συζήτηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η δήλωση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως στα σόσιαλ, με παράθεση παλαιότερων δηλώσεων του ΠΘ για το θέμα των φύλων. Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης πάντως, και η δήλωση, και οι επιλογές σε πρόσωπα στους κορυφαίους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας, αποτελούν βήματα ενός σχεδίου ανάσχεσης των διαρροών προς τα μικρά δεξιά κόμματα που αθροίζουν ένα σεβαστό 20%, τα οποία θα συνεχιστούν.

Στο περιθώριο

Στην άνοδο των μικρών δεξιών κομμάτων και τη στάση της ΝΔ, αναφέρθηκε ο ΠΘ στην εκδήλωση με τον Λέτα. «Όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή κεντροδεξιά συμμαχία που ωθεί τα περιθωριακά κόμματα σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ο φυσικός τους χώρος, δηλαδή να είναι μικρά κόμματα χωρίς βαθύ αποτύπωμα στον δημόσιο διάλογο» είπε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι αυτά τα κόμματα στα δεξιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο «σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον. Αυτό δεν συμβαίνει στην Αυστρία, όπου η ακροδεξιά ηγείται τώρα του συνασπισμού για τη διακυβέρνηση της χώρας. Παλαιότερα ήταν ο μικρός εταίρος του συνασπισμού, τώρα, η ακροδεξιά στην Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος του συνασπισμού. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα».

Σταθερότητα

Ο χαρακτηρισμός των μικρών δεξιών κομμάτων ως περιθωριακά θ’ ακούγεται σταθερά μέχρι τις επόμενες εκλογές. Κλείνοντας ξεκάθαρα το σενάριο του «μικρού εταίρου» ο ΠΘ υπενθυμίζει διαρκώς ότι Ελλάδα είναι σήμερα «μία από τις λίγες απόλυτα σταθερές πολιτικά ευρωπαϊκές χώρες. Η σταθερότητα είναι ένα πολύ πολύτιμο «νόμισμα» στον σημερινό κόσμο». Με το τελευταίο συμφώνησε απολύτως και ο Λέτα φέρνοντας ως παράδειγμα την τρικομματική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς που κατέρρευσε στη Γερμανία, αποσταθεροποιώντας και την ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Βαθύς συμβολισμός

Το θέμα των συνεργασιών με μικρά αριστερά κόμματα κόβει ορθά κοφτά (Action24) και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική αυτονομία. Σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάσχεση των ποσοστών, ο Ανδρουλάκης ρίχνει το βάρος στην προσέλκυση δυνάμεων σε κάθε περίπτωση μακριά από λαϊκίστικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, η πρόταση του Τάσου Γιαννίτση για την Προεδρία της Δημοκρατίας «έχει έναν βαθύ συμβολισμό γιατί δείχνει πως θέλουμε να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Με συνέπεια, υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμό. Που δεν θα βλέπει την επόμενη κάλπη αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών».

Στην ίδια συνέντευξη, ξεκαθάρισε ότι είναι «φύση και θέση απέναντι στον Τραμπισμό», ενώ για τους μεγιστάνες που βρέθηκαν στην ορκωμοσία του, προβλέπει ότι θα χρησιμοποιήσουν την δύναμη των ΗΠΑ για να γίνουν ακόμα πιο ασύδοτοι παγκόσμια και να συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερο πλούτο.

Τί οδήγησε στον Τραμπ;

Αυτή η ερώτηση έγινε στη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου από τον Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΪ).

«Η στροφή των Δημοκρατικών στην woke κουλτούρα που ενόχλησε πολλούς. Τον θεωρούν τον μοναδικό που θα μπορούσε να απαντήσει στο Δημοκρατικό κόμμα έτσι όπως έχει εξελιχθεί. Ελιτίστικη συμπεριφορά, κατά περίπτωση διαφθορά και woke κουλτούρα. Είναι πολιτιστικοί οι λόγοι κυρίως, όχι τόσο οικονομικοί».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:18

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Δέσμευση για ξεχωριστή και επαρκή χρηματοδότηση για τον αμπελοοινικό τομέα

12:12

Δεν υφίσταται από σήμερα κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς

12:09

Δήμας: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αναβάθμιση συστημάτων αεροναυτιλίας

12:05

Θεοδωρικάκος: «Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες»

11:46

Πώς αλλάζει τις ταξιδιωτικές του συνήθειες ο σύγχρονος Ευρωπαίος; Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ETC

11:46

ΕΒΕΠ: Γέφυρες επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας - Νοτίου Αφρικής

11:32

Η Klarna λανσάρει το νέο in-app inbox στην εφαρμογή της για την προστασία των χρηστών από απάτες

11:31

Ευρωαγορές: Άνοδος παρά τη γεωπολιτική ένταση - Στο επίκεντρο Ιράν και Universal

11:27

ΕΤΜΕ: Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δοκιμές Αποδοχής και Επίδειξης Δυνατοτήτων της πλατφόρμας «Πανόπτης»

11:13

Eurobank και ΟΠΑ δημιουργούν γέφυρα μεταξύ πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας

11:11

Allwyn: Ισχυρή δυναμική το α' τρίμηνο - Αύξηση 24% στα προσαρμοσμένα EBITDA

11:07

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:05

Νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας: Ερωτήσεις-απαντήσεις

11:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με υποτονικό τζίρο

10:53

Βουλή: Στην Ολομέλεια η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

10:35

Συμμαχία Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ξενοδόχων στον αθλητικό τουρισμό

10:27

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:24

ΠΟΥ: Τα ανθυγιεινά τρόφιμα προκαλούν κάθε χρόνο κάπου 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως

10:23

Πολεοδομία: Ο νέος οδηγός για άδειες, αυθαίρετα και δόμηση περνά σήμερα από τη Βουλή

10:08

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στηρίζει το OceanEye της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών

10:07

Το μισογεμάτο το ποτήρι του Εξαμήνου και το μισοάδειο νέο «ενεργειακό πακέτο» για την Ελλάδα

10:05

Σκέρτσος: Κράτος Δικαίου - Η Ελλάδα της σύγκλισης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων

09:58

Επιχείρηση «Θερισμός»: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισέπραττε παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

09:53

Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για τη 2η φάση του έργου «Κοινωνικοοικονομική Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας»

09:36

Capgemini: Ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους στα ύψη το 2025

09:19

ΑΑΔΕ: Ευχαριστήρια επιστολή Πιτσιλή στους εργαζομένους για τις επιδόσεις της Αρχής

09:10

Το όραμα του Φινλανδού για μια Ευρωπαϊκή Ένωση 40 κρατών που θα έχει μεγάλη δύναμη

09:04

DBRS: Το δημογραφικό στην εξίσωση των τραπεζικών αξιολογήσεων - Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

09:02

Ιράν: Καμιά πρόοδος στις συνομιλίες - Τραμπ: Οι διαπραγματεύσεις πάνε «πολύ καλά»

08:57

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν το πρώτο βήμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία